RSS

Az anglikán egyház riadót fúj az „új ateisták” ellenében

06 Sze

Nekem nem nagyon tetszik az „új ateista” kifejezés, hiszen ateisták régen is voltak, nem tudom ez most mitől lett hirtelen „új ateizmus”, de így nevezik azt a „mozgalmat”(?), amely elsősorban Richard Dawkins, Sam Harris, Daniel Dennett és Christopher Hitchens (akiket az apokalipszis négy lovasának is hívnak szarkasztikusan 😀 ) szókimondó valláskritikája révén került a figyelem középpontjába. (Az „új ateistákról” bővebben itt:
http://szekularisfigyelo.blog.hu/2008/05/16/kik_is_azok_az_uj_ateistak .)

Az anglikán egyház pedig most úgy érzi válaszolnia kell az „új ateizmus” kihívásaira. Egy az egyház által készített és a Canterbury érsek, Dr. Rowan Williams által is támogatott jelentés szerint az ateizmus elmúlt években tapasztalható erősödése azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a hitet „szociális problémának” fogják beállítani, illetve a vallásos hit „marginalizálódik”. Az elkövetkező öt év „kivételes kihívást” fog jelenteni az egyház számára.

A jelentés állítása szerint a keresztényeknek már most is ellenségeskedéssel és diszkriminációval kell megküzdeniük a mindennapokban, amikor a hitüket akarják kifejezni. Például bizonyos munkahelyeken nem viselhetnek keresztet vagy megróják őket, ha nem hajlandók a hitükkel szemben cselekedni.

Az egyháznak „egyértelműnek kell lenni abban ahogy szembeszáll a kereszténység marginalizálásával és azzal, hogy a hitet egyre általánosabban szociális problémaként kezeljék” – írja a jelentés és hozzáteszi: „Ez részben az ’új ateizmus’ kihívásainak az elfogadását jelenti. A püspököknek ebben kulcsszerepük van mind nyilvános apologétákként, mind a hit tanítóiként.”

„Szembe kell szállnunk azzal a tendenciával, hogy a hitet magánügyként kezeljék, amelynek nem szabad hatással lennie arra, hogy mi történik a közszférában. Ez minden egyház és hit számára kihívást jelent, de különösen az Anglikán Egyház számára.” – így a dokumentum.

A jelentés elismeri, hogy az egyháznak belső problémái is vannak, s arra hívja fel a vezetőket, hogy a külvilág felé egységes álláspontot képviseljenek az egyes kérdésekben – például a női püspökük ügye vagy a homoszexualitással kapcsolatos álláspont -, mert az a tény, hogy most nem azt képviselnek szintén káros.

Az anglikán egyház létszáma folyamatosan csökkent az elmúlt években és az elöregedés is jellemzi a felekezetet. Mindeközben az “új ateisták” sorra írják a bestsellereket…

Az apokalipszis négy lovasa: (balról jobbra) Hitchens, Dennett, Dawkins és Harris

 
5 hozzászólás

Szerző: be 2011. szeptember 6. kedd hüvelyk Anglikán, Ateizmus/Agnoszticizmus, Hírek

 

Címkék: , , , , , , , ,

5 responses to “Az anglikán egyház riadót fúj az „új ateisták” ellenében

 1. Toronyőr

  2011. szeptember 6. kedd at 07:14

  “Szembe kell szállnunk azzal a tendenciával, hogy a hitet magánügyként kezeljék,” 😡 Mégis hogyan kellene kezelni? Az egyház(ak) brutal leuralási módszereiket újra előveszik?

   
  • fuhur

   2011. szeptember 6. kedd at 08:20

   Persze. Legalábbis nálunk mindenképp. Nézd meg mit csinálnak az iskolákban.

    
 2. agyrágóbogár

  2011. szeptember 6. kedd at 10:53

  Hmm… amikor maga az egyház “úgy érzi válaszolnia kell” az egy nagyon nagyon jó jel. Azt jelenti, hogy nem ülhetnek karban tett kézzel, nem érzik biztonságban már magukat. Azt elvárni, hogy ne tegyen semmit meg ugye képtelenség… hogy is adnák fel az ingyenélő státuszukat, meg a “nyáj” vezetését, amiből köszönik szépen de ők nagyon is jól elvannak?
  A vicces, hogy minden egyes kapálózásuk csak egyre rosszabb lesz.

   
 3. Ricsi

  2011. december 16. péntek at 10:37

  Tegnap elhunyt Christopher Hitchens. Szegenyebbek lettunk egy kimagaslo ertelmisegivel.

  Legyen Neked konnyu a fold, Christopher 😦

   
 4. ditte

  2011. december 16. péntek at 11:41

  Nagyon sajnálom. Ezt öszinten mondom.
  Ö már sokkal többet tud mint mi.

   

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: