RSS

“Szabadíts meg a gonosztól!” – dokumentumfilm a katolikus egyház pedofil ügyeiről

16 Már

Ezt a dokumentumfilmet tegnap láttam. Felkavaró. Arról szól, hogy a katolikus egyház hogy próbálta eltusolni a gyermekmolesztálási ügyeket az USA-ban. A film egy konkrét ügyön keresztül mutatja ezt be – Oliver O’Grady pap ügyén keresztül, aki az 1970-es évektől börtönbe kerüléséig több tucat, ha nem több száz gyereket molesztált (lányokat, fiúkat vegyesen). Az egyház minderről teljes mértékben tudott, ám ahelyett, hogy kirúgták volna és kiszolgáltatták volna a hatóságoknak, folyamatosan áthelyezték az USA-n belül, s új helyein természetesen csak újabb áldozatokat gyűjtött.

A filmben megszólal O’Grady, az áldozatok és szüleik, láthatunk részleteket egyházi vezetők rendőrségi kihallgatásából. Valamint azt is megtudjuk, hogy a jelenlegi pápának, XIV. Benedeknek – illetve akkor még Joseph Ratzinger bíborosnak – milyen nagy szerepe volt az ügyek eltusolásában. Az áldozatoktól az egyház sosem kért bocsánatot, kivéve – a filmben szintén megszólaló – Tom Doyle atyát, aki régóta kampányt folytat az egyházon belül a szexuális molesztálási botrányok őszinte feltárásáért és az áldozatok érdekében. Az egyház, ahelyett, hogy a molesztáló papoktól tisztítaná meg magát, Doyle-t sújtja lefokozással.

A filmben elhangzik, hogy a római katolikus papi szemináriumokról kikerülők 10 százaléka pedofil! De az időnként a médiában megjelenő ügyek alapján (amelyek így is nyilván csak a töredékét képezik a valós eseteknek) is lehet következtetni arra, hogy nem egyedi problémáról van szó. A legdöbbenetesebb magának az egyháznak a hozzáállása ezen ügyekhez: a legtöbb esetben nem az őszinte felderítés, hanem az eltusolás szándékával találkozunk a klérus részéről!

(Magyar eset: https://ateistanaplo.wordpress.com/2011/03/25/elszabotalta-a-szexvadak-vizsgalatat-az-apostoli-nuncius/

Ír eset: https://ateistanaplo.wordpress.com/2011/05/18/pedofil-papok-ugyeinek-szonyeg-ala-soprese-irorszagban/ )

O’Grady-nek 14 éves börtönbüntetéséből hetet kellett letöltenie. 2000-ben szabadult jelenleg Írországban él és várja, hogy 65 éves korától kapja nyugdíját az egyháztól. Az áldozatokat az egyház sosem kártalanította, sőt még bocsánatot sem kért tőlük.

Mi is lenne egyházak nélkül a mi jó erkölcseinkkel, ugyebár…

(Angol nyelvű.)

A Wikipedia szerint a dokumentumfilm óta eltelt időszakban O’Grady újabb bajba került: 2010. márciusában állítólag a hollandiai Rotterdamban élt és egy új identitást felvéve, “Francis testvérként” (Francis a második neve) önkéntes volt egy katolikus parókián. 2010. decemberében Dublinban letartóztatták gyermekpornográfia birtoklásáért. A hatóságok gyerekpornó képeket és videókat találtak O’Grady laptopján, külső hard drive-ján és pendrive-ján. Az áldozatok közül a legfiatalabb két éves volt. (A dokumentumfilmben elhangzik, hogy a korábbi áldozatai közül a legfiatalabb egy 9 hónapos kislány volt!)

http://en.wikipedia.org/wiki/Oliver_O%27Grady

 
12 hozzászólás

Szerző: be 2012. március 16. péntek hüvelyk Katolikus

 

Címkék: , , , , , ,

12 responses to ““Szabadíts meg a gonosztól!” – dokumentumfilm a katolikus egyház pedofil ügyeiről

 1. Warlord

  2012. március 16. péntek at 23:04

  Na a vegen kiderül,hogy megiscsak a kis- es törpeegyhazaknak van igaza,miszerint a Katolikus egyhaz a “Nagy Babilon”! 😀
  Csakhat ha igy van,akkor az azt is jelenti,hogy a valoban keresztenyek szama igen elenyeszö!
  Ugyebar köztudott,hogy a keresztenyseg legnagyobb letszamu felkezete a katolikus,es amikor arrol beszelnek,hogy milyen a vallasok megoszlasa a vilagon,akkor a keresztenyseghez a katolikusokat is hozzaszamitjak!No de mi marad akkor,ha a katolikusok – vagy legalabbis legnagyobb reszük – immaron nem is nevezhetö keresztenynek,mert hiszen ök a “Nagy Babilon”???

   
  • ateistanaplo

   2012. március 17. szombat at 09:37

   Ez a Nagy Babilonozás a Hitgyüliben is ment (nem kicsit köszönhetően Németh Sándor személyes erős antikatolikus érzéseinek). Nem kisegyház dolog, hanem protestáns dolog, Lutherig, Kálvinig vezethető vissza és az ő általános anti-katolicizmusukkal hozható összefüggésbe. De hát persze a protestánsoknak is megvan a maga keresztje 😛 . A Sola Scriptura a legnagyobb hülyeség volt a kereszténység részéről. Végül is ez fog elvezetni a kereszténység halálához. Hosszú, évszázadokon át tartó folyamat, de létezik. Mert ugye a Sola Scriptura (csak az Írás) mondja ki azt, hogy a Biblia a legfőbb, sőt egyedüli tekintély egy keresztény számára. A katolikusoknál ez nem így van. Ott maga az egyház a legfőbb tekintély. A Sola Scriptura elve azért volt öngyilkos dolog a reformátorok részéről (öngyilkos a kereszténység hosszú távú jövőjére nézve), mert az Írás messze van a tökéletestől. Tele van ellentmondásokkal, a tudomány fejlődésével kiderült az is, hogy színtiszta ostobaságokkal és hazugságokkal, a benne lévő Isten gonoszságáról nem is beszélve. Addig volt jó az egyháznak (akkor még katolikusnak), amíg az emberek nem nagyon olvasták a Bibliát, ill. ha olvasták is, nem vették mindenek felett álló tekintélynek. A reformáció óra viszont mit látunk? A kereszténységnek azóta van 33 ezer ága, mindenki másképp értelmezi az Írást (mert annyira egyértelmű 🙂 ) és megjelent a tudományos szemléletű bibliakritika és bibliakutatás is, ami szintén nem tett túl jót a kereszténységnek. 🙂 Mindezek együtt a józan kívülálló szemében nem erősítik, hanem aláássák a kereszténység tekintélyét. És ez a jövőben csak még inkább így lesz szerintem.

   Éppen emiatt, bármilyen furcsa, én a legnagyobb jövőt a katolikus egyháznak jósolom a keresztények közül. Ők a nagy túlélők és még mindig itt lesznek, amikor a protestánsok már rég a perifériára szorulnak. Épp azért, mert a protestantizmusnak vége, ha kiderül, hogy az Írás nem tökéletes, nem lehet megbízni benne. A katolicizmust viszont ez nem érinti annyira súlyosan. Persze, persze, tudom én, hogy még nem tartunk itt, hogy még rengeteg a protestáns, hogy a protestánsok még harcolnak kézzel-lábbal pl. az evolúció elmélete ellen, meg, hogy Noé bárkája igaz történet, meg a többi, de ez a harcuk hosszú távon vereségre van ítélve. A tendencia egyértelmű.

   Na persze ez nem változtat azon a tényen, hogy a katolikus egyház meg olyan, mint egy maffia és teljes mértékben romlott erkölcsileg.

    
   • Warlord

    2012. március 17. szombat at 10:12

    Jo a meglatasod,valoban altalaban protestans es nem csupan kisegyhazi dolog a “Nagy Babilonozas”,es ez bizony Luther es Kalvin ota van igy!
    Csak manapsag azert ez a “nagy” protestans egyhazakban azert nem annyira jellemzö,mint a kicsikben,jol lathato ez pl. akkor,amikor 1-1 nemzeti ünnep alkalmaval a “törtenelmi” egyhazak kepviselöi ugyanazt fujjak,ezert emlitettem inkabb a kisegyhazakat.
    Annyiban azert maskent latom,hogy szerintem azert – sajnos – nem lehet ilyen egyszerüen kijelenteni,hogy a protestans egyhazak elöbb-utobb meg fognak szünni.Mindig van valaki,aki meg a legnagyobb hülyesegre is vevö,tehat meg a Föld körül keringö teaskannanak is lehet egyhaza.
    De itt inkabb mondanam azt,hogy a protestans egyhazak lathatoan egyre inkabb fanatizalodnak es bar lehet,hogy az egyhaztagok letszama statisztikailag akar meg nöhet is,de a fanatizalodas miatt az a kör,aki bibliai ertelemben valoban keresztenynek tekinthetö – es pl. nem csak ünnepi,vagy hagyomanyörzes miatti templomba jaro -,jelentösen szükülni fog.
    Ez bizony szüksegszerüseg,ilyen ertelemben termeszetesen lehet,hogy elöbb-utobb egyre kevesebb protestans lesz.
    Amugy teljesen egyetertek a meglatasaiddal! 🙂

     
  • Baki Bogi

   2012. április 10. kedd at 12:10

   én is katolikus keresztény vagyok! és azzal , hogy az egyházba tartozó papok bűneit latolgatod azzal mi a terved? mert ISten a farizeusokat sokat hibáztatta, lehet , hogy nagyon sok a farizeusi pap ma is , de attól még vannak rendes okos értelmes papok is és , ha nem lennének akkor is ISten még lenne és mi is léteznénk, hiszen mind az egyház tagjai vagyunk mind akik oda tartozónak érezzük magunkat!

    
   • xingtao

    2012. április 10. kedd at 12:22

    Talán mert a kedvenc egyházad- aminek Te magad is tagja vagy – szereti eltussolni az ilyen ügyeket? Persze ilyenkor a hívők mindig kikérik maguknak, de akkor tessék szépen az ilyen esetek felderítésében az élen járni, és nem csak sumákolni.

    Az istened meg lehet, hogy hibáztatja a farizeusokat, de egyelőre úgy látszik, hogy képtelen a saját szolgái közt rendet tartani – vagy lehet, hogy élvezettel nézte végig ő is a gyerekek megrontását?

     
   • Baki Bogi

    2012. április 10. kedd at 13:29

    ezeket az embereket ne nevezzük Isten szolgáinak , ez lehet , hogy álca náluk, de az is lehet , hogy szeretik IStent csak mégis bűnözők nem tudom , de nem hiszem , hogy ez a z én dolgom, hogy kiderítsem. Kutassa fel a rendőrség , ahogy más világi ügyeket is , más pedofil ügyeket is.

     
 2. Lajos

  2012. március 17. szombat at 21:06

  A holland katolikus egyház több fiatal fiút kasztráltatott az 50-es években, hogy kigyógyítsa őket állítólagos homoszexuális hajlamukból, írja az NRC Handelsblad. A lap forrásainak legalább tíz ilyen esetről van tudomásuk. Az állítások alapját az egykori műtéti beavatkozások elszenvedőinek vallomásai, orvosi jelentések, magánlevelek és ügyvédi dokumentumok képezik.

  A kasztráltak olyan kiskorú fiúk voltak, akiket korábban katolikus iskolákban vagy internátusokban egyházi személyek megrontottak. A sebészeti beavatkozásokra az egyház fennhatósága alá tartozó pszichiátriai klinikákon került sor: a műtétek indikációja úgy hangzott, hogy a gyerekeket “meg kell szabadítani a betegségüktől”. Hollandiában tavaly decemberben tették közzé egy vizsgálóbizottság jelentését, amelyből kiderült: 1945 után az ország katolikus egyházi intézményeiben több tízezer gyermeket rontottak, illetve erőszakoltak meg.

  http://index.hu/kulfold/2012/03/17/fiukat_kasztraltatott_a_holland_egyhaz/

   
  • ateistanaplo

   2012. március 17. szombat at 22:32

   Én is most láttam épp az Indexen. Ki is tettem. Köszi!

    
 3. Kantarella

  2012. március 18. vasárnap at 21:50

  Újabb, katolikus egyházon belüli pedofil botrány, ezúttal Horvátországban 😦 :
  http://srbija.blog.hu/2012/03/18/pedofil_ugyet_probalt_eltitkolni_egy_horvat_fopap

   
 4. gabi

  2013. február 25. hétfő at 12:32

  Amikor az első egyháziak által elkövetett szexuális zaklatások után egy németországi püspök okként azt is megemlítette: a társadalom is hibás abban, hogy idáig jutottak a dolgok, mert a szexualitásban csupán élvezeti cikket lát és láttat, nagy volt a műfelháborodás. Akik azonban tárgyilagosabbak tudtak maradni, észrevehették azt, hogy míg az egyháziak által elkövetett szexuális zaklatások az eseteknek mindössze 1%-át tették ki (természetesen, ez is több, mint megengedett!), 99% a társadalomban és a családban történt. Miért nem foglalkozott a média arányukhoz mérten ezekkel az esetekkel is?”

  http://szeretetfoldje.hu/index.php/cikkek-irasok/3014-a-papa-lemondasanak-hattere

  Válaszolnál Te erre a kérdésre?

   
  • AK

   2013. február 26. kedd at 05:59

   1. Ha a 99%-ot feljelentik, akkor lecsukják. A papokat áthelyezgették, bújtatták szervezetten.
   2. A 99% nem mondja magát isten által kiválasztottnak, aki az egyetlen isten egyetlen üzenetét hordozza. Nagyon meg lenne hurcolva az aki morálisan az átlagember felett álló kvázi szuperhősnek állítja be magát és kiderül, hogy gyerekre élvez közelről.

   gabi, szégelld magad. “műfelháborodás”???
   Egy nem létező isteni felhatalmazással rendelkező nem létező állam tagja világszerte morálisan az emberek felett állónak hirdetik magukat, pofátlan pénzeket szednek be a hiszékenyektől, ill. az évszázadok alatt mocskosan szerzett vagyonuk forgatásával. A pénzt maffiamódszerekkel mossák tisztára, közben még az is kiderül, hogy ezek diplomáciai mentességüket kihasználva lassan egy évszázada bújtatják, költöztetik, mentik meg az igazságszolgáltatás elől a gyermekmolesztáló haverjaikat. És ne legyünk felháborodva? Pfejj!

    

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: