RSS

Volt-e Istennek felesége?

11 ápr

Egy érdekes dokumentumfilm a BBC-ről. Nincs hozzá magyar fordítás, de röviden összefoglalom: Dr. Francesca Stavrakopoulou, az Exeteri Egyetem Héber Biblia Tanulmányok oktatója azt állítja a filmben, hogy a három nagy monoteista világvallásnak – júdaizmus, kereszténység, iszlám – is politeista gyökerei vannak, valamint, hogy eredetileg Asera istennő Jahve (illetve a vele talán azonos kánaánita isten, Él) felesége volt. A zsidó vallás csak a babiloni fogság idején a Kr.e. 6. században kezdett áttérni a szigorú monoteizmusra és ekkor születtek a Biblia ószövetségi könyvei is, amelyek ezen új, monoteista felfogást pártfogolták. Ennek oka az volt, hogy így kívánták megkülönböztetni magukat a környező politeista népektől, valamint így kívánták saját istenüket a többi nép istene felé emelni, mint egy igaz istent.

Nem állítom, hogy nincsenek a filmben vitatható álláspontok (pl. az Él szó általános értelemben használt “isten” is lehet, tehát ennek alapján nem feltétlenül kell Jahvét a kánaánita főistennel azonosítani), de pl. a Jahve-Asera párosítással kapcsolatos véleményt nem most hallom először. Ahhoz, hogy biztosat ki lehessen jelenteni erről szerintem több bizonyítékra lenne szükség, de érdekességnek jó a dolog.

 
1 hozzászólás

Szerző: be 2011. április 11. hétfő hüvelyk Biblia, Korán, Tudomány

 

Címkék: , , , , , , , , , ,

1 responses to “Volt-e Istennek felesége?

  1. li

    2011. április 13. szerda at 20:08

    Azért a legtöbb elhangzott cucc nem annyira új (én hasonlókról húsz éve is olvastam már) – azt eddig is tudtuk, hogy az ószövetségi monoteizmuson átsejlik a politeizmus. Az sem annyira új, hogy az hogy abban a régióban elterjedt volt egy termékenységi/anyaistennő kultusza. Az újdonság tényleg csak az az amúgy viszonylag kézenfekvő ötlet, hogy a kultusztörténet egy időszakában a régi és az új isten egy pár volt. Egyébként a szűztől született, meghalt és feltámadt fiú motivuma sem a kereszténység eredeti ötlete (pl. Izisz).

     

Hozzászólás