RSS

Egy év bibliai nőként

04 Sze

Rachel Held Evans evangéliumi kereszténynek tartja magát, mégis blogján sokat kritizálja a keresztény konzervativizmust – köztük a Bibliát szó szerint értelmező keresztényeket. Mondhatni belülről próbál rámutatni az evangéliumi keresztény mozgalom fonákságaira.

Aktuális projektje az „Egy év bibliai nőként” projekt, amely arról szól, hogy egy évig minden a nőkre vonatkozó bibliai parancsolatot igyekszik betartani. Márpedig ez nem könnyű. A Biblia számos szabályt tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a nőknek hogyan kell viselkednie, hogyan kell élnie. Például Mózes törvénye szerint a menstruációjuk alatt a nőkre az alábbiak vonatkoznak:

„Mikor asszony lesz magfolyóssá és véressé lesz az ő magfolyása a testén, hét napig legyen az ő havi bajában, és valaki illeti azt, tisztátalan legyen estvéig. Mindaz is, a min hál az ő havi bajában, tisztátalan legyen és mindaz is, a min ül, tisztátalan legyen. És mindaz, a ki illeti az ő ágyát, mossa meg ruháit, és mosódjék meg vízben, és tisztátalan legyen estvéig. És mindaz is, a ki illet bármely holmit, a melyen ült, mossa meg ruháit, és mosódjék meg vízben, és tisztátalan legyen estvéig. Sőt ha valaki az ő ágyán, vagy a holmikon illet is valamit, a melyeken ő ült, tisztátalan legyen estvéig. Ha pedig vele hál valaki, és reá ragad arra az ő havi baja: tisztátalan legyen hét napig, és minden ágy is, a melyen fekszik, tisztátalan legyen. És hogyha sok napig tart az asszonynak az ő vérfolyása a havi bajának idején kivül, vagy ha a folyás a havi bajon túl tart: valameddig az ő tisztátalanságának folyása tart, úgy legyen, mint havi bajának idején, tisztátalan az. Minden ágy, a melyen fekszik az ő folyásának egész ideje alatt, olyan legyen, mint a havi baja idejében lévő ágya, és minden holmi is, a melyre ráül, tisztátalan legyen, mint az ő havi bajának tisztátalansága alatt. És mindaz is, a ki illeti azokat, tisztátalan lesz, mossa meg azért a ruháit, és mosódjék meg vízben, és tisztátalan legyen estvéig. Ha pedig megtisztul az ő folyásából: számláljon hét napot, és azután tiszta legyen. A nyolczadik napon pedig vegyen elő két gerliczét vagy két galambfiat, és vigye el azokat a papnak, a gyülekezet sátorának nyílásához. És készítse el a pap az egyiket bűnért való áldozatul, a másikat pedig egészen égőáldozatul; így szerezzen néki engesztelést a pap az Úr előtt az ő tisztátalanságának folyása miatt. Így tartsátok vissza Izráel fiait az ő tisztátalanságuktól, hogy meg ne haljanak az ő tisztátalanságuk miatt, megfertőztetvén az én hajlékomat, a mely közöttök van.”

(III. Mózes 15:19-31)

(Azért nem semmi, hogy a menstruáció is bűnnek számít. Hallelujah, bölcs az Úr!)

De az Újszövetségben is számos nőkre vonatkozó szigorítás van. Pl. a nők nem szólhatnak a gyülekezetben, férjüknek engedelmesnek kell lenniük, nem imádkozhatnak fedetlen fővel, nem taníthatnak, vagy éppen illő hosszú hajat viselniük (a férfiaknak pedig „csúfsága” a hosszú haj).

Evans célja arra rámutatni, hogy azok a keresztények sem követik a mindennapjaikban szó szerint az Írást, akik azt állítják, hogy az Isten tévedhetetlen, örökké érvényes szava, hanem mindenki kiválogatja a neki tetsző részeket, a nem tetszőkről pedig egyszerűen nem vesz tudomást. Evans arra is rámutat, hogy a Biblia szerint egy férfinek lehet több felesége, egy apa pedig eladhatja a lányát azért, hogy kifizesse az adósságait. Nyilvánvalóan nagy megrökönyödést keltene manapság, ha valaki így tenne.

„Ha az a szó, hogy bibliai bármit jelenthet, akkor nem jelent semmit. Ha a keresztények elismerik ezt, akkor talán több szeretettel és alázattal fognak egymáshoz viszonyulni.” – írja a cikk.

Evans szószólója annak, hogy nők is szerepet kapjanak az egyházak vezetésében, ami persze sok fundi tetszését nem nyerte el. Nem tartja magát feministának – elsősorban azért, mert ezt a szót negatív asszociációk övezik keresztény körökben -, inkább „egyenlőség pártinak” nevezi magát.

Néhány keresztény szervezet azzal vádolta meg, hogy az „Egy év bibliai nőként” projekt kigúnyolja a kereszténységet, mások „veszélyesnek” titulálták azt. Ő visszautasítja a vádakat: „Attól félnek, hogy ostobának állítom be a Bibliát és azokat, akik szeretik, ami elég nehéz lenne, mert én is olvasom és szeretem a Bibliát.” – írta.

Furcsának tartja, hogy azok kritizálják őt a leginkább, akik azt állítják magukról, hogy szó szerint követik a Bibliát. „Sokat elárul, hogy amikor azt mondom, hogy én meg fogom ezt tenni, akkor ők így reagálnak. Azt mutatja, hogy van egyfajta félelem arra vonatkozóan, hogy le fogom rántani a leplet arról mit is jelent szó szerint követni a Bibliát.”

Forrás: http://www.slate.com/id/2302892/

 
17 hozzászólás

Szerző: be 2011. szeptember 4. vasárnap hüvelyk Biblia, Fundik, Humor

 

Címkék: , , , , , , , ,

17 responses to “Egy év bibliai nőként

 1. Adam Morva

  2011. szeptember 4. vasárnap at 07:23

  A probléma az Ms. Evans projektjével, hogy a mai világban lehetetlen bibliai nőként élni.

  Vegyük például azt, hogy senki sem fogja meggyilkolni Ms. Evanst, ha férjezett nőként megerőszakolják a városban, de nem sikított elég hangosan segítségért.
  Ha Ms. Evans szűz a kényszerített aktus idején akkor meg nem fognak ötven shekelt kérni a predátortól és nem fogják Ms. Evanst kényszerítve hozzáadni megerőszakolójához.
  (- mint ahogy ezek meg vannak írva a bibliában 5 Mózes 22)

  Senki nem fogja őt megölni, ha többfajta anyagból készült ruhába öltözködik, etc, etc.

  Szóval, még ha nemesek is a szándékai, attól tartok vagy elsumákolja vagy ő sincsen tisztában a biblia parancsolataival.

   
 2. Toronyőr

  2011. szeptember 4. vasárnap at 09:02

  Valami zsidó fickó már valami hasonló projektet végigcsinált,de a nevére és a céljára már sajnos nem emlékszem.

   
 3. ateistanaplo

  2011. szeptember 4. vasárnap at 09:06

  Látom Dénes prófétának ehhez is van szava 😉

   
  • krisztianerik

   2011. szeptember 4. vasárnap at 09:11

   na én ezekeket a videókat láttam ::))))) A ejkötő az a prófétaság jele::)))) Kereszteket lát az öreg ima közben ::))))
   valóban változhatatlan isten szava ???? Mennyi ökör van a keresztények közt::))) mindenki mást olvas ki a bibliából::))

    
 4. krisztianerik

  2011. szeptember 4. vasárnap at 09:14

  csodálatos mennyei jel ::)))

  http://temerinicsoda.blogspot.com/

   
 5. krisztianerik

  2011. szeptember 4. vasárnap at 09:24

  (Azért nem semmi, hogy a menstruáció is bűnnek számít. Hallelujah, bölcs az Úr!)

  31 És látá Isten, hogy minden a mit teremtett vala, ímé igen jó. És lõn este és lõn reggel, hatodik nap.

  Akkor csak nem sikerült olyan jól a teremtés , ha nem vette észre a tisztátalanságot a nőnél::))))
  Lehet Éva még akkor nem menstruált ?? ::))))

   
  • ateistanaplo

   2011. szeptember 4. vasárnap at 09:41

   A dologból pedig következik, hogy ha nőnek születtél, akkor esélyed sincs arra, hogy bűn nélkül éld le az életed, akármit csinálsz. Igaz, ha férfinek akkor sem, mert ott meg a magömléssel vannak hasonló gondjai a Jóistennek. 😀

   Tehát megint ott tartunk, hogy Isten direkt úgy teremtette az embert, hogy bűnös legyen, majd pedig ezért megbünteti…

    
   • li

    2011. szeptember 4. vasárnap at 21:30

    Eredendő bűn, valaki? Pont arról szól, hogy megszületni sem tudsz bűn nélkül, szóval nincs esélyed, a megmenekülés egyetlen útja Jézus, aki a te eredendő bűnödért kereszthalált halt.
    Szerintem kb. ez a legerkölcstelenebb gondolata a kereszténységnek (és ugyanakkor a legfontosabb, mert enélkül felesleges a kereszthalál).

     
  • li

   2011. szeptember 4. vasárnap at 21:32

   Naigen, amikor a kreacionisták a világ tökéletességével érvelnek, akkor az szokott eszembe jutni, hogy nem csoda, hogy ezek férfiak 🙂

    
 6. li

  2011. szeptember 4. vasárnap at 21:51

  Egyébként a Butterflies and Wheels blogon mostanában több cikk is van a patriarchális kereszténységet valló családokról (ahol a nő abszolút engedelmességgel tartozik a férjnek, a lány pedig az apjának, otthon tartják a gyerekeket és nemhogy nem alkalmaznak fogamzásgátlást, de ara törekednek, hogy a nő lehetőleg folyamatosan legyen terhes). http://www.butterfliesandwheels.org/2011/my-life-as-a-daughter-of-christian-patriarchy/

   
 7. Sven

  2011. szeptember 10. szombat at 14:02

  De minek akar ez a nő ószövetségi törvények szerint élni, amikor keresztényként elvileg tudnia kéne, hogy a Törvényt nem lehet betartani, éppen ezért van az új szövetség?

   
  • ateistanaplo

   2011. szeptember 10. szombat at 14:07

   Akkor pár ige a nőkre vonatkozóan az Újszövetségből:

   “A ti asszonyaitok hallgassanak a gyülekezetekben, mert nincsen megengedve nékik, hogy szóljanak; hanem engedelmesek legyenek, a mint a törvény is mondja.
   Hogyha pedig tanulni akarnak valamit, kérdezzék meg otthon az ő férjüket; mert éktelen dolog asszonynak szólni a gyülekezetben.”
   (1. Kor. 14:34-35)

   “Az asszony csendességben tanuljon teljes engedelmességgel.
   A tanítást pedig nem engedem meg az asszonynak, sem hogy a férfin uralkodjék, hanem legyen csendességben.
   Mert Ádám teremtetett elsőnek, azután Éva.
   És Ádám nem csalattatott meg, hanem az asszony megcsalattatván, bűnbe esett:
   Mindazáltal megtartatik a gyermekszüléskor, ha megmaradnak a hitben és szeretetben és a szent életben mértékletességgel.”
   (1. Tim. 2:11-15)

    
   • Sven

    2011. szeptember 10. szombat at 14:32

    Köszi, de nem ezt kérdeztem. Ezek, amiket idéztél, betarthatóak, ha valaki be akarja őket tartani. Szerintem nincs ebben semmi betarthatatlan. Tudom, hogy komoly viták vannak ebből a keresztények között, és vannak, akik emiatt elutasítják a női szolgálatokat is, de most nem ez a lényeg, hanem hogy miért akar ma egy nő ószövetségi módon élni? Mi a célja, szándéka ezzel? Sajnos nem tudok angolul, így még ha ő maga le is írta ezt, nem tudom elolvasni. Ezért kérdezem.

     
 8. Az a másik Ádám

  2011. szeptember 10. szombat at 14:31

  17 Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem.
  18 Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvénybõl egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, a míg minden be nem teljesedik.
  19 Valaki azért csak egyet is megront e legkisebb parancsolatok közül és úgy tanítja az embereket, a mennyeknek országában a legkisebb lészen; valaki pedig cselekszi és úgy tanít, az a mennyeknek országában nagy lészen.
  Máté 5:17-19 (jézus)

  16 A teljes írás Istentõl ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre,
  2 Timóteushoz 3:16

  20 Tudván elõször azt, hogy az írásban egy prófétai szó sem támad saját magyarázatból.
  21 Mert sohasem ember akaratából származott a prófétai szó; hanem a Szent Lélektõl indíttatva szólottak az Istennek szent emberei.
  2 Péter 1:20-21

  Szó sincs arról, hogy az ószövetség érvénytelen lenne.

   
  • Sven

   2011. szeptember 10. szombat at 14:35

   Ne viccelj, akkor még mindig mennének az áldozatok is, sőt, menniük is kéne. De hogyan, ha a Templom már nincs meg, és (legalábbis egyelőre) remény sincs arra, hogy újra felépülhet?

   Ma a mózesi törvények nagy része egyszerűen nem betartható. Másrészt valószínűleg elkerülte a figyelmedet, hogy Jézus azt mondja, ő maga tölti be a törvényt. Mivel ő maga az áldozati bárány. De szerintem ne itt teologizáljunk ezen, mert a kérdésem lényege nem ez volt.

    
   • Kantarella

    2011. szeptember 10. szombat at 20:22

    Jézus kereszthalálával bizonyos törvények tényleg érvényüket vesztették például a szombat megtartása, az áldozatok bemutatása, bizonyos ételek fogyasztására vonatkozó tiltások és a főpapság akkori, régi rendszere. Az alapvető erkölcsi törvények, tanítások viszont megmaradtak.

    „de most nem ez a lényeg, hanem hogy miért akar ma egy nő ószövetségi módon élni? Mi a célja, szándéka ezzel?”
    Drágaság! Ha elolvasod a bejegyzést mindenre rájössz! Ott van feketén-fehéren benne, hogy sokat kritizálja a keresztény konzervativizmust, illetve akik a Bibliát szó szerint veszik. Egyértelmű, hogy görbe tükröt akar tartani a fundamentalisták elé, illetve fel akarja hívni a figyelmet arra, milyen lehetetlen betartani ezeket a törvényeket.
    Másrészről pedig fel akarja hívni a figyelmet a nők elnyomására keresztény berkekben.
    Fogadjunk el sem olvasod rendesen, aztán meg csodálkozol, hogy nem érted!

     
 9. Sven

  2011. szeptember 10. szombat at 20:34

  De, elolvastam. Csak nem gondolom, hogy a keresztények közül bárki is komolyan gondolja, hogy nekünk, újszövetségi hívőknek be kéne tartanunk a mózesi parancsokat. Továbbá úgy vélem, az ő mutatványa nélkül is tudja minden hívő, hogy nem lehet betartani a Törvényt. A fundamentalisták főleg, mert ők rendszeresen olvassák a Bibliát, és tuti, hogy ezeket a passzusait kívülről fújják. Mármint azt, hogy mi vonatkozik a keresztényekre az ószövetségből és mi nem.
  Egyik alaptanítás a hgy-ben is, hogy a Törvényt Isten azért adta, hogy ezzel bebizonyítsa, hogy az emberek nem tudják betartani Isten törvényeit. Ezért kell a megváltás, stb., stb.
  Szóval ezért nem értem, mi a valódi szándék és cél. Mondhatnám, nyitott kapukat dönget. Szerintem ez nem több, mint magamutogatás.

   

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: