RSS

“Új lelet írja át az emberré válás történetét”

11 Sze

Mielőtt a címnél valaki elakadna és annak alapján téves következtetésre jutna: a lelet tovább erősíti az evolúció elméletét. 😉

Forrás és teljes cikk: http://www.origo.hu/tudomany/20110908-uj-tronkovetelo-az-emberfelek-csaladfajan-az-australopithecus-sediba.html

“A valaha élt összes embert, így a saját fajunkat is magába foglaló élőlénycsoportból, a Homo nemzetségből korábban olyan kevés maradványt tártak fel, hogy azok egy cipősdobozban elférnének, a cipővel együtt. Ezért is kiemelkedőek a 2010-ben leírt Australopithecus sediba sokkal teljesebb maradványai, amelyek részletes elemzését a Science legfrissebb száma közli. A felfedezők szerint az új eredmények megerősítik elméletüket: ez a faj lehetett a Homo nemzetség őse.

[…]

A kutatók egy tizennyolc hónapos csecsemő, egy 12-13 éves fiú és két felnőtt kivételes épségben megmaradt fosszíliáit tárták fel a barlangban. Később bebizonyosodott, hogy a Malapa-barlangból előkerült leletek egy új emberféle maradványai, amely az Australopithecus sediba nevet kapta. A “sediba” forrást jelent a dél-afrikai sotho nyelven, amely a Homo nemzetség lehetséges új gyökerére utal. A felfedezésről a Science magazin 2010. április 9-i számában számoltak be a kutatók.

A majdnem 2 millió éves új emberféle sok szempontból ősi hominida-jegyeket mutat, de olyan modern bélyegek is megfigyelhetők rajta, amelyek a Homo nemzetség sajátjai. Ezért Berger és munkatársai szerint az Au. sediba a felegyenesedett emberek, azaz a Homo erectus őse lehetett.

[…]

Az Au. sediba számos olyan jelleggel rendelkezik, amellyel a Homo-nemzetség tagjai. Ha listát készítünk ezekről a közös jellegekről – belevéve a habilisnél, a rudolfensisnél és a sedibánál megfigyelhetőket – akkor a sedibáé sokkal hosszabb, mint a másik kettőé. Ez arra utal, hogy jó jelölt ősként annak a fajnak, amelyet mindenki Homo nemzetségbe tartozónak ismer el, ez pedig a H. erectus.”

“A malapa-barlangi leletek is bizonyítják, hogy a hominizáció, azaz az emberréválás nem olyan volt, mint egy létra, amelynek a fokain egyenes vonalban lehet felfelé haladni. Az evolúció inkább hasonlítható egy sűrűn szerteágazó bokorhoz, amelynek ágai jórészt elszáradtak, és a néhány megmaradt közül választotta ki a “természet” azt, amely aztán a központi ág lett” – mondja Gyenis.”

 
4 hozzászólás

Szerző: be 2011. szeptember 11. vasárnap hüvelyk Evolúció/ID/Kreácionizmus, Hírek, Tudomány

 

Címkék: , , , ,

4 responses to ““Új lelet írja át az emberré válás történetét”

 1. Xmes

  2011. szeptember 11. vasárnap at 09:19

  “A valaha élt összes embert, így a saját fajunkat is magába foglaló élőlénycsoportból, a Homo nemzetségből korábban olyan kevés maradványt tártak fel, hogy azok egy cipősdobozban, a cipővel együtt.”

  Ehhez egy bazi nagy cipősdoboz kell, mert az ember evolúciója fosszilisan az egyik legrészletesebben dokumentált területe az evolúció kutatásnak. Egy terem méretű cipősdoboz szerintem bőven kéne hozzá.
  Bár a cikk valódi leletről szól, de az elég gáz, hogy két hatalmas hazugsággal kezdik (a cím és az első mondat)…

   
 2. Sven

  2011. szeptember 11. vasárnap at 09:33

  Ez az első kép azzal a kézcsonttal valami fenomenális.

   

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: