RSS

Marjoe

05 Sze

Ebben a bejegyzésben már említettem Marjoe-t, aki pünkösdi-karizmatikus prédikátor volt egészen addig, amíg 1972-ben le nem leplezte magát egy dokumentumfilmben. Szolgálata alatt tapasztalható volt mindaz, amit ma a karizmatikusok a felkent szolgálat jeleként tartanak számon: az emberek földre estek, “nyelveken” szóltak, “meggyógyultak”. Csakhogy Marjoe sosem hitt Istenben. Elmondása szerint az ún. pünkösdi-karizmatikus élmények nem mások, mint szuggerálás, hipnózis, érzelmi manipuláció, ámítás és önámítás.

A korábbi bejegyzésembe betettem egy rövid összefoglalót a Marjoe című dokumentumfilmből, de most megtaláltam a teljes filmet.

 
5 hozzászólás

Szerző: be 2011. szeptember 5. hétfő hüvelyk Karizmatikus, Protestáns

 

Címkék: , , , , ,

5 responses to “Marjoe

 1. Megadatott

  2011. szeptember 5. hétfő at 11:15

  Kár, hogy nincs Magyar felirat. 😦
  Nem csinálsz?

   
  • ateistanaplo

   2011. szeptember 5. hétfő at 11:47

   Kicsit sok lenne és nincs rá időm. De hátha valaki bevállalja.

   Röviden:

   Az apja is prédikátor volt. Gyerekkorában a szülei mini-prédikátornak tréningezték, betanítottak neki mindenféle szöveget, mozdulatot, amivel hatni lehet az emberekre. A sztori, amit eladtak az volt, hogy 4 évesen megszállta a Szentlélek és azóta prédikál. Tinédzserként hippi lett, de miután elfogyott a pénze visszatért prédikálni. Ebből, mint látszik, jól élt, noha ő maga sosem hitt Istenben. Ennek ellenére az emberek bevették, hogy a Szentlélek működik a szolgálatában és látszik, hogy ugyanaz ment ott is, mint akármelyik karizmatikus gyülekezetben. Aztán 1972-ben úgy döntött, hogy véget vet a dolognak, mert nem akarta tovább becsapni az embereket. Így aztán leleplezte magát ebben a dokumentumfilmben. Azt mondta, hogy azzal még nem lett volna gondja, hogy Jézusról prédikál az embereknek – ha ez hitet, reményt ad nekik, akkor miért ne. Inkább az zavarta, hogy a hatás kedvéért a pokollal is fenyegetőznie kellett. Ezt már kevésbé vette be a gyomra.

   Mesél arról, hogy érzelmileg hogyan lehet az embereket belelovalni a “nyelveken szólásba”, a földre esésbe, a “gyógyulásba” – és mindenféle ilyen karizmatikus jelenségbe.

    
 2. Elter András

  2011. szeptember 27. kedd at 10:36

  Na jó, de ez nem hívő, hanem csak egy szakmára betanították. Engem is meg lehetne arra tanítani, hogyan csapjak be buddhistákat, és ha szarok lennének az erkölcseim, akkor csinálnám is pénzért, mint mondjuk a kurválkodást, vagy a kábítószercsempészetet.

   
  • Lili

   2011. szeptember 27. kedd at 10:44

   A hívőségből még valós hitű pásztorok is ki tudnak ábrándulni, a hit megszűnhet, vagy módosulhat. A “szakma” ha közben marad, az meg már csak KAMU nem?

    
 3. AK

  2011. október 7. péntek at 06:47

  Szevasztok, nagyon élvezem a blogot!
  Sweet jesus! Hogy én hányszor voltam ilyen prézdölord meetingeken?! Fantasztikus mennyire átlátszó most már.
  Üdv!

   

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: