RSS

Egy keresztény elnökjelölt keresztény üzenete

10 dec

„Nem szégyellem elismerni, hogy keresztény vagyok, de nem kell ahhoz minden vasárnap a gyülekezetben ülnöd, hogy tudd valami baj van ezzel az országgal, amikor melegek nyíltan szolgálhatnak a hadseregben, de a gyerekeink nem ünnepelhetik nyíltan a karácsonyt, vagy imádkozhatnak az iskolában. Elnökként le fogom állítani Obama vallás ellenes háborúját és küzdeni fogok a liberálisok vallási örökségünkkel szembeni támadásai ellen. A hit tette Amerikát erőssé, ismét erőssé tehetjük. Rick Perry vagyok és jóváhagyom ezt az üzenetet.”

A like-ok és dislike-ok arányát érdemes összevetni. A hozzászólásokat nem is engedik. Azt hiszem ezt hívják öngólnak. 😀

Természetesen nem igaz az, hogy az amerikai gyerekek nem ünnepelhetik a karácsonyt vagy nem imádkozhatnak. Akár az iskolában is. A szekularizáció hívei csupán az ellen küzdenek, hogy kötelező legyen közös imákon részt venni, illetve hogy egyáltalán legyenek ilyen közös imák iskolákban, osztálytermekben. Hiszen egyáltalán nem biztos, hogy minden gyerek keresztény. Márpedig ezek a közös imák általában a keresztény Istenhez szólnak. Vajon mekkora felháborodást váltana ki Perry-ből és a hozzá hasonló keresztény fundamentalistákból, ha valaki arra szólítaná fel az osztályt, hogy napi ötször boruljanak le Mekka felé?

És persze a szokásos homofób kirohanás sem maradhatott el. Azon már meg sem lepődök.

 
28 hozzászólás

Szerző: be 2011. december 10. szombat hüvelyk Fundik, Hírek, Szekularizáció

 

Címkék: , , , , , , , ,

28 responses to “Egy keresztény elnökjelölt keresztény üzenete

 1. Lili

  2011. december 10. szombat at 13:04

  A homofóbok előbb utóbb melegszenek. 😀

   
 2. kilenctizenegy

  2011. december 10. szombat at 23:20

  Perrynek semmi esélye arra, hogy elnök legyen. Egyetlen tévévitát se tudott nagyon kínos bakik nélkül végigcsinálni. Kirostálódott a mezőnyből, a republikánusoknak is kevesebb, mint tizede támogatja, a szintén vallási fundamentalista Michele Bachmannt pedig még kevesebben.

   
 3. Xmes

  2011. december 13. kedd at 05:55

  Én csak annyit tennék hozzá (és egyáltalán nem kötekedésként), hogy “keresztény Isten” nincs.
  A keresztények a zsidó istent bujják. Nincs külön keresztény isten (és nem keresztény Isten).

   
 4. K Ádám

  2011. december 19. hétfő at 22:57

  Meghalt Kim Jong-il.
  Amerika egy boldog nemzet, hogy elégedetlenkedni lehet egy-egy feltörekvő fundi, félfundi, vagy nem fundi elnökjelölttel szemben. Az egy szabad ország. Magyarország is ilyen, lehet panaszkodni, netezni, fórumozni, hinni vagy nem hinni. Észak-Korea egy másmilyen része a világnak. Nem tudom, itt írt-e bárki is Észak-Koreáról, pedig ott kétszázezer ember ül börtönben politikai véleményért, vagy bármilyen aktivitásért amely nem Kim Jong-il méltatásáról szólt. Nincs véleményszabadság. Tudja valaki, hogy van-e ott bármiféle vallás? Úgy értem metafizikai misztérium vagy ilyesmi? Vannak templomok? Emberek akik a hitüket gyakorolják? Közösségek ahol az embereknek önálló politikai, vagy gondolati aktivitásuk lehet? Mennyien haltak meg ott, vagy most hányan nyomorognak? Van-e az ott élőknek bármiféle kapcsolatuk a külvilággal, más kultúrákkal? Ki tud erről bármit is? Csak azért kérdezem, mert meglátásom szerint a cikkhez képest ez probléma. A fentebbi cikk egyszerűen nem érinti tömegek gondolati szabadságát, vagy emberi jogait.

   
  • Ádám

   2011. december 19. hétfő at 23:25

   ” A fentebbi cikk egyszerűen nem érinti tömegek gondolati szabadságát, vagy emberi jogait.”
   Még nem, de ha Perry (vagy egy hasonló idióta) lenne a következő elnök…

   A több, mint 20 millió Észak-Koreai jelentős többsége (vagy kb. az összes) a pokolra jut a keresztény tanok szerint. Fentebb jól összefoglaltad, hogy miért. Egyetlen bűnük, hogy rossz helyre születtek… Ez korrekt egyjóságos istentől?

    
   • Kantarella

    2011. december 20. kedd at 01:04

    „Tudja valaki, hogy van-e ott bármiféle vallás?”
    Igen, tudom: buddhizmus, konfucianizmus, cseondoizmus. Megnyugtatlak, Észak- Koreában a vallásgyakorlás engedélyezett. A nyomorgás sajnos az elcs*sz*tt politikájuk miatt van.

    A fentebbi cikk valóban nem, de ahogy Adám is írta, Rick Perry bekeményítene a „gondolati szabadság” elnyomását illetően, ha ő lenne az elnök.

     
  • ateistanaplo

   2011. december 26. hétfő at 07:30

   Érdekes, hogy említed Észak-Koreát. Amikor keresztény voltam gyakran emlegették, hogy Jézus nem sokára eljön, mert már mindenkihez eljutott az evangélium a világon. Én akkor mindig Észak-Koreára gondoltam. Hogy lehet, hogy eljutott hozzájuk, lehet, hogy meg is térhetnek akár, de hogy ott sokkal nehezebb ezt megtenni, mint a világ más részein, az is biztos. És nem értettem, hogy Isten hogyan teremthet ilyen egyenlőtlen feltételeket embereknek: ott az USA, ahol nemhogy meg lehet térni, de akkor vagy tisztes állampolgár, ha keresztény vagy, miközben Észak-Koreában meg nincs szabadság. Engem ez nagyon zavart és egy újabb olyan pont volt, amit roppant igazságtalannak éreztem Isten részéről. Láttam videókat is az észak-koreai nyomorról, arról, hogy az árva gyerekek a rizsszemeket szedegetik fel a piacon, hogy ne haljanak éhen és azt kérdeztem: ennek az Istennek miért van nagyobb gondja arra, hogy pl. Amerikában egy baseball csapat nyerjen, mint ezekre a gyerekekre? Mit tettek ezek a gyerekek Isten ellen, hogy ezt érdemeljék?

   Egyébként tudomásom szerint lehetnek vallásosak, talán vannak keresztény felekezetek is, de roppant kontrollált, ellenőrzött körülmények között. Az “államvallás” az egyértelműen a Kimek imádata. Már mindenféle legendákat is szőttek pl. a születésük köré – csillag jelent meg, meg hasonló baromságok, akárcsak Jézusnál. 😛

    
 5. K Ádám

  2011. december 20. kedd at 11:18

  Ádám.
  Nem tudom, hogy a rendszer mennyire tudja kizárni a hit személyes megélésének lehetőségét. Az elnyomott emberekben hangsúlyt kap a hitben elnyerhető belső szabadság. Nem tudom mi az örök sorsuk, azt tudom, hogy ember embert elválaszthat Istentől lélekszámtól függetlenül. talán egy nemzetet is. “Ti nem mentek be oda, és akik be akarnak menni azoknak nem hagyjátok”, ilyesmi szavakkal illette Jézus korának farizeusait. Nem igazságos, hogy egy ember megfoszthat egy másikat a hit lehetőségétől, és az sem, hogy az ennek az áldozatává válik. A tragédiák nem igazságosak, szerencsétlen dolog hogy így van, és nem tudom, hogy közvetlen beavatkozással ezen mennyit lehet változtatni, (Jézusnak Kapernaumban, és Korazinban nem sikerült megállítania a bűnt, pedig ott volt.)

  Kantarella.
  Ha van ideológiai szabadság az tudtommal szelektív. Úgy hallottam hogy a keresztény hit megvallásáért, vagy Biblia birtoklásért kivégzés jár. Ha ez így van akkor a taóra épülő félmisztikus ideológiák jól megférnek a kereszténység vetületében ateista diktatúrával. /Az embereket gondolom nem a taóra hivatkozva végzik ki, hanem politikai tehát naturális alapokon./ Nem mintha nem lenne MINDEGY (!) hogy miért gonoszak az emberek. TÖK MINDEGY! Az áldozatok szempontjából közömbös, és én mindig etikátlannak érzem amikor megkímélt emberek, köztük magam is, mások vérét öntögetjük mérlegekbe és próbálunk így RANGSOROLNI nemzeteket ért történelmi károk közt, magyarok-zsidók szenvedései között, vallások vagy politikai érdekek okozta éhhalálok, civil áldozatok között, és valamiféleképp előnyt kovácsolni ebből saját nemzeti, vagy ideológiai meggyőződésünknek.
  A valódi kereszténység sohasem építhet keresztény elveket követő diktatúrát, mert üzenete alkalmatlan az emberi diktatúra fenntartására. Ezért van önálló intézménye. A társadalmi befolyásuk a szimpatizánsok táborától függ, és a demokrácia mentén érvényesül. Az ateizmus tulajdonképpen ennek az ideológiai ellenzéke, és ez a politikában ugyanúgy jelen van mint a vallás. (Az ateizmus viszont nem alkalmatlan az emberi hatalom, diktatúra felépítésére, inkább jó alap. Ki uralkodna, ha nem az ember, egy Isten nélküli ideológiai rendszerben?)

   
  • Ricsi

   2011. december 20. kedd at 12:18

   Mar megint egy kalap ala veszel egy kommunista diktaturat az ateismussal. Vallalhatatlan hiba.

   Mellesleg Eszak-Korea strukturajaban nem ter el az inkvizicio korabeli europai kereszteny diktaturaktol.

   Sot, hogy ne kelljen ennyire messzire menni, peldaul Iran ugyanugy mukodik, teszi mindezt pedig, mint kokemeny teokrata orszag. Vagy ha meg ez sem eleg, kulturaban es foldrajzi tavolsagban is kozelebbi orszag kell, akkor Torokorszag is egy finom hely. A “torokseg inzultalasa” kapcsan (jelentsen ez barmit, leginkabb azonban mindenkori hatalmi szeszelyt) minimum 3 ev szabadsagvesztes szabhato ki statarialisan – es akkor az illeto meg olcson meguszta. Orhan Pamuk, Nobel-dijas torok iro a Ho cimu regenye kapcsan kerult ebbe a helyzetbe (ajanlom a temaval valamint a torokok altal a mai napig tagadott, az elso vilaghabrou idejen vallasi okokbol elkovetett ormeny nepirtassal kapcsolatban a “Screamers” cimu 2006-os dokumentumfilmet.)

   Reszlet itt:

   Teljes film itt (eros kepek vannak a filmben, ezert YouTube fiok kell a megtekintesehez):

   http://www.youtube.com/movie?v=EpHkzwE4qzg&feature=mv_sr

   Pedig Torokorszag lakossaganak 98%-a melyen vallasos, ugye …

   http://en.wikipedia.org/wiki/Islam_by_country

   Szoval nem kell megjatszani megint az aldozatot, akin elverik a port a keresztenyseg mocskossagai miatt. A fent altalam emlitett orszagokrol, problemakrol es melyen hivo voltarol sosem papolsz.

   Ja, hogy ok arrafele nem a te lathatatlan haverod neveben csinaljak a dolgaikat? Hat latod, ha megerted, miert van neked veluk bajod, onnantol nem nehez megertened, nekunk, tobbieknek mi a bajunk veluk ES a te isteneddel / rendszereddel is.

   Nekunk nem csak a keresztenyseggel van bajunk, hanem MINDEN vallassal, teokraciaval es esszerutlensegen alapulo okori hiedelmrendszerrel. Az, hogy fokent a keresztenyseg van teriteken, az egyreszt ateistanaplo szemelyes elmenyeinek, joreszt viszont az idecsodulo, hozzad hasonlo keretlen kereszteny megmondoembereknek koszonheto.

   Ugyhogy jo lenne, ha nem Eszak-Koreaznal itt, mert ami ott folyik, annak semmi koze az ateizmushoz a tervgazdalkodassal, informacioszigeteltseggel, szemelyi kultusszal, felvonulasokkal. Tudod, melyik az az orszag, ahol a lakossag legnagyobb szazaleka agnosztikus vagy ateista?

   Svedorszag.

   http://www.infobarrel.com/25_Most_Atheist_Countries_in_the_World

   Erdemes vegignezni a listat, a vilag gyakorlatilag osszes fejlett, eros gazdasagu, magas oktatasi szinvonalu joleti orszaga kepviselteti magatd.

   Nem igaz, hogy nem vag pofan az osszefugges az emberek eletszinvonala es a szekularis, vallastalan nepesseg aranya kozotti parhuzam. Emlitenel kerlek olyan nagy szazalekban vallasos lakossagu orszagot, ami nem a brain drain es a vilag rendorseget jatszo nagyhatalmi szerepe miatt (USA) vagy a szerencses foldrajzi helyzet okan kitermelheto es eladhato nyersanyagok miatt (Kozel-Kelet) ert el joleti statuszt, hanem az oktatasa, szolgaltatoi szektora es stabilitasa okan?

   Nagyon azert ne tord a fejed, mert nincs ilyen.

    
   • K Ádám

    2011. december 27. kedd at 11:32

    “Mar megint egy kalap ala veszel egy kommunista diktaturat az ateismussal. Vallalhatatlan hiba.”

    A diktatúrák ideológiai hátterüktől függetlenül kegyetlenek mivel büntetik az ellentétes véleményt. (100 százalékban támogatott hatalom meg nehezen képzelhető el.) A demokrácia nem bünteti az ellentétes véleményt, de nem köteles figyelembe venni, illetve csak képviseltsége mértékében.

    A kommunista eszme, és mint működő politikai irány nem csak mentes a vallásoktól, de alapvetően ellentétes is. kimondottan anyagelvű világi ideológia, és kimondottan tagadja a természetfelettit. Az észak koreai eszmék szintén nem vallanak isteneket, személytelen misztika van bennük, talán ezért nem ütköznek annyira a kommunista rezsim ideológiájába.
    Az Iszlám diktatúra már nem istentagadó, és nem tudom mennyi áldozata volt.

    “Hungary ( 32 – 46% Atheist)” infobarrel oldalról.

    A statisztika hitele mintafüggő. Az én környezetem mintája nem mutatja ezt. A nem hívőket nem tartom ateistáknak mert nem támadják a vallást. Én a vallás támadását érzem közelebb ehhez a lelkiséghez. Magyarországon sok az istenkáromló ember, ezt a múlt rendszer szellemiségének tudom be. Még az istenkáromlók közt is láttam olyat aki keresztet vetett templomban. Akik Istent negatívan veszik a szájukra, még ők sem fektetnek többnyire energiát egy-egy vallás támadásába, bár egy felmérésen valószínűleg nem hívőnek, vagy kimondottan ateistának vallanák magukat.

    Az ateisták egyik érdeke, hogy meggyőzzék a vallástalan embereket arról, hogy ők ateisták. A konferenciák, interjúk, fórumok azt célozzák meg, hogy a vallási ideológiákat a legnegatívabb színben tüntessék fel, és meggyőzzék az embereket arról, hogy nem elég nem hívőnek vallani magukat, hanem kell, hogy ellenezzék is azt amiben nem hisznek, kell hogy ártalmasnak érezzék azt. Nem tudom meddig jut ez a mozgalom, de egyenlőre rétegjelenség, és nem a társadalmi összefogást célozza meg, illetve nem valamiért, hanem valami ellen.

     
  • Ádám

   2011. december 20. kedd at 12:31

   Te hogy képzeled el? Ha nincs ideológiai szabadság, és akár egy biblia miatt is kivégzés jár, akkor egy ilyen kemény rendszerben hogy tudják megélni a személyes hitet, ahogy írtad? Titkos föld alatti mozgalmak, misék vannak? Valójában a felszín alatt azért a legtöbb észak-koreai keresztény és imádkozik Istenhez? Szerintem ott az emberek jelentős többségének fogalma sincs az egészről, max. annyit tanítanak nekik iskolában, hogy van ilyen is (pl. kereszténység), és ezt kell nagy ívben elkerülni – különben kivégeznek. Egyébként eléggé össze tudsz zavarni olyanokkal, hogy először leírod ezt:
   “Nem tudom, hogy a rendszer mennyire tudja kizárni a hit személyes megélésének lehetőségét. Az elnyomott emberekben hangsúlyt kap a hitben elnyerhető belső szabadság.”

   Majd ezt:
   “Ha van ideológiai szabadság az tudtommal szelektív. Úgy hallottam hogy a keresztény hit megvallásáért, vagy Biblia birtoklásért kivégzés jár. ”
   Magad cáfolod meg az első mondatod, mert fizikailag nincs lehetőségük megismerni a személyes hitet, nem válogathatnak vallások között, mint mi. Ehh, minek is írom le, hisz ha értenéd mi a gondom a fenti állításaiddal, akkor eleve nem írtad volna le…

   ” ember embert elválaszthat Istentől lélekszámtól függetlenül”
   Ennyit a jóisten mindehatóságáról és szeretetéről…

    
 6. K Ádám

  2011. december 21. szerda at 09:38

  A kivégzés nem a hitért jár, hanem a megvallásáért. Ezt írtam. Olvastam könyvet földalatti egyház működéséről a “Megkínozva Krisztusért’ címmel. Ott a szerző beszél arról, hogy hogyan bántak velük. A tv pedig játszott egy filmet egy úgy emlékszem kínai nőről és családjáról akit a munkatáborból gyermeke megszületésének okán engedtek ki egy időre, végül is sikerült disszidálnia, és később a családjának is. Az édesapja meghal a filmben. Nem hit miatt, egyszerűen csak értelmiségi volt, vagy boltja volt ilyesmi. Többször ismételték a filmet ismerheted is. Egy részében hívők kis csoportban némán ‘énekelnek’ egy keresztény dalt. Később szétveri őket a hatóság. Azaz nem lehetetlen a hitgyakorlás ilyen körülmények közt sem, és az aktív hitgyakorlás meglepő módon itt Magyarországon sem biztos hogy tömegesebb, talán csak épp nyitottabb. Elég kevesen gyűlnek össze, ha többen is mint ilyen elnyomott helyeken, az többszörös szorzó mellett is elenyésző a lakosság hányadában.

  A mindenhatóság, és a szeretet nem taszít be a Mennybe, csak nyitva tartja. Te erőszakosságnak nevezed azt amikor keresztények azon dolgoznak, hogy az emberek elé vigyék az evangéliumot, némiképp ellensúlyozva a világ monoton, és szellemileg céltalan folyását. Ők azok akik a felszínen, és a felszín alatt kiemelnek embereket a halandó ember gondolkodásmódjából, és hitet adnak. A felszín alatt nem tudni mennyi ember válik hívővé, vagy keresztényi érzelművé a munkájuk során, így nem tudni, hogy a felszín alatt mennyi embert mentenek meg. A felszínen ott vannak az egyházak tagjai, akik ha hitben járnak, jó eséllyel kerülik el az Isten nélküli sorsot.

  (Azt én sem értem, hogy Istennek miért kell rejtőzködnie, de a Biblia is azt írja, hogy ezt teszi. Amit tudok, hogy a lelkiismeret, az emberi bizonyság, és az üdvözülni akarás, valamint az akaraterő négyese együttesen elegendő a hitre jutáshoz, annak megőrzéséhez, gyakorlásához, értelem szerűen az üdvösséghez is.)
  Ha foglalkoztatna az, hogy másnak ez miért nem adatott meg, akkor abból két dolgot szűrhetnék le. Azt hogy nekem megadatott, valamint azt, hogy hogyan lehetnék részese annak, hogy ez másnak is meglehessen. Számonkérés szempontjából nem érdekel a kérdés, mert ha Isten a békéltetés szolgálatát az embernek adta (neki adta), akkor sokkal inkább felelősséggel, mint szemrehányással kell gondoljak erre.

   
 7. K Ádám

  2011. december 21. szerda at 10:30

  Egyáltalán nem biztos, hogy az emberiség hajlamosabb lenne Isten követésére, ha Ő természetfeletti része volna a mindennapoknak, mint így, hogy ember közvetítette ideológiaként találkozhatunk csak a fogalmával. Te mit csinálnál egy diktátorral? Mennyi esély volna rá, hogy ne jöjjön másik a helyére, amíg a saját hibájából, természetéből adódóan nem bukik meg?
  Gondold el. a diktatúrákat hús vér emberek tartják fenn fizetésért, és félelemből, mert természetes szinten nincs olyan kapocs közöttük ami közös nevezőre hozhatná őket. Ha az emberek közt létezne olyan szellemi (pozitív) egység ami például egy hadsereget, egy rendfenntartó szervet egyszerre tudna megmozdítani, akkor egyszerűen nem léteznének diktatúrák. Észak Koreában ezek a szervek negatív egységben vannak. Még itt Magyarországon is szembe lehetett fordítani a rendőrség egy részét a lakossággal. Ezek egyáltalán nem vallási jelenségek, egyszerűen a pénzzel szervezett emberi hatalmak, szervek valós működése. Ilyen, vagy ilyenné válhat a felettes ideológiai szemléletektől, vagy kimondottan a keresztény szemlélettől megfosztottan szerveződő társadalom. Ezt mutatja a történelem, meg a jelenkori politika. Az érdek vezette emberiség tulajdonképpen ellentételezése a hitrendszereknek, főként a kereszténységnek. A kereszténység üzenete ellenzi az érdek alapú gondolkodást. A vallási diktatúrák, beleértve a középkori katolicizmust, valamint a nem vallási diktatúrák ellentétesek a keresztény szellemiséggel. Ugyanakkor a kereszténységnek is van egyfajta diktatórikus jellege, azaz aki nem tartja fontosnak a legalapvetőbb keresztény útmutatásokat afelé a kereszténység egyházilag kirekesztő. A világ ugyan nem tud kirekeszteni embereket, mert hát hova? (Esetleg börtönökbe, azaz megoldotta a kirekesztés lehetőségét a komolyabb problémákra.) A kereszténység elvileg nem szankcionálhat, gyakorlatilag igen, ha szembemegy a saját hitrendszerével..
  az ateistáknak addig kell elviselniük a keresztényi értékek, vagy a vallások jelenlétét amíg azok demokratikus többséget képviselnek. Amikor az ateizmus válik demokratikus többségűvé, akkor nem csak a keresztényi szabadság, hanem alapvetően az emberi szabadság válik kérdésessé, mert az érdekek nem feltétlen biztosítanak érdekekkel szembehelyezhető emberi szabadságot. A kereszténység biztosít, de nem támogatja az alapvető emberi értékeket kikezdő emberi szabadságot vagy jogot, illetve azt saját intézményrendszeréből kirekeszti. A kereszténység intézménye sohasem lehet maga az állam, ám abban a demokrácia okán tölthet be jelentős szerepet. A kereszténység, és az állam elválasztása nem jelenti a kereszténység kivonását a politikából. a kereszténység kivonása a politikából, egy keresztény szimpatizáns államban sokkal inkább a demokrácia blokkolása, vagy kisajátítása, mint valóban demokratikus törekvés.

   
  • ateistanaplo

   2011. december 26. hétfő at 07:53

   Annyira tipikus. Rosszá a kereszténység hiánya miatt válik egy társadalom, ha pedig rámutatunk, hogy mennyi kereszténységen alapuló társadalom volt a történelem során, ami rossz volt (és mennyi mészárlás folyt a kereszténység nevében), akkor jön a duma, hogy az nem volt “igazi kereszténység”(TM). Persze, persze… A kereszténység mindig képes kicsit átalakulni, s aztán a saját múltját ilyen alapon letagadni. (A kommunisták is azt mondják, hogy a kommunizmus nevében létrejött elnyomó rendszerek nem az igazi kommunizmust testesítik meg…)

   “A kereszténység, és az állam elválasztása nem jelenti a kereszténység kivonását a politikából. a kereszténység kivonása a politikából, egy keresztény szimpatizáns államban sokkal inkább a demokrácia blokkolása, vagy kisajátítása, mint valóban demokratikus törekvés.”

   Ez attól függ mit értesz a politikából való kivonáson. Én pl. nem várom el egy szekuláris társadalomtól, hogy a keresztények ne politizálhassanak. Tegyék nyugodtan, alapítsanak pártokat stb. De amikor pl. tanárokat a vallásuk alapján választanak ki, vagy rúgnak ki egy iskolában, ami eddig állami iskola volt, de most átjátszották egyházi kezelésbe (azt is meg lehet nézni hogy – az adófizetők pénzén), akkor az igenis gond és nem kívánatos jelenség. Magyarországon ma már ez megy! Vannak iskolák (eddig államiak), ahol megkövetelik a tanároktól és diákoktól, hogy vasárnap misére menjenek. Vagy az, hogy az adófizetők pénzét öntik egyházakba, amikor minden más téren elvonások, megszorítások vannak. Tényleg látszik, hogy ha a kereszténység mennyire szabadságtisztelő. Valóban. Lehet, hogy itt nem zárják (még) börtönbe azt, aki nem áll be a sorba. Itt egyszerűen “csak” nem kap munkát.

   Az emberi szabadságjogok területén meg nincs létjogosultsága a demokráciának! Az emberi szabadságjogok védelmének szigorúbbnak kell lennie, mint a demokrácia! Mert a demokrácia azt jelenti, hogy a többség dönt. De ez az elv az emberi szabadságjogok terén vezethet atrocitásokhoz. Hiszen az emberi szabadságjogok épp azt jelentik, hogy bármilyen kisebbségnek is meglegyenek azok a jogai, amik a többségnek. Ezeket a kisebbségi jogokat a többség leszavazhatná, ha ezekről a kérdésekről demokratikus úton lehetne dönteni. Nyilvánvaló, hogy ez nem kívánatos, mert ez nem szabadsághoz és törvény előtti egyenlőséghez vezet. Tehát a kisebbségek jogait védeni kell, akár a “demokratikus többséggel” szemben is!

   A vallást pedig hiba keverni az állammal. Még a Biblia sem mondja azt, hogy a kereszténységnek államvallássá kell alakulnia! A kereszténység egy ideológiai rendszer, ami ha államvallássá emelkedik, annak megvannak az óhatatlan negatív következményei az emberi szabadságjogokra, amint azt a történelem is bizonyítja.* Mint ahogy minden más ideológiának is. Neked valamilyen ideológiával mindenképpen rendelkeznie kell az államnak? A számomra kívánatos szekuláris állam nem “ateista államot” jelent, hanem ideológiailag független államot. Nagy különbség! Az állam egyszerűen ne foglaljon állást ideológiai kérdésekben viszont engedje meg minden polgárának, hogy jogai sérülése nélkül olyan ideológia szerint éljen, amilyen szerint szeretne. Ne adjon privilégiumokat egyik ideológiának se a másik felett. Ilyen egyszerű.

   * Ezt még keresztényként is így gondoltam! Akkor abból az irányból közelítettem meg, hogy az a tapasztalat, hogy a hatalom korrumpál mindenféle ideológiát – a kereszténységet is. Ezért nem szabadna a kereszténységnek beleártania magát hatalmi játszmákba, nagypolitikába, nem szabadna arra törnie, hogy államvallás legyen. Abból nem sül ki semmi jó – nemcsak a társadalom számára, de a kereszténység számára sem!

    
   • AK

    2011. december 26. hétfő at 21:16

    ” akkor jön a duma, hogy az nem volt “igazi kereszténység”(TM) ”

    tuti, hogy az exchristian.net-en is kommentelsz 😀 . Milyen nicken?

    … vagy a True ChristianTM az máshol is használt fogalom?

     
   • K Ádám

    2011. december 27. kedd at 00:29

    “hogy mennyi kereszténységen alapuló társadalom volt a történelem során, ami rossz volt”

    Egy sem. Itt a fórumon is van topic például arra, hogy nem hívő szolgáló végzett szemfényvesztést keresztény felekezetekben, és ezzel kerste a pénzt. Láttam interjút olyan egyházfival aki felvonuláson vitte a kegytárgyat, maga mégsem hitt Istenben. A középkorban a világ egyértelműen belenyúlt az egyházpolitikába, és sokkal inkább a világi hatlom kiterjesztése volt a vallásos hívőkre, mintsem fordítva. Másként nem fordult volna magukat kersztényeknek valló emberek ellen, de mivel klérizált világi diktatúra volt, a diktatúrák szellemiségében, így keresztények ellen is fordult az álegyház inkvizíciója. A reformációban a kereszténység alapüzenetei többé, kevésbé visszahódították az egyház intézményét.

    “Az állam egyszerűen ne foglaljon állást ideológiai kérdésekben”

    Diktatúrákban megteszik. A szocializmusban is megtörtént ez.

    “A számomra kívánatos szekuláris állam nem “ateista államot” jelent”

    Számomra sem, mert az diktatúra lenne.

    “Ne adjon privilégiumokat egyik ideológiának se a másik felett.”

    Adhat, ha a nemzetben valamelyik nagyobb bázist képvisel.

    “Tehát a kisebbségek jogait védeni kell, akár a “demokratikus többséggel” szemben is!”

    Amit védeni kell az az emberi jog. Az élethez, munkához, családhoz való jog. A többség ezt nem támadja, vagy nem itthon. A liberalizmus az oszd meg és uralkodj elvén politizál.

     
 8. Ádám

  2011. december 24. szombat at 11:33

  Kedves Ateistanaplo és Fórumtársak!

  Ezúton kívánok Nektek Boldog Karácsonyt és Sikerekben Gazdag Új Évet!

  Üdvözlettel,
  Ádám

   
  • krisztianerik

   2011. december 24. szombat at 15:42

   Kedves Ádám !
   Köszönjük !
   És én is úgyszintén , Boldog Karácsonyi ünnepeket kívánok minden fórumtársaknak és persze nem csak az ateistáknak hanem a keresztényeknek is::)))
   Üdvözlettel
   Krisztianerik

    
  • Kantarella

   2011. december 24. szombat at 18:56

   Az Ateista Naplónak és minden ateista, és keresztény fórumozónak Boldog Karácsonyt és sikerekben gazdag Boldog Új Évet Kívánok! 😀

   Üdv,
   Kantarella

    
  • Ricsi

   2011. december 25. vasárnap at 14:02

   +1

   Minden ide ironak, keresztenyenk es vallastalannak bekes Boldog Karacsonyt, sok bejglit es sikerekben, oromokben gazdag uj evet kivanok igy elore is.

   Ricsi

    
 9. Papírkutya

  2011. december 25. vasárnap at 19:55

  Boldog karácsonyt és boldog új évet kívánok Ateistanaplónak és minden fórumozónak! 🙂

  Üdv: Papírkutya

   
 10. AK

  2011. december 26. hétfő at 21:11

  Boldogat mindenkinek! Jövőre pedig szebbet, jobbat mindenből!
  AK

   
 11. ateistanaplo

  2011. december 27. kedd at 10:35

  @ K Ádám

  Értem. Tehát a kereszténység történelmi bűneiért a világi emberek a felelősek. Keresztények nem követtek el soha semmi atrocitást. Gondolom a bibliai népirtásokért is a világ a felelős (hát persze, mert “bűnösök” voltak és Istennek “nem volt más választása”, mint kiirtatni őket családostól, gyerekestől!). A középkori keresztényeknek nem kellett a világhoz fordulnia példáért. Ott a legnagyobb példakép a Bibliában, az istenük! Nincs nála vérszomjasabb szörnyeteg.

  “Adhat, ha a nemzetben valamelyik nagyobb bázist képvisel.”

  Attól függ mi ez a privilégium. Ha ez a privilégium mások jogát, emberi méltóságát stb. sérti, akkor nem.

  “Amit védeni kell az az emberi jog. Az élethez, munkához, családhoz való jog. A többség ezt nem támadja, vagy nem itthon. A liberalizmus az oszd meg és uralkodj elvén politizál.”

  Én ide venném a lelkiismereti szabadságot is. A példákban amiket hoztam itthonról pedig már azt sértik! És ez még csak a kezdet gyanúm szerint. Egy másik példa: nemrég országos vidékfejlesztési konferencián volt az egyik ismerősöm. Szakmai konferencia. Mivel kezdődik? Valami püspök vagy mi áldást mond! Ki kérte? Minek? Egy szakmai konferencián, ahol gondolom mindenféle vallású vagy vallástalan ember összegyűlik! Az ezen a konferencián terjesztett vidékfejlesztési magazinban pedig a második oldalon interjú a püspökkel (a rang lehet, hogy nem helyes, nem tudom már mi volt pontosan, de valami katolikus egyházfi)! WTF?

  És ahogy mondtam, csak most kezdődik, lesz ez még ilyenebb is!

  Egyébként vicces a keresztények viselkedése olyan esetekben, amikor a fagyi visszanyal. Az USA-ban ugye szokás a szenátusban imádkozni, mert ott hiper-szuper-mega vallásosság van. Mindig más-más felekezetű prédikátor vezeti az imát. De hát ugye ha vallásszabadság van, akkor nem lehet úgy tenni, mintha csak a keresztény vallás létezne, így néha meg kell hívni mást is. Íme, ahogy a jó keresztények, a “demokratikus többség” reagált egy hindu imádkozóra. Bekiabálások, gyalázkodások. A “jó keresztények”:

   
  • K Ádám

   2011. december 27. kedd at 12:41

   “Keresztények nem követtek el soha semmi atrocitást.”

   Ha a kereszténységen Jézus követését érted akkor nem. Ha a Bibliában való hitet érted akkor tehettek. A középkori Katolikus egyház nem követte az Új szövetség útmutatását. Hitehagyott intézményként működött.
   A bibliai vérontások nem érintik a keresztény szellemiséget. Ezek felelősségét Isten maga vállalta magára, másként nem engedte volna hogy a kinyilatkoztatás része legyen. Aki megtarthatja a lelkeket a test halála után, aki meghagyja a bűnös kultúrák többségét hogy megtérhessenek, és nem ítéli meg mindet, az meghagyja az embereknek hogy szeressék, vagy gyűlölhessék Őt, amíg eltöltik kegyelemből kapott szabadságukat ezen a Földön.

   “Én ide venném a lelkiismereti szabadságot is. A példákban amiket hoztam itthonról pedig már azt sértik!”

   A nem hívő tanárokat nem az állam tanácsolja el az iskolákból. Nem tudom hogy csak ideológiai, vagy inkább anyagi okai vannak-e az iskolák egyházi fenntartásának, de ha egy intézményt az egyház keretrendszerébe vonnak be, akkor nem elvárható, hogy az egyház köteles legyen megtűrni minden ellentétes gondolkodású tanárt. Szerintem az egyház csak azokat küldi el, akik nem hajlandóak együttműködni, vagy nem tisztelik az új vezetést. (Teológiailag mindenkit el kellene küldeniük aki hitetlen, amennyiben tisztán vallási oktatást akarnának megvalósítani, de ezzel szemben félig szekuláris intézményként funkcionálnak, ha bennmaradhatnak nem hívők is.) A vezetéssel egyet nem értőket a világi intézmények is kizárják, mert a minimum hogy együttműködési készség legyen együtt dolgozó emberekben.

   “Attól függ mi ez a privilégium. Ha ez a privilégium mások jogát, emberi méltóságát stb. sérti, akkor nem.”

   Az ateizmuson kívül nem tudom milyen ideológiáknak kedvezne más ideológiák kirekesztése. A kereszténység közvetlen nem követel ilyesmi, de saját intézményrendszereiben nem köteles támogatni más eszméket. Az iskolák vonatkozásában mint megbízott intézmény szerintem csak az együttműködést követeli meg, és ez jogos kritérium.
   Az állam nem a kisebbség jogait, nem a többség jogait, hanem az EMBER jogait kell fenntartsa, mivel az állam a kormánnyal, és ellenzékkel együttesen a társadalom egészét képviseli.

   Az állam sem a kisebbség többséggel SZEMBENI, sem a többség kisebbséggel SZEMBENI jogait nem köteles kiszolgálni. Az állam MINDENKIRE érvényes jogrendszert állít fel amelynek emberi jogok tekintetében nincsenek kivételezettjei, sem etnikai, sem vallási, sem más alapokon. Mindenkire UGYANAZ a törvény érvényes. Az állami kedvezmények, a családoknak szóló kedvezmények, és más különféle POZITÍV megkülönböztetések semmiképpen nem tekinthetők az ebből kieső polgárok negatív szankciójaként, kirekesztéseként. Az állam pozitívan megkülönböztethet társadalmi tényezőket, mely kivételezést a szembefordító erők negatív diszkriminációként igyekeznek értelmezni, hibásan. Jelenleg Magyarországon nemzeti, és keresztényi eszmét támogató kormányt választott meg a polgárság többsége, pontosabban a nemzetközi versenyt és naturalista eszmeiséget képviselő pártok támogatottsága csökkent jelentősen. Nem létezik többségi, vagy kisebbségi demokrácia, csak demokrácia van ahol a többség véleménye döntő függetlenül attól, hogy valóban a javára válik-e a többség és kisebbség egészének vagy sem. Sem a többség, sem a kisebbség nem képezhet kivételt a törvény alól, vagy a döntések közös következményei alól, de kiemelt kedvezményeket élvezhetnek szervezetek, intézmények, maga a család intézménye is attól függően, hogy mi a szerepük, társadalmi szerepvállalásuk, támogatottságuk.

    
 12. ateistanaplo

  2011. december 27. kedd at 10:40

  @ AK

  Ott is vagyok, igen.

   
 13. Lili

  2011. december 30. péntek at 17:22

  “Európában még az ateista is keresztény”

   
 14. K Ádám

  2011. december 30. péntek at 20:07

  Antal József mondta ezek szerint. Másként fogalmazva a keresztény irányelvek közös értékeket fogalmaznak meg. Ez persze nem kereszténység, hogy valaki törvénytisztelő, vagy kulturált, de való igaz, hogy aki beszédben is, tettekben is egyenes, korrekt, odaszánt azt kívülről nem lehet megkülönböztetni egy kereszténytől aki a hite szerint él.

   
  • Sir Adam

   2012. február 11. szombat at 00:56

   Ez azért nagyon nagy erős kijelentés, és egyáltalán nem igaz. Nagyon-nagyon leegyszerűsíted a dolgokat. Én magam világi neveltetésben részesültem, ateistának vallom magam, életemben egyszer nem tettem össze a kezemet, mégis korrekt embernek tartom magam, akiben lehet bízni. De ehhez semmi köze nincs annak, hogy miben hiszek. Ehhez annak van köze, hogy milyen környezetben nőttem fel, hogyan szocializálódtam, milyen példát láttam a szüleimtől, a barátaimtól, stb. Soha senki nem hitte rólam automatikusan, hogy keresztény vagyok. És tisztában kell, hogy legyél a szélsőségekkel is. Léteznek közönséges bűnözők, akik hitük szerint élnek. Őket mégsem neveznéd “beszédben is, tettekben is egyenes, korrekt, odaszánt” embereknek, nem? Mégis a hitük szerint élnek, tehát az, hogy valaki gyerekkorába a “keresztény értékek” szerint lett nevelve, nem jelenti automatikusan azt, hogy abból jó ember lesz, sőt. Minden éremnek két oldala van, és őszintén szólva fogalmam sincs, ez alól miért épp a kereszténység lenne a kivétel.

    

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: