RSS

Isten igazsága

31 Júl

Egy videó arról, hogy mi is a gond a kereszténység igazságról alkotott felfogásával. Kik jutnak a mennybe és kik a pokolba?

A lényeg: adottak gyilkosok, akik megölnek embereket. Ezek az áldozatok teljesen tisztességes, jó emberek lehettek, olyanok, akik sosem ártottak senkinek, sőt, esetleg segítettek, jótékonykodtak stb. De ha nem vallották meg Jézus Krisztust uruknak és megváltójuknak, akkor most a pokolban vannak, teljesen függetlenül attól, hogy mit tettek itt a Földön. Ellenben a gyilkosaik a mennyországban élvezik az örökkévalóságot. Miért? Mert a börtönben, kivégzésük előtt megtértek. Ennyi. A Biblia Istene annak alapján ítéli meg az embereket, hogy mit tartanak Jézusról! Egyet kell értenem a fenti videó készítőjével: ez a tanítás a kereszténységet az egyik legvisszataszítóbb vallássá teszi! Arra tanítja az embereket, hogy nem számít mit teszel életedben, csak az, hogy halálod előtt, még jó időben megtérj. És Isten „igazsága” szerint így kerülnek tömeggyilkosok a mennybe, áldozataik pedig a pokolba. Ez engem már keresztényként is nagyon zavart.

Sőt, az is igaz – ami szintén elhangzik a videóban -, hogy amint egy ilyen tömeggyilkos megtér a börtönben a keresztények még hőst is csinálnak belőle! Ott van például Karla Faye Tucker. Ő nem szerepel a videóban, de élénken él bennem a története, mert már akkor, keresztényként sem értettem, hogy mérhetnek ennyire kettős mércével a keresztények – és Isten!

Tuckert 1998-ban végezték ki Texasban mivel 1983-ban kettős gyilkosságot követett el. Azonban híressé attól vált, hogy 1985-ben megtért a börtönben. Az amerikai keresztények rögtön felkapták a sztoriját, hőst kreáltak belőle és elkezdtek azért lobbizni, hogy a nő halálbüntetését életfogytiglanra változtassák. A lobbizók között volt II. János Pál pápa éppen úgy, mint Pat Robertson. A dolog külön gusztustalan, ha figyelembe vesszük, hogy a Robertson féle fundamentalista keresztények amúgy nagy támogatói a halálbüntetésnek. De rebegj el egy imát, csinálj nagy hírverést a megtérésednek és ez máris megváltoztat mindent a szemükben… (Ráadásul, ha a keresztények őszintén hisznek a túlvilágban és abban, hogy Tuckernek most már üdvössége van, akkor miért is lobbiztak érte?)

Tucker életéről halála után filmet csináltak a keresztények „Karla Faye Tucker: Forevermore” („Karla Faye Tucker: Örökké”) címmel. Íme egy keresztény értékelés a filmről az IMDB-ről (http://www.imdb.com/title/tt0485775/):

„Karla Faye Tucker a bizonyíték arra, hogy Isten titokzatos módokon működhet [Úgy érti Isten itt azáltal működött titokzatos módon, hogy hagyta, hogy Tucker embereket gyilkoljon, hogy aztán a siralomházban megtérhessen? Bravó! Csodálatos üdvterv! Hallelujah!] és hogy szerető és megbocsátó Isten. Amikor először láttam ezt a TBN-en [keresztény tévécsatorna] épp lefekvéshez készültem, de valami azt súgta, hogy nézzem meg, így megtettem. A film közben nem tudtam levenni a szemem a tévéről és mire a stáblista pörgött könnyekben úsztam. Az ő története a legkeményebb szíveket is meg tudja lágyítani! [Karla története. Véletlenül sem az áldozatoké.] A szereposztás látványos volt, ez nem volt egy ’nyálas keresztény’ film (én keresztény vagyok és elismerem, hogy vannak olyanok, amelyek nyálasak), nagyon profi és nagyon jók a színészek. Láthatod az életét a börtönben és hogy hogyan változott meg mióta Jézusnak adta az életét. Nem úgy, mint néhány filmben, itt nem rejtik el a tényeket sem [Még jó! Az kéne még, hogy a gyilkosságokat is elbagatellizálják!], a visszaemlékezések 1983-ra elég jól meg voltak csinálva. Karen Jezek kitűnő munkát végzett Karla megszemélyesítésében, a kinézettől kezdve a testbeszédig, minden fantasztikus volt. Igazán megmutatta, hogy nemcsak egy karakter volt, amit eljátszott, hanem egy valóságos nő, akinek gyerekkora óta nehéz élete volt. A történet megmutatja a nem keresztényeknek, hogy Isten valóság és mindenkit szeret, nem számít mit tettek az életükben [Kivéve, akit nem szeret. Mint például azokat az áldozatokat, akiket a fenti videóban látható gyilkosok egyike esetleg a pokolba küldött, csak hogy Isten aztán gyakorolhassa a kegyelmét a gyilkosán].
A keresztényeknek is megmutatja, hogy ha Isten meg tud bocsátani Karlának, akkor nekünk mennyivel inkább meg kell bocsátanunk és el kell fogadnunk azokat, akik különböznek tőlünk? És ha kilépünk a „komfort zónánkból”, nézd kit tudunk elérni Isten szeretetének üzenetével! Ha nem lennének olyan emberek, akik szeretik Istent és segíteni akarnak az olyan embereknek, mint Karla a siralomházban, akkor lehet, hogy nem találta volna meg Istent és a története nem lenne olyan nagy, mint amilyen. Összességében ezt a filmet mindenkinek látnia kell!

RIP Karla, sokaknak hiányzol!”

Hányinger...

Ez a nő életében semmi mást nem tett, mint hogy fiatalon drogos volt, majd megölt két embert. Aztán a börtönben megtért. Ettől kellene, hogy hiányozzon?

Könyv is jelent meg róla, amelynek ismertetője az Amazonon így szól:

„Ez a megragadó történet a száz év óta első nőről, akit Texasban kivégeztek családtagok, börtönlakók, kormányzati tisztviselők és barátok beszámolóira épül, hogy bemutassa hogyan használt Isten egy figyelemre méltó asszonyt [Ez lenne Karla Faye Tucker?] arra, hogy elérjen számtalan életet a megváltás és az öröm üzenetével. [Komolyan mondom: felfogják ezek, hogy miket hordanak össze? Baromi nagy örömüzenet lehet Karla Faye Tucker élete a megöltek családtagjainak!] Linda Storm [a könyv írója], aki Tucker szellemi tanácsadója és közeli barátja volt tizenegy évig, a könyvben bemutat fotókat éppúgy, mint részleteket Tucker leveleiből és interjúiból.”

Avassuk már rögtön szentté!

Az, hogy Karla Faye Tucker megtalálta Istent (Hallelujah!) és immár örök üdvössége van (Hallelujah!) nem hozza vissza az áldozatait és nem adja vissza családtagjaiknak őket! Nem válik semmissé a bűncselekmény attól, hogy a bűnöző megtér – ami egyébként nyilvánvalóan teljesen önző szándékból történik, azért, hogy megnyugtassa a lelkiismeretét és ne jusson pokolra. Attól mert most már a bűnözőnek nagyon jó, mert megnyugtatta a saját háborgó lelkiismeretét, még nem válik semmissé, amit elkövetett!

Egy keresztény hős: Karla Faye Tucker...

Hogy világos legyek: a fenti gondolatok nem a halálbüntetéssel kapcsolatos véleményemről szólnak. A halálbüntetéssel személy szerint úgy vagyok, hogy van amikor egy bűnözőnek az életfogytiglan is túl jónak tűnik, de van amikor lehet amellett érvelni, hogy egy ifjúkori „botlásért” elég büntetés az életfogytiglan. Tucker esetére is rá lehet ezt húzni. Csakhogy ha egy országban vagy államban azok a törvények, amik, akkor ne olyan alapon tegyenek már kivételeket, hogy valaki úgymond megtért. Ha teszem azt Allah-hoz tért volna meg, állítom, hogy senki nem tett volna egy keresztbe szalmát sem a büntetése enyhítéséért. Vagy ha csak azt mondta volna, hogy „szívből bánom az egészet” – anélkül, hogy Istent belekeverte volna. Akkor sem Pat Robertson sem a Pápa nem szólalt volna fel az érdekében. És nem születtek volna olyan könyvek és filmek, amelyek már-már hőst csinálnak belőle!

És az egészben az a gusztustalan, hogy a kereszténység szerint így működik a dolog és így helyes! Kövess el bármit, légy rabló, pedofil, tömeggyilkos, akármi – ha jó időben megtérsz, a mennybe jutsz. De legyél egy tisztességes, jóravaló, jótékony ember, aki csupán nem hitt Jézusban és elkárhozol, örök pokol az osztályrészed! Én valahogy ezt az Istent nem tudom igazságosnak és jónak tekinteni. Valami nagyon-nagyon nincs rendben ezzel az „igazsággal”!

 
251 hozzászólás

Szerző: be 2011. július 31. vasárnap hüvelyk Vallásfilozófia

 

Címkék: , , , , , ,

251 responses to “Isten igazsága

 1. Tubákos Szelence

  2011. július 31. vasárnap at 06:55

  “Az ő története a legkeményebb szíveket is meg tudja lágyítani! [Karla története. Véletlenül sem az áldozatoké.] ….
  RIP Karla, sokaknak hiányzol!”

  Ez tényleg undorító!!!! A vallási döntése miatt egy agyátellőtt drogos: SZENT, szinte mártír 😦
  A meggyilkolt áldozatok a keresztények szerint, csak a bibliai istenhez vezető úthoz asszisztáltak nem??? Azok le vannak sz@..a, éljen a gyilkos, mert Jézusozik???

  Mondjuk Dávid király története után nincs min’ csodálkozni… (ami ókori költészet)

  http://everfreshbiblicalcanon.blogspot.com/2009/05/david-ostobasaga.html

  A bibliai isten a véreskezű, narcisztikus gyilkosokat különlegesen szereti… (bööööööööaaaaaaa)

   
 2. Warlord

  2011. július 31. vasárnap at 07:03

  Teljesen egyetértek veled,ez az egész felháborító és undorító!!!

  “Én valahogy ezt az Istent nem tudom igazságosnak és jónak tekinteni. Valami nagyon-nagyon nincs rendben ezzel az „igazsággal”!”

  Nos,ezzel én is a teljes mértékig így vagyok!

   
  • Kálmán Juhász

   2016. július 28. csütörtök at 22:11

   Félre vagytok nagyon tájékoztatva, vagy ismerethiányban szenvedtek! Hol van az a Szentírásban, hogy Isten végtelenül igazságos? Ezt nem tanítja a keresztény egyház! “Az én utaim, nem a ti utaitok”. (Iz. 55,8) Isten a végtelen szeretet, aki még a halála előtt megtért gyilkosnak is megbocsájt, de ettől függetlenül a polgári törvények szerint ki lehet végezni, az üdvössége biztosított. Mi a börtönbüntetés célja? Hogy az elvetemült gonosz bűnösök megjavuljanak, és visszatérhessenek a társadalomba. Ha egy gyilkos speciel megtér, és értékes ember lesz a továbbiakban egy társadalom számára, akkor a büntetés a célját elérte, nem szükséges kivégezni. Ebben az esetben pedig Ti kerültök szembe a saját logikátokkal! Teológiai vitát nem kívánok folytatni, mert ahhoz felkészületlenek vagytok! A hozzászólásaitokat olvasva olyan érzésem támad, mint amikor vak vezet világtalant.

    
 3. Tubákos Szelence

  2011. július 31. vasárnap at 07:09

  Milyen lelki elvetettség kell a kereszténységhez, ha nekik gyilkosok állítólagos bűnbocsánata kell ahhoz, hogy jobban érezzék: a bibliai isten mennyire szeret (szereti őket is?) .. :-/ ?

  Mikor keresztény voltam elvetettem önmagam. Mióta nem, azóta érdekes módon van önbecsülésem.
  Azóta is beszélgettem keresztényekkel, akik önmagukat egy nagy sz@rnak látják, egy megvetendő pondrónak, mert Homo Sapiensnek születtek. De mivel a misztériumvallás ókori istenképzete egy kitrancsírozott, szűz, elsőszülött, emberáldozat által “kegyelmet kínált nekik” paradox módon felsőbbrendűnek is hiszik magukat egyben. Mintha már nem emberek, hanem valami idegenek volnának, akik még emberi testben vannak, de Homo Sapiens mivoltukat megvetik, a többi emberről nem is beszélve….

  Agyrém…

   
  • ateistanaplo

   2011. július 31. vasárnap at 08:37

   “Milyen lelki elvetettség kell a kereszténységhez, ha nekik gyilkosok állítólagos bűnbocsánata kell ahhoz, hogy jobban érezzék: a bibliai isten mennyire szeret (szereti őket is?) .. :-/ ?”

   Igen, egyetértek.

   Mindjárt megjelenik egy pár keresztény, akik közlik, hogy ezeknek a gyilkosoknak a példája, megtérése azért felemelő, mert azt mutatja meg, hogy Isten a legnagyobb bűnöket is meg tudja bocsátani. (Kivéve a Szentlélek káromlást. Az a Biblia szerint nagyobb bűn mint a tömeggyilkosság…) Na de milyen áron? Hogy közben jópár tisztességes ember meghalt és esetleg pokolra jutott? Másképp nem tudta megtérésre vezetni ezeket a gyilkosokat? Istennek mintha valami perverz vonzódása lenne a világ szemetéhez (már a Bibliában is: a testvérét átverő, vagyonából kiforgató Jákób, a gyilkos Dávid király stb.).

    
   • krisztianerik

    2011. július 31. vasárnap at 12:28

    Valszeg élvezi amikor az emberek megvallják a perverz bűneiket , és aki hallgatják azok meg csak hüledeznek , micsoda bűnöket követett el xy . Másnapra meg tudja az egész gyülekezet ::)))
    Igy jártam én is , mikor elmentem bűn vallásra bíztosítottak afelől , hogy senkinek nem mondják vissza .
    Mikor következöre mentem gyülibe nagy boldogan , mert isten megbocsátotta a 2 személynek meg vallott bűneimet , úgy néztek rám mint egy véres ingre . Először nem értettem , de el kellett telnie 17 évnek mire le hullt a lepel és megértettem , hogy a 2 tezsvírem elmondta boldog boldogtalannak . .

     
   • Toronyőr

    2011. július 31. vasárnap at 14:29

    Náhum 1:7 Jó az Úr, erősség a szorongatás idején, és ő ismeri a benne bízókat. : D Ürűhetnítek ho megtírt azúrjézusho. Min mehhaltok átkozott atyeitták. Azúr kopogtatott asívén ammeg beengette.Mindapokóbafogtokégni

     
  • krisztianerik

   2011. július 31. vasárnap at 12:18

   Mikor keresztény voltam elvetettem önmagam. Mióta nem, azóta érdekes módon van önbecsülésem

   Na basszus ez érdekes ezzel én is igy voltam , micsoda hasonlóság !!!!!
   Mióta nemvagyok keresztény, ill teljesen szakitottam a kereszténységgel azóta vannak normális gondolataim::)))

    
 4. xingtao

  2011. július 31. vasárnap at 07:14

  Vajon az amazonos vagy az IMDB kritika írója akkor is így gondolná, ha az ő családját végezné ki valaki?

  “De legyél egy tisztességes, jóravaló, jótékony ember, aki csupán nem hitt Jézusban és elkárhozol, örök pokol az osztályrészed”

  Jaja 😦 Még gyerekkoromban kaptam keresztény-propagandakönyveket, amikben rövid történetek voltak. Ezek közös jellemzője, hogy azok a szereplők, akik nem hittek azúrjézusban, vagy esetleg más vallást követtek, gonosz illetve szánalmas emberekként voltak ábrázolva, akik természetesen a Pokolba kerülnek…

   
 5. agyragóbogár

  2011. július 31. vasárnap at 10:11

  szerintem se gondolják végig ezeket a dolgokat. Legalábbis azok a “light keresztények” akikkel nekem van dolgom a rokonságban. Ők a “jó istent” ismerik, a rosszról meg egyszerűen nem akarnak tudomást venni. Amikor a bibliában megírt gyilkosságokat hozom fel, akkor az a magyarázat, hogy “bűnösök voltak, megérdemelték”… de nagyon gyorsan a társalgásaink eljutnak olyan szintre, hogy “hagyj békémet, te istenkáromoló vagy, a pokolba jutsz”… Nem is akarják a saját vallásuk által kijelentett alap pilléreket megérteni, hanem csak a mézes mázos “jaj uram segíts meg minket” imákat szajkozzák. Az fel sem tűnik, hogy sehonnan nem érkezik segítség… Kiváncsian fogom megnézni a filmet 😀

   
 6. bigatti

  2011. július 31. vasárnap at 12:47

  20 éves korom körül, nekem is ez volt az egyik fő érvem a keresztényekkel való hitvitáim során.
  Nem tudtak mint mondani, belátták hogy igen valóban, úgy hiszik, ha Hitler VALÓBAN megtért halála előtt, megbocsátott neki Isten. Azonban ez nem jelenti náluk azt, hogy akkor a Mennybe is került azonnal. A megtérés-megbocsátás nem feltétlen garantált Mennyország; legfeljebb kisebb vagy közepes bűnökél, a főbűnök, pláne a gyilkosság nem ilyen egyszerű, le kell törleszteni az adósságot a pokolban (a megtéréssel legfeljebb annyit nyert, hogy nem örök kárhozat lesz a része), legalábbis némely keresztény így véli.
  Továbbá, aki nem tért meg, sem feltétlen kap poklot, hiszen mi van az értelmi fogyatékosokkal, a kereszténység, ill Jézus előtti emberekkel, vagy a kisgyerekekkel? Egyikük sem tud megtérni igazán őszintén. Ettől még nem kerülnek pokolra. A jó emberek, az értelmesebb keresztények szerint, Jézustól függetlenül is a Mennybe kerülnek. Legfeljebb az lesz, hogy az Ítélet napján, Jézus őket külön válogatja és akkor úgyis mind megtérnek hozzá
  A másik dolog pedig, nem a látszat megtérésre kap kegyelmet az ember, hanem a valódi, őszinte, tiszta szívből történő megtérésre (már ha létezik ilyen, amit nem tudhatunk hiszen nem mérhető, nem objektív) ill megbánásra, ha bűnös volt. Nem hiszem, hogy ez a bűnöző drogos nő így tett volna…
  Szóval ez az írás bár az alapgondolat helyes, kissé extrémen sarkítja ill megbonyolítja a problémát, feleslegesen, hiszen enélkül is nyilvánvaló, hogy bugyuta, hazugság és tévedés gyűjtemény minden vallás buta ill hazug emberek foglalkoznak velük.
  Ám agnosztikusként azt mondhatom legalább akkora butaság, tagadni mindenféle misztika, transzcendencia LEHETŐSÉGÉT. Legalább akkora humán fiaskó vakon tagadni és kizárni, mint hinni benne vakon. Be kell látni, vannak kérdések, amikre még nem tudjuk a választ.
  Egy dologban biztos vagyok, minden eddig ember által kreált misztika hamis, legfeljebb talán morzsákat tartalmaz némelyik (legkevésbé a kereszténység) igazságból.

   
  • ateistanaplo

   2011. július 31. vasárnap at 13:08

   “A megtérés-megbocsátás nem feltétlen garantált Mennyország; legfeljebb kisebb vagy közepes bűnökél, a főbűnök, pláne a gyilkosság nem ilyen egyszerű, le kell törleszteni az adósságot a pokolban (a megtéréssel legfeljebb annyit nyert, hogy nem örök kárhozat lesz a része), legalábbis némely keresztény így véli.”

   Abban amit írtál a kulcsszavak ezek: “legalábbis némely keresztény így véli”. A Biblia nem írja azt sehol, hogy a megtérés nem garantált Mennyország, ill. hogy lennének közepes, meg főbűnök. Az egyetlen kiemelt főbűn a Szentlékek káromlása, amelyre nincs bűnbocsánat. Minden másra van és olyan sehol sincs a Bibliában, hogy a megtérés ellenére törleszteni kellene az adósságot a pokolban egy ideig, majd aztán megy a bűnös a mennybe. A zsidó rabbinikus hagyományokban van egy olyan tan, hogy az emberek max. egy évet töltenek a Gyehennán, utána mennek az Olam Ha-Ba-ba, ez valamiféle “eljövendő világ”.

   Itt írtam a zsidó-keresztény pokol tanításokról: https://ateistanaplo.wordpress.com/2011/06/26/pokol-hol-a-te-diadalmad/

   “Továbbá, aki nem tért meg, sem feltétlen kap poklot, hiszen mi van az értelmi fogyatékosokkal, a kereszténység, ill Jézus előtti emberekkel, vagy a kisgyerekekkel? Egyikük sem tud megtérni igazán őszintén. Ettől még nem kerülnek pokolra. A jó emberek, az értelmesebb keresztények szerint, Jézustól függetlenül is a Mennybe kerülnek. Legfeljebb az lesz, hogy az Ítélet napján, Jézus őket külön válogatja és akkor úgyis mind megtérnek hozzá”

   Ez megint egy olyan dolog, hogy a “jó emberek szerint” lehet, hogy így van (mert látják azt, hogy ha nem így van, akkor az Istenük bizony borzasztóan igazságtalan), de ez puszta spekulálás.

   “A másik dolog pedig, nem a látszat megtérésre kap kegyelmet az ember, hanem a valódi, őszinte, tiszta szívből történő megtérésre (már ha létezik ilyen, amit nem tudhatunk hiszen nem mérhető, nem objektív) ill megbánásra, ha bűnös volt. Nem hiszem, hogy ez a bűnöző drogos nő így tett volna…”

   Akár lehetett ennek a nőnek és a többi bemutatott gyilkosnak a megtérése őszinte is. Én el hiszem azt is, hogy őszinte volt. De ettől vajon helyessé válik ez a keresztény tanítás? Szerintem nem. Akkor sem válik a tettük semmissé, ha később őszintén megbánták. A tett következményei attól ugyanazok maradnak az áldozatok és a családtagjaik számára. Én el tudom képzelni, hogy úgymond őszinte volt ezeknek az embereknek a megbánása, de ez mit sem változtat az isteni igazságról fent kifejtett véleményemen. Vannak bűnök, amiket a megbánás nem tud megsemmisíteni, legfeljebb a keresztény világkép szerint igen…

   “Ám agnosztikusként azt mondhatom legalább akkora butaság, tagadni mindenféle misztika, transzcendencia LEHETŐSÉGÉT. Legalább akkora humán fiaskó vakon tagadni és kizárni, mint hinni benne vakon. Be kell látni, vannak kérdések, amikre még nem tudjuk a választ.”

   Hát bizony minden korban azt gondolták az emberek, hogy amire akkor még nem tudták a választ arra a misztika és/vagy a vallás adja meg. Aztán mindig kiderült ezekről, hogy nem így van: ami korábban misztikusnak tűnt, annak van természetes magyarázata. Erre alapozva én azt tartom, hogy attól, hogy valamire még nem tudjuk a választ, nem kell belevonnunk a misztikát a magyarázatba. Nincs itt szó semmiféle “vakon tagadásról”, csak arról, hogy nem látom értelmét a misztika bevonásának a (még) ismeretlen dolgok magyarázatába. A misztikus magyarázatok idővel mindig megbuktak, amikor kiderült, hogy van természetes magyarázat.

    
 7. bigatti

  2011. július 31. vasárnap at 13:19

  1. minden vallás puszta spekulálás
  2. egyetlen keresztény tanítás sem helyes (most az ilyen kisajátításokra ne gondoljunk, pl hogy “ne lopj!” stb)

  😉

   
 8. bubuka_visszater

  2011. július 31. vasárnap at 15:52

  szerintem hibás a vallás saját területén, a saját dogmatikájukon belül vitatkozni velük, mert bármit és annak ellenkezőjét is megmagyarázzák. A legdikerektebb ellentmondásokra is ott a varázsszó: “misztérium”; és onnan nem nyerhetsz. Nekem semmi gondom nincs a “gonosz” világgal; Csak épp a Cthulhu mítosz vagy a W40k káoszistenei legalább ilyen jól magyaráznak mindent, mint az összes többi. sőt.

  a misztikumot, transzcendenst/természetfelettit pedig nem csak Occam borotvája elvén, defaultból tagadjuk. A vallásoknak korábban nagyon is konkrét valóságmagyarázó szerepük volt – ez a szerep az utóbbi 400 év alatt elég kicsire olvadt. Konkrét kijelentéseik voltak a valós, fizikai világot illetően, ezek eddig mind bedőltek (pontosabban most már nem a bolygók mozgását és a termést, gyermekáldást és járványokat irányítják az istenségek, angyalok és démonok mint régen, hanem levezetik belőlük a kvantumfizikát vagy akár az evolúciót. Ezt az irányzatot per pill had intézzem el egy kósza hányingerrel…).
  Gallilei korában Gergely pápa szerint az árapály egy konkrét csoda volt. Ma eljutottunk már oda hogy nem Jézuska meg az angyalok tologatják kézzel a Holdat, hanem a természeti törvények lettek _pontosan_ úgy beállítva, hogy a Hold, Föld, minden kib…ott elemi részecske pontosan ott legyen ahol most van. Falszifikálhatatlan.. A transzcendens igazságok rugalmassága korlátlan. csak gyomor kell hozzá hogy ilyen szinten hazudj magadnak.

  a teljes metafizikai relativizmust viszont TÉNYLEG nem lehet kizárni, csak épp mindenki így tesz – pl. amikor körbenézel hogy jön-e a vonat. Senki nem áll neki okoskodni hogy az a mozdony talán nincs is ott fizikai valójában. És senki nem ül le a sinek mellé az üres úton, mondván ott egy vonat csak láthatatlan a hitetleneknek, de egyébként tényleg jön. De ez a mese már két és fél ezer éve unalmas, lépjünk már túl Dzsuang Szi álmán..

   
 9. Anonymus99

  2011. július 31. vasárnap at 16:06

  Ha már benne van a pápa, azt kell mondanom, hogy a római katolikus egyház hozzáállása a dolgokhoz még talán más vallásos embereknek is érdekes. Ilyen például az, hogy II világháborúban a zsidókat bújtatták, de a II. világháború után a nácikat. Egyáltalán rengeteg dologban különbözhet római katolikus és római katolikus.

   
 10. Xmes

  2011. július 31. vasárnap at 17:40

  Csak saját magam tudom idézni:
  “Bánd meg bűneid, és használd Jézust! Garantáltan leviszi a bűneid a lelkedről!
  Jézus: a környezet barát lélekmosó!

  Népirtó vagy, de a mennybe akarsz menni ha meghalsz? Semmi probléma! Fogadd el Jézust a megváltódnak, és hidd el, hogy ő már akkor megbűnhődött a népirtásodért, amikor még az ük-ük-ük-ük-ük nagyszüleid még csak tervben sem voltak, és egyenes út vár a mennybe! Hát nem nagyszerű? Válaszd Jézust!

  Már az első (agy)mosás után látványos a tisztaság!

  Pénz visszafizetési garanciát nem vállalunk!”

   
  • bigatti

   2011. július 31. vasárnap at 18:55

   Amint az imént írtam volt ez azért nem ilyen egyszerű. Kissé félremagyarázzátok. A vallások ideológiái nem elsősorban ezen csúsznak meg… Bár ezer sebből véreznek és értelmes ember számára nyilvánvalóan megbuktak rég.
   Hiszen egy valódi megtérés – amit szerintük Isten úgy értékel, hogy törli a bűnt és megbocsátást nyer – nem annyi, hogy hopsz na most megtértem és elrebegek egy imát, és le van tudva, hanem VALÓS ŐSZINTE, szívvel-lélekkel való megbánás és megtérés. Aki így gondolja, az igencsak a jéghegy csúcsának felszínét kapargatja még…
   Hiszen kérdezem, hogy egy tömeggyilkos vajon képes-e ilyenre? Hitler vajon alázattal, tiszta szívből megbánt mindent és őszintén megtért az Úrhoz? Aligha. Képmutató, érdekből-stratégiából való bemondott megtérés, meg “nem ér”… Ezzel teljesen logikusan meg tudja egy keresztény ezt magyarázni, amit el is lehet fogadni.
   Tehát nem leginkább ez a pont, ahol meg lehet fogni az emberiség legnagyobb csalását, a kereszténységet ill a vallásokat egyházakat.

    
   • ateistanaplo

    2011. július 31. vasárnap at 20:33

    Én meg erre mondtam azt, hogy én a magam részéről el tudom képzelni még egy tömeggyilkos őszinte, szívből jövő megtérését is. De ez nem teszi értelmesebbé egy fikarcnyit sem ezt a keresztény tanítást. Megismétlem: a gyilkos megbánása nem fogja semmissé tenni tette következményeit az áldozatok számára. Az csak egy keresztény hülyeség, hogy egy megtéréssel minden el van intézve. Nincs. Akkor sem, ha őszinte a megtérés.

    Ráadásul a bejegyzés a dolog azon aspektusáról is szól, hogy a gyilkos áldozatai esetleg pokolra kerültek, mert nem vallották meg Jézust megváltójuknak, de a gyilkost Isten a kebelére öleli egy megtérés után. Ez akkor is gusztustalan, ha őszinte a gyilkos megtérése.

     
 11. bigatti

  2011. július 31. vasárnap at 21:16

  Egyetértek. Akkor is igazságtalan (illetve tébolyult ostobaság), de legalább valamelyest konzisztensebb rendszer.. Nemde?
  Akárhogyis, csak azt szeretném ebből kihozni, hogy ez a problematika nem érdemel ekkora fókuszt. Nem ezen áll vagy bukik a kereszténység ill vallások helyzete, helyes megítélése.

   
  • ateistanaplo

   2011. augusztus 1. hétfő at 04:41

   Úgy csinálsz, mintha ezen a blogon ez lenne az egyetlen bejegyzés. Mintha erre alapoznám az EGÉSZ kereszténység kritikámat. Ha esetleg elolvasnád a blog többi bejegyzését is, akkor látnád, hogy nem kizárólag erre alapozom. Ez egyetlen téma a több tucat közül. Úgyhogy milyen “EKKORA fókusz”? Egy bejegyzést nem érdemel a dolog? Nem értem miért zavar az téged, hogy erről is beszélünk…

   Igenis, ez a dolog – nagyon sok ex-keresztény megmondhatja – sokakat zavar a kereszténységben és amikor keresztény vagy akkor az egyetlen mód megbirkózni a problémával az, hogy “hit által” elfogadod, hogy ez így jó, mert Isten biztos tudja mit csinál. Mint oly sok dologgal kapcsolatban, amiről az ember már keresztényként is érzi, hogy valami nem jó velük, csak éppen nem meri végiggondolni…

    
  • krisztianerik

   2011. augusztus 1. hétfő at 05:42

   Akárhogyis, csak azt szeretném ebből kihozni, hogy ez a problematika nem érdemel ekkora fókuszt. Nem ezen áll vagy bukik a kereszténység ill vallások helyzete, helyes megítélése.

   Az lehet , hogy a te számodra nem jelent nagy dolgot , de nekünk igen aki végre megírhatjuk őszintén a véleményünket . Lehet neked nem számit , de nekünk ex keresztényeknek igen is számit és nem keveset.

    
   • bigatti

    2011. augusztus 1. hétfő at 13:43

    Ha úgy érzitek, méltatlanul bagatellizálom a kérdést, bocsánat érte! Ez csak szubjektív vélemény (de hát egy szubjektív “fundamentumokon” nyugvó társadalmi probléma van itt górcső alatt ugyebár)…
    Ha összevetjük azzal, hogy a kereszténység sok egyéb sebből vérzik, és ez a seb ráadásul a szubjektív önkényes értelmezés, spekuláció ingoványában süllyedezik (de persze mi nem a vallásokban?)… Tehát mint írtam volt vannak keresztények, akik szerint ugyebár nem töröl el minden bűnt egy őszinte valós megbánás-megtérés sem (legfeljebb annyi előnyt ad, hogy Isten “szóbaáll” a bűnössel és kegyelmez, tehát kvázi enyhítő körülmény, ám bűnhődni akkor is kell), míg mások szerint igen, mindent töröl. (amúgy itt van pl egy érdekes kérdés, hogy nem lehet megtérni megbánni, előre kitervelt önös szándékból, tehát nonszensz botorság az, hogy egy bűnöző kiterveli, hogy mondjuk 60 éves koromig rabolok gyilkolok gyalázok, aztán megtérek és minden bűnöm megbocsáttatik; az ilyen ember SOSEM fog őszintén megtérni)…

    Bár valóban eléggé zavaró és felháborító butaság ez a témakör is, de szerintem ennél sokkal súlyosabb bűnei, hibái vannak a vallásoknak egyházaknak… Ezért írtam, hogy kár erre ekkora fókusz. Természetesen látom hogy sok aspektusból megy a vizsgálódás. Írtam megjegyzést máshová is…

     
  • Toronyőr

   2011. augusztus 1. hétfő at 08:54

   bigatti : ” Nem ezen áll vagy bukik a kereszténység ill vallások helyzete, helyes megítélése.” Ha valóban úgy gondolod hogy nem ez(ek)en áll vagy bukik, fejtsd ki légy szíves hogy miken múlik. Merthogy véleményem szerint, a magát kereszténynek hívó vallások ( tudtommal 37 ezer körül) nagy többségében ( ha nem mindben ) megtalálhatóak azok a jellemvonások amik az emberek életét tönkreteszik kioltják. Mutass csak egyet amelyik nem tekintélyelvű, arrogáns, leuraló, megnyomorító, bűnösség érzetét keltő, gyilkos ——–. Én jó párat végig kutattam de valamelyik súlyos jelzőt (akár többet is ) magán viselte Úgy hogy magyarázd már el mit kell érteni ez alatt a mondat alatt ?

    
   • bigatti

    2011. augusztus 1. hétfő at 15:13

    “Ha valóban úgy gondolod hogy nem ez(ek)en áll vagy bukik, fejtsd ki légy szíves hogy miken múlik. ”

    Már csak azért sem, mert nem ez adja meg szerintem a kereszténység, mint olyan általános arculatát. Pontosan ez egy liberális elv, amit az ortodoxok átkoznak, és alappal hiszen felelőtlenné, könnyelművé tesz. Hiszen “sebaj ha bűnözök, majd megbánom és kész” – szemléletet tanítja.
    Pl sokkal inkább múlik az – ha tetszik ál vagy bukik – hogy mennyire harmonikusok boldogok sikeresek és ŐSZINTÉK az adott vallás, felekezet stb hívői. Gyümölcséről a fát!
    Azt látom hogy a kereszténység kétféle emberből tevődik össze jobbára – tisztelet a kevés kivételnek – mélybuta és hazug (önámító képmutató) emberekből áll, vegetálnak nem élnek, nem mernek élni. Elfojtások tömkelege frusztrálja, borítja el elméjüket, amitől képtelenek világosan, reálisan, ésszerűen gondolkodni, ahogy az imént frappánsan foglamazott olvtárs, nem vesznek tudomást a tényekről, a valóságról, igazságról… De akármelyik nagy parciális halmazát vizsgáljuk a vallásosoknak, számomra úgy tűnik – persze tévedés jogát fenntartva és belátva csak egy az én perspektívámból látszó szűk keresztmetszet a “mintám” – hogy jellemzően nem boldogok, nem élvezik semmilyen szinten az életet, nem egészségesek sem testileg, sem lelkileg…
    A kiteljesedett boldog élet, legfeljebb néhány százalékát élik meg életük során
    Azt gondolom pl csak önmagában ez a probléma egy végtelennyivel plusz még millió fényévnyivel súlyosabb, mint az itt vitatott a vallásokban nem teljes konszenzust élvező, leginkább ha jól tudom pünkösdista elv, a megtérés és megbánás kapcsán.
    És lehetne hosszan sorolni. Ez amit említettem egy káros mentális hatás a sok közül (amiket részben sorolsz te is pl bűntudat stb), azonban van számos, még ezeknél is súlyosabb (bár természetesen összefüggő) társadalmi destruktív hatása. Eleve pluralizmus és liberalizmus ellenes. Nem teheted ami jól esik, ami örömöt okoz vagy tetszik neked; nem gondolhatsz, amit akarsz; nem hihetsz, amit akarsz; nem élhetsz, ahogy akarsz; egy abszolút diktatórikus (mely fanatizmust feltételez, amit az említett két fő emberi aspektus, a butaság és a hazugság táplál csakis), agresszív báránybőrbe bújt farkas, aki rád mosolyogva, üdvöt ígérve, foszt ki, tesz padlóra, mind anyagilag mind mentálisan, lelkileg. Hosszan lehet fejtegetni persze, ezernyi könyvnyi oldalon – mint ahogy van is ennyi, meg több is – hogy vajon az állítólagos szeretet tana, az út, az igazság és az élet tana, a bölcsesség, a üdvösség tana, hogyan is vezethetett oda, hogy teremhetett ilyen gyümölcsöket a fa? 1000 évnyi tömegírtó inkvizíciótól a pedofil papok tömegjelenségéig és sorolhatnánk….
    Részemről a válasz tiszta és egyszerű. A hitvilágokat-vallásokat-egyházakat az ősi önkény-elit dolgozta ki arra, hogy a kizsákmányolt nagytömeget tökéletesen leuralja, kizsákmányolja és szolgasorban, állati szinten tartsa, s így betonozza be e status quot. A legjobb “betonnak” a miszticizmus bizonyul a mai napig; a legjobb agymosó, a leghatásosabb tömegmanipuláló találmány, aminél jobbat még nem sikerült kifejleszteni, s ma is alkalmazzák, a ma is tartó elitizmus egyik fő pillére (bár a politika és a média jelentősrészt átvette a stafétabotot, hiszen – számukra sajnálatosan – a tömeg egyre inkább művelődik, egyre kevésbé hiszi el az ókori naiv, primitív, babonás dajkameséket)

    “Merthogy véleményem szerint, a magát kereszténynek hívó vallások ( tudtommal 37 ezer körül) nagy többségében ( ha nem mindben ) megtalálhatóak azok a jellemvonások amik az emberek életét tönkreteszik kioltják. ”

    JellemvonásOK. Azonban itt e topikban, egyetlenegy aspektus van kiemelve, ami nem baj, csak ez viszont egy kevéssé egységes problematika szerintem. Pl ha arról lenne szó, hogy bűn a paráznaság, ami a házasságon kívüli szex, akkor nem írtam volna ezt, mert abban sokkal inkább egység van az összes keresztény felekezetnél; sőt még sok más vallásban is.
    Eleve a megtérés fogalma annyira sarkítva, ahogy pl a pünkösdieknél (HGY stb), plánenem az, hogy a megtérés-megbánás ekkora bűneltörlő erővel bír.

    Én speciel katolikus milliőben nőttem fel és ott szó sem volt megtérésről, hanem egy lelki folyamatról, ami tarthat egy életen át is (az sem baj), mire Istenre igazán rátalálok, illetve amikor ő úgy dönt, hogy megadja a hit kegyét; továbbá nem volt szó arról sem, hogy a megbánás semmissé teszi a bűnt; ugyan nagyon jó, nagyon kell, és nagyon jó meggyónni, de aztán majd mindenképp AZ ÚR ÍTÉL – engem így tanítottak anno – ő a bíra, ahogy a bíróságnál is a vádlott tanusíthat megbánást, az enyhít; az ügyvéd elmondja a védőbeszédet, az is enyhíthet, de ha valóban megtörtént a bűn, SEMMI SEM MENTI FEL, legfeljebb a bíró (esküdszték) illetve csakis az hozhat végső ítéletet.
    Ez, szerintem máris lényegesen korrektebb, letisztultabb és elfogadhatóbb (ha tetszik kvázi igazságosabb) a természetesen és triviálisan torz, fals rendszeren, a vallás világán belül – mint a HGY-s “csak térj meg és kész, mindegy mi volt előtte, mindent megúszol” – utánam az özönvíz jellegű felelőtlen szemlélete…
    Jól mutatja ezt az a szignifikáns jelenség, hogy hemzsegnek a rosszéletű emberek drogosok bűnözők a HGY és hasonló felekezetekben (akik gyakran tucatszám térnek meg újra és újra, egy-egy visszaesés után), mert pontosan ezt a felelőtlen léha, “sebaj majd úgyis megtérek” felfogást kínálja…

    “Mutass csak egyet amelyik nem tekintélyelvű, arrogáns, leuraló, megnyomorító, bűnösség érzetét keltő, gyilkos ——–. ”

    Nem tudok és nem is akarok. Szerintem mondjuk a buddhizmus (illetve annak némelyik válfaja) olyan kvázi vallás, ami talán ellenpélda lehet. Minden más vallás jellemzője nagyjából ugyanaz, hiszen a hagyományos céljuk is – amit fejtegettem imént ugyebár – ugyanaz.

    Node pillanat! Amiket sorolsz, már más aspektusok, pontosan itt már elmész azok felé a “sebek” felé, amikről írtam, amikből sokkal inkább vérzik a kereszténység ill a vallások világa; pontosan ezeket venném inkább fókuszba, mint az e posztban – bár természetesen korrekten – kiemelt, ám a sokféleképp értelmezett és gyakorolt megbánás-megtérés jelenséget

     
 12. Xmes

  2011. augusztus 1. hétfő at 09:08

  “Nem ezen áll vagy bukik a kereszténység ill vallások helyzete, helyes megítélése.”
  Valóban nem ezen, de legyünk őszinték, ez a dolog elég sokat ront a keresztény vallás megítélésén.
  Elvégre milyen isten az aki hit alapján szelektál? Mindenki aki azt hiszi és azt GONDOLJA amit ő akar, az jó, még ha egy szadista őrült is, de aki élni mer az állítólag megkapott szabad akaratával és nem azt teszi és gondolja amit őfensége akar, elvár és megkövetel, az pokolra való köztörvényes bűnöző a szemében, függetlenül attól, hogy életében pl. rászorulókon segített, etette a saját pénzéből a nincsteleneket, stb, stb, stb.
  Az a baj, hogy az istennek a tettek tényleg csak akkor számítanak, ha az ember a talpnyalója, és eszetlenül imádja őt (annak ellenére, hogy semmit nem tett azért, hogy kiérdemelje az imádatot, és semmit ami ezzel jár). Ha meg nem az ő akoljának lakója (nem tartozik a nyájához), akkor a “jó” isten az ő fene nagy kegyelméből és szintén fene nagy jóindulatából magasról tesz rá, és küldi a pokolba.
  És a fenti post jól illusztrálja azt is, hogy a rohadt alma nem esik messze a korhadt fájától, és amilyen a teremtő, olyan a teremtmény is, és a hívek semmiben sem jobbak az istenüknél. Mert nekik is csak a hit számít, nem az, hogy milyen az ember.
  És ezt nap mint nap megtapasztalhatom én is, ha egy népesebb ateista fórumra megyek, vagy az életben amikor egy istenessel beszélek a vallásról, istenről, stb.. Ha a hívek megtudják, hogy ateista vagyok, akkor onnantól leírnak, és minden rossznak elmondanak, és a legenyhébb jelzők amiket kapok a megvezetett, és a tévúton járó. Természetesen tök ismeretlenül, úgy hogy csak annyit tudnak, hogy ateista vagyok.
  Természetesen tudom, hogy nem minden istenes ilyen, és vannak köztük olyanok is, akik normálisan, ne adj isten nyitottan (ez utóbbival csak két esetben találkoztam, és mindkét nyitott vallásosnak az lett a vége, hogy az egyik már a zsidó isten szempontjából ateista, a másik az agnosztikus, viszont egy utolsó sz@r alaknak tartja az existenét) állnak az ateizmushoz és az ateistákhoz, de a hívek túlnyomó többsége a tapasztalataim szerint nem ilyen, és náluk bizony tényleg a hit az ami számít, és nem az, hogy ki az illető, és milyen.
  Pl ismerek egy nőt egy fórumról (ő az aki már a kereszténység szempontjából ateista), aki 2 éve még biblia mániás volt, és megrögzött hívő, aki jó hívőhöz méltóan semmibe vette a tényeket. Őt akkor még minden hívő szerette, pacsi pajtások voltak, stb,. De mivel egy idő után nyílt lett, és ennek köszönhetően kigyógyult a keresztény vallásból, azóta minden oda tévedő istenes igyekszik minél nagyobbat bele rúgni, egyik még árulónak is bélyegezte, egy másik, aki szinte rajongott anno érte, sőt, még ajándékot is küldött neki, azóta mocskolja, megpróbálja lejáratni, és szinte szó szerin minden szavába bele köt, pusztán azért, mert már nem hisz..

  Szóval szerintem ez a téma kicsit sincs felfújva, hiába próbálja itt Bigatti vagy akármelyik hívő bagatellizálni a dolgot.

   
 13. Tope

  2011. augusztus 1. hétfő at 11:20

  Érdekes ez a téma, mert mi akik otthagytuk a kereszténységet gyakran azzal le vagyunk tudva (ahogy többen is írtátok már), hogy nem volt igazi a megtérésünk, nem hittünk eléggé, sosem voltunk igazi keresztények stb.Pedig csak nyitott szemmel jártunk a világban, és időben észre vettük, hogy szarra alapoztuk az életünk (szikla helyett 🙂 ).

  Viszont ha megölsz pár embert, vagy kirabolsz egy bankot, bekerülsz a börtönbe, ahol nincs más dolgot mint kinézz az ablakon, elmélkedj, könyvet olvass, közmunkát csinálj és heti egy-két alkalommal elbeszélgess egy pappal (az iszlám úgy tudom nem jár börtönökbe), akkor elég valószínűsíthető, hogy az agymosás igen hatásos lesz.

   
  • ateistanaplo

   2011. augusztus 1. hétfő at 11:28

   Plusz közelebb kerül a halál. Hiszen egy halálsoron lévő elítéltnek milyen reménye van még? Szabadulni sosem fog, csak azt várja mikor végzik ki. De annak sem sokkal jobb, aki “csak” életfogytiglant kap. Ilyen körülmények között biztos, hogy mindenki számára kecsegtető az ígéret, hogy lehet neki jobb egy másik világban és ehhez csak annyit kell tennie, hogy elfogadja Jézust. A keresztények hatalmas csodának érzik ezeknek a nagyon bűnös embereknek a megtérését a börtönben, pedig nincs ebben semmi csoda, csak a fent vázolt tény, hogy ez maradt ezeknek az embereknek az egyetlen kilátásuk. Egyszerűen hogy jobban érezzék magukat vevők lesznek az önámításra.

    
 14. Warlord

  2011. augusztus 1. hétfő at 11:27

  Sokminden újat nem lehet ehhez az egészhez hozzáfűzni!
  Eleve azon kéne elgondolkodni,hogy miféle állapot az,ahol a gyilkos jutalma lehet Menyország,egy meggyilkolt áldozaté meg a pokol örök szenvedése!Ez az egész teljességgel abszurd kéne hogy legyen,minden gondolkodásra képes,józan értékítélettel bíró lény számára és itt most nem arról van szó,hogy a gyilkosnak ne bocsássanak meg,vagy hogy tettéért neki járna az örök szenvedés,mert egyszerűen semmilyen elkövetett dologgal nem lehet arányban egy olyan büntetés,ahol örökké tartó szenvedés az ítélet!

  Persze,hogy nem CSAK ez az,amin a kereszténység és Istenének a megítélése múlik,egy ilyen dolognak nagyon sok összetevője van,ide tartozhatnak a szentnek tartott iratokban olvasható történetekből leszűrhető istenképtől kezdődően a hívők értékrendjén át az ilyen tanításokig,hogy a gyilkos üdvözül,az áldozat meg juthat akár örök büntetésre is,de az ebben a cikkben foglalt gondolat is jól mutatja,hogy alapvető problémák vannak a kereszténységgel.

  Nem akarom agyonragozni,nagyon sok jó gondolat megfogalmazódott már itt ennek a cikknek a kapcsán is – meg már sok más esetben is – ,de egyszerűen számomra elfogadhatatlan az az értékrend,ami ebben a cikkben is bemutatott történetből ismerhető meg.Nem tudok vele azonosulni,nincs ész érv,ami számomra megmagyarázza egy ilyen ítélet jogosságát,vagy igazságosságát,ahol az elkövetett tettek súlyossága nem kerül mérlegre és egyszerűen a szőnyeg alá seperhetők,ahol a következmények nem számítanak,ahol a kioltott emberi élet sem számít,mert onnantól fogva gyakorlatilag darab-darab lettél,hogy nem hittél egy hitrendszerben,hogy az életedet nem egy olyan Isten vezetése alatt élted,aki előtt csak hívők és nem hívők léteznek – de a pontosság kedvéért fogalmazzunk úgy:hitből,vagy nem hitből cselekvők – ,ami gyakorlatilag azt jelenti,hogyha ugyanazt a jót követi el egy hívő és egy nem hívő,akkor csak a hívő tesz jól,a nem hívő tette nem számít semmit,ha pedig ugyanazt a rosszat,akkor csak a hívőé kerülhet megbocsátásra,a nem hívőé viszont nem,még akkor sem,ha emberileg esetleg megbánta,vagy a sértettől is bocsánatot kért.
  Nem,én egy ilyen Istent sem imádni sem tisztelni nem tudok,és nem is vagyok hajlandó,még akkor sem,ha ezért örökké tartó szenvedés a büntetés,mert ez az egész számomra egyszerűen elfogadhatatlan!
  És valóban,amíg hivő voltam,csak az által tudtam elfogadtatni magammal is,amit valaki már említett is,hogy “az Isten jobban tudja,meg nem bírálhatjuk fölül az Isten ítéletét” stb.-stb.,de erre ma már azt mondom,hogyha valami egyszerűen emberileg nézve nem fogadható el és a józan ész számára olyan magyarázatok kellenek az elfogadásához,hogy “nem érthetjük és nem bírálhatjuk felül” az Isten ítéletét,akkor azt se várja el senki,hogy ezt az ítéletet és “igazságot” bárki ember tisztelje és elfogadja!

   
 15. Megadatott

  2011. augusztus 1. hétfő at 12:43

  Látom megint ez a téma. De megint egy ostoba emberi kitalációt ostoroztok, ami kétség kívül elég elterjedt keresztény körökben. A biblia szerzői és a zsidóság viszont nem ismerte ezt a „mindenki a pokolba megy rajtunk kívül tanítást”, csak az igazságos cselekedetek által való ítéletet.

  Pl.:

  „Mert eljön az Emberfia Atyja dicsőségében angyalaival együtt, és akkor megfizet mindenkinek cselekedetei szerint.” (Mt 16,27)

  „És láttam, hogy a halottak, nagyok és kicsinyek a trónus előtt állnak, és könyvek nyittattak ki. Még egy könyv nyittatott ki, az élet könyve, és a halottak a könyvbe írottak alapján ítéltettek meg cselekedeteik szerint.” ( Jel 20,12)

  „Mert mindnyájunknak leplezetlenül kell odaállnunk a Krisztus ítélőszéke elé, hogy mindenki megkapja, amit megérdemel, aszerint, amit e testben cselekedett: akár jót, akár gonoszat. „ (2 Kor 5,10)

  „Mert mindenkinek cselekedetei szerint fog megfizetni: azoknak, akik állhatatosan jót cselekedve törekszenek dicsőségre, megbecsülésre, és halhatatlanságra, örök életet ad; azoknak pedig, akik viszálykodók, akik ellenállnak az igazságnak, és a hamisságot követik, haraggal és bosszúállással fizet majd. Gyötrelem és szorongás lesz a része minden ember lelkének, aki a rosszat cselekszi, zsidónak elsősorban, de görögnek is; viszont dicsőség, tisztelet és békesség jut majd osztályrészül mindenkinek, aki a jót cselekszi, zsidónak elsősorban, de görögnek is! „ (Róm 2,6-10)

  „Íme, eljövök hamar, velem van az én jutalmam, és megfizetek mindenkinek a cselekedete szerint.” (Jel 22,12)

  „nálad van, URam, a szeretet. Te megfizetsz mindenkinek tettei szerint.” (Zsolt 62,13)

  „Ha azt mondanád, hogy erről nem tudunk, az, aki a szíveket vizsgálja, beléd lát, és aki lelkedet őrzi, ismer; ő megfizet az embernek cselekedete szerint.” (Péld 24,12)

  Persze múltkor már Ateistanapló előhozott 1-2 más igehelyet, ami úgy tűnik nem ezt mondja, viszont azok vagy nem a végső ítéletről szóltak vagy fordítási hiba. Most nincs időm újra kezdeni az erről szóló meddő vitát. Ha valakit érdekel valamelyik régebbi bejegyzésben megtalálja.

  Az viszont tényleg Bibliai, hogy ha megtérsz Isten megbocsátja bűneidet akkor is ha pl öltél. Ha nem tértél meg viszont akkor, aszerint fog ítélni ahogyan éltél. Ez teljesen egyértelmű a bibliában. Ez van.

   
  • ateistanaplo

   2011. augusztus 1. hétfő at 13:08

   Igen, emlékszem a múltkori vitánkra. Nem győztél meg akkor sem és most sem.

   “És monda nékik: Elmenvén e széles világra, hirdessétek az evangyéliomot minden teremtésnek. A ki hiszen és megkeresztelkedik, idvezül; a ki pedig nem hiszen, elkárhozik.” (Márk 16:15-16)

   “A gyáváknak pedig és hitetleneknek, és útálatosoknak és gyilkosoknak, és paráznáknak és bűbájosoknak, és bálványimádóknak és minden hazugoknak, azoknak része a tűzzel és kénkővel égő tóban lesz, a mi a második halál.” (Jel. 21:8)

   A hitetlenséget ÖNMAGÁBAN a bűnök közé sorolja! Az olyanok közé, mint a gyilkosság, paráznaság stb.! Maga a hitetlenség bűn (méghozzá főben járó!), így aztán nem lehet azt állítani, hogy a hit az csak valamiféle joker, ami könnyebbé teszi az üdvözülést, de egyébként lehet üdvözülni annak is, aki nem hitt. A hit, illetve hitetlenség az tehát az maga egy cselekedet, ami beszámít az általad említett igékben azok közé, amelyek alapján Isten megítéli majd az embereket.

   A Tízparancsolat első 4-5 parancsolata csak arról szól, hogy Istent kell imádni. Gondolod, hogy ennek az Istennek az Újszövetségben már nem annyira fontos ki hisz benne és ki imádja? Szerintem ha az egész Bibliát konzisztensen akarjuk nézni, akkor igenis teljesen reális azt gondolni, hogy ez az Isten pusztán hitetlenség miatt vagy mert nem őt imádták pokolra küld embereket. Ez a konzisztens az ószövetségi Isten képével, nem az, amit te állítasz.

   Ráadásul, ha nem hiszel Istenben, imádni sem fogod és így máris megszegtél 4-5-öt a Tízparancsolatból. Ami bűn.

   (Egyébként ez az ellentmondásosság, ami minden más könyvet nevetségessé tenne az emberek szemében, tulajdonképpen a nagy erőssége és vonzereje a Bibliának: minden keresztény azt tudja levezetni belőle, amit ő szeretne… És megint felmerül, hogy a Biblia még ebben a fontos kérdésben sem tud egyértelmű lenni. Vagy ha annyira egyértelmű, amint azt te állítod miért van az, hogy a keresztények többsége azt vallja, hogy az üdvösséghez szükséges az Istenbe/Jézusba vetett hit? Lehet vitatkozni az egyes értelmezések között, de a legkevesebb, amit elmondhatunk, hogy Istennek megint sikerült oly zavarosan kifejeznie szándékait, hogy mindenki máshogy érti…)

    
   • Warlord

    2011. augusztus 1. hétfő at 13:48

    Így van!

    De ha már Bibliaversek,ne feledkezzünk el a

    “Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt, mert aki az Istent keresi, annak hinnie kell, hogy ő van;” (Zsid 11:6.)

    vagy a

    “Aki pedig kételkedik, amikor eszik, máris elítéltetett, mivel nem hitből tette. Mert minden, ami nem hitből származik, az bűn.” (Rm. 14:23.)

    versekről sem!

     
   • ateistanaplo

    2011. augusztus 1. hétfő at 16:35

    Még annyit hozzáteszek, hogy abban a régebbi vitánkban, ha jól emlékszem, Megadatott, a Márk 16:16-ra írtad, hogy az rossz fordítás, mert ott nem “elkárhozik” áll, hanem az, hogy “elítéltetik”. És ezzel akartad igazolni, hogy aki nem hisz Jézusban az pusztán ítéletre megy, nem pedig elkárhozik. Nos, számomra az elítéltetik sem éppen ezt jelenti. Az elítélni ige magában hordozza az ítélet irányát is. Ha a híradóban azt hallod, hogy valakit elítéltek, akkor az nem hordozza magában azt a jelentést, hogy esetleg felmentették, hanem azt jelenti, hogy megbüntették.

    Angol Biblia fordításokban is megnéztem:

    NIV:

    16 Whoever believes and is baptized will be saved, but whoever does not believe will be condemned.

    A condemn ige jelentése az angol szótár szerint: elítél, elutasít, elmarasztal, bűnösnek mond/tart. “to be condemned to” = arra van kárhoztatva, hogy…

    Ugyanez az ige szerepel az American Standard Version-ben, a Contemporary English Version-ben, Young’s Literal Translation-ban (Young szó szerinti fordítása) – minden angol Biblia fordításban ez szerepelt, amit felütöttem, kivéve a King James-t, amiben ez:

    16He that believeth and is baptized shall be saved; but he that believeth not shall be damned.

    A damn ige jelentése az angol szótár szerint: elátkoz, megátkoz, pokolba küld, elítél, elveszejt, tönkretesz.

    Még egy német Bibliát ütöttem fel:

    Wer da glaubet und getauft wird, der wird selig werden; wer aber nicht glaubt, der wird verdammt werden.

    A verdammen ige ugyanazt jelenti, mint angolban a damn.

    Szóval vagy mindenki félrefordította, legyenek angol, német vagy magyar Biblia fordítók, vagy valóban ezt jelenti az eredeti ige, azaz egy olyan ige, amely magában hordozza az ítélet negatív irányát.

     
  • Tope

   2011. augusztus 1. hétfő at 15:22

   @Megadatott

   Érdekelne, hogy te pontosan hogyan látod akkor az ítélet kérdését, mikor ki és hogyan kárhozik el, és miért ki az aki a mennybe jut, vagy nem egyből oda, mit jeelent szerinted pl. a tetteinkért való megítélés és mi lesz azzal aki őszintén megtért Jézushoz egy tömeggyilkosság után.

   Kíváncsi vagyok hogy a te értelmezésed szerint konkrétan mit mond a Biblia. Ez így nem jó hogy csak igékkel dobálóztok.

   Kérlek fejts ki ezt.

   Köszi

    
   • Megadatott

    2011. augusztus 1. hétfő at 19:03

    Tope,

    Leegyszerűsítve. Alapszitu: a végítéletkor minden ember cselekedetei által ítéltetik meg, aszerint ahogyan élt. Lásd az idézett igehelyeket. Ezt az ítéletet csak Jézuson keresztül lehet kikerülni. Ő a mi bűneink miatt halt meg, ezért nincs már büntetés az elkövetett dolgok miatt. Ennek feltétele a hit.
    „Nincs tehát most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik a Krisztus Jézusban vannak” (Róm 8,1)
    És igen akár a gyilkosság is ide tartozik. Pl Lator a kereszten.

    Röviden ez a lényeg. Lehetne hosszabban is, de tényleg nincs nagyon időm. Ha van kérdésed azért még próbálok válaszolni.

     
  • Und?

   2011. augusztus 1. hétfő at 16:17

   Gyünek a szárnyas emberek???? 😀

   Mostan retteggyünk? 🙂

    
   • krisztianerik

    2011. augusztus 1. hétfő at 17:07

    Szárnyalnak mit a Sas madár , és lesik melyik pocokot kaphatják el::))))
    Menekűljetek pocokok::))))

    Na ez most jutott eszembe ::)))
    Egy Prezsbiter társam egy alkalommal az találta mondani egy frissen megtért személynek
    – Hogy mersz te ilyet mondani , még szerecse , hogy nincs itt egy angyal mert az tüstént levágta volna a fejed::)))))
    Gyerekek majd be rosáltam annyira nevettem , csak azon szörnyülködtem el , hogy a prezsbiter elvtárs arcán látszott ő komolyan goldolja amit mondott.

    Még Cseresznye, hogy élazúr aki elitél mindenkit aki nem hisz a bibilájában ::)))

     
 16. bigatti

  2011. augusztus 1. hétfő at 13:46

  Ha úgy érzitek, méltatlanul bagatellizálom a kérdést, bocsánat érte! Ez csak szubjektív vélemény (de hát egy szubjektív “fundamentumokon” nyugvó társadalmi probléma van itt górcső alatt ugyebár)…
  Ha összevetjük azzal, hogy a kereszténység sok egyéb sebből vérzik, és ez a seb ráadásul a szubjektív önkényes értelmezés, spekuláció ingoványában süllyedezik (de persze mi nem a vallásokban?)… Tehát mint írtam volt vannak keresztények, akik szerint ugyebár nem töröl el minden bűnt egy őszinte valós megbánás-megtérés sem (legfeljebb annyi előnyt ad, hogy Isten “szóbaáll” a bűnössel és kegyelmez, tehát kvázi enyhítő körülmény, ám bűnhődni akkor is kell), míg mások szerint igen, mindent töröl. S mint már utaltam rá, egy problémás kérdés az is, hogy nem lehet igazából őszintén szívből megtérni-megbánni, előre kitervelt önös szándékból, tehát nonszensz botorság az a feltevés, hogy egy bűnöző kiterveli, hogy mondjuk 60 éves koráig rabol-gyilkol-gyaláz, aztán megtér és minden bűne megbocsáttatik; az ilyen ember SOSEM fog őszintén megtérni, másrészt pedig Isten ugyebár mindentudó, tehát ismeri a szándékaink, gondolataink, nem lehet átverni… Nemde? (legalábbis a vallások szerint)

  Bár valóban eléggé zavaró és felháborító butaság ez a témakör is, de szerintem ennél sokkal súlyosabb bűnei, hibái vannak a vallásoknak egyházaknak… Ezért írtam, hogy kár erre ekkora fókusz. Természetesen látom, hogy sok aspektusból megy a vizsgálódás. Írtam megjegyzést máshová is…

   
 17. Megadatott

  2011. augusztus 1. hétfő at 18:58

  Ateista napló,

  Akkor picit bővebben a Mk 16.16-ról.

  Balázs Károly: Újszövetségi szómutató szótár ezt írja erről a görög szóról:

  „A görög szó pontosan azt jelenti, hogy „elítéltetik”. A magyar fordítások „elkárhozik”, „kárhozat” szavai helyesek voltak eredetileg, mert pontosan kifejezték a görög fogalom mondanivalóját, azaz: kárt hozó valami. Később a teológia az ”örök” szó hozzáadásával, és a nem üdvözülők halál utáni végső állapotára való alkalmazásával, olyan tartalommal töltötte meg, amely ellenkezik a szentírás szellemével.” (Balázs Károly: Újszövetségi szómutató szótár 325.old.2632.szó)

  Tény hogy az elítélik az negatív tartalmú ige. Ha ítéletre megy valaki az nem vidám dolog. A többi igehelyből viszont jól látszik, hogy a cselekedetek alapján történik majd a nem hívők ítélete. A nem hívők ítéletét pedig 1 helyen írja csak le a Biblia. A második feltámadásnál. (először a hívők támadnak fel, de most ez nem lényeg)

  „És láttam, hogy a halottak, nagyok és kicsinyek a trónus előtt állnak, és könyvek nyittattak ki. Még egy könyv nyittatott ki, az élet könyve, és a halottak a könyvbe írottak alapján ítéltettek meg cselekedeteik szerint.” (Jel 20.12)

  Most röviden ennyi.

   
  • ateistanaplo

   2011. augusztus 1. hétfő at 19:24

   Balázs Károly szerint is “elítél” a szó jelentése (tehát akkor helyesek az angol és német változatok). Nem megítél, vagy ítéletre megy. Az elítél önmagában hordozza azt, hogy az ítélet negatív, büntetés! Vagy ha te azt hallod, hogy valakit elítéltek az neked csak annyit jelent, hogy bíróság előtt állt az illető, s szerinted a szó nem hordozza azt, hogy milyen kimenetelű ez az ítélet?

   Az örök szót nem adtam hozzá, az elítél szó önmagában hordozza az ítélet negatív voltát. Ráadásul Jézus ugye ezt az elítéltetést az üdvösséggel állítja szembe. Szerintem nagy mentális gimnasztikázás kell ahhoz, hogy ezt ne úgy értsük, mint a keresztények túlnyomó többsége. De ha nem így értette Isten, akkor megint borzalmas munkát végzett a szándékai kifejezésében, mert a gyermekei nagy része így érti. A Szent Szellem kicsit jobban is megerőltethette volna magát.

   Nekem úgy tűnik Balázs Károly pusztán abból von le olyan következtetést, hogy ez nem elkárhozást jelent, hogy ez – szerinte – “ellenkezik a szentírás szellemével”, nem pedig magából a konkrét igéből – amely szerinte is azt jelenti, hogy “elítéltetik”. Gyanítom, hogy ehhez a véleményéhez társul valamilyen előzetes teológiai irányzat melletti elfogultság. Mert ahány féle keresztény irányzat annyi féle képpen vélik ismerni és érteni a “szentírás szellemét”.

   Azon meg ne csodálkozz, ha úgy tűnik máshol esetleg mást mond a Biblia. Nem ez benne az egyetlen ellentmondás. 😉

   Aztán ott van az Efézus 2:8-9:

   “Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; Nem cselekedetekből, hogy senki ne kérkedjék.”

   Ezen ige alapján nem látom hogyan lehetne istenhit nélkül üdvözülni. Hiszen a hit nélkül, pusztán cselekedetekből üdvözülő kérkedhetne azzal, hogy nem hitből, hanem a cselekedetei által üdvözült. Ezt meg Isten ezen ige tanulsága szerint nem engedi. Tehát nekem ebből is az jön le, hogy hit nélkül nem lehet üdvözülni, akármilyen jók voltak egy ember cselekedetei.

    
   • Megadatott

    2011. augusztus 1. hétfő at 19:48

    Márk 16.16 nekem nem áll ellentmondásban a többi résszel. Hit: üdvösség. Nem hit: ítélet. Az ítélet pedig a többi részből látható, hogy cselekedetek alapján megy. Egyébként ez az igerész az eredeti kéziratokban nem volt benne, de ez most mellékes.

    Ef 2 8-9, pedig arról beszél amiről én. Az üdvösséghez hit kell. Ha nincs hit, nincs üdvösség, hanem ítélet. Az ítélet pedig cselekedetek által….. (Jel 20!).

    De nem győzködlek. Ha ragaszkodsz a hitgyülis értelmezésedhez tegyed. (persze nem csak a hitgyüliben vallják ezt, de te nyílván ott tanultad)

     
 18. ateistanaplo

  2011. augusztus 1. hétfő at 19:54

  @ Megadatott

  Márk 16:16 nem csupán “ítéletről”, “ítéletre menetelről” beszél, hanem elítéltetésről. Még Balázs Károly szerint is. A kettő nem ugyanaz! Az Efézus 2:8-9-cel kapcsolatban sem igazán válaszoltál arra, amit felvetettem.

  Itt van egy keresztény oldal, amely homlokegyenest az ellenkezőjét vallja, mint te. Ők a következőképpen vezetik le az utolsó ítéletet:

  “A második ítélet a hitetlenek ítélete, akiket meg fognak ítélni a Nagy Fehér Trón ítéletében (Jel. 20:11-15). Ez az ítélet sem határoz az üdvösségről. A Nagy Fehér Trónnál mindenki hitetlen, aki elutasította Krisztust életében ezért már az örök tűz tavára van ítélve. A Jel 20:12 azt mondja, hogy “megítéltetének a halottak azokból, a mik a könyvekbe voltak írva, az ő cselekedeteik szerint”. Azokat, akik visszautasították Krisztust, mint Urat és Megváltót csakis a cselekedeteik alapján fogják megítélni és mivel a Biblia azt mondja, hogy “a törvény cselekedeteiből nem igazul meg egy test sem” (Gal. 2:16), ezért el lesznek ítélve. Semmilyen mennyiségű jó cselekedet és Isten törvényének megtartása nem lesz elég ahhoz, hogy levezekeljék a bűnt. Gondolataik, szavaik és cselekedeteik Isten tökéletes normája szerint fognak megítéltetni és könnyűnek fognak találtatni. Nem lesz jutalmuk, csak örök elítéltetés és büntetés.”

  http://www.gotquestions.org/judgment.html

  Ez messze nem csak “hitgyülis értelmezés”! Eszerint a felfogás szerint ez az ítélet – a hitetlenek megítélése – pusztán arról szól, hogy Isten az orruk alá dörgölje, megmutassa nekik, hogy mennyire nem érnek semmit a cselekedeteik hit nélkül. Aztán szépen mennek kárhozatra a Jel. 21:8 szerint.

  Hozzátenném még a Gal. 2:21-et, mi szerint

  “Nem törlöm el az Isten kegyelmét; mert ha a törvény által van az igazság, tehát Krisztus ok nélkül halt meg.

   
  • Megadatott

   2011. augusztus 1. hétfő at 20:04

   Köszi. Tudom, hogy nem csak hitgyülis értelmezés. (írtam is)

   Viszont akik ezt írták olvasni sem nagyon tudnak. Ez a véleményem. A 15. részben világosan levan írva, hogy csak az megy a tűzbe, aki nincs beírva közülük a könyvbe. Szomorú, hogy még mindig ennyi hülyeség van. Legalább is nekem. Szerencsére nem mindenki így látja ezeket.

    
   • ateistanaplo

    2011. augusztus 2. kedd at 04:40

    “Viszont akik ezt írták olvasni sem nagyon tudnak. Ez a véleményem. A 15. részben világosan levan írva, hogy csak az megy a tűzbe, aki nincs beírva közülük a könyvbe.”

    Ami vonatkozhat akár ezen hitetlenek összességére is. Hiszen a 21:8-ban meg az van világosan leírva, hogy “A gyáváknak pedig és hitetleneknek, és útálatosoknak és gyilkosoknak, és paráznáknak és bűbájosoknak, és bálványimádóknak és minden hazugoknak, azoknak része a tűzzel és kénkővel égő tóban lesz, a mi a második halál.”

    Az a baj, hogy a Biblia ellentmondásos. Én nem is várok mást tőle, de akinek Isten szava, az mindenféle mentális gimnasztikázásra kényszerül annak érdekében, hogy valami koherens világképet ki tudjon magának csiholni belőle. Hogy ki milyen világképet csihol ki az meg egyén- és közösségfüggő. Mert ugyebár az ítéletre megy sem egyenlő az elítéltetikkel, akárhogy is ezt szeretnétek kihozni belőle. Minden keresztény 1000%-ra meg van róla győződve, hogy ő értelmezi jól és az összes többi “nem tud olvasni sem”, de ha annyira egyértelmű lenne a dolog, mint ők állítják, akkor eleve nem lenne ennyi értelmezés.

     
 19. xingtao

  2011. augusztus 2. kedd at 05:15

  “Szomorú, hogy még mindig ennyi hülyeség van.”

  Ja, szerintem is (Biblia, Korán, Védák stb) 🙂

   
 20. Tope

  2011. augusztus 2. kedd at 08:16

  @Megadatott

  “Leegyszerűsítve. Alapszitu: a végítéletkor minden ember cselekedetei által ítéltetik meg, aszerint ahogyan élt. Lásd az idézett igehelyeket. Ezt az ítéletet csak Jézuson keresztül lehet kikerülni. Ő a mi bűneink miatt halt meg, ezért nincs már büntetés az elkövetett dolgok miatt. Ennek feltétele a hit.
  „Nincs tehát most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik a Krisztus Jézusban vannak” (Róm 8,1)
  És igen akár a gyilkosság is ide tartozik. Pl. Lator a kereszten.”

  Már bocsánat Megadatott, de nem látod, hogy pont te vagy az, aki magának ellent mond magának: “minden ember cselekedetei által ítéltetik meg” és az, hogy “ezt az ítéletet, csak Jézuson keresztül lehet kikerülni…nincs már büntetés az elkövetett dolgok miatt” pontosan ez az a dolog amiről folyik itt a vita. Eddig azt mondtad, hogy csak cselekedeteink által ítéltetünk, most meg ugyanolyan véleményen vagy mint mi. Mért vitatkozol, ha ugyanazt jelented ki és gondolod mint a többiek?

  🙂

   
  • Megadatott

   2011. augusztus 2. kedd at 08:29

   Abban nincs különbség, hogy Jézussal meg lehet menekülni.

   A többi emberre nézve viszont van különbség. Ti (több kereszténnyel együtt) azt állítjátok mindenkinek annyi, aki nem hívő. Én azt mondom (szerintem a Biblia is, és még mások is), hogy a nem hívőknek nincs automatikusan végük. Ők mennek az ítéletre ahol a cselekedeteik szerint lesznek elbírálva. Egy részük megmenekül, más részük nem. Ebben van a különbség. Erről szólnak azok az igehelyek amiket idéztem.

    
   • Megadatott

    2011. augusztus 2. kedd at 09:07

    Itt van még pár igerész ezekkel kapcsolatban:

    „Bizony, bizony, mondom néktek: aki hallja az én igémet, és hisz abban, aki elküldött engem, annak örök élete van; sőt ítéletre sem megy…” (Jn 5,24)

    „Aki hisz őbenne, az nem jut ítéletre” (Jn 3,18)

     
   • krisztianerik

    2011. augusztus 2. kedd at 10:50

    Na engem egy olyan isten ne itélgessen aki ártatlan embereket, népeket irtott ki.!!

     
   • Warlord

    2011. augusztus 2. kedd at 12:45

    “Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam.”(Jn 14:6.)

    Itt is pont arról van szó,hogy csak a Jézus Krisztusba vetett (keresztyén) hit az,ami megtartó erővel bír,mert csak ez lehet elégséges Isten igazsága szerint ahhoz,hogy valaki a Mennybe jusson.

    “Én azt mondom (szerintem a Biblia is, és még mások is), hogy a nem hívőknek nincs automatikusan végük. Ők mennek az ítéletre ahol a cselekedeteik szerint lesznek elbírálva.”

    Az az alapvető probléma az okfejtéseddel,hogy – talán szándékosan – elfelejted azt az egyszerű tényt,hogy mivel mindenki eredendően bűnös,ezért pusztán a cselekedetek szerinti ítélet nem hozhat más eredményt,mint a kárhozatot.Isten igazsága előtt a romlott ember nem képes olyat cselekedni az eredendő bűn miatt,ami kiállhatja Isten ítéletét.Pont ezért kellett Jézus,hogy ebből hozzon váltságot,vagyis a benne való hit révén Isten kegyelmet ad,de csak azoknak,akik benne,mint megváltóban hisznek.
    Tulajdonképp a Jézusban való hit olyan,mint egyfajta “zárjegy”,ami biztosítja a “termék” számára,hogy átmenjen a próbán,ahol a terméket vizsgálják,de amelyik terméken nincs ott a zárjegy,azt eleve kidobják.Itt sincs másképp.
    Lehet azt mondani,hogy a többiek számára a cselekedetek szerint lesz az ítélet,de mivel ők nem hittek Jézusban,mint megváltóban,ezért – mivel nyilván mindenki követett el bűnt – a bűneik nem kerülhetnek megbocsátásra sem,mivel Isten csak Jézus érdeméért hajlandó bocsánatot adni a bűnökre!
    Isten “igazsága” már csak ilyen…

    Most nincs több időm,de be fogom tenni a Református Egyház hitvallásos irataiból (Heidelbergi Káté) azokat a részeket,amelyek az egyedül hit általi megigazulást (Sola Fide) és pusztán a jó cselekedetek elégtelen érdemszerző mivoltát magyarázzák az üdvösség szempontjából.
    Ez azért is érdekes lesz,mert ez által is látható,hogy nem csak a Hit gyülekezete az,aki ezt tanítja,hanem ez mondhatni alapvető keresztyén – természetesen elsősorban protestáns – tanítás!

     
 21. Und?

  2011. augusztus 2. kedd at 10:34

  Ahány keresztény, annyi Jézus.

   
 22. bigatti

  2011. augusztus 2. kedd at 11:27

  Toronyőr:

  “Ha valóban úgy gondolod hogy nem ez(ek)en áll vagy bukik, fejtsd ki légy szíves hogy miken múlik. ”

  Már csak azért sem, mert nem ez adja meg szerintem a kereszténység, mint olyan általános arculatát. Pontosan ez egy liberális elv, amit az ortodoxok átkoznak, és alappal hiszen felelőtlenné, könnyelművé tesz. Hiszen “sebaj ha bűnözök, majd megbánom és kész” – szemléletet tanítja.
  Pl sokkal inkább múlik az – ha tetszik ál vagy bukik – hogy mennyire harmonikusok boldogok sikeresek és ŐSZINTÉK az adott vallás, felekezet stb hívői. Gyümölcséről a fát!
  Azt látom hogy a kereszténység kétféle emberből tevődik össze jobbára – tisztelet a kevés kivételnek – mélybuta és hazug (önámító képmutató) emberekből áll, vegetálnak nem élnek, nem mernek élni. Elfojtások tömkelege frusztrálja, borítja el elméjüket, amitől képtelenek világosan, reálisan, ésszerűen gondolkodni, ahogy az imént frappánsan fogalmazott az olvtárs, nem vesznek tudomást a tényekről, a valóságról, igazságról… De akármelyik nagy parciális halmazát vizsgáljuk a vallásosoknak, számomra úgy tűnik – persze tévedés jogát fenntartva és belátva csak egy az én perspektívámból látszó szűk keresztmetszet a “mintám” – hogy jellemzően nem boldogok, nem élvezik semmilyen szinten az életet, nem egészségesek sem testileg, sem lelkileg…
  A kiteljesedett boldog élet, legfeljebb néhány százalékát élik meg életük során
  Azt gondolom pl csak önmagában ez a probléma egy végtelennyivel plusz még millió fényévnyivel súlyosabb, mint az itt vitatott a vallásokban nem teljes konszenzust élvező, leginkább ha jól tudom pünkösdista elv, a megtérés és megbánás kapcsán.
  És lehetne hosszan sorolni. Ez amit említettem egy káros mentális hatás a sok közül (amiket részben sorolsz te is pl bűntudat stb), azonban van számos, még ezeknél is súlyosabb (bár természetesen összefüggő) társadalmi destruktív hatása. Eleve pluralizmus és liberalizmus ellenes. Nem teheted ami jól esik, ami örömöt okoz vagy tetszik neked; nem gondolhatsz, amit akarsz; nem hihetsz, amit akarsz; nem élhetsz, ahogy akarsz; egy abszolút diktatórikus (mely fanatizmust feltételez, amit az említett két fő emberi aspektus, a butaság és a hazugság táplál csakis), agresszív báránybőrbe bújt farkas, aki rád mosolyogva, üdvöt ígérve, foszt ki, tesz padlóra, mind anyagilag mind mentálisan, lelkileg. Hosszan lehet fejtegetni persze, ezernyi könyvnyi oldalon – mint ahogy van is ennyi, meg több is – hogy vajon az állítólagos szeretet tana, az út, az igazság és az élet tana, a bölcsesség, a üdvösség tana, hogyan is vezethetett oda, hogy teremhetett ilyen gyümölcsöket a fa? 1000 évnyi tömegírtó inkvizíciótól a pedofil papok tömegjelenségéig és sorolhatnánk….
  Részemről a válasz tiszta és egyszerű. A hitvilágokat-vallásokat-egyházakat az ősi önkény-elit dolgozta ki arra, hogy a kizsákmányolt nagytömeget tökéletesen leuralja, kizsákmányolja és szolgasorban, állati szinten tartsa, s így betonozza be e status quot. A legjobb “betonnak” a miszticizmus bizonyul a mai napig; a legjobb agymosó, a leghatásosabb tömegmanipuláló találmány, aminél jobbat még nem sikerült kifejleszteni, s ma is alkalmazzák, a ma is tartó elitizmus egyik fő pillére (bár a politika és a média jelentősrészt átvette a stafétabotot, hiszen – számukra sajnálatosan – a tömeg egyre inkább művelődik, egyre kevésbé hiszi el az ókori naiv, primitív, babonás dajkameséket)

  “Merthogy véleményem szerint, a magát kereszténynek hívó vallások ( tudtommal 37 ezer körül) nagy többségében ( ha nem mindben ) megtalálhatóak azok a jellemvonások amik az emberek életét tönkreteszik kioltják. ”

  JellemvonásOK. Azonban itt e topikban, egyetlenegy aspektus van kiemelve, ami nem baj, csak ez viszont egy kevéssé egységes problematika szerintem. Pl ha arról lenne szó, hogy bűn a paráznaság, ami a házasságon kívüli szex, akkor nem írtam volna ezt, mert abban sokkal inkább egység van az összes keresztény felekezetnél; sőt még sok más vallásban is.
  Eleve a megtérés fogalma annyira sarkítva, ahogy pl a pünkösdieknél (HGY stb), plánenem az, hogy a megtérés-megbánás ekkora bűneltörlő erővel bír.

  Én speciel katolikus milliőben nőttem fel és ott szó sem volt megtérésről, hanem egy lelki folyamatról, ami tarthat egy életen át is (az sem baj), mire Istenre igazán rátalálok, illetve amikor ő úgy dönt, hogy megadja a hit kegyét; továbbá nem volt szó arról sem, hogy a megbánás semmissé teszi a bűnt; ugyan nagyon jó, nagyon kell, és nagyon jó meggyónni, de aztán majd mindenképp AZ ÚR ÍTÉL – engem így tanítottak anno – ő a bíra, ahogy a bíróságnál is a vádlott tanusíthat megbánást, az enyhít; az ügyvéd elmondja a védőbeszédet, az is enyhíthet, de ha valóban megtörtént a bűn, SEMMI SEM MENTI FEL, legfeljebb a bíró (esküdtszték) illetve csakis az hozhat végső ítéletet.
  Ez, szerintem máris lényegesen korrektebb, letisztultabb és elfogadhatóbb (ha tetszik kvázi igazságosabb) a természetesen és triviálisan torz, fals rendszeren, a vallás világán belül – mint a HGY-s “csak térj meg és kész, mindegy mi volt előtte, mindent megúszol” – utánam az özönvíz jellegű felelőtlen szemlélete…
  Jól mutatja ezt az a szignifikáns jelenség, hogy hemzsegnek a rosszéletű emberek drogosok bűnözők a HGY és hasonló felekezetekben (akik gyakran tucatszám térnek meg újra és újra, egy-egy visszaesés után), mert pontosan ezt a felelőtlen léha, “sebaj majd úgyis megtérek” felfogást kínálja…

  “Mutass csak egyet amelyik nem tekintélyelvű, arrogáns, leuraló, megnyomorító, bűnösség érzetét keltő, gyilkos ——–. ”

  Nem tudok és nem is akarok. Szerintem mondjuk a buddhizmus (illetve annak némelyik válfaja) olyan kvázi vallás, ami talán ellenpélda lehet. Minden más vallás jellemzője nagyjából ugyanaz, hiszen a hagyományos céljuk is – amit fejtegettem imént ugyebár – ugyanaz.

  Node pillanat! Amiket sorolsz, már más aspektusok, pontosan itt már elmész azok felé a “sebek” felé, amikről írtam, amikből sokkal inkább vérzik a kereszténység ill a vallások világa; pontosan ezeket venném inkább fókuszba, mint az e posztban – bár természetesen korrekten – kiemelt, ám a sokféleképp értelmezett és gyakorolt megbánás-megtérés jelenséget, mely természetesen, nyilvánvalóan szerintem is őrület (hiszen eleve egy nagy őrület része)…

   
  • ateistanaplo

   2011. augusztus 2. kedd at 17:27

   “Pl ha arról lenne szó, hogy bűn a paráznaság, ami a házasságon kívüli szex, akkor nem írtam volna ezt, mert abban sokkal inkább egység van az összes keresztény felekezetnél; sőt még sok más vallásban is.

   Nem, nincs egység ebben sem. Pl. Megadatott nemrég azt mondta, hogy szerinte nem bűn a házasságon kívüli szex. Mások szerint meg a maszturbáció is az.

   Egyébként pedig a paráznaságról is írtam már korábban. Pl. itt: https://ateistanaplo.wordpress.com/2011/06/14/a-tizparancsolat/

   “Jól mutatja ezt az a szignifikáns jelenség, hogy hemzsegnek a rosszéletű emberek drogosok bűnözők a HGY és hasonló felekezetekben (akik gyakran tucatszám térnek meg újra és újra, egy-egy visszaesés után), mert pontosan ezt a felelőtlen léha, “sebaj majd úgyis megtérek” felfogást kínálja…”

   Ez nem feltétlenül van így, mármint az újra és újra része. Nekem az a tapasztalatom, hogy a fundamentalisták általában hajlamosabbak komolyabban venni a dolgot. És ők pontosan azt tartják a katolikusokról, mint te róluk: hogy nem veszik komolyan a dolgot, mert úgyis elmennek meggyónni és kész. Aztán kezdhetik elölről a bűnözést, a következő héten majd megint meggyónnak. Nem tudom, hogy így van-e, sosem voltam katolikus, csak arra akartam rámutatni, hogy a fundamentalisták fordítva épp ezt tartják róluk.

    
 23. ateistanaplo

  2011. augusztus 2. kedd at 17:07

  @ Megadatott

  A János 3:18-at nem idézted végig!

  “A ki hiszen ő benne, el nem kárhozik; a ki pedig nem hisz, immár elkárhozott, mivelhogy nem hitt az Isten egyszülött Fiának nevében.”

  Ez a Károli fordítás (te másból idéztél) és megint vitatkozni fogsz az elkárhozott igével, de az angol Bibliában is itt megint csak a “condemn” ige szerepel, azaz az “elítél”.

  “Whoever believes in him is not condemned, but whoever does not believe stands condemned already because they have not believed in the name of God’s one and only Son.”

   
  • Warlord

   2011. augusztus 2. kedd at 17:42

   Jn. 3:18.
   Katolikus (Szent István Társulat) fordítás:

   “Aki hisz benne, az nem esik ítélet alá, aki azonban nem hisz, már ítéletet vont magára, mert nem hitt az Isten egyszülött Fiában.”

   Protestáns fordítás:

   “Aki hisz őbenne, az nem jut ítéletre, aki pedig nem hisz, már ítélet alatt van, mert nem hitt az Isten egyszülött Fiának nevében.”

   Nos,én úgy gondolom,hogy önmagában amiatt,mert itt “ítélet” szerepel,itt nem arról van szó,hogy a hívőnek nem kell majd valami ítélet-procedúrát végigcsinálnia,hanem automatice megmenekül,míg a nem hívőnek meg igen,aminek a végeredménye részére lehet akár az is,hogy megmenekül az ítélet alól,mivel az több más versből világossá válik,hogy MINDENKI ítélet alá kerül!(Pl. Róma 14:10.)
   Egyértelmű,hogy az “ítélet” ezen a helyen IS azt jelenti,hogy pl. “el lesz ítélve”,vagy “lesújt rá az ítélet” stb.-stb.

    
 24. Warlord

  2011. augusztus 2. kedd at 17:24

  No, akkor nézzük,mit tanít a Református Egyház arról,hogy üdvözülhet-e valaki a Jézus Krisztusba vetett hit nélkül, pusztán a cselekedetei által!
  (Kezdjük kicsit az elejéről,hogy átláthatóbb legyen a dolog!)

  Heidelbergi Káté:

  6. K: Hát ilyen gonosznak és romlottnak teremtette Isten az embert?

  F.: Semmiképpen nem. Sőt inkább jónak és a maga képmására teremtette Isten az embert, azaz valóságos igazságban és szentségben. Azért, hogy Istent, az ő Teremtőjét igazán megismerje, Őt szívből szeresse és hogy Vele örökkétartó idvességben éljen, hogy így Őt dícsérje és magasztalja.

  1. Móz. 1: 31; 1. Móz. 1: 26-27; Ef. 4: 24; Kol. 3: 10; 2. Kor. 3: 18;

  7. K: Hát akkor honnan ered az embernek ez a megromlott természete?

  F.: Első szüleinknek, Ádámnak és Évának paradicsombeli esetéből és engedetlenségéből, ami miatt a mi természetünk úgy megromlott, hogy mi mindnyájan bűnben fogantatunk és születünk.

  1. Móz. 3. 5: 3; Róm. 5: 12; Zsolt. 51: 7.

  8. K: De hát annyira megromlottunk-é, hogy teljességgel alkalmatlanok vagyunk minden jóra és hajlandók minden rosszra?

  F.: Bizony úgy van. Hacsak a Szentlélek újjá nem szül bennünket.

  Róm. 7: 18; 2. Kor. 3: 5; 1. Móz. 6: 5; 8: 21; Ján. 3: 3, 5; Jób 14: 4, 15: 14, 16: 35; Ézs. 53: 6; 1. Kor. 12: 3.

  9. K: Nem igazságtalanul bánik-é Isten az emberrel, hogy olyat kíván tőle az Ő törvényében, amit képtelen megtenni?

  F.: Semmiképpen nem. Mert olyanná teremtette Isten az embert, hogy azt megtehetné. De az ördögnek sugallatára és tudatos engedetlensége által úgy magát, mint utódjait megfosztotta az ember azoktól az ajándékoktól.

  Ef. 4: 24; 5. Móz. 32: 4; Róm. 1: 32; Préd. 7: 29; 1. Móz. 3: 13; 2. Kor. 11: 3; 1. Móz. 3; Róm. 5: 12; 1. Tim. 2: 13, 14.

  10. K.: Büntetlenül hagyja-e Isten az ilyen engedetlenséget és elszakadást?

  F.: Bizony semmiképpen nem. Sőt inkább rettenetes az Ő haragja úgy a velünk született, mint az elkövetett bűnökért. És azokat igazságos ítélet által ideig- és örökkétartó büntetéssel sujtja, amint maga is megmondotta: Átkozott minden, aki meg nem marad mindazokban, amik megírattak a törvény könyvében, hogy azokat cselekedje.

  1. Móz. 2: 17; Zsolt. 5: 6; 76: 8; Zsid. 10: 31; Ef. 2: 3; Róm. 5: 12, 14, 1: 18; V. Móz. 27: 26; Es. 66; 24; Máté 25: 41; Náh. 1: 2; Róm. 1: 18; Ef. 5: 6; Gal. 3: 10.

  (…)

  20. K.: Valamint Ádám által kárhozatra, úgy Krisztus áltat üdvösségre juthat-e minden ember?

  F.: Semmiképpen nem. Hanem csak azok, akik igaz hit által Övéi lesznek és elfogadják minden Ő jótéteményét.

  Máté 7: 14, 22: 14; Ján. 3: 16, 36; Márk. 16: 16; Ézs. 53: 11; Zsid. 4: 3; 10: 39, 11: 6.

  (…)

  60. K.: Isten előtt hogyan lettél megigazulttá?

  F.: Egyedül a Jézus Krisztusba vetett igaz hit által. Oly módon, hogy bár lelkiismeretem vádolva mondja: hogy súlyosan vétkeztem Istennek összes parancsolatai ellen és egyet sem tartottam meg azok közül, sőt még most is hajlandó vagyok minden gonoszra, mindazáltal Isten, minden érdemem nélkül, pusztán kegyelemből, nekem ajándékozza és tulajdonítja Krisztus tökéletes elégtételét, igazságát és szentségét. Úgy, mintha sohasem lett volna bűnöm s nem is vétkeztem volna. Sőt, mintha én is mindenben éppen olyan engedelmes lettem volna, mintahogy Krisztus engedelmes volt érettem. De csak annyiban, amennyiben hívő szívvel elfogadom e jótéteményt.

  Róm. 3: 9, 21, 22, 24-26, 28; Gal. 2: 16; Róm. 7: 21-23; 4: 4, 6-8, 5: 9, 18-19; Ef. 2: 8-9; Fil. 3: 9; Tit. 3: 5; 5; Móz. 9: 6; Ezék. 36: 22; 1. Ján. 2: 2; 2. Kor. 5: 19, 21.

  61. K.: Miért mondod. hogy egyedül. csak a hit által igazulsz meg?

  F.: Nem azért, mintha hitem érdeméért volnék kedves Isten előtt. Hanem azért, mert egyedül Krisztus elégtétele, igazsága és szentsége az én igazságom Isten előtt. És hogy ezt semmi más módon el nem fogadhatom, sem magamévá nem tehetem, csak egyedül hit által.

  1. Kor. 1: 30; 1. Ján. 5: 10; 1. Kor. 2: 2.

  62. K.: De miért nem lehetnek jócselekedeteink Isten előtt való igazsággá, vagy annak valami részévé?

  F.: Azért, mert csak a teljesen tökéletes és Isten törvényével minden részében megegyező igazság állhat meg Isten ítélőszéke előtt. És mert a mi legjobb cselekedeteink is e földi életünkben mind tökéletlenek és bűnökkel beszennyezettek.

  Gal. 3: 10; 5. Móz. 27: 26; Jak. 2: 10; Zsolt. 130: 3; Jak. 3: 2; 1. Ján. 1: 8; Ézs. 64: 6.

  63. K.: De hogyan? Hát semmi érdeme sincs a mi jócselekedeteinknek? Pedig Isten azt ígéri, hogy mind e földi, mind a jövő életben megjutalmazza azokat?

  F.: Ez a megjutalmazás nem érdemünkért, hanem kegyelemből történik.

  Luk. 17: 10; Róm. 11: 36.

  http://mek.niif.hu/00100/00168/00168.htm

  De nézhetjük a II. Helvét Hitvallást is,a témával leginkább a XV. rész foglalkozik:

  “Az pedig bizonyos dolog, hogy mindnyájan természet szerint bűnösök, hitetlenek és Isten ítélőszéke előtt a gonoszság miatt bűnhödésre és halálra méltók vagyunk; azonban megigazulunk, azaz bűn és halál alól feloldoz ama Bíró, Isten, egyedül Krisztusért, minden mi érdemünk, vagy reánk való tekintet nélkül. Mert ugyan micsoda világosabb, mint amit Pál apostol mondott eképpen: Mindenek vétkeztek és az Isten dicsőségétől elmaradtak. Megigazulunk pedig ingyen Isten kegyelméből a Jézus Krisztusban lett váltság által. (Róm. 3,23-24)

  2. Mert Krisztus a világ bűneit magára vette és elhordozta s eleget tett Isten igazságának. Isten tehát egyedül a szenvedett és feltámadott Krisztusért kegyelmes a mi bűneink iránt és azokat nem tulajdonítja nekünk, (Róm. 4,25 2 Kor. 5,19) hanem a mi igazságunknak tulajdonítja a Krisztus igazságát; úgy, hogy mi immár nemcsak a bűnökből megtisztultak azaz szentek, hanem a Krisztus igazságával is megajándékozottak és így bűn, halál és kárhozat alól feloldozottak, ennélfogva igazak és az örök élet örökösei vagyunk. Tulajdonképpen tehát egyedül Isten igazít meg, még pedig csupáncsak Krisztusért, nem tulajdonítván nekünk a bűnöket, hanem tulajdonítván nekünk a Krisztus igazságát.

  3. Mivel pedig mi ezt a megigazulást nem valamely cselekedetek, hanem az Isten irgalmasságában és a Krisztusban való hit által nyerjük meg: ez okból az apostollal együtt tanítjuk és hisszük, hogy a bűnös ember egyedül a Krisztusban való hit által, nem pedig a törvény, vagy bármely cselekedetek által igazul meg. Mert az apostol így szól: Azért úgy gondolkozunk, hogy hit által igazul meg az ember, a törvény cselekedetei nélkül. (Róm. 3,28) Más helyütt így: Ha Ábrahám cselekedetekből igazult meg, van mivel dicsekedjék, de nem Isten előtt. Mert mit mond az írás? Hitt Ábrahám az Istennek és tulajdoníttatott neki igazságul. Úgyde aki nem cselekszik, hanem hisz Abban, aki megigazítja az istentelent, annak tulajdoníttatik az ő hite igazságul. (Róm. 4,2-5) És ismét: Kegyelemből tartattatok meg hit által, és ez nem tőletek van, Isten ajándéka ez; nem a cselekedetekből, hogy senki ne dicsekedjék. (Eféz. 2,8-9) Tehát, mivel a hit Krisztust fogadja el a mi igazságunknak, és mindent Isten kegyelmének tulajdonít a Krisztusban: ezért tulajdonítjuk mi a megigazulást a hitnek, főképpen Krisztusért, de nem azért, mintha az a mi munkánk volna. Mert Isten ajándéka az.

  http://www.reformatus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1166&Itemid=497&lang=hu

  Asszem ezeknek így egyben elég világosnak kell lennie!
  Most a akkor a “nagy” reformátorok is tévedtek és félreértelmezték a Bibliát???

   
 25. Ádám

  2011. augusztus 2. kedd at 22:07

  Ez a fordítgatás dolog is agyrém. Aki tanult bármilyen idegen nyelvet, pontosan tudja, mennyire el lehet ferdíteni az eredeti tartalmat – pl. szavak több jelentéssel, árnyalatnyi, mégis lényeges különbséggel, ahogy fentebb is láthattuk. Ha úgy nézzük, az egész eddigi vita értelmetlen, mert a magyar fordítás(ok) is többszörös fordítások eredményei: óhéberről ógörögre, ógörögről latinra, majd latinról magyarra… Ha kipróbálnánk, hogy akár csak egy oldalnyi tetszőleges szöveget lefordítunk pl. angolra, majd megkérünk egy angol anyanyelvűt, hogy fordítsa le mondjuk finnre, majd keresünk ismét finn nyelvet beszélő magyart, hogy fordítsa le a finn szöveget ismét magyarra… Hát, kíváncsi lennék a végeredményre (pedig kizárólag élő nyelveket használunk)… És itt egy több száz oldalas könyvről van szó! Ami egy fordítás fordításának a fordítása… Nem vagyok szakértője a témának, nem ismerem a magyar fordításokat, de talán az lenne az igazi, ha az eredeti óhéber nyelv alapján születne egy verzió.

   
 26. Ádám

  2011. augusztus 2. kedd at 22:14

   
 27. Megadatott

  2011. augusztus 3. szerda at 07:16

  Srácok!

  Szerintem is hagyjuk ezt az „elítél, elkárhozik, ítéletre megy stb” dolgot. Elmondtátok ti is, én is (Balázs Károly is) mit gondolunk erről. Nincs sok értelme ezt tovább ragozni.

  Nekem továbbra is egyértelmű, hogy a nem hívőknek csak egy részük megy a tűzbe, ami világosan kiolvasható abból az egyetlen (!) igerészből is, ami konkrétan leírja a nem hívők ítéletét. (Jel 20 12-15)

  Gondolom számotokra meg az egyértelmű továbbra is, hogy mindenkinek annyi.

  Tényleg nem látom értelmét folytatni. Talán egyszer később, ha több időm lesz.

  További szép napot nektek!

   
  • Warlord

   2011. augusztus 3. szerda at 12:51

   “Gondolom számotokra meg az egyértelmű továbbra is, hogy mindenkinek annyi.”

   Jól látod!
   Én továbbra is úgy látom,hogy a teáltalad hozott érvek és igehelyek nem írják felül mindazt,amit állítottunk,ráadásul jól látható,hogy mindezt pl. a Református hitvallások is alátámasztják,tehát nem csak a mi “agyszüleményünk”-ről van szó,hanem elfogadott keresztyén hittételekről beszéltünk! 😉

   Neked is további szép napot!

    
 28. Xmes

  2011. augusztus 3. szerda at 10:20

  Megadatott, ebből is látszik, hogy önellentmondásos az egész mesegyűjtemény. És mint láthattuk, nem csak a gyűjtemény maga, hanem a gyűjteményen belül az egyes mesék is ellent mondanak önmaguknak.
  Őszintén: hogy lehet egy ilyen könyvet komolyan venni? És most ne gyere a “képletes” és “szimbolikus” értelmezéseknek titulált kiforgatásokkal és köze nincs hozzá belemagyarázásokkal, amikkel magatoknak és a többi hinni akarónak “feloldjátok” az önellentmondásokat, mert én abból már megjöttem.

   
 29. lili

  2011. augusztus 22. hétfő at 16:29

   
 30. Kertész ádám

  2011. augusztus 30. kedd at 13:15

  Sziasztok.
  “Arra tanítja az embereket, hogy nem számít mit teszel életedben, csak az, hogy halálod előtt, még jó időben megtérj.”

  Én inkább úgy érzem, hogy a tétovázók gondolják úgy, hogy elég ha majd életük végén megtérnek, mert Isten mindent megbocsát. A radikális igehírdetők leginkább azt tanítják, hogy “ma ha az ő szavát hallod meg ne keményítsd a szívedet”.
  A ‘last minute’ kegyelem inkább a halogatása a lelkiismeret letisztázásának.
  Nem igaz, hogy a lelkiismeret nem számít csak a hit. Isten előtt egyáltalán nem is elfogadható a hit valódi lelkiismereti tartalom nélkül. Az üdvösség pedig mitológikus értelemben jelentéktelen hogy az életmód jutalma-e vagy pedig egy-egy vallás sajátja-e. Mint valóság viszont egyenlő Jézus személyével, mivel az üdvösség az élet forrásához való tartozást jelenti. Emberileg fogalmunk sincs, hogy ki üdvözülhet, és ki nem. Ami biztos, hogy aki felnőtt emberként megtagadja Jézust, az Isten országát utasítja el, ezért nem igazságtalanság ha nem kerül oda hanem tudatos tragédia. Az hogy a last minute kegyelem az ilyen tékozló értelem számára is nyitott marad az utolsó lélegzetéig nem igazságtalanság, de csak akkor működőképes ha valódi lelkiismereti érték áll a döntés mögött, nem pusztán csak félelem. Aki képes ilyen lelkiismereti önértékelésre, annál ez sokkal előbb megtörténik, aki nem tud megszabadulni a tetteitől, a megbéllyegzett lelkiismeretétől az nem teszi a halála előtt sem..
  Azaz a képmutató hit nem garantál üdvösséget, ez inkább megnyugtatás azoknak, akik utolsó pillanatban nyerték meg szeretteiket a hitüknek, hogy bízhassanak abban, hogy az illető nem tudatos hitetlenségben távozott el..

  Az észrevétel tehát helyénvaló, de a tálalása nem fedi a keresztény szellemiséget. Inkább az emberi képmutatásra mutat rá. (K. Ádám)

   
  • ateistanaplo

   2011. augusztus 30. kedd at 14:23

   “Ami biztos, hogy aki felnőtt emberként megtagadja Jézust, az Isten országát utasítja el, ezért nem igazságtalanság ha nem kerül oda hanem tudatos tragédia.”

   Nem igazságtalan örök szenvedést kiróni valakire csak azért mert nem hisz Jézusban, meg Isten országában? Valószínűleg aki ezt mondja, az soha nem gondolta bele őszintén mit is jelent az ÖRÖK szenvedés és mit is jelent az, ha Isten ezzel bünteti az emberiség nagy részét. Szinte nincs olyan bűn, amiért megérdemelt lenne, amivel arányban állna az ÖRÖK kínszenvedés! Vagy a másik lehetőség, hogy sok keresztény mézes-mázos moralizálgatása mögött nincs valódi empátia és szeretet az emberek iránt! Másra nem tudok gondolni, amikor ilyeneket olvasok keresztényektől, mint ez a hozzászólás.

    
 31. János

  2012. február 5. vasárnap at 04:00

  Szerintem olvassátok el a Bibliát, ahol a Názáreti Jézus a következőket mondja ! Egyetlen parázna, vagy gyilkos vagy bálvány imádó, és aki szereti és szólja a hazugságot nem kerülhet Istennek országába !

   
  • Ricsi

   2012. február 5. vasárnap at 07:03

   Szerintem te meg fogd fel, hogy sok hozzad hasonlo barom volt mar itt ideig-oraig teritgetni, aztan mindegyik a farkat behuzva elhuzott eleg hamar.

   “olvassátok el a Bibliát, ahol a Názáreti Jézus a következőket mondja ”

   Mar engedelmet, de en konkretan leszarom, hogy otthon a bibliadra huzogatod a repat. Semmit nem jelent nekem az az okori szennyirodalom, tele barbarizmussal, verrel es kegyetlenseggel. Szerinted igaz? Remek, olvasgasd csak, ennel hulyebb mar ugysem leszel. Csak ide ne gyere tobbet.

    
  • Warlord

   2012. február 8. szerda at 10:47

   Lehet,hogy így van,de akkor annyi biztos,hogy jó sokan nem fognak oda kerülni!

    
 32. János

  2012. február 5. vasárnap at 04:06

  Érdemes meghallgatni 🙂

   
  • Papírkutya

   2012. február 8. szerda at 11:45

   Ó, mama!
   Belenéztem az utolsó részbe. Egy 8 éves kisfiú a Pokémontól és a Dragon Ball-tól került a pokolba, és a démonok rajzfilmfigurák képében gyötörték! 😀
   Ez kicsit sem beteg 😀

    
 33. János

  2012. február 5. vasárnap at 04:24

  Hölgyeim És Uraim, hogy ki fog a pokolba vagy a Menybe jutni, azt a Házigazda dönti el, nem én és nem is önök, de nem is a Papok meg a lelkipásztorok, a bűnöket pedig Istennek vallják meg, és ne az embereknek 🙂

   
  • xingtao

   2012. február 5. vasárnap at 05:51

   LOL 🙂

   Térítők, valláskárosultak kíméljenek!

    
 34. xingtao

  2012. február 5. vasárnap at 06:06

  B.meg, az anyja ahelyett, hogy mentőt hívott volna, inkább a hangokra hallgatott a fejében…..
  És te ezt a babonás, ostoba embert reklámozod ezekkel a népbutító videókkal?? Szégyelld magad!!

   
 35. krisztianerik

  2012. február 5. vasárnap at 12:18

  KOmolyan ezek agy károsult emberek ::)))) Janikám hidd el vannak jó pirulák erre is::))
  Én is olyan leszek majd mint a Jó Atya , aki nekem nem szimpi azt leöldösöm , igaz a keresztényeknek és a zsidóknak nem kevés gyakorlatuk van benne::))
  A jó atya annyira de annyira jó , hogy a zsidókkal egy -két népet ki írtott , akkor ki is a jó és a gonosz . Amikor törvény még nem volt ,nem volt mi ellen vétkezni , isten hogyan döntötte el , hogy egyedül Noé az egyedül igaz ember???Na de hagyjuk is a sok sületlenséget.

   
 36. János

  2012. február 6. hétfő at 18:11

  Semmi gond a részemről Hölgyek, és Urak ebből a kis üzenetből mindent leszűrtem, és ahogy mások, én sem találom értelmét holmi vitatkozásoknak . Mindenkinek magának kell eldönteni, hogy melyik Úrnak szolgál . És én nem húzom be a farkam, mint ahogy mások sem tették azt, csak önök hiszik azt : Az örök életet, senki nem kényszerítheti senkire, csak a hiábavaló vita egyáltalán nem szűkséges az erőmet inkább áldott dolgokra tartom meg, mint a vége nélküli szóharcokra. Önök úgy is eldöntötték azt, hogy kinek szolgálnak !!! Én is !!!

  Nagyon szegény emberek vagytok, mert még értelmesen sem tudtok beszélni, és ki hogy beszél tükrözi a személyiségét, Ricsi, xingtao, krisztianerik

   
  • Kantarella

   2012. február 6. hétfő at 20:57

   Olvasd el a bejegyzéseket, és rá fogsz jönni, hogy te vagy a 100000000. buzgó hívő, aki ugyan azzal a szöveggel próbál minket helyre igazítani!! Ne haragudj meg, de abból, amit te csinálsz, nem tudom leszűrni, hogy bármiféle kulturált vitára alkalmas lennél. Inkább csak provokálsz. Tanácsokat osztogatsz itt, hogy olvassuk a Bibliát, pedig, ha te meg belenéztél volna a bejegyzésekbe láthattad volna, hogy szinte mindenki olvasta.
   Nem szolgálok én senkinek, ahogy te sem szolgálod a bibliai mondák istenét, csak azt hiszed. Eddig is nyugodtan tartogathattad volna az erődet az „áldott dolgokra” ( 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 ), mivel már nagyon jól ismerjük a sablon dumát. Én speciel, már csak nagyon ritkán veszem a fáradtságot, hogy elolvassam a tiedéhez hasonló agymenéseket
   (Általában papagáj módjára ismételgetitek ugyan azt). Mert egyszerűen NEM ÉRDEKEL. Már kijöttem abból a fázisból, hogy leálljak vitázni, altalunk ezerszer megcáfolt érvek felett.

    
  • Lajos

   2012. február 7. kedd at 12:20

   Jani. A hoki is áldott ??

    
  • AK

   2012. február 8. szerda at 14:53

   Hidd el, lehet velünk értelmesen beszélni, de te épp nem azt teszed. Szánalmas és kínos képzelgésekről prédikálsz. Úgyhogy engedd meg, hogy én is letérjek a jólnevelt párbeszéd ösvényéről és kinyilatkoztassam a teljes igazságot: Az álmaidban lehet hogy minket a sátán fog nyárson sütögetni egy örökkévalóságig, amíg te a mennyországban az örök boldogságban élsz, de a valóság az az, hogy ha meghalunk akkor megszűnik a tudatunk és kész. A halál után épp olyan lesz az életünk mint a születésünk előtt. Semmilyen. Pont mint az összes többi állatnak, akik velünk együtt alakultak ki a földön több milliárd év alatt. Fel tudod fogni mennyi idő 3 milliárd év? Sok. Ehhez képest az, hogy a te primitív babonád 2 ezer éve fertőzi az emberiség egy részének az agyát az semmi. Múló divat az egész és az emberiség fejletlen tudatának elő példája. Egész életedben egy kirekesztett és hülyének nézett mániákus, babonás kisebbség hallelujázó tagja leszel. És tudom, hogy máris be tudod magyarázni magadnak, hogy a kirekesztettség pont, hogy a kereszténységet igazolja, mert “meg van írva, hogy…„De hiszen mindazok, akik buzgón akarnak élni Krisztus Jézusban, üldözést fognak szenvedni.” és hogy „Azt gondolja magában a bolond, hogy nincs Isten!”. Szíved joga mesés ókori írásokat csűrni csavarni és addig magyarázni ameddig nem olvasod ki belőle azt ami a hited szerint igaz. De ne tálald már itt nekünk a többszörösen bizonyítottan hiteltelen bibliádból kiollózott, össze-vissza racionalizált baromságaidat mint tényeket. Fogd föl hogy mesevilágban élsz.
   A szánalmas, buta bibliablabla ismételgetése az nem értelmes beszélgetés. Az a te saját szegénységi bizonyítványod kedves János.
   Épp hogy te vagy a nagyon szegény ember, aki ókori, primitív porrbafingó ember- és állatáldozó sivatagi birkapásztor legendákat a 21. században fennhangon vállal. Pfhejj. Takarodjál “áldott” dolgokkal buzgólkodni te prűd, önigazult faszkalap. Csak aztán ne feledj el vezekelni, ha föláll a faszod esténként a TV előtt az időjárásjelentő nénire.

    
 37. krisztianerik

  2012. február 6. hétfő at 19:57

  “Nagyon szegény emberek vagytok, mert még értelmesen sem tudtok beszélni, és ki hogy beszél tükrözi a személyiségét, Ricsi, xingtao, krisztianerik”

  Tessék Íme egy újabb megmondóember aki frankón tudja az igazságot ::)))

  “Semmi gond a részemről Hölgyek, és Urak ebből a kis üzenetből mindent leszűrtem,”

  Mi az amit te itt leszűrtél? Szerintem semmit sem szűrtél le , pláne ennyiből nem , csak unjuk a megmondóembereket , és amit leszűrtem az nem más mint , hogy a többiekhez hasonlóan a blog 10% -át sem olvastad el .Te nagy szűrőgép::))))

   
 38. xingtao

  2012. február 7. kedd at 06:48

  Neked az a vitatkozás, hogy nyomod ezt a bibliás dumát (persze önálló gondolataid nincsenek, de miért is lennének?) és belinkelsz olyan “hiteles” videókat, amiket bárki el tud készíteni? Csináljak neked egy olyat, amiben az Ahura Mazdával való találkozásomról mesélek könnyes szemmel?

   
 39. Ricsi

  2012. február 7. kedd at 15:24

  “Mindenkinek magának kell eldönteni, hogy melyik Úrnak szolgál .”

  A szuk kereszteny agyadba nem fer bele az, hogy masok eletvezeteseben nincs helye senkinek es semminek a szolgalata, az alarendeltseg?

  Te vagysz egy “ur” altali birtoklasra, iteletre, megalazkodasra, a kiszolgaltatottsagra, hogy iteletet mondjanak feletted – ezeket te hitnek nevezed. En ezektol az otletektol csak okadok.

  SENKIT es SEMMIT nem szolgalok, szabad, onallo gondolkodasu embernek szulettem es ha ebbol te nem kersz, az a te dolgod.

  De ne ugass bele abba, amit keptelen vagy felfogni es a sajat ertekiteleted kontextusan kivul ertelmezni (hit, szolgalat, bun, itelet, satobbi korforgas).

  Ujra mondom: orulj a szolgaletednek meg az “uradnak”, ne huzd be a farkad, ha ugy tetszik (jatszhatsz is vele a bibliad felett, leszarom), de egy a lenyeg: itt senkit sem erdekelnek a tevkepzeteid, ugyhogy ne irkalj ide.

   
 40. Jutka

  2012. február 15. szerda at 21:52

  Kedves Szerző és kedves Istentagadó kommentátorok!
  Ne haragudjatok, de félre értelmezitek a kereszténységét! Isten nem az alapján ítél meg, hogy mit gondolsz Jézusról, hanem az alapján, hogy elismered-e teremtődnek azt, akitől az életed származik, és az alapján, hogy elismered-e megváltódnak azt a Jézust, aki érted is meghalt. Aki azt mondja nem bűnös, az nem tudja mi a bűn. Bűn az, hogy Istentől elszakadva él valaki, és minden rossz tulajdonság ebből nő ki. És nem mindenki jó az Isten szemében, aki az emberek szemében jó, ti. amit a meggyilkolt emberek becsületességégről írtatok. Attól, hogy valaki kifelé becsületes, nem tudhatod mi lakozik a szívében: harag, irigység, indulat,büszkeség, fölényesség, másokat megalázó viselkedés, gyűlölet mások iránt. HA más így viselkedik velünk, egyikőnk sem szereti, tehát elmondhatjuk róla, hogy ezek nem jó emberi tulajdonságok. Ezeket a rossz tulajdonságokat ( bűnös emberi magatartásformákat) sokszor csak Isten látja, és ki-ki magában. Az emberek legtöbbje ezt érzi is, hogy nem helyes, de mégis elfogadja magát ilyennek. Jézus kereszthalála ezektől tud megszabadítani mindenkit! És erre mindenkinek van ideje az életében, mármint arra, hogy megvizsgálja magát, és arra is van lehetősége, hogy megtérjen. Annak is akit a gyilkos egy pillanat alatt meggyilkol. Az előtte leélt egy néhány évben lett volna lehetősége rá., hogy megtérjen. Nem az Isten igazságtalan, az ember volt felkészületlen a halálra. Egy kérdés: De válaszoljatok őszintén: HA volna rá lehetőségetek, nem szeretnétek olyan emberek lenni, akikben nincs düh, féltékenység, irigység, harag, fölényesség, gyűlölet, büszkeség és minden embert elfogadnátok és szeretnétek olyannak, amilyen? Ha elfogadnátok, hogy Jézus azért halt meg, hogy nektek ne kelljen ilyennek maradnotok, megváltozhatna az életetek.
  Csak néhány percre gondolkodjatok el ezen kérlek benneteket!
  Remélem, hogy Isten kegyelme és szava titeket is elér valamikor, és rájöttök, hogy azt sértegetitek, akinek mindent köszönhettek.
  Imádkozni fogok ezért!
  Kedves János! A videót én is láttam, egyetértek a benne lévőkkel. De szerintem az emberekkel Isten szeretetét kell megismertetni, és nem a pokollal kell fenyegetni őket.
  Szeretettel: Jutka

   
  • agyragóbogár

   2012. február 15. szerda at 22:24

   Kedves Jutka

   Ne haragudj, de te egy mesében hiszel. Abban pedig a gyerekek szoktak. Pár éves korig. Majd eljön az az időszak amikor használják az agyukat például olyasmire, hogy gondolkozás. Remélhetőleg neked is sikerülni fog. Drukkolok neked ezért.

   jut eszembe… kéne te oszd itt az észt, hiszen a bibliádban írja:
   ” A tanítást pedig nem engedem meg az asszonynak, sem hogy a férfin uralkodjék, hanem legyen csendességben. ” (Timótheushoz írt I. levél 2. rész) Érted? Hallgass a neved a kereszténység szerint. Legalább mint NŐT ez kéne zavarjon ha a többi maszlag nem is üti a szemed.

   Szeretettel
   agyrágóbogár

    
 41. Jutka

  2012. február 15. szerda at 22:07

  Kedves Szerző és egyetértő társai!
  Még egy dologban tévedtek, bocsánat.
  Istennek számít, hogy mit teszel. Mert igenis nézi, azt is, hogy tettél- e jót. De ha a jót azért teszed, mert az emberek előtt akarsz tetszelegni, az utálatos az Isten szemében. Istennek az a jó cselekedet értékes, amit az ember hálából tesz, azért amit Krisztus kereszthalálakor kapott, az élete megváltásáért és megváltozásáért.
  Ennyi a teljes Isteni igazság.
  Nem bántani akarlak titeket. Csak azt szeretném, hogy logikusan és helyesen tudjátok értelmezni Isten cselekedeteit.

   
 42. xingtao

  2012. február 16. csütörtök at 02:35

  Ebben az az érdekes, hogy ha Jutka pl a Közel-keletre vagy Indiába született volna, akkor nem Jézust, hanem Visnut, Hanumánt vagy Allahot reklámozgatná, mint “teljes isteni igazság”…..

   
 43. Jutka

  2012. február 16. csütörtök at 11:15

  Köszönöm válaszaitokat. Tudjátok az nem mese, amiben hiszek, és ha a Közel-Keleten élnék, akkor is az egy és igaz Istenben hinnék. Mert én nem emberektől, hanem magától a hatalmas Istentől kaptam, amit kaptam. Az Isten ezt nőknek és férfiaknak is egyaránt kinyilatkoztatja. A női nem kisebb rendűsége egy ókori hiedelem volt. Illetve még ma is él egyes egyházakban ez a felfogás. Jézusnak bár tanítványa nem volt nő, de nagyon sok női követője volt. És ez ma is így van. És tudjátok azért merjük ezt ilyen bátran mondani, mert teljesen bizonyosak vagyunk felőle, hogy igaz. Olyan biztos vagyok Isten és a menny létezésében, mint abban, hogy létezik ez a számítógép, amin írok nektek. És tudjátok egyesek annyira bizonyosak benne, hogy az életüket is fel mernék tenni erre. Korábban mi sem hittük, mint ti, de aztán volt egy pillanat az életünkben, mikor megláttuk,, hogy kik vagyunk Isten nélkül, és megláttuk, hogy Isten mivé tud tenni minket. Ti ismeritek a bibliát! Miért fordítjátok a visszájára? A biblia legfőbb üzenete az, hogy Isten meg akar menteni minden embert azoktól a rossz tulajdonságaitól, amibe bele született. És egy új életformára akarja eljuttatni őket, ami a mások felé való kinyílás, szívesség és szeretet. Mindenki a szíve mélyén erre vágyik a világon. Tudom, hogy ti is. Mert sokkal jobb lenne olyan világban élni, ahol nem kell félnünk attól, hogy kirabolnak, átvernek, meggyaláznak, gyűlölnek, kinevetnek, esetleg meg is gyilkolnak. Ilyen lehetne a világunk, ha minden ember elfogadná, hogy Isten ezt szeretné velünk cselekedni. Őnélküle meg ilyen a világ amilyen. Ezt látjuk, nem kell róla írni. Szóval én ezt tartom az Isten igazságának. Nem az észt akarom osztani. Csupán megvédtem azt, akitől és amitől eddigi életemben a legtöbb jót és szeretetet kaptam. És azért írom, mert szeretném, ha ti is megismernétek Őt.
  És tényleg szeretettel írtam, amit írtam. Sziasztok!

   
  • Ádám

   2012. február 16. csütörtök at 15:38

   “és ha a Közel-Keleten élnék, akkor is az egy és igaz Istenben hinnék”
   A hátamon is feláll a szőr…

    
  • agyrágóbogár

   2012. február 16. csütörtök at 20:03

   miért kell megvédeni egy MINDENHATÓT????? szegény kis gyámoltalan mindenható.

    
 44. Jutka

  2012. február 16. csütörtök at 11:38

  Ha van időtök, olvassátok el! És ne a végét boncolgassátok, hanem az elején gondolkozzatok el logikus emberi gondolkodással.
  ISTEN ÜZENETE AZOKNAK, AKIK NEM HISZNEK BENNE ÉS JÉZUSBAN, AZ ő FIÁBAN
  Hogyan jött létre a világ melyben élünk? Sok elméletet ismerünk az ősrobbanástól kezdve az evolúción keresztül napjaink modern nézeteiig. Sok tudós azt mondja a világot nem teremtették, hanem szép lassan magától jutott el erre a fejlettségi szintre, melyen ma áll. De Te elhiszed, hogy ez a világ, a földrészek, az óceánok, a hatalmas élővilág és maga a tökéletesen működő emberi szervezet magától jött létre? Egy kis fejsze, vagy fakanál, vagy egy homokvár létrejön magától? Nem. Akkor egy olyasvalami, ami ennél sokkal bonyolultabb és tökéletesebb létrejöhet magától? Létrejöhetett az az emberi szervezet magától, melynek működéséről jelen ismereteink szerint 1000 oldalas könyvet lehet írni? Elhiszed, hogy az ember csak úgy véletlenül fejlődött ki valamilyen állatfajból? Ha így is lett volna, a véletlenek sorozata elegendő lett volna ennyi élőlény és a legtökéletesebb élőlény, az ember létrejöttéhez? Bizonyos, hogy nem. És ha ezek után elhiszed, hogy szükség volt egy teremtői isteni kézre a világ megalkotásához, akkor elhiszed azt, hogy az, aki teremtette mindezt, nem a javát akarja a teremtett világnak? Aki a világot megalkotta, akarhatja annak a pusztulását? Vajon nem gondoskodik róla, mint a gazda a növényről, amit fáradsággal ültetett és gondozott? Szerinted az Isten örül annak, hogy az egyik ember gyűlöli a másikat? Örül annak az Isten, hogy az ember meggyilkolja az embertársát? Örül annak, hogy az egyik ember elnyomja és uralkodik azon, aki ugyanolyan teremtmény, mint ő? Örül annak, hogy a gazdag nem törődik a szegénnyel? Nem. Mert aki valamit nagy gonddal megalkotott, az dédelgeti, ápolgatja a teremtményét, mert azt akarja, hogy ne sérüljön. Isten, mint alkotó azt szeretné, ha a teremtményei, az emberek békességben, szeretetben és boldogságban élnének. Akkor miért van ez a sok gyűlölet, szenvedés, gyilkosság, öngyilkosság a világban? – kérdezik sokan. Azért, mert az első emberpár, Ádám és Éva, annakidején nagyon nagy hibát követett el. Függetlenedni akart Istentől, a saját lábán akart megállni, de nem tudta, hogy ezzel az egész emberiség nyomorát hozza maga után. Akkor ugyanis, mikor az első emberpár engedett a gonosz csábításának, és evett a jó és gonosz tudás fájáról, végérvényesen kiszolgáltatta magát és az egész emberiséget a gonosz, a Sátán uralmának is. Azóta a világunkban két hatalom létezik, az Isteni és a Sátáni hatalom. Mindenki szolgál valamelyiknek, vagy az Istennek, vagy a Sátánnak. A Sátán szolgái veleszületett (önző) emberi természetüknél fogva kevés jó megtételére képesek csak. Talán sértő számodra, ha ezt mondják, hiszen te nem vagy sátánista. Azonban mindenki, aki nem az Istent szolgálja, az a gonosznak a szolgája, akár tud róla akár nem, még akkor is, ha alapjában véve jó természetű ember. Az Isten szolgái (néha ugyan botladozva, mert a gonosz működésétől ők sem mentesülhetnek teljesen, amíg itt a földön élnek) sokkal inkább képesek jó cselekedetekre, békességre és szeretetre, mint azok, akik nem az Isten erejéből élnek. A Bibliában van egy nagyon szép történet arról, hogyan bánik a gonosz és hogyan bánik Isten a rá bízott nyájjal, azaz velünk, emberekkel. A Jó pásztor története talán ismerősen hangzik mindenkinek. Ha van biblia közelben, el lehet olvasni. János evangéliuma 10 fejezet: „Én vagyok a jó pásztor: a jó pásztor életét adja a juhokért. A béres pedig és a ki nem pásztor, a kinek a juhok nem tulajdonai, látja a farkast jőni, és elhagyja a juhokat, és elfut: és a farkas elragadozza azokat, és elszéleszti a juhokat. A béres pedig azért fut el, mert béres, és nincs gondja a juhokra. Én vagyok a jó pásztor; és ismerem az enyéimet, és engem is ismernek az enyéim, A miként ismer engem az Atya, és én is ismerem az Atyát; és életemet adom a juhokért. „ A gonosz, ha baj közeleg, azonnal elmenekül, és cserbenhagyja a nyájat. Őhozzá hiába imádkozik bárki is, nem fog segíteni. Célja az emberi lélek tönkretétele, romlásba döntése, és elszakítása Istentől örökre. És a gonosz célja az emberi kapcsolataink megrontása is. Valamennyi ember ebbe a gonosz által kísértett világba születik bele, egészen addig, míg komolyan nem veszi Isten figyelmeztető szavát: Ember, ha ezen az úton haladsz, nem jöhetsz be abba az országba, melyet teremtményeimnek készítettem el haláluk után. HA a te postaládádba valamelyik nap be lenne dobva egy levél, amiben az áll, ha azon a helyen maradsz, ahol vagy elpusztulsz, és egy olyan személy küldené neked, akit nem ismersz, vajon rögtön összegyűrnéd és eldobnád, vagy el kezdenél kicsit aggódni, hogy mi történik, ha valóban igaz? Tudod, Jézus ilyen leveleket küldözget ma a világba minden embernek, azoknak is, akik nem ismerik őt. A kérdés Te hogyan reagálsz erre az üzenetre. Sokan mondják, hogy nincs mennyország, mert onnan még nem jött vissza senki. De vajon nem éppen ezért nem tudta még senki elmondani, mert onnan már nincs visszaút? Láttál már olyan idős embert, aki idős kora után megfiatalodott, azután újra kisgyermek és csecsemő lett belőle? Nem, mert az élet rendje az, hogy megöregszünk és meghalunk. Visszafelé semmi nem történhet. Ha pedig nem jött vissza senki, mi alapján állítják egyesek azt, hogy semmi sincsen a halál után. Ha a tv híradóban egyetlen-egy este beszámolnak róla, hogy életet találtak egy távoli bolygón, ugye elhiszed? De azt, ami a bibliában közel 2000 éve meg van írva, és amit azóta senki nem tudott megcáfolni, azt nem hiszed el? Sok nézet és irányzat, elmélet létezett idáig a történelemben, de ha megfigyeljük a legtöbbjük néhány évtized vagy évszázad alatt elavult vagy megcáfolták. Isten beszéde, a Szentírás 2000 éve és ma is ugyanaz. MA is ugyanúgy elfogadott és ismert, mint az első századokban, és ha változás történt benne, az csak a nyelvújítás miatt volt szükséges. Nem azért, mert a tanai bármit is veszítettek volna érvényükből. Te elhiszed, amit a Biblia ír? Ha nem, az azért van, mert a gonosz gátol ebben téged. A gonosz hatalom képes úgy megvakítani az emberi lelket, hogy semmit ne tudjon felismerni abból, ami Istentől van. Volt már olyan, hogy valamit megtettél, és érezted, hogy az nem volt helyes, de mégis megtetted? Ha igen akkor már átélted, hogy két erő hatása alatt állsz. Az egyik azt súgja, tedd meg, de a lelkiismereted, ami talán az elfojtott isteni hang az éltedben azt súgja, ne tedd meg. Melyikre hallgatsz?
  Most kanyarodjunk vissza a Jó Pásztor történetéhez. Láttuk, hogy a gonosz hatalomnak nem számít mi lesz az emberekkel, ő csupán ki akarja használni őket a saját tervei véghezviteléhez. A Jó Pásztor nem ilyen, ő gondot visel a nyájáról, soha nem hagyja cserben az emberi teremtményeket. És ami az egésznek a csúcsa, ő még az életét is hajlandó volt odaadni értük.. Ö egykor a Golgotai keresztfán az érted érzett határtalan szeretetéből meghalt, hogy neked ne kelljen a gonosz fennhatósága alatt élned, és hogy megmentsen a kárhozattól. Isten minden ember gonoszságáért őt, Jézust bűntette meg, hogy miránk, mint bűntől megtisztult, és a gonosz fennhatósága alól felszabadult teremtményeire nézhessen, és így megtisztulva befogadhasson az Ő országába, amit nekünk készített el. Biztos, hogy hallottál Jézus keresztre feszítéséről! De érted is, hogy mi történt a golgotai keresztfán? Nem csak egy hétköznapi kivégzés. EGY emberré lett Isten fia, életét adta a bűnös emberi világért. Mindenkiért!!! Érted is, aki talán most hallasz először erről. Te ismered a Jó pásztort? Isten fia, Jézus a jó pásztor. Ugye te is sokszor és sok emberben csalódtál már? Jézus az egyetlen, aki soha nem hagy cserben, és akiben soha nem fogsz csalódni. Kérdezz csak meg néhány embert, aki ismeri a jó Pásztort. Egyik sem fogja azt mondani, csalódtam benne. Te nem szeretnél az életedben egy ilyen biztos pontot? Egy valakit, akire mindig számíthatsz! Egy valakit, aki védelmet ad ebben a veszélyekkel teli világban? És akitől még a halál sem választ el! Jézus ilyen, és ő folyamatosan keresi a kapcsolatot veled is. Csak te mással vagy elfoglalva, elvakít, és megsüketít a világ, amelyet a gonosz tett ilyen felfokozottá, hogy nagyon nehezen lehessen Istenhez, a teremtőhöz eljutni.
  Ha tovább lépünk, itt van a feltámadás kérdése is. Nagyon sok ember hitetlenül áll meg a feltámadás ténye mellett, ami érthető is, hiszen messze felülhaladja a mi emberi gondolatainkat és logikánkat. De….Ha az őskorban valaki azt mondta volna az akkori embernek, hogy az égen egykor majd ember irányította repülőgépek fognak szállni vajon nem nevetett volna-e rajta? Hiszen minden, amit feldobott, pillanatok alatt leesett a földre. Akkor egy súlyos fém építmény hogyan maradna fent az égen? Éppen így a ma élő ember sem tudhatja mi lesz ezután. Nem tagadhatod meg és nem nevetheted ki a feltámadás tényét, mert még nem érkezett el az ideje. Másrészt, ha már az ember képes egyetlen sejtből egy egész új egyedet létrehozni a klónozással, vajon ez lehetetlen lenne az Istennek? És ha Istennek volt hatalma beléd életet lehelni akkor, mikor a szüleid ivarsejtjeinek kémiai vegyületei találkoztak egymással , miért ne lenne hatalma ezt még egyszer megtenni a porladó tested kémiai vegyületeiből? Jó mondhatod, az élőkből nem nehéz egy újabb élőt létrehozni, és így van ez egy új élet megfoganásakor is. De a kezdet kezdetén az életnek valahogyan létre kellett jönnie. Te emberként életre tudsz kelteni bármilyen élettelen anyagot? Nem. Ha erre a legértelmesebb földi lény sem képes, akkor nem kell lennie egy hatalmasabb erőnek ahhoz, hogy az élet létrejöjjön, Egyáltalán mi az élet? Magától jött létre a Földön? Sok- sok kérdés, mely mindegyike az Istenhez vezet, mert másképpen nem magyarázható.
  És még egy szívbe markoló kérdés: Te félsz a haláltól? Ha igen, akkor nem azért, mert nem tudod, hogy mi van utána? És azért, mert mégis az motoszkál benned, hogy a halál után valaki számon fogja kérni tőled, hogyan éltél itt a Földön? Ha nem hiszel a halál utáni életben, nincs mitől félned, hiszen a halállal mindenek vége. Szerinted van olyan ember, aki nem fél a haláltól? Szerintem nincs. Tudod az, aki számon fogja kérni,hogyan éltünk az Jézus lesz:” Mert nékünk mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt, hogy kiki megjutalmaztassék a szerint, a miket e testben cselekedett, vagy jót, vagy gonoszt.” A fenti idézet szintén a 2000 éve megcáfolatlanul álló Szentírásból származik: Korintusiaknak írt II. levél 5. fejezet 10. vers. És itt az ítélőszék előtt két dolog történhet. Az egyik, hogy szégyenkezve megáll az istentelen emberi lélek, miután látja, hogy milyen bűnös életet élt, és mennyire sok alkalmat szalasztott el, hogy az Istent megismerhesse. Őt Jézus a bal keze felé fogja állítani és a pokol tüzébe kerül az idők végezetéig. A másik, ami történhet, hogy a bűnös ember megáll Krisztus ítélőszéke előtt, és azt mondja: Bár én életem során nagyon sok gonosz dolgot követtem el, de én már a földön hittem abban, hogy Te Jézus az én bűneim miatt szenvedtél a golgotai kereszten, és hiszem, hogy a Te áldozatodért Isten nekem megbocsátotta minden elkövetett bűnömet. Ezt a lelket a jobb keze felé állítja Jézus, és Ő majd egykor együtt lehet az Isten boldog országában Istennel és azokkal, akiket itt a Földön szeretett.
  És van még egy nagyon fontos dolog! Szintén sokan nevetség tárgyaként kezelik , de mivel az Úr Jézus így ígérte meg ,és ez is meg van írva a biblia jövendölései között egyszer ez is be fog következni: Mégpedig az, hogy egyszer nagyon váratlanul visszajön Jézus Krisztus erre a Földre az égből nagy hatalommal. Azokat, akik hisznek benne magával viszi, akik itt maradnak, azokra pedig a végidőkre megjövendölt veszedelmek, szenvedések és elnyomattatások várnak, végül pedig a halál. Krisztus csak azt viszi magával, akinek megvan az útlevele ehhez a csodálatos utazáshoz a mennybe. Te szeretnél köztük lenni? Tudod mi az útlevél? Az, hogy higgy Istenben, és higgy Jézusban az Ő egyszülött fiában. Higgy Jézus golgotai kereszt halálának bűnbocsátó és életet megújító erejében! Mindehhez annyit kell tenned, hogy azt a vágyat, ami most elindult benned, nem nyomod el, hanem kinyitod a Bibliád, és olvasod Isten neked szóló üzenetét, imádkozol, és keresel olyan embereket, akik segítenek neked Istenhez teljesen odatalálni. És ha elindultál ezen az úton nagyon fontos, hogy egy nap se állj meg a menetelésben, mert az mindig visszaesés. Tarts ki! Haladj bátran és erősen ezen az úton előre! Hidd el a világon létező legtökéletesebb utat választottad!

   
  • Kantarella

   2012. február 16. csütörtök at 16:33

   Kedves Jutka!
   Felesleges teleírni ezt a blogot a sok butasággal. Mi már ezeken mind túl vagyunk.

   „Tudjátok az nem mese, amiben hiszek, és ha a Közel-Keleten élnék, akkor is az egy és igaz Istenben hinnék.”
   Tudod az én hat éves unokahúgom egy éve járt hittanra, nem rég kénytelenek voltunk kiíratni, mert már a hittan foglalkozásokon is kijelentette, hogy az egész, amit ott tanul csak mese. 😀 Kérlek, üsd már meg egy hat éves gyerek szintjét!

   „Mert én nem emberektől, hanem magától a hatalmas Istentől kaptam, amit kaptam.”
   Melyik hatalmas Istentől? Zeusztól, Ámontól, Amaterasu Oomikamitól, Brighidtől, Wotantól, Odintól, Visnutól Sivától, Jupitertől stb.? Ezek mind olyan istenek amikben rengeteg ember hitt/hisz, és törvényeik, elvárásaik az emberek felé nagyon is különbözőek, nem lehet visszavezetni őket egyetlen, egységes istenképre. Tudod, régen az emberek sok minden miértjét nem tudták (természeti jelenségek, halál, élet értelme, élet kialakulása) ezért kitaláltak maguknak isteneket, akikkel ezeket meg tudták magyarázni. De ahogy telt az idő, némelyik vallás erősebbnek bizonyult a másiknál, ezért volt, amelyik eltűnt és volt amelyik fennmaradt. A fennmaradásuk egy nagyon komoly pszichológiai ( pl. lelkiismeret, félelem az elmúlástól, haláltól, közösséghez tartozó megnyugtató állapot) és terror (középkori inkvizíció, eretnekégetés) és kulturális (pl. egy katolikus szülő, katolikusnak fogja nevelni a gyerekét)
   ráhatás eredménye. Ezen kívül semmi köze sincs a valósághoz, többek között a keresztény mitológiának sem. Épp annyira kitalált mese, mint a görög vagy germán mítoszok, vagy mint a Kalevala.
   „A női nem kisebb rendűsége egy ókori hiedelem volt”
   Igen, és ez az ókori hiedelem nagyon szépen benne is van a Bibliában, ami állítólag Isten megmásíthatatlan szava. 😀
   „Korábban mi sem hittük, mint ti, de aztán volt egy pillanat az életünkben, mikor megláttuk,, hogy kik vagyunk Isten nélkül, és megláttuk, hogy Isten mivé tud tenni minket.”
   Korábban én is hittem, mint ti, de aztán volt egy pillanat az életemben, amikor elolvastam elejétől a végéig a szentbibliát, elkezdtem közelebbről szemlélni a hívők, papok, pápák életét, a tudományos és történelmi cáfolatokat a hittel kapcsolatban és elkezdtem őszinte lenni magammal és gondolkodni. 😀
   „A biblia legfőbb üzenete az, hogy Isten meg akar menteni minden embert azoktól a rossz tulajdonságaitól, amibe bele született.”
   Mózes V.13:13-19
   „Hányd kard élére annak a városnak lakosait; áldozd fel azt mindenestõl, a mi benne van; a barmát is kard élére hányd.
   És a mi préda van benne, hordd mind együvé az õ piaczának közepére, és égesd meg a várost tûzzel és annak minden prédáját is teljes áldozatul az Úrnak, a te Istenednek, és legyen rom mind örökké, és soha többé fel ne építtessék. „
   1 Samuel 15:2-3 „Így szól a Seregek Ura: Megemlékeztem arról, a mit cselekedett Amálek Izráellel, hogy útját állta néki, mikor feljöve Égyiptomból.
   Most azért menj el és verd meg Amáleket, és pusztítsátok el mindenét; és ne kedvezz néki, hanem öld meg mind a férfit, mind az asszonyt; mind a gyermeket, mind a csecsemõt; mind az ökröt, mind a juhot; mind a tevét, mind a szamarat. „
   Jer 15.2
   „És ha azt kérdik tőled: “Hová menjünk?” – ezt feleld nekik: Ezt mondja az Úr: Akit halálra szántam, az meghal; akit kardélre szántam, kard élén hullik el; akit éhhalálra szántam, éhhalált hal; és akit fogságra szántam, fogságba kerül.
   Jer 15.3
   Négyféleképpen sújtok le rájuk – mondja az Úr: karddal, hogy megölje őket; kutyákkal, hogy széttépjék őket; az ég madaraival és a mező vadjaival, hogy felfalják és elpusztítsák őket.
   Ez 35.6
   azért amint igaz, hogy élek – mondja az Úr, az Isten -, elborítlak vérrel, és vér fog üldözőbe venni. Bizony így lesz: vérontással vétkeztél, azért vér fog üldözni.
   Ez 35.7
   Pusztasággá és sivataggá teszem Szeir hegyét, és kiirtok mindenkit, aki arra jár.
   Ez 35.8
   Hegyeit elborítom az elesettekkel, halmaidon, völgyeidben és folyóid mentén azok hevernek majd, akiket kardélre hánytak.
   Ez 35.9
   Örökre pusztasággá teszlek, és városaidban nem laknak többé. Akkor megtudjátok, hogy én vagyok az Úr.
   Kiv 23.23
   Akkor angyalom előtted fog járni, elvezet az amoritákhoz, a hetitákhoz, a perizitákhoz, a kánaániakhoz, a hivvitákhoz, a jebuzitákhoz, és én kiirtom őket.
   Józs 8.1 Akkoriban az Úr így szólt Józsuéhoz: “Ne félj és ne aggódj! Vidd magaddal az összes harcost. Rajta, vonuljatok fel Ai ellen! Nézd, kezedbe adom Ai királyát, népét, városát és földjét.
   Józs 8.2
   Bánj Aival és királyával úgy, mint Jerikóval és királyával bántál. Ami a zsákmányt illeti, csak amit lefoglaltok, meg a jószágot tartsátok meg magatoknak. Vess cselt a városnak, hátulról.”
   1Kir 20.35
   „Az egyik prófétatanítvány az Úr parancsára így szólt társához: “Verj meg!” Az nem akarta megverni.
   1Kir 20.36
   Erre azt mondta neki: “Mivel nem hallgattál az Úr szavára, lám, széttép az oroszlán, mihelyt elmégy innét.” És mihelyt elment, megtámadta egy oroszlán és megölte.”
   2Sám 6.6
   „Amikor azonban Nachon sátorához értek, Uza kinyújtotta kezét az Isten ládája felé és megfogta, mert az ökrök megbillentették.
   2Sám 6.7
   Erre fellángolt az Úr haragja Uza ellen, s lesújtott rá az Isten vétkéért, úgyhogy meghalt ott, az Isten ládája mellett.”
   Iz 14.21
   „Rajta! Rendezzetek öldöklést fiai között atyáik vétkeiért, hogy soha föl ne keljenek a föld meghódítására, s el ne lepjék a földkerekség színét.
   Iz 14.22
   Fölkelek ellenük – a Seregek Ura mondja -, és megsemmisítem Babilon nevét és maradékát, sarjadékát és ivadékát – a Seregek Ura mondja.”
   És satöbbi, satöbbi. Van még ilyen jó pár, de most nincs kedvem bemásolni. Egyértelmű, hogy Isten meg akar minket szabadítani rossz tulajdonságainktól, úgy, hogy közben gyilkolásra, fosztogatásra buzdítja a népet, és közben mellékesen ő is kinyírja jó pár szeretett teremtményét. 😀
   „Mert sokkal jobb lenne olyan világban élni, ahol nem kell félnünk attól, hogy kirabolnak, átvernek, meggyaláznak, gyűlölnek, kinevetnek, esetleg meg is gyilkolnak. Ilyen lehetne a világunk, ha minden ember elfogadná, hogy Isten ezt szeretné velünk cselekedni.”
   Én mindig Japánt hozom fel példának, egyrészt mert nagyon jó példa, másrészt meg imádom azt az országot. Japán a negyedik legateistább ország a világon, aki hisz valamiben az is shintoista, vagy buddhista vagy mind a kettő. Csupán körülbelül 1% keresztény. És képzeld, a legfrissebb források szerint Japánban a legalacsonyabb a gyilkossági ráta! Egy ismerősöm volt kint, elvesztette a pénztárcáját, mondták neki, hogy menyjen be a rendőrségre, mert lehet, hogy valaki leadta. És tényleg! A megtaláló nem sunnyogta el, hanem becsületesen leadta! Ez azért van, mert a japán embereket arra tanítják, hogy tiszteljék a másikat, nem kell ide semmilyen keresztény tévképzet, csupán annyit kellene elérni, hogy az emberek tiszteljék, beszüljék egymást. Máris sokkal jobb lenne a világ.
   „Aki a világot megalkotta, akarhatja annak a pusztulását? Vajon nem gondoskodik róla, mint a gazda a növényről, amit fáradsággal ültetett és gondozott?”
   Aki „valóban megalkotta” a világot nagyon mellényúlt mivel a Hold lassacskán, de folyamatosan távolodik a Földtől ( Hold nélkül az árapály jelensége megszűnne, a Föld háromszor gyorsabban forogna, ezért sokkal erősebb légmozgások keletkeznének és végül drasztikusan megváltozna az éghajlat is, amihez nagyon, nagyon nehéz lenne alkalmazkodni.) Tehát, gondoskodhatna rólunk a mindenható, és leállíthatná a Hold távolodását, bár allítólag nem fog kiszakadni. De furcsa, hogy egy intelligens tervező elkövet egy ilyen hibát. Nem is beszélve az állandó földmozgásokról, vulkánokról, tsunamikról, és arról, hogy a kontinensek millió évek múlva össze fognak olvadni Pangea Ultimává, egy összefüggő szuperkontinensé, amelynek partján napi rendszerességgel lesznek hurrikánszerű viharok, a belsejében pedig elviselhetetlen lesz a szárazság. A nap egyre nagyobb hőt bocsát ki (hidrogén- hélium fúzió), ami a Földre is hatással lesz, a víz apránként el fog párologni. Szóval, ezek szerint a mindenható is tud olyan hibát ejteni, amit nem tud kijavítani.
   „Azért, mert az első emberpár, Ádám és Éva, annakidején nagyon nagy hibát követett el. Függetlenedni akart Istentől, a saját lábán akart megállni, de nem tudta, hogy ezzel az egész emberiség nyomorát hozza maga után.”
   A mesekönyv szerint Isten direkt odabiggyesztette a fát az édenkert közepére. A Biblia sehol sem említi, hogy Ádám és Éva különbséget tudott tenni a jó és rossz között. Valószínűsíthető, hogy nem, mivel csak akkor eszméltek rá, hogy rosszat csináltak, miután ettek a jó és a rossz tudásának fájáról! Ők csak azt hallották, hogy Isten azt mondja „Ne tegyétek” a kígyó meg azt, hogy „Tegyétek!” nem tudták eldönteni melyik a rossz és melyik a jó tanács, mivel akkor még nem ismerték ezeket. Ennyi. Gondolom az ókori meseírók elsiklottak ezen tény felett.
   „Azóta a világunkban két hatalom létezik, az Isteni és a Sátáni hatalom.”
   Érdekes megint, hogy isten nem képes megfékezni a sátáni hatalmat. Nem is lenne olyan mindenható? Komolyan, ez nevetséges. Mintha a középkorban lennénk. Már látom magam előtt a sok okost pár száz év múlva nyomulni, hogy „Két hatalom létezik Harry Potteri és a Voldemorté.”
   „gonosz, ha baj közeleg, azonnal elmenekül, és cserbenhagyja a nyájat Őhozzá hiába imádkozik bárki is, nem fog segíteni”
   Persze, főleg mikor a hívő szülők buzgón imádkoznak Isten kegyelméért, hogy gyógyítsa meg a rákban haldokló 4 éves gyereküket. Isten persze nagy ívben tojik rájuk, mivel egy mesebeli figura mást nem is igen tud csinálni. Vagy egy anyuka imádkozik a lányáért, akit elraboltak, fél év múlva megtalálják a lány holttestét.
   „Ha pedig nem jött vissza senki, mi alapján állítják egyesek azt, hogy semmi sincsen a halál után.”
   Ha pedig nem jött vissza senki, mi alapján állítják egyesek, hogy van bármi is a halál után? 😀 😀
   „Ha a tv híradóban egyetlen-egy este beszámolnak róla, hogy életet találtak egy távoli bolygón, ugye elhiszed?”
   Persze, feltéve, ha fel tudnak mutatni bizonyítékokat.
   „De azt, ami a bibliában közel 2000 éve meg van írva, és amit azóta senki nem tudott megcáfolni, azt nem hiszed el?”
   Azt a k….! Már elnézést! A Biblia azt írja, a Föld lapos (megcáfolva), a Föld az univerzum középpontja (megcáfolva), hat nap alatt teremtették (megcáfolva), az élőlények egyszerre alakultak ki (megcáfolva), Jézus létezett (semmi történelmi bizonyíték), Mózes létezett (semmi történelmi bizonyíték, tízcsapás (tudományosan megmagyarázva). A fenébe is, már a pápa is elismerte egyszer az evolúciót! Megnyugtatlak, a Bibliát már rengetegszer megcáfolták, csak az a probléma, hogy egyesek ezt konokul figyelmen kívül hagyják.
   „Isten beszéde, a Szentírás 2000 éve és ma is ugyanaz. MA is ugyanúgy elfogadott és ismert, mint az első századokban, és ha változás történt benne, az csak a nyelvújítás miatt volt szükséges.”
   A Bibliát az irodalomtudományban is a mitológiai művek közé sorolják. Az, hogy nem változtattak rajta csak annyit jelent, hogy irodalmi művet nem szokás átírni. Az Odüsszeiát vagy az Antigonét sem írták át. Nem azért nem írták át, mert minden szava igaz, hanem azért mert szimpla mitológiai műként kezelik, ennél fogva elkülönítik a történelemtudománytól és a természettudománytól is. Másrészt meg azért sem, mert sok agymosott azt állítja, hogy szent és megmásíthatatlan.
   „Te elhiszed, amit a Biblia ír? Ha nem, az azért van, mert a gonosz gátol ebben téged.”
   Nem. Azért mert barbár, erkölcstelen irracionális mesegyűjtemény, aminek sem történelmi, sem tudományos alapja nincs!
   „A gonosz hatalom képes úgy megvakítani az emberi lelket, hogy semmit ne tudjon felismerni abból, ami Istentől van.”
   Megint itt van, hogy Isten képtelen megfékezni a gonosz hatalmat. 😀 😀 Másrészt meg nem hiszek olyan értelemben a gonoszban mint te. Én tisztességesen élek és nem félek. Felőlem te akár retteghetsz is, te bajod.
   „Isten minden ember gonoszságáért őt, Jézust bűntette meg, hogy miránk, mint bűntől megtisztult, és a gonosz fennhatósága alól felszabadult teremtményeire nézhessen, és így megtisztulva befogadhasson az Ő országába, amit nekünk készített el.”
   A nagyhatalmú Isten csak úgy tudta megtisztítani az embereket a bűntől, hogy feláldozta a fiát, mellesleg saját magát. Ekkora butaságot is csak akkor hallani, ha valaki a Bibliából „művelődik”. Isten, aki hat nap alatt képes volt megteremteni az egész világot, most ilyen bonyolult, barbár, véres eszközhöz folyamodik csak azért, hogy megtisztítson minket. Ha mindenható, simán mondhatta volna, hogy „Ezennel megtisztítalak titeket!” És kész.
   „EGY emberré lett Isten fia, életét adta a bűnös emberi világért.”
   Te nem érted. Jézus nem adta az életét senkiért. Meghalt három napig, aztán feltámadt és azóta boldogan él a Mennyekben.
   „Te nem szeretnél az életedben egy ilyen biztos pontot?” Nem. Elég erős jellem vagyok, meg felnőtt is. Nincs szükségem képzeletbeli barátokra. 😀 😀
   „Magától jött létre a Földön? Sok- sok kérdés, mely mindegyike az Istenhez vezet, mert másképpen nem magyarázható.” Valószínűleg igen. Erre utalnak a tudományos bizonyítékok. Ha meg mégis valami transzcendens erő közreműködésével jött létre, akkor biztos nem a bibliai isten biggyesztette ide hat nap alatt. Valahányszor valami megmagyarázhatatlan dologba ütköztek az emberek, azt Istennel magyarázták, aztán persze találtak rá racionális magyarázatot. 😀 😀
   „Te félsz a haláltól? Ha igen, akkor nem azért, mert nem tudod, hogy mi van utána? És azért, mert mégis az motoszkál benned, hogy a halál után valaki számon fogja kérni tőled, hogyan éltél itt a Földön?”
   Nem félek a haláltól. A halál előtti fájdalomtól félek csak. Az esetleges számonkéréstől sem félek. Tisztességesen élek, nincs mitől félnem. Ezt vallom: „Éld jól az életed. Ha vannak istenek, és igazságosak, akkor nem fogja érdekelni őket, mennyire voltál hithű, hanem azon értékek alapján ítélnek meg, amik szerint éltél. Ha vannak istenek, de igazságtalanok, akkor nem akarhatod imádni őket. Ha pedig nincsenek istenek, akkor elmúlsz, de tiszteletreméltó életet éltél, amire szeretteid emlékezni fognak.”
   Marcus Aurelius (?) Illetve a pokoltól sem félek, mivel tudom, hogy csak arra lett kitalálva, hogy jól megfélemlítsék vele az embereket. Egyszerű pszichológia az egész.
   Zárásul: Hívő voltam, mióta elhagytam a hitem sokkal jobban vagyok lelkileg. Nincs szükségem képzeletbeli barátra ahhoz, hogy nyugodt, egészsége, tisztességes, boldog életet éljek. 😀 És nincs szükségem az ezekhez hasonló lelki fröccsre sem. Őszintén szólva a könyökömön jön ki, szerintem itt mindenkinek. 😀 😀

    
   • Papírkutya

    2012. február 17. péntek at 16:44

    Kantarella, olyan szépen, részletesen megválaszoltad, hogy nincs semmi hozzátennivalóm. 🙂

     
 45. xingtao

  2012. február 16. csütörtök at 12:26

  Jajj de régen voltak itt ilyen szép kreacionista gondolatok, hogy
  “Egy kis fejsze, vagy fakanál, vagy egy homokvár létrejön magától? Nem. Akkor egy olyasvalami, ami ennél sokkal bonyolultabb és tökéletesebb létrejöhet magától?”
  “Egyáltalán mi az élet? Magától jött létre a Földön? Sok- sok kérdés, mely mindegyike az Istenhez vezet, mert másképpen nem magyarázható.”

  Ajánlom olvasásra a critical biomass nevű blogot….

  “ami a bibliában közel 2000 éve meg van írva, és amit azóta senki nem tudott megcáfolni”

  ÓÓÓÓÓÓÓÓ
  “arcpálma”

  “Korábban mi sem hittük, mint ti, de aztán volt egy pillanat az életünkben, mikor megláttuk,”

  Korábban mi is hittünk, mint ti, de aztán elkezdtünk gondolkozni…..a világ meg a keresztény felfogástól eltérően nem fekete és fehér….

   
 46. Jutka

  2012. február 16. csütörtök at 16:26

  Tanultam az evolúcióról és tanultam a természetes szelekcióról. és tanultam az emberi test tökéletes működéséről is, mert orvos vagyok. Lehetett természetes szelekció, elfogadom. De honnét van az élet? Kíváncsi vagyok a válaszotokra. Azt, hogy ma ennyi betegség van, a környezeti tényezők, táplálkozás megváltozása okozza. Az emberi test tökéletes működésre lett megteremtve.
  Még egy gondolatot szeretnék megosztani veletek, aztán nem zavarom köreiteket. Fentebb írta valaki, hogy az a szabad, aki független Istentől. Ha így van, akkor akkor a hitetlen ember miért nem tud jót tenni sokszor, mikor nagyon szeretné? Azért, mert valaki gátolja ebben, mert rab.Aki Istennel jár az a szabad, mert képes mindazt a szeretetet és jót továbbadni embertársainak, amire mindenki vágyik körülötte.
  Jó volt veletek beszélgetni. Remélem nem zavartam nagyon a köreiteket. És azért gondoljátok meg, mert nem a jó úton vagytok. Ha itt maradtok, egyszer nagyon bánni fogjátok!
  Sziasztok!
  Várom a véleményeket honnét van az élet?
  Sziasztok!

   
  • AK

   2012. február 16. csütörtök at 17:00

   “Azt, hogy ma ennyi betegség van, a környezeti tényezők, táplálkozás megváltozása okozza. Az emberi test tökéletes működésre lett megteremtve.”
   – Akkor miért volt a születéskor várható átlagos élettartam a bronz korban pl 26 év, az ókori római és görög birodalmakban 28 év a középkori britanniában 30 év és a világátlag még a 20. század elején is 31 év??? Tökéletes, mi? Remélem érzed, hogy minden valóságalap nélküli állításokat puffogtatsz.

   “…a hitetlen ember miért nem tud jót tenni sokszor, mikor nagyon szeretné?”
   – Te ilyeneket honnan veszel mondd? Mi a jó életről beszélsz? Honnan van bátorságod csak ógy kijelenteni, hogy ha bárki bármit szeretne akkor azt miért csinálja vagy nem csinálja? Van erre bármilyen értelmezhető magyarázatod, vagy te csak ezt így képzeled és kész? Te komolyan ilyen égbekiáltó badarságokra alapozod az életszemléletedet?

   A többiek nevében is merek nyilatkozni, hogy amikor csak tehetjük gyakoroljuk a “jóságot” emberi és állati társainkkal szemben és örömmel, szeretettel csináljuk. Nem kell hozzá jóisten, csak empátia és jó kedv. Megnézhetsz akármilyen bűnözési statisztikát, az ateisták mindenhol messze a legkevésbé bűnöző embercsoport.

   “Várom a véleményeket honnét van az élet?”
   – Fogalmunk sincs. Pont annyira nincs fogalmunk róla, mint amennyire 100 évvel ezelőtt nem tudtuk, hogy honnan van a nap energiája. Ma már tudjuk. Lehet, hogy 100 év múlva bizonyítást nyer valamelyik abiogenezis elmélet, vagy valami egész más magyarázat lesz az élet keletkezésére. Azt persze nem lehet kizárni, hogy “Isten csinálta”, pont ugyanannyira mint azt hogy esetleg én gondoltam ki a világot a születésem pillanatában és ti mind csak az én agyszüleményeim vagytok. Ugyanannyira cáfolható mindkét állítás, de azért érzed hogy nagyon valószínűtlenek.

   Erősen kétlem, hogy gondolkodóba tudlak ejteni, de hidd el itt nem mi vagyunk a tudatlanok, akik valamit még nem tudunk amit te viszont igen. Már hittük, tudtuk, megéltük a kereszténységet. Önhibánkon kívül elkezdtük meglátni a valóság összefüggéseit és onnantól elég nehéz volt ókori mitológiákban hinni.

    
 47. Jutka

  2012. február 16. csütörtök at 16:30

  Oké , hogy van természetes kiválasztódás, de honnan volt az első élőlény a Földön? Magától? Mitől lett élő az élettelen?

   
  • AK

   2012. február 16. csütörtök at 17:26

   Tegyük fel, hogy egy isten indította meg az evolúciót.
   OK.
   De ettől még semmi nem igazolja a biblia állításait. Semmi, de semmi. Érted? Nincs logikai összefüggés.
   Elismétlem máshogy: Abból, hogy valamilyen természetfeletti erő megteremti az élet csíráját a földön, abból még nem következik az, hogy közel 4 milliárd évvel később megjelenik egy közelkeleti sivatagi törzs tagjának, kiválasztja őket, jól megszivatja őket mindenféle háborúval és hányattatással (ja, közben azért egyszer kiirtja az összes élőlényt a földön, kivéve persze egy párat mindegyik fajból, és a vérfertőző Noé femilit), aztán a római fennhatóság alatt egyszer csak a saját anyját megtermékenyítve emberi formában megszületik a földön, hogy aztán véráldozattal eltörölje azokat a bűnöket amik a nem létező (ugye ha az istenünk az élet csíráját teremtette csak meg és utána lassú és folyamatos evolúció miatt alakultak ki a fajok, akkor az első emberpár mint olyan nem létezhetett) első emberpár hibája miatt minden embert terhelnek.
   Hiába próbálkozol, védhetetlen.

    
 48. AK

  2012. február 16. csütörtök at 17:16

  Ádám:
  Ez az egyik hobbim. 🙂
  De látom Kantarella azért erősen lepipált a rengeteg bibliai idézettel. Majd minden mondatot szétszedett. PACSI! 😀

   
  • Ádám

   2012. február 16. csütörtök at 17:20

   AK, Kantarella, szépen összeszedtetek mindent! 🙂

   Nem tudom, észrevettétek-e, de ismét burkolt fenyegetést kaptunk a pokollal (mint mindig):
   “Ha itt maradtok, egyszer nagyon bánni fogjátok!”

   Ehhh…

    
   • Kantarella

    2012. február 16. csütörtök at 17:36

    Ádám, igen, ezek az elmaradhatatlan hozzávalók. Pokol, gonosz, Sátán, nem maradhat el. Ha nem ezzel rémisztgették volna évszázadokon keresztül az embereket, fent sem maradt volna ez a vallás.

     
  • Kantarella

   2012. február 16. csütörtök at 17:27

   Rég szóltam hozzá, meg nincs is hozzá türelmem már. Nem is olvasom az ilyen hozzászólásokat, most csak véletlenül olvastam bele, annyira elképesztő dolgokat írt, nem bírtam szó nélkül hagyni. Úgyis van most időm… Ja! A bibliai idézetek ki vannak nekem gyűjtve direkt ilyen esetekre. 😀

    
 49. Ricsi

  2012. február 16. csütörtök at 23:07

  Latom gyerekek, mire ideertem, mar lerendeztetek az eheti szentloketet. Jobban jart veletek, mint ha en irtam volna neki,mert mostansag a szokasosnal is nehezebben viselem az elmeroggyantsagot.

  Ahogy a viccben is van, en akkor mar csak egy kavet kernek.

  Meg annyit fuznek meg hozza, hogy kedves Jutka, mar megbocsass, de lofaszt vagy te orvos. Maximum valamilyen homeopatias kuruzslo panelsaman lehetsz, akire a kutyam labgombajat nem biznam.

  Udvozlom a hangokat a fejedben.

   
 50. xingtao

  2012. február 17. péntek at 00:50

  Kantarella is nagyon szépen összeszedett mindent, bár kétlem, hogy Jutka elolvassa és megérti…

   
  • Kantarella

   2012. február 17. péntek at 16:36

   Pedig láthatod, hogy tényleg a legegyszerűbb módon, leggagyibb szavakkal magyaráztam, amit még egy tíz éves gyerek is megért. :/
   Ő nem fogja, mert nem is akarja, simán kizárja az agya, még mielőtt eljutna odáig. Tipikus jelenség.

    
 51. Jutka

  2012. február 17. péntek at 14:11

  Terméketlen vita, melyet folytatunk, úgysem fogunk semmiben egyet érteni. Nem győztetek meg és én sem titeket.
  Három kérdésem maradt csak. Bocsánat , de nagyon kíváncsi vagyok rá:
  Kantarellától kérdezném, hogy hol és milyen felekezetben próbálta ki a kereszténységet, és mi volt az, ami miatt ekkora fordulatot vett az életed?
  A választ nagyjából tudom. Olyan emberek beszéltek neki a kereszténységről, akiknek ez nem látszódott az életén.Ugye így van? Őérettük káromoltatik a neve Istennek, ez a Szentírásban is le van írva, biztos olvastad. Sajnos nagyon sok a félig keresztény, ettől higgyétek el, hogy mindenki iszonyodik, ti is mi is és Isten is.
  A másik kérdésem szintén Kantarellához: Nagyon szépen kiszedted a Bibliából azokat a mondatokat, mellyel vádat emelhetsz az ISten ellen. Arról nem olvastál, hogy Isten szereti az embereket? Ezzel van tele a biblia! Százszor olyan hosszan van elírva, mint amit Te az Isten haragjáról összeszedtél!Ha valaha valakit meg is öldökölt az ISten, vagy arra buzdította népét, hogy irtson ki népeket, ez az ISteni harag csakis a pogány, hitetlen népre vonatkozott. Hívő népét mindig védte, szerette és oltalmazta, és az ma is így van.
  És kedves Kantarella:Írásaidból látom, hogy értelmes éles elméjű ember vagy. Tudásodat miért az Isten országa rombolására használod?. Másutt talán nagyobb hasznát vehetnék! Ugye te vagy az oldal létrehozója is?
  Még egy kérdésetek, melyet nem hagyhatok válasz nélkül: Isten azért nem tudja egy csapással legyőzni a gonoszt, mert a gonosz milliók és milliók lelkeiben él, ha lecsapna rá, ezeknek az embereknek mind el kéne pusztulniuk. Isten ezt nem akarja, és ezért tart még ma is ez az ádáz küzdelem Isten és a gonosz között. Egyszer, talán nem is olyan soká végérvényesen le fog rá csapni.

  Kedves Ricsi: miért kérdőjelezed meg, hogy orvos vagyok? Már megbocsáss, nem vagyok sértődékeny, de amit írtál légy szíves vond vissza. Ha karod ide szkennelem neked az orvosi diplomám!
  Írjak neked tanulmányt a mentőorvosi eseteimből, Nagyon sok embert láttam meghalni, nagyon sokan a kezeim között haltak meg. Láttam mennyire félnek az emberek haláluk előtt, Tapasztalatból írtam a haláltól való félelemről! Elhiheted!
  Többet nem jövök, ne féljetek:
  A végén úgyis kiderül kinek volt igaza!

   
  • Kantarella

   2012. február 17. péntek at 16:03

   „Kantarellától kérdezném, hogy hol és milyen felekezetben próbálta ki a kereszténységet, és mi volt az, ami miatt ekkora fordulatot vett az életed?”
   Teljesen mindegy, hogy milyen felekezethez tartoztam, Isten tanítását szentnek, egységesnek és megmásíthatatlannak mondjátok. Akkor meg nem számít, hogy milyen közegből ismertem meg a kereszténységet, így is, úgy is elkötelezett lettem volna a hittel szemben, ha látom, hogy valóban szent, egységes és megmásíthatatlan, de nem az.
   Római katolikus voltam, egyébként. És édesanyám nevelte belém a kereszténységet. És, bár nem sokra tartom a hitet, de azért édesanyám hitét senkinek nincs joga istenkáromlásnak nevezni! Nem fundamentalista keresztény, de igen is lelkiismeretes, tisztességes hívő! Csupán használja az eszét, és becsületesen bevallja, hogy a Biblia sem tévedhetetlen!
   A nagy fordulatot elmondtam már itt többször, neked is. (Figyelmeztetlek, hogy egy embernek maximum kétszer vagyok hajlandó elmagyarázni valamit.) A nagy fordulat az volt, mikor végigolvastam a Bibliát, és rájöttem, nem több egy mítosznál. Te is rájönnél, ha hagynád. Vallástörténetbe, pszichológiába, valláspszichológiába is beletemetkeztem, és kicsi koromtól érdekelt a csillagászat is. Nagyon jól tudom, mi játszódik le az agyadban, amikor véded a hited, vagy áradozol Istenről, ebből a kis „bemutatkozó” szövegedből pedig az is körvonalazódik, miért is fordultál a hit felé, azt is tudom, miért nem fogadod el a magyarázatokat. Itt mindenki ismeri a hívők gondolatmenetét.
   „Sajnos nagyon sok a félig keresztény, ettől higgyétek el, hogy mindenki iszonyodik, ti is mi is és Isten is.” Én pont, hogy a fundamentalistáktól iszonyodok, a liberális keresztényekkel viszont jól megvagyok.
   „Nagyon szépen kiszedted a Bibliából azokat a mondatokat, mellyel vádat emelhetsz az Isten ellen. Arról nem olvastál, hogy Isten szereti az embereket.”
   Mondtam, hogy elolvastam az egészet. Isten azokat az embereket szereti, akik kinyalják neki. A többi, be nem hódoló teremtményét, akik esetleg még tisztességesek, becsületesek is, azokat meg pokolra küldi (Mert ugye, nem tartják be a tíz parancsolat első két törvényét). Ez is jól mutatja, hogy csupán emberi fantázia szüleménye, pont úgy viselkedik, mint egy véreskezű, kegyetlen, narcisztikus, haragos uralkodó, aki ráadásul még bizonytalan is, mivel állandóan pozitív megerősítést is vár követőitől (próbára teszi a hitüket). Nem érdekel, hogy azt a maroknyi híveit védte, miközben a többi teremtményét, akik nem is hallottak róla ( a világ népességének a 99%-a), pedig a pokolra küldi. Nem érdekel, hogy pogányok voltak,
   a hatalmas, szerető, mindenható Isten ne gyilkoljon, és ne buzdítsa követőit gyilkolásra! Uzát például csak azért ölte meg, mert az megakadályozta, hogy leessen a ládája, a prófétatanítványt pedig azért, mert nem volt hajlandó megütni az embertársát!
   Ismerek szép részeket a Bibliából, de ez nem változtat azon a tényen, hogy monda az egész. A
   Kojiki- ben is vannak szép kis versek meg izgi történetek, mégsem igaz. 😀
   „Tudásodat miért az Isten országa rombolására használod?” Nem használom a tudásomat semminek a rombolására. Tiszteletben tartom mások világnézetét, addig, amíg más is tiszteletben tartja az enyémet. Továbbá tisztelem édesanyám és ismerőseim vallási nézeteit és sosem szólok bele, vagy cáfolom azt. Persze, csak akkor, ha ők nem hozzák fel a témát.
   Ha pedig valaki egy olyan blogra téved, ami nem tetszik neki, és ezt ki is fejti, az készüljön fel arra, hogy meg fogjuk védeni az álláspontunkat. Nem én vagyok a blog létrehozója, csak egy egyszerű hozzászóló vagyok.
   Az „éles eszemről” (átlagos felfogású vagyok, sokkal okosabbak, tapasztaltabbak vannak itt a blogon) pedig csak annyit, hogy nem fogom olyan dolgokra elfecsérelni, amikről biztosan tudom, hogy nonszensz butaság.
   „Isten azért nem tudja egy csapással legyőzni a gonoszt, mert a gonosz milliók és milliók lelkeiben él, ha lecsapna rá, ezeknek az embereknek mind el kéne pusztulniuk.”
   A mindenható és mindentudó Isten NEM tudja egy csapással legyőzni a gonoszt, anélkül, hogy mi sérülnénk?!?! Ismétlem, hogy megértsd az ellentmondást: A MINDENHATÓ és MINDENTUDÓ NEM TUD… Ugye érzed ez mekkora nagy butaság?

   „Ricsi: miért kérdőjelezed meg, hogy orvos vagyok?”
   Ne haragudj meg, de ehhez nekem is hozzá kell szólnom! Az olyan felszólalások miatt kérdőjelezi meg, mint például a fenti „mindenható, aki nem képes erre meg arra” kijelentés és a többi, orbitális butaság miatt („ A Bibliát nem cáfolták még meg” és társai) 😀
   Mond, melyik korházban dolgozol? Mert akkor tudom, hová ne menjek, még ha döglődöm, akkor sem!! 😀 😀

    
   • Ádám

    2012. február 17. péntek at 17:29

    „Isten azért nem tudja egy csapással legyőzni a gonoszt, mert a gonosz milliók és milliók lelkeiben él, ha lecsapna rá, ezeknek az embereknek mind el kéne pusztulniuk.”
    Ez úton szeretném megragadni az alkalmat, hogy tippet adjak a Jóistennek a fenti problémával kapcsolatban:
    Mivel a gyermekeket isten ajándékának tekintjük, ahelyett, hogy özönvizeket, meg népírtásokat rendez (az eddigi módszer), egyszerűen ne engedje megtermékenyülni (“sokasodni”) a benne nem hívő, romlott, gonosz embereket. Ezeken a gonosz lelkű embereken már úgysem tud segíteni, de így megölni sem kellene őket. És akkor pár emberöltő múlva már csak a neki hozsannázók, illetve azok utódai laknának itt. Ennek a trükknek a folyamatos alkalmazásával jól befűthetne a gonosznak. Ezt az egészet mondjuk Noé körül kellett volna elkezdeni. Vagy Ádám és Éva után…
    Továbbá, ha így tenne, megszűnne a pokolfeltöltés is és mivel a Földön élő emberek jelentős része eltűnne, megoldódna egy csomó probléma a túlnépesedéssel kapcsolatban… Vagy ez túl egyszerű lenne?
    🙂

     
  • AK

   2012. február 17. péntek at 20:17

   Bocs, de minket meg lehet győzni. Száz módot tudnék mondani amivel meggyőzhetnél, hogy van isten és a keresztény dogmák igazak. A különbség kettőnk közt az, hogy téged a hiteddel konfliktusban álló bizonyított tudományos, történelmi tények sem győznek meg. Én lennék az első megtérő, ha hasonlóan erős érveid lennének.

    
 52. Jutka

  2012. február 17. péntek at 14:13

  Ja és nem olyan gyenge az Isten, hogy nekem kéne megvédenem. Azért védem, mert mindenkinél jobban szeretem!
  Ez volt a zárszó!
  Sziasztok!
  Egyébként öröm volt vitázni veletek!

   
  • AK

   2012. február 17. péntek at 15:22

   Bocs, de rosszul látod. Nem volt vita. Szimplán figyelmen kívül hagytad az érveinket és légből kapott, minden alátámasztás nélküli klisékkel válaszoltál, pl: “Olyan emberek beszéltek neki a kereszténységről, akiknek ez nem látszódott az életén” , “Hívő népét mindig védte, szerette és oltalmazta, és az ma is így van.” , “Isten azért nem tudja egy csapással legyőzni a gonoszt, mert a gonosz milliók és milliók lelkeiben él, ha lecsapna rá, ezeknek az embereknek mind el kéne pusztulniuk”
   Ez minden csak nem vita….

    
   • Ádám

    2012. február 17. péntek at 15:40

    Azt hiszem, ez most ide illik:
    “There exists in society a very special class of persons that I have always referred to as the Believers. These are folks who have chosen to accept a certain religion, philosophy, theory, idea or notion and cling to that belief regardless of any evidence that might, for anyone else, bring it into doubt. They are the ones who encourage and support the fanatics and the frauds of any given age. No amount of evidence, no matter how strong, will bring them any enlightenment. They are the sheep who beg to be fleeced and butchered, and who will battle fiercely to preserve their right to be victimized.”
    — James Randi

     
   • Kantarella

    2012. február 17. péntek at 16:21

    AK +1

     
 53. xingtao

  2012. február 17. péntek at 14:39

  “Ha valaha valakit meg is öldökölt az ISten, vagy arra buzdította népét, hogy irtson ki népeket, ez az ISteni harag csakis a pogány, hitetlen népre vonatkozott. ”

  vs.

  “: Isten azért nem tudja egy csapással legyőzni a gonoszt, mert a gonosz milliók és milliók lelkeiben él, ha lecsapna rá, ezeknek az embereknek mind el kéne pusztulniuk. Isten ezt nem akarja”

  Csak én látok ebben ellentmondást?

  Ha az istened azt kívánja, hogy öld meg a hitetlen, pogány embereket, megteszed?

   
  • xingtao

   2012. február 17. péntek at 15:15

   Azért az valahol vicces, hogy idejönnek a hívők hőbörögni, hogy a blogbejegyzés / belinkelt videó hazudik, mert nem erről szól a kereszténység, viszont ők képviselik egyedül az igaz kereszténységet – aztán pillanatok alatt eljutnak a “ha nem hiszel, a Pokolban fogsz megrohadni” , “isten mindenkit szeret, de a pogányokat ki szabad irtani” , “aki gondolkodni merészel, az gonosz” jellegű megnyilvánulásokhoz 🙂

    
   • S-Norbert

    2017. június 10. szombat at 12:38

    Jutka illő példája ennek:
    ÖK AZT A GONDOLKODÁST TÜKRÖZIK VISSZA, AMIT OLVASNAK .Az agyon riogatós-kontroláló dogmákat,amiket loptak innen onnan,és össze keverem a saját elméletemmel. ..Itt jön a képbe hogy a homlokukra Bélyeget tesz….Ám ez a legjava:

    Mt 7:21 Nem minden, a ki ezt mondja nékem: Uram! Uram! megyen be a mennyek országába; hanem a ki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát.(Na ezt nem értik meg,azt hiszik az ige megtartása megmenti az írhájúkat is,ezért csalatkoznak folyton a világvége teóriákban,hisz ennek okán keresztények)
    S lám mivel az Úr a szívek és a vesék vizsgálója,lesz nagy pofára esés:
    Mt 7:22 Sokan mondják majd nékem ama napon: Uram! Uram! nem a te nevedben prófétáltunk-é, és nem a te nevedben űztünk-é ördögöket, és nem cselekedtünk-é sok hatalmas dolgot a te nevedben?
    Kiknek mondja? Hát az állítólagos hívőknek….bocsánat a konkolynak,aki keresztények látszik.
    Mt 7:23 És akkor vallást teszek majd nékik: Sohasem ismertelek titeket; távozzatok tőlem, ti gonosztevők.
    Ja és tegyük hozzá hogy sok Hamis rizsagép jön,és sok rizsa szeretőt csapnak be….Ha lehet a helyes gondolkodásúkat is…Ha…..Sokan csak olvasnak,mig a kevesek gondolkodnak….De sajnos sok gondolkodóból Ateista lesz…Sajnos.Ők inkább okot találnak,hogy miért ne higgyenek és gondolkodjanak tovább……Megy a rosta keményen,hisz szük az út és kevesen találják meg.Nem igaz?

     
 54. krisztianerik

  2012. február 17. péntek at 20:31

  Ha van kedvetek és némi időtök akkor megnézhetitek ez a filmsorozatot. Nekem nagyon tetszett és elgondolkodtató volt. Bár lehet , hogy már többen láttátok is. A második részben szó van a genetikárol azt is érdemes megnézni.

   
 55. Jutka

  2012. február 17. péntek at 21:41

  Még egy utolsó kérdés? Azt is szemétnek és undorítónak tartjátok, ahogyan Jézus élt itt a Földön? Mert ha igen, akkor talán nektek kéne kicsit magatokba nézni. Nekünk Ő a példaképünk. Ő, volt az egyetlen tökéletes és jó ember a világon. Én hozzá szeretnék hasonlítani, ezen igyekszem és ezért vagyok keresztény. Ti pedig ragadozó farkasok vagytok, ahogyan Jézus is mondta. Ízekre szedtek minden Isteni igazságot. Ti semmilyen Isteni, vagy emberi tekintélyt ne ismertek, önmagatokkal és a biztos tudásotokkal vagytok eltelve. Egyszer ezért még szenvedni fogtok!
  Tudjátok leginkább az zavar, hogy az oldalatokkal félre vezetitek az embereket. hogy miért, azt már az első levelemben megírtam.
  Több mondani valóm nincs!

   
  • Kantarella

   2012. február 17. péntek at 22:53

   Na, a Szent Szellem itt is kimutatta a foga fehérjét! Nem tud semmi érvet felhozni ezért támad, fenyegetőzik, beskatulyáz olyan embereket akiket nem is ismer.
   Kérdésedre válaszolva: Jézus létezésére megint nincs a Biblián kívül (Az Újszövetség első könyvét Jézus után 50 évvel írták), és pár, keresztények létezésére utaló dokumentum (egy jó részükről kiderült, hogy hamisítvány) más bizonyíték. Akár tetszik akár nem. A Jézusról szóló tanmesék nekem is tetszenek, és bizonyos formában bele is szövődtek az életemben. Például Jézust általában türelmes mitológiai alakként ábrázolják, és én igyekszek nagyon türelmes lenni. Olvasd végig a soraidat, tedd a szívedre a kezed, és kérdezd meg magadtól: Te most a jézusi példát követted? Nem. Tehetetlenségedben habzó szájjal fröcsögsz, mert megzavartuk a kis világnézetedet. Elhiszem, hogy félted, meg rosszul esik hallani, de ez van. Sokszínű a világ, sok féle életszemlélet létezik. Én képes vagyok tolerálni a vallásos embereket, még akkor is, ha például ilyenek a megnyilvánulásaik, mint most a tiéd. Kérlek, te is próbálj meg a tőled különböző véleményen lévő emberekkel türelmesebb és elfogadóbb lenni!
   „Ti semmilyen Isteni, vagy emberi tekintélyt ne ismertek, önmagatokkal és a biztos tudásotokkal vagytok eltelve.”
   A Biblia erkölcstelen istenének valóban nem szentelek semmilyen tekintélyt. Viszont a kulturális és társadalmi elvárásoknak teljes mértékben eleget teszek, lelkiismeretesen betartok minden törvényt, illetve figyelek embertársaim testi és lelki épségére.
   „tudásotokkal vagytok eltelve”
   Nem vagyok eltelve vele. Csak nekem már nincs a fejemben az a mém, ami neked még benne van, ezért én a meglévő tudásomat racionális alapokra tudom helyezni, még ha nem is vagyok olyan nagy tudás birtokában (bár mentségemre legyen mondva, próbálok tájékozódni)
   „Egyszer ezért még szenvedni fogtok!” Az életben sok buktató vár az emberre, az ezzel emelt fővel nézek szembe. A halál utáni szenvedésről meg nem tudok nyilatkozni, mert ahogy te is mondtad „Senki nem jött még onnan vissza.” 😀
   „az oldalatokkal félre vezetitek az embereket.”
   A Bibliátokkal félre vezetitek az embereket. Tudósok, történészek elkötelezett, kemény és hosszú, gondosan bizonyított munkáját próbáljátok egy ókori, tudatlan emberek által összeharácsolt könyvvel megcáfolni.
   Szerintem is egy kicsit sokat mondtál! Örülök, hogy benéztél! További szép estét!
   Laudetur Iesus Christus! De Colores! Meg mit tudom én, hogy köszöntök ti el, a lényeg, hogy menjetek, menjetek!… 😀

    
  • krisztianerik

   2012. február 17. péntek at 23:31

   Kedves Jutka!!

   Egyszerüen csodálatos ahogyan a keresztények kifejezik magukat 🙂

   “””Én hozzá szeretnék hasonlítani, ezen igyekszem és ezért vagyok keresztény. Ti pedig ragadozó farkasok vagytok, ahogyan Jézus is mondta. Ízekre szedtek minden Isteni igazságot. Ti semmilyen Isteni, vagy emberi tekintélyt ne ismertek, önmagatokkal és a biztos tudásotokkal vagytok eltelve. Egyszer ezért még szenvedni fogtok!”””

   Mi nem szeretnént sem téged sem egyetlen keresztényt abban meggátolni , hogy Jézusra hasonlitson. Hogy mi lennénk ragadozó farkasok?::))) szerintem ez forditva igaz , de ne is menjünk bele ennyire balgatag és értelmetlen vitákba .Meg , hogy ízekre szedünk minden isteni igazságot? na ne nevettess a keresztények azok akik szétszedik a bibliai igazságokat , részeket és keveritek kutyuljátok , hogy nektek mindig minden körülmények köz igazatok legyen . Akik elvannak telve magukkal azokm legtöbje 99%-a keresztény , a felsőbrendüség és az igazság egyedüli birtokosaiként lenéznek minden olyan embert akik nem hajlandóak hitben élni. Az ide írogató keresztények többsége ezt be is bizonyitotta a hozzászólásaival.
   Látom a végére tartogattad a vaktöltényed – szenvedni fogtok ezért , amint látom ti élvezitek ha más szenved vagy isten valakiket szenvedésre küld , hát nem esik messze az alma a fájától , mert az istenetek már sokszorosan bebizinyitotta , hogy aki nem hisz benne az bizony meghal .
   Ezzel a szemlélettel csupán merő jószándékból népeket irtatott ki , nem kimélve se asszonyt se gyermeket , se idős beteg embereket , se barmokat se állatokat ::))))
   Mit is mondhatnék ? csak gyógyulást kivánok ::))))

    
  • S-Norbert

   2017. június 10. szombat at 13:12

   Kedves Jutka!
   Na ez az a mentalitás amit beléd vernek,és ezt nevezed te szeretetnek.Mint te is tudod hogy a homlokán bélyegez a fenevad,úgye? Tessék párhuzamot húzni arra hogy Isten népe ölte meg a saját prófétáit.MIÉRT? MERT NEM TETSZETT NEKIK AMIT MONDTAK.Az akkori farizeusok, mint mai is a hamis próféták,már jól elmondták ki a csúnya gonosz,meg mi áll a bibliában.A saját házadnál keresd a fakast,meg azt hogy nem-e homokra épült. Ne feled:
   Mt 7:23 És akkor vallást teszek majd nékik: Sohasem ismertelek titeket; távozzatok tőlem, ti gonosztevők.
   Segítek neked: AKI SZERET NEM VÉTKEZIK,AZ ILYENEK ELLEN NINCS TÖRVÉNY.
   A TE MENTALITÁSODBÓL IS LÁTSZIK A “JÖN A VILÁGVÉGE,ÉS HA MEGTARTOM ÉLNI FOGOK,VISELKEDÉS MINTA”.Ennek okán nincs is benned igazi szeretet sem.Csak az a reagálási minta amit most is mutatsz:
   Írta,olvastam hogy:
   Ha meg tudom tériteni élni fog,ha nem akkor sátánista és a tüzes rémben fog égni…..Bocs sokan közületek is oda kerül ám!Nincs benned szeretet,csak ítélet,mert ezt tanultad!Te is csak az egy ige,meg hozzá a magyarázatot ismered.

    
 56. AK

  2012. február 17. péntek at 22:31

  A tények makacs dolgok:
  1. A bibliai Jézus minden valószínűség szerint NEM LÉTEZETT.
  2. Egy darab nagy igazságot se mondtál, csak légbőlkapott baromságokat.

  Sajnállak kedves dokinéni, hogy ókori mitologikus babonaságokra építed az életed.

  “Egyszer ezért még szenvedni fogtok!”
  Nem fogunk szenvedni. Te viszont egész életedben egy egyre inkább marginalizálódó kinevetett, téveszmés embercsoport tagjaként megöregedett babonás öregasszony eszel aki a hülye huhogásaival csak szánalmat fog kiváltani az unokáiból. Figyeld majd az unokákat, amikor kicsit jobbra döntött fejjel mondják majd, hogy “Jól van nagyi, minden oké.” . Na akkor fognak épp egyszerre szánni és kinevetni a röhejes tévképzeteid miatt.
  Ja, és fenyegesd a kedves, édes anyádat, és a Jézus Krisztus húzzon a faszára! Adjisten bazmeg!

   
 57. Jutka

  2012. február 18. szombat at 05:27

  Ha ilyen állapotban maradtok, akit ti most visszautasítotok, Jézust, Ő is vissza fog utasítani titeket a számonkéréskor. Emberi valótok legfájdalmasabb pillanata lesz ez: És ott már nem lesz visszaút! Nem fenyegetés, csak a teljes igazság! Emlékezni fogtok erre a sok “lökött” keresztényre, mit is mondtak nektek. Ha mi nem tudunk meggyőzni, remélem, hogy Isten Szent lelke lesz olyan hatalmas, hogy nem hagy titeket a Hazugságok atyja kezében! Mert két erő van. Az Isteni igazság, és az emberekkel mindent elhitető sátáni hamisság. Mindenki szolgál valamelyiknek. A hazugság atyja még azt is elhiteti veletek, hogy ő, aki a kezében tart titeket, nem is létezik. És elhitet veletek minden tanítást, ami csak létezik az Isten ellen. Semmi magasztos célja nincsen az életetekkel. Miután meghaltok el fogja engedni a lelketeket, mert nem érdekli, hogy hová kerültök. Jelenleg ő a ti Istenetek.
  Nektek miért kell mindenhez bizonyíték? Miért nem csináltattok kromoszóma vizsgálatot, hogy hihessétek, hogy aki az Édesanyjának mondja magát, az valóban a vér szerinti Édesanyátok? És ha ezt hiszitek, miért nem hisztek a Ti teremtő Atyátoknak? Amit az iskolában tanítottak nektek, mind elhiszitek. Azt is, amit még soha nem láttatok. Hisztek a biológia, a csillagászat, és a bármilyen tudományok legfrissebb kutatásainak! Majdnem mindenben hisztek, amit az emberek mondanak. Éppen csak annak nem hisztek, aki mindezt a kezében tartja,és azoknak akik Őt képviselik. Tudjátok mi nem embereknek hiszünk, hanem annak, aki onnan felülről nézi esendő emberi életünket. Feljebb tudunk emelkedni, azon, ami itt a Földön létezik. És tényleg légből kapott ez, nagyon jól megfogalmazta valaki közületek. Légből, felülről Istentől kapott halálbiztos hit és meggyőződés! Megingathatatlan biztos alap!
  HA bizonyíték kell lehet, hogy nemsokára megláthatjátok. Mert Jézus azt mondta, eljön az ég felhőin! Nevettek, nevettek. Nevethettek! De ha meglátjátok, már nem fogtok nevetni. A fogatokat fogjátok szívni, de nagyon. Emlékezzetek majd, hogy mit mondott ez a “hülye” Jutka és a többi.
  Békével válok el tőletek.
  Ne vegyétek rossz néven búcsú kívánságomat: Az Isten békéje és bölcsessége legyen veletek!
  Őszintén ezt kívánom! Mert erre van a legnagyobb szükségetek.

   
  • xingtao

   2012. február 18. szombat at 06:09

   “Mert két erő van. Az Isteni igazság, és az emberekkel mindent elhitető sátáni hamisság. ”

   Hoppá! Csak nem ókori perzsa vallási elképzelések ezek? De bizony!

   “Ő is vissza fog utasítani titeket a számonkéréskor.”

   A szerető Jézus…..
   Ha Isten létezne, biztos nem olyan sértődékeny, duzzogó, bosszúálló és erkölcstelen mint amilyennek bemutattad…Hol is látni hasonló isten(eke)t? Ja, a görög mitológiában!

   “Feljebb tudunk emelkedni, azon, ami itt a Földön létezik”

   Az eddigi megnyilvánulásaidat elnézve, nem úgy tűnik..
   Az első hozzászólásodban ezt írtad:
   “: HA volna rá lehetőségetek, nem szeretnétek olyan emberek lenni, akikben nincs düh, féltékenység, irigység, harag, fölényesség, gyűlölet, büszkeség és minden embert elfogadnátok és szeretnétek olyannak, amilyen?”

   Ezek szerint nem követed a Jézusodat, mert a kommentjeidből árad a harag, fölényesség, büszkeség és persze nem fogadod el a másik embert se…
   Szóval ez a tipikus “bort iszik, vizet prédikál” esete, ami oly gyakori a vallásos embereknél…
   Az ilyen képmutató öregasszonyok szoktak a templomban az első sorokban ülni.

   Egyébként abban hiszel, amiben akarsz, csak mások életébe ne avatkozz bele….

    
   • S-Norbert

    2017. június 10. szombat at 13:50

    Szia.Nem ilyenek voltak a bibliai farizeusok is,mint amit Jutka is képvisel?Folyton azt lesték ki miben vétkezik és mit nem tart be.Akkoriban is ment a méricskélés…..Ez a mentalitást adják tovább ma is.
    2Kor 3:6 A ki alkalmatosokká tett minket arra, hogy új szövetség szolgái legyünk, nem betűé, hanem Szellemmé; mert a betű megöl, a Szellem pedig megelevenít.
    Ráadásul nem is veszik észre hogy ök maguk az ellentmondás emberei is.Meg pláne hogy a ehhez hasonló szellemiségű emberek fordították(ferdítetek) a bibliát is.Gondoljunk bele ha egy Jehova tanuja,vagy egy Krisnás fordítana le az egyik bibliát…Máris látszana rajta hogy szerinte,mit hogy kell érteni,és igy is adná vissza……

     
 58. Jutka

  2012. február 18. szombat at 12:46

  Muszáj még két dologhoz hozzászólnom, amit írtatok.
  Valaki azt írta ki fog nevetni a gyermekem az Isten hitemért. Ez tudjátok nem igaz. Sőt nagyon hálás lesz nekem azért, hogy mindezt átadtam neki. És nagyon sajnálom azt a 8 éves kislányt, akit annyira elrontott a környezete, hogy már az Isten meglátására is vak, mint ti.
  Még kicsit zavarnom kell benneteket, mert bár nem készültem rá, de jött egy aduászom.
  Hallottatok már olyanról, aki az ateista nézeteiért hajlandó volt önként vállalni a halált? Azért kérdezem, mert biztosan hallottatok róla, hogy a keresztények között nagyon sok ilyen vértanú volt. Kezdve Jézus 10 tanítványától ( 2 nem vértanú halált halt), Pál apostolon keresztül, a római birodalom keresztény üldözésein keresztül egészen máig, megszámlálhatatlan sok ember vállalta még a halált is azért, mert nem tagadhatta meg azt az Istent, és Jézust, akitől az életét és minden jót kapott, akivel személyes lelki kapcsolata volt, és akinek a létezésében halálosan biztos volt. És ezek az emberek mind örömmel mentek a halálba,mer teljesen bizonyosak voltak benne, hogy odaát még valami ennél is sokkal jobb vár rájuk Szerintetek megtették volna ezt, ha Biblia tanítása csak valami ókori monda lenne? A válasz ordítóan egyértelmű. Látjátok ez a különbség azok között, akik a igazságot birtokolják, és azok között, akiket elhitettek valami hazugságokkal. És ne mondjátok, hogy mind elmebeteg volt, aki vértanú halált halt Istenért és Jézusért! Mert ilyen pszichiátriai megbetegedés nincsen.
  Két kérdésem van felétek: és tényleg várom a válaszaitokat rá!
  Te ma, vagy holnap hajlandó lennél odaállni egy kivégzőosztag elé, csak azért, mert nem mondasz le az ateista nézeteidről? Nem megfutamodnál és meghúznád magad gyáván valahol? Őszintén !Fiúk!
  Másrészt pedig várom a listátokat az eddigi ateista vértanúkról! Mert én egyet sem ismerek!
  Ne gyertek nekem a keresztes háborúk áldozataival! Olyat írjatok, aki bátran emelt fővel, önként elment a halálba az ateizmus védelméért!
  Gondolkodjatok el fiúk! Ne támadjatok rögtön! ne boncolgassátok a mondataimat! Gondolkodjatok el ezen a két kérdésen őszintén! És válaszoljatok rá!
  És várom a válaszaitokat!

   
  • AK

   2012. február 18. szombat at 14:07

   Azért mert meg tudsz fogalmazni egy kérdést, az még nem jelenti azt hogy az egy értelmes kérdés. Hülyeséggel most nincs türelmem foglalkozni. Hajrá Jutka, sok sikert!

    
  • Ádám

   2012. február 18. szombat at 15:17

   Tehát akkor az iszlám öngyilkos merénylőknek is igazuk van, mert az életüket adják a hitükért. Jajj Neked, Allah szerint Te is csak egy hitetlen vagy! Vagy a tömeges öngyilkosságot elkövető szektáknak is – bár köztük nagyon sok elfajzott keresztény szekta van, de kétlem, hogy Jézus szívesen fogadná őket a menny kapujában. Vagy vegyünk más ideológiákat: pl. a fasisztáknak, vagy a kommunistáknak is igazuk van, mert sokan közülük nézeteik miatt haltak meg. Milyen érvelés ez? Milyen hülye érvek ezek?!?!? A tények, amiket leírtunk azokon bezzeg átsiklasz, helyette egyre elmebetegebb kérdésekkel bombázod a népet…
   És miért kell állandóan búcsúzkodni? Ez is közös jellemzőtök… Menekültök? Ennyire a komfortzónátokon kívül vagytok, ha ateistákkal kell társalogni? Mitől féltek? Nem vagytok biztosak a hitetekben? Akkor miért kell állandóan búcsúzni??? Gyakorlatilag szinte egyik cáfolatunkra sem válaszoltál, max. valami maszatolás volt a válasz + búcsúzkodás. Itt a lehetőség megmutatnod az Istenednek, hogy mennyire hű követője vagy! Olyan érzésem van, mintha a hátaddal vitáznánk…

   Egyébként szerintem – mivel Te magad is sokszor felemlegetted már – a pokoltól való félelem miatt válnak inkább mártírokká ezek az emberek, ha már szóba került.
   Vértanúság… VÉR… ÁLDOZAT… HALÁL…. Erre gerjedtek? Azzal hízlaljátok az egótokat, hogy ki tud pápább lenni a pápánál is? Ki tud hátborzongatóbb dolgot mondani? Könnyű innen Magyarországról szónokolni a mártírhalálról! Aztán ha tényleg erre kerülne a sor, szerintem sokan tagadnátok meg az Isteneteket, de hát könnyű elméletben nagy dolgokról beszélni… (hantázni)

   És válaszolnék a kivégzőosztagos kérdésedre is:
   Én személy szerint egy ideológia miatt sem állnék kivégzőosztag elé. Szarok a vallásokra, az ateizmusra is, ha kell. És ez nem gyávaság, csak mivel én nem hiszek örök életben, vagy reinkarnációban, ezért ostobaságnak tartom ilyen marhaságok miatt eldobni az egyetlen életemet. No meg a szeretteimet sem fogom figyelmen kívül hagyni! A gyávaság ott kezdődik, hogy “inkább hiszek istenben, mert ha esetleg nincs, akkor nincs semmi, de ha van és nem hiszek benne, akkor megszívom”.
   És nem tudok listát ateista mártírokról, mivel valószínűleg mások is így gondolkodnak a kérdésben. Nem mészárszékre szánt birkák vagyunk, hanem emberek…
   Azt hiszed ez dönti el a vitát? Azt hiszel ezzel mattot adtál nekünk? Ezzel csak egy újabb csúsztatást ismerhettünk meg, amit józan paraszti ésszel meg lehet cáfolni.

    
   • Papírkutya

    2012. február 18. szombat at 15:27

    Kedves Jutka!

    Tudtam, hogy az első búcsúzkodásod után mégsem tudsz minket itthagyni! 🙂

    Én most azt állítom neked, hogy a Föld és a Mars között kering egy porcelán teáskanna. Elhiszed? Ugye nem? Ha holnap kivégzőosztag elé kéne állnod, mert nem hiszel a teáskannában, mit tennél? Gyáván megfutamodnál és beismernéd, hogy létezik a teáskanna, annak ellenére, hogy a józan eszed azt súgja, marhaság?

    Ilyen ez a kérdés, amit feltettél. Vihar a biliben. Az ateizmus nem egy vallás, amiért bárki is vértanúhalált halna, hanem azt jelenti, hogy nem hiszünk a zsidó istenben, de a görög, római, indiai és egyéb istenekben sem. Hidd el, nem a te Jahvédat akarjuk felbosszantani, csak épp annyira tartjuk valóságosnak, mint a többi istenséget. És ahogy te is butaságnak tartanád, hogy az életedet egy nemlétező teáskanna miatt áldozd fel, én is annak tartanám, hogy egy érzékelhetetlen és megcáfolhatatlan “isten” tagadásáért áldozzam fel az enyémet.

    Az egyház szentháromságtagadó eretnekeket égetett el máglyán. Hogy mehettek ilyen bátran a halálba, ha nem lett volna igaz, amit mondanak? Tehát nem létezik szentháromság, ugye? Ez is bizonyítja, hogy nem feltétlenül igaz, amiért valaki “vértanúhalált” hal. Csak számára igaz és ez nagy különbség.

    Te egy “dobozban” élsz, amit kereszténységnek hívnak. Ebben a dobozban mindent másképp látnak az emberek. Számukra létezik Isten és Sátán, aki pedig nem hisz ezekben a lényekben, az elkárhozik. Számukra nem létezik evolúció. Úgy gondolkodnak, ahogy azt a doboz szabályai előírják. A keresztények azt hiszik, hogy az “ateizmus” is egy doboz, ahol a sátán által megszállt emberek laknak. Pedig nem így van. Az “ateisták”, vagy inkább nemhívők, kimásztak a dobozból (vagy nem is voltak benne) és most már kívülről tudnak rátekinteni. Felismerték, hogy léteznek dobozok, amik meggátolják az embereket abban, hogy szabadon gondolkodjanak és amikben valóságosnak hisznek láthatatlan lényeket. Persze, vannak a fanatikus ateisták, akik 100%-ig állítják, hogy semmiféle isten nincs, és gyakran erőszakosan adnak hangot eme nemhitüknek, de számomra ez már szintén egy dobozhoz hasonlít, mert bizonyos fokig leszűkíti a gondolkodást. Én azok közé tartozom, akik próbálnak dobozon kívül szemlélődni, felismerni a hasonlóságokat a különböző dobozok (vallások) között és rájönni, hogy mi vezeti arra az embereket, hogy ilyesfajta dolgokban higgyenek.
    (Nem sértegetni akartalak a dobozos hasonlattal, mielőtt még ugranál felvenni a kesztyűt.)

    Tehát amikor ilyen “aduász” felelsz-vagy-mersz kérdést nekünkszegezel, aminek szerinted csak 2 értelmes megoldása van (meghalnál az ateizmusért vagy nem), nem jut eszedbe, hogy mi már nem a te dobozod szabályai szerint gondolkozunk és számunkra nem élet-halál kérdés, hogy egy (vagy több) ókori istenség nemlétét bebizonyítsuk.

    Szeretettel:
    Papírkutya

     
   • Papírkutya

    2012. február 18. szombat at 15:28

    Ádám, egy srófra jár az agyunk! 😉

     
 59. Ricsi

  2012. február 18. szombat at 16:42

  Kurva sokan fekszenek am olyan tomegsirokban, amik tomve vannak azokkal az elesett nyomorultakkal mindket kuzdo fel soraibol, akik meg voltak rola gyozodve, hogy isten igenis az o oldalokun allt a csataban.

  Sokra eddig haborus vagy fegyveres konfliktusokban senki nem ment a nagy hitevel, veszteni azonban annal inkabb vesztett mindenki.

  A valaszom az amugy eleg agyroncs kerdesedre az, hogy en szemely szerint nem tekintem erenynek az altalad emlitett martirkodast. Az ateizmus kulonben sem hit, hanem valamifele hit vagy hitek teljes hianya. Olyan a kerdesed, mintha en azt kerdeznem, milyen erzes, hogy elloptak a nemletezo belyeggyujtemenyed, aminek a tartalmat mar szuletesed ota hobby jelleggel nem gyujtotted?

  Hat, konkretan semmilyen. Ugyanez a valasz arra is, hogy nem fosok-e, hogy mi lesz a halal utan. Nem, nem fosok. Ugyanaz lesz, mint a szuletesem elott. Minden elo sejtek alkotta egyseg egyszer kimerul. Nem kellemes a tudat, de ettol fuggetlenul igy van. Es ha mar igy van, igyekszem a leheto legjobbat kihozni belole. Ezt pedig te hivokent biztosan nem fogod fel, micsoda ertek – ennyit az eletigenlesrol.

  Szoval ahogy tobben is irtak elottem, nincs olyan ok, eszme, amiert erdemes bevallalni, hogy kivegeznek. Ez az egy eletem van, nem szandekozom eldobni elmebetegek vagy-vagy kerdesei alapjan. Szerencsere amugyis elmultak azok az idok, amikor ez potencialis szituacio volt – legalabbis a fejlett vilagban elmultak. Az, hogy mashol meg esetleg lehet ilyesmi, az megintcsak nem a szekularis hozzaallas termeke, hanem a vakhite es az arra berendezkedett primitiv orszagoke. Ironikus, minimum.

  Az, hogy szamodra a vertanusag lehet a letezes non plus ultraja, sokat elmond az ertekiteletedrol es az elet szerinted valo ertekerol. Egy dologban tevedtem csak veled kapcsolatban: meg a kutyam labgombajat sem biznam rad, allitolagos orvosra.

   
 60. Jutka

  2012. február 18. szombat at 20:45

  Ne haragudj Papírkutya, de Istent nem lehet teáskannához hasonlítani. Ha nem volna kisgyermekem, bármikor bevállalnám én is halált, mert nem árulhatom el azt, aki megmentett engem az örök kárhozattól. Tudjátok, most elárulok valamit. Isten nem kézzelfogható valaki. Lélek. És ami lélek, azt csak lélekkel lehet felfogni. Ehhez nem mindenkinek van kifinomult lelke. Nekem van, Nektek nincs. És azért, mert neked nincs hallásod a zenéhez, ne tagadd magának a zenének a létezését is! Mert ti ezt teszitek! A búcsúzásról meg annyit, hogy már rég itt hagytalak volna titeket, amit gondolom már nagyon vártok. De olyan válaszokat adtok, hogy nem tudom válaszolatlanul hagyni.
  És látom valamennyien véditek ezt a földi kis gyertyaláng életeteket. Igazatok is van, mert értékes, és nem lehet ateista nézetekért feladni. A keresztények tudjátok miért merik mégis feladni? Mert tudják, hogy az az élet, amit itt élünk a Földön , az semmi ahhoz képest az élethez képest, ami a halál után vár ránk, az örök élethez képest. Ez a lélek halhatatlansága. Az ember, aki hisz, átmegy a halálból az életbe, és a lelke még a test halála után is tovább él. Ez az ami felől mi keresztények teljesen bizonyosak vagyunk. És ez az, ami nektek halálotok után már nem lesz megszerezhető, és bánni fogjátok. Ideológiának tűnik, kinevetitek. Tegyétek! Egyszer úgyis kiderül az igazság!
  Végezetül, és tényleg végszó, mert nem látogatom meg az oldalt többé, egyet szeretnék kérni tőletek. Ha nem hisztek Istenben inkább csendesen tegyétek! Ne zengjétek fennen hangon az internetes oldalaitokon azokat az általatok igaznak vélt ” Isten igazságáról kialakított nézeteiteket, aminek semmi köze nincsen az Isten valódi igazságához! Az Isten igazsága magyarázatát inkább hagyjátok meg a keresztényeknek. Végtére is a mi Istenünk. Mi jobban ismerjük, mint Ti!
  Remélem senkit nem sértettem meg! ha így lett volna ünnepélyesen bocsánatot kérek! Nem szeretnék haraggal elválni tőletek. Én sem haragszom az orvos szapuló megjegyzéseitekért. Pedig abból aztán volt bőven! Ég áldjon benneteket!

   
 61. Jutka

  2012. február 18. szombat at 21:13

  Ti laikusként elmélkedtek az Isten dolgairól. Lélek nélkül olyanról, amit csak lélekkel lehet felfogni és megérteni. Értsétek meg, ez nem a ti asztalotok! Amit az Istenről gondoltok még megközelítőleg sincs semmi köze az igazsághoz! Aki mindezt mondatja veletek: az Isten legnagyobb ellensége a gonosz! Ilyenkor a legjobb tanács: ha valamit nem ismerek, jobb ha nem beszélek róla. Ez az elmélet a materialista világnézet által is elfogadható. Nem?

   
 62. Jutka

  2012. február 18. szombat at 22:10

  Ne haragudjatok, de már maga az oldal neve és a cím ellent mond egymásnak. Ateista azt jelenti Isten létezését tagadó. Aki tagadja valakinek a létezését, az miért elmélkedik annak igazságáról? A helyes így lehetne: A nem létező Isten nem létező igazsága. Ha akarom én is ki tudom fogatni a mondataitokat.
  Remélem Isten egyszer titeket is megajándékoz az Ő megismerésének lelkével, és akkor egy másik oldalon tudjuk folytatni ezt az elmélkedést a valódi igazságáról! Ehhez egyedül neki van hatalma. Az embernek csak engednie kell, csak ennyi. És nem ilyen makacsul ellene állni, mint Ti!
  Ha elfogadtok egy jó tanácsot, vessétek le magatokról azt a makacs ellenállást. Semmit nem veszítetek! Semmivel nem tesz titeket többé ez az elmélet, és soha semmi hasznotok sem lesz abból., hogy ezt hangoztatjátok! Ha engedtek Istennek sok megdöbbentő dolgot tud veletek is tenni!

   
  • Ricsi

   2012. február 18. szombat at 23:01

   Azt hiszem, sokunk neveben mondom, hogy fejezd mar be, amit csinalsz, mert itt senkit nem erdekel. Mar igy is tobb figyelmet kaptal, mint amit erdemelnel.

   Semmi szemelyes, erted. De itt csak kapufakat rugdosol.

   Nem kene tobbet irnod ide.

    
   • AK

    2012. február 19. vasárnap at 10:22

    Kapufákat? Nincs is a pályán. Kint kötöget egy padon a parkban és motyog magában…

     
  • Ádám

   2012. február 19. vasárnap at 07:28

   “Ha akarom én is ki tudom fogatni a mondataitokat.”
   Miért nem teszed? Engem érdekelt volna, hogy mit lehet kiforgatni TÉNYEKEN és logikus gondolatmeneteken… Ezek a viták sematikusak, ugyanazt a néhány – könnyedén megcáfolható – érvet puffogtatjátok. Ha van még valami, amit nem hallottunk, ne tartsd magadban – gondolj bele, lehet hogy a végén Te is a pokolra fogsz jutni, mert megmenthetted volna a lelkünket, de nem tetted…

    
  • Ádám

   2012. február 19. vasárnap at 07:35

   “Ateista azt jelenti Isten létezését tagadó”
   Az ateizmus az istenben vagy más természetfeletti lényekben való hit hiánya. Ha ezt sem érted, akkor ne haragudj, de én sem örülnék, ha betegként véletlenül a kezeid közé kerülnék. Jó munkát végeznek a vallási vezetőitek, hogy belétek tudják táplálni ezt a sok marhaságot…

   Annyit tegnap elfelejtettem hozzáfűzni a mártíros témához, hogy visszataszító, ahogy próbálod elmismásolni a kereszténység történelmileg legnagyobb bűneit (keresztesháborúk). Sőt, egyenesen megszabod, hogy érvelésünkben ezt nem használhatjuk. Szégyen!

    
  • krisztianerik

   2012. február 19. vasárnap at 12:01

   “”Ha engedtek Istennek sok megdöbbentő dolgot tud veletek is tenni”” ::))

   Már ne is haragudj , azt kell ,hogy mondjam engem a nemlétező isten tett olyanná amilyen most vagyok , úgyhogy köszönöm neki az elmult 17 évet , és többet nem kérek belőle !!

   “”Ha elfogadtok egy jó tanácsot, vessétek le magatokról azt a makacs ellenállást. Semmit nem veszítetek!””

   Makacs ellenállást ::))) mi ezt nem ellenálásnak neveznénk hanem józan , realista gondolkozásnak ,nem harcolunk mi az istened ellen hanem egyszerüen kimondjuk azt amit mindig is gondoltunk , csak 17 évig én sem mertem kimondani a Pokoltól való félelem miatt .
   Milyen szeretetet hordoz a Biblia ? Hát nekem ebből a szeretetből köszönöm nem kell:)))
   Még hogy semmit nem veszítünk , dehogy is nem, igenis én sokat veszitek , méghozzá a szabadságomat ami nem félelem és állandó gyötrelem .
   Ilyenkor szokták a keresztények azt az igét írni —– a szabadság ne legyen a gonoszság palástja . Ez pont forditva igaz az isten a nagy szeretete által inkább megfélemlití az embert , hogy ha nem hisz benne akkor elpusztitja .
   Ha kiderülne az igazság ,ami már 99%! ban be van bizonyitva , hogy nincs isten , kiváncsilennék hány keresztény maradna meg a hite melett ?::))) Lehet a sok elfolytott perverzió kitörne belőlük?::)))
   Nem értem miért kell alapvetően egy ateistárol azt gondolni , hogy rosszindulatu , gonosz és isten ellensége? Pont ez a lényeg , hogy minket isten sem igy sem ugy nem érdekel és nem is harcolunk ellene , mert egy nemlétező személy ellen nincs értelme harcolni. Ellenben a keresztények mindenkit aki nem fogadja el a Bibliát alapvető igazságként, azt mind ellenségnek tekinti . Hát ami azt illeti a keresztényeknek fontos is az állandó ellenség kép , mert ha kiderülne , hogy nincs ellenség és soha nem is volt, akkor pácban lennének ::)))

    
 63. Jutka

  2012. február 19. vasárnap at 15:30

  Krisztiáneriknek muszáj még válaszolnom, mert mégis elolvastam, mit írtatok. Tudod, ha valaki a pokoltól való félelemből lesz keresztény, régen rossz úton kezdte el az egészet. Sajnálom, ha te ezért voltál keresztény. Én és még nagyon sokan mások azért lettünk keresztények, mert bár emberi szón keresztül, meghallottuk az Isten hívását, megláttuk önmagunkban a hibákat, és megértettük, hogy ebből csak az Isten segítségével tudunk kilábalni . Ő ad erőt az életünk szép lassan való megjavulásához. Ehhez ugyanaz a lelki kifinomultság kell, amit fentebb írtam. És csak az ilyen Isten hallására kifinomult lélek képes Isten szeretetét is felfogni és megismerni. Én nem ideológiáról beszélek nektek, hanem olyan valós dologról, mint az 1×1=2. És azért állok ki ennyire az elveim mellett, mert számomra olyan, mintha az előbbi matematikai műveletet cáfolnátok meg. Nem emberek beszélték be nekem. A valóságos Isten nyilatkoztatja ki számomra. Ma is nagyon sok élethelyzetben választ kapok a kérdéseimre a bibliából. Konkrét helyzetben konkrét választ,arra, hogy mit csináljak. Ez is bizonyítja, hogy ő létezik. Hiszen olyan véletlen nincsen, hogy van egy megválaszolatlan kérdésem, és a biblia ezer valahány oldala közül mindig épp ott nyílik ki, ahol a konkrét problémámra konkrét választ kapok Istentől. Ha világon egy ember sem létezne többé, én akkor is teljesen bizonyos lennék az istenem létezése felől, mert lelkemen keresztül szól hozzám. Mindenkihez tud szólni, aki engedi.
  A szabadság és megkötözöttség kérdéséről pedig csak annyit, hogy egészen addig, míg nem ismered meg Jézust, mindig szabadnak és becsületesnek érzed magad. Mindenki így van. Ahogyan őt kezded el nézni és megismerni az életét, akkor látod, hogy mennyi mindenben meg kellene változnod. Mert mi csak az Ő tökéletlen hasonmásai vagyunk. És bátran merem mondani ismét: remélem nem fogalmazok sértően. Gondolom, hogy ti is becsületes dolgozó, családot szerető, jó szándékú emberek vagytok alapjáratban. De szerintetek van olyan ember, aki 100% ig elégedett magával? Mindenben tökéletes, semmiben nem kell már változnia és fejlődnie? Nos Kantarella írta nem olyan régen, hogy neki szimpatikus Jézus alakja. És próbál is úgy élni, ahogyan ő. Ezzel csak egy baj van. A jóság mesterségét nem lehet magától kitanulni, csak a mester, Jézus oldalán. És Jézus oldalán válik az ember olyanná, amilyen mindig is szeretett volna lenni. Jézus oldalán vagyok szabad arra, hogy, amit utálok magamban, azt nem kell továbbra is mindig elkövetnem, mert ő szabadít meg tőle. Ez a keresztény szabadság. Amiben vannak ugyan kis szabadságharcok és kisebb csatavesztések a gonosz ellen, de mindig van egy erős vezérünk, aki újra helyre állítja a szabadságunkat. Erről szól a keresztény élet: Szabadság Jézus oldalán, és harc a tökéletesség minél jobbani megközelítéséért. A harc megint megüthette a fületeket. mondhatjátok: nekem nem kell a keresztény harc, én nyugalmat akarok. Csak tudjátok ugyanúgy, mint az élet egyéb területein a fenekünkön ülve semmit nem tudunk elérni. Mindenért meg kell harcolnunk.
  A keresztényekben nincs perverzió, bármennyire is így tűnik. Lehet, hogy sokszor fel lehet lelni benne erőszakosságot. Ez talán abból adódik, hogy mi is emberek vagyunk, emberi hibáink sokszor előbújnak. Ugyanis egyetlen tökéletes ember élt idáig a földön, Jézus.Mi csak a tökéletlen hasonmásai vagyunk, mert alá vagyunk vetve a kísértő hatalmának is. Ha most Jézus írna nektek, valószínű meg tudna győzni titeket. Sajnos nekem az emberi gyarlóságaim is előtűnnek, és ezért olyan nehéz embernek ember felé közvetíteni az Isten szeretetét.

  Bármit is állítotok, Isten igenis létezik!
  Hát csak ennyit!
  Már nem ígérek semmit, a búcsúzás tekintetében, mert lehet, hogy hazugság lenne.
  Sziasztok!

   
  • krisztianerik

   2012. február 19. vasárnap at 17:01

   “”Ugyanis egyetlen tökéletes ember élt idáig a földön, Jézus.Mi csak a tökéletlen hasonmásai vagyunk, mert alá vagyunk vetve a kísértő hatalmának is”

   Ezek szerint nem sikeredett a megváltás tökéletesre 🙂 És nem gyözött Jézus az emberi gyarlóság felett:) Gratula:)

   “”Hiszen olyan véletlen nincsen, hogy van egy megválaszolatlan kérdésem, és a biblia ezer valahány oldala közül mindig épp ott nyílik ki, ahol a konkrét problémámra konkrét választ kapok Istentől.””

   Az ilyen és ehez hasonló marhaságokon én mnár csak nevetek:)

   “”Tudod, ha valaki a pokoltól való félelemből lesz keresztény, régen rossz úton kezdte el az egészet. Sajnálom, ha te ezért voltál keresztény.””

   17 év kereszténységet nem lehet egy ilyen módon letudni , hogyan szerethetnék olyan valakit akit soha nem láttam .

    
 64. Jutka

  2012. február 19. vasárnap at 15:38

  Ádám: Ateista azt jelenti Isten létezését tagadó” -írtam
  Az ateizmus az istenben vagy más természetfeletti lényekben való hit hiánya. – írtad
  Ne haragudj, de ha valamiben nem hiszel, azzal nem vonod kétségbe a létezését?
  A hit hiány nálad csak annyi, hogy nem hiszel abban, amit Isten mond? Akkor miért írjátok nekem azt, hogy én a nem létező Istenben hiszek. Vagy ti sem vagytok egy állásponton? Talán nektek is egyeztetnetek kellene már, hogy miben hiszetek. Mert ezt már én nem értem. Bár nem az én asztalom.

   
  • Ádám

   2012. február 19. vasárnap at 16:12

   Számomra a tagadás egy aktív (a tényekkel szembemenő) elutasítást jelent. Pl., látom, hogy ott áll előttem egy manó, de letagadom, és mondhat bárki bármit, szerintem nincs ott. A hit hiány meg az én értelmezésemben azt jelenti – és ezek szerint másoknak is, mert a definíciót a wikipédiáról másoltam -, hogy valaki azt mondja nekem, hogy van előttem egy láthatatlan manó, de mivel én nem látom, nem hiszem, hogy ott van. És nem is tudok úgy cselekedni, élni, mintha ott lenne.

   “A hit hiány nálad csak annyi, hogy nem hiszel abban, amit Isten mond?”
   Látod, ez a mondat is azt sugallja, hogy van Isten, akinek nem hiszem el a szavát. Nagyon manipulatívnak érzem ezeket a dolgokat. Egyszer olvastam egy könyvet, ami azt bizonyította be, hogy Jézus Isten fia volt. A bizonyítás ott vérzik el, hogy Isten létezését kell először igazolni…

   “Ja és a keresztes háborúk. Az egyház ma elismeri, hogy helytelen volt. Beismertük!”
   Szuper, az evolúciót is elismertétek…

   “Bármit is állítotok, Isten igenis létezik!”
   Bármit is állítasz, a Repülő Spagettiszörny igenis létezik!

   Végezetül:
   1 x 1 = 1
   (gondolom csak elgépelted, de nem hagyhattam ki… 🙂 )

    
   • ditte

    2012. február 22. szerda at 06:35

    Kedves Ádám!
    Tudom h én mar ki idegeltelek benneteket de megis….

    Elismerem,h biztos nagyon tudatlan vagyok az evolucioval kapcs. Es nem allitom azt h, ami ott le van irva, az ugy ahogy van baromsag.ez butasag lenne.de én majd akkor hiszem el,h az ember az ev.soran alakult ki, ha valahol bebizonyítva látom h ez a csodálatosan,komplexen működő emberi szervezet hogyan alakult ki.. A biblia tényként mondja ki az ember teremteset, az evolúció meg “feltételezzük”. Szamomra mind a kettö hit kérdése.

     
   • xingtao

    2012. február 22. szerda at 08:27

    “. A biblia tényként mondja ki az ember teremteset, az evolúció meg “feltételezzük””

    LOL

    Vajon miért teremtetett a héberek törzsi istene “felesleges” szerveket?
    Ajánlom elolvasni a biologiaievolucio.blogspot.com -on a “Kihalásra ítélt szerveink” sorozatot.

     
   • Ádám

    2012. február 22. szerda at 08:56

    Szia Ditte!

    Ajánlom figyelmedbe a következő olvasmányt:
    http://mek.niif.hu/00100/00192/html/index.htm
    Akkor most melyik vallásnak van igaza?

    Szerencsére az evolúció, vagy egyéb tudományos tények nem az azt tagadók hitén áll vagy bukik…
    A “bibliai tények” eléggé lerágott csont, miért akartok mindig öngólt rúgni magatoknak?

     
 65. Jutka

  2012. február 19. vasárnap at 15:39

  Ja és a keresztes háborúk. Az egyház ma elismeri, hogy helytelen volt. Beismertük!

   
  • krisztianerik

   2012. február 19. vasárnap at 16:49

   “Ja és a keresztes háborúk. Az egyház ma elismeri, hogy helytelen volt. Beismertük!”

   Ha valakit meggyilkolnak , majd a gyilkos beismeri , hogy helytelen dolgot cselekedett ::))) faca mi?
   Ezt azoknak az embereknek kellene ecsetelni akiket isten nevében kard élre hánytak!!!!

    
 66. xingtao

  2012. február 19. vasárnap at 18:02

  Azt hiszem Jutka sikeresen prezentálta, hogy mivé teszi a vallás az embereket…. 😦

   
  • krisztianerik

   2012. február 19. vasárnap at 18:51

   Lelki szemeim előtt szinte már látom , ahogyan a kedves kis JUtkánk imába foglalja nick neveinket ::))) Majd hangos fenszóval kiabálja –Jézus nevében hagy el ezt az oldalt sátááááán!!!!
   De az is elképzelhető az ő esetében , hogy átkokat szór az Ateistanaplóra vagy miránk ::))) Ajjaj ezek a szent szellemmel megáldott drága Dezsvirek mikre is képesek?:)
   Ám az is meglehet , mielőtt leül a monitor elé , kéri a klaviaturára vagy a monitorra esetleg a winyójára a drága Jézus vérét. Nehogy estlegesen valamely démony ami bennünk lakozik belemásszon a winyójába és napokig ijjeszgese, aztán meg híhatja a jóatya szolgáját a pasztört hogy ő irtsa le a déjmonokat a gépéről a Nod32 helyett::)))
   Bár az is előfordulhat , hogy a kezeit a szent szellem vezeti mikor itéletet mond felettünk :))) Van rá jóó gyógymód hidd el:))

    
   • Lajos

    2012. február 20. hétfő at 09:32

    Aszta!!! 😀 😀 Ez ott van, Igyigaz!!!

     
 67. Jutka

  2012. február 20. hétfő at 07:18

  1×1=2- t írtam. Nézd meg újra.
  Isten és Jézus a mindennapjaim valóságos része, ugyanúgy, mint a gyermekem, az autóm, az étkező asztal, vagy a számítógép. Semmiképp nem tudjátok nekem bebizonyítani, hogy nem létezik. És nem vagyok elmebeteg, csak Isten által megvilágosult lélek!
  Nemsokára minden embernek be fogja bizonyítani létezését! Csak egy kicsit kell várnotok!
  Jó várakozást és addig jó menetelést a racionalizmus és a szabad akarat útján! Talán a végén rájöttök, hogy nem a jó utat választottátok.
  És akármennyire is furcsa nem átkokat szórok rátok, hanem imáimban titeket is megemlítelek Istennek, mint minden olyan gyermekét, aki tőle elfordulva él, olyan szándékkal, hogy mutassa meg meg nektek is a valódi arcát. Mert, amilyennek most látjátok, az egy eltorzított Istenkép. És nem félek Se a Sátántól se a démonjaitól, se a számítógép program tönkretételétől.Számomra mindez értéktelen, mert mindet itt hagyom. A lelkem Istené, és azt már soha nem tudja semmilyen démon elvenni tőle, mert ő az erősebb!
  Bárki elfogulatlanul végig nézi ezt a blogot ,látni fogja, hogy ki a fölényesebb és harciasabb a két fél közül. És azt is látni fogja ki az aki csak sérteget és még elnézést sem tud kérni.

   
  • Ádám

   2012. február 20. hétfő at 07:51

   1 x 1 = 1
   1 + 1 = 2
   Remélem, elemi matematikai műveleteken nem veszünk össze… 🙂

   Az eltorzított Istenképet a Bibliának köszönhetjük.

    
  • Ricsi

   2012. február 20. hétfő at 08:31

   “Semmiképp nem tudjátok nekem bebizonyítani, hogy nem létezik.”

   Mint ahogy te sem tudod a koboldokrol es a gumimacikrol bebizonyitani, hogy nincsenek. Valaminek a nemlete nem bizonyithato – latom az alap filozofiai fogalmakkal sincs tisztaban a doktorno, nem csak az alap matematikaval.

   Az is eleg vicces, hogy velunk egyutt teljes lelki nyugalommal utasitod el Visnut, Thort, Allahot es a rodzsungokat, pedig nem tudod bizonyitani a nemletuket. Kokemenyen ateista vagy minden mas vallas minden mas istensegevel szemben, pedig ugyanazt csinalod, amit szerinted mi elhibazunk – elveted oket, a letezesuk legkisebb cafolata nelkul. Ott viszont mar elakad a lemez, ha a sajat istenedrol van szo. Nem furcsa?

   “ugyanúgy, mint a gyermekem, az autóm, az étkező asztal, vagy a számítógép”

   Errol mar sokszor irtunk itt, de eleg kepmutato dolog azoknak a technikai vivmanyoknak a hasznalatat termeszetesnek es mindennaposnak venni, amelyeknek a megtervezesehez szukseges kutatasokat es tudomanyos hozzaallast annak idejen ahol lehetett, megprobaltak meggatolni az egyhazak. Most pedig uton-utfelen gondolkodas nelkul megugatjak a vallasok kovetoi az emlitett metodusokat. A szamitogeped mukodik, meg az autod is, de ugyanolyan kutatasi elvek eredmenyeit viszont, amik gyakorlatilag az elvetheto kategoriaba kicsinyitik az istened letezeset (biologia, kemia, fizika, geologia, satobbi), nem fogadod el. A szamitogeped osszerakasahoz ertenek a kutatok, de a tobbihez nem, mi? Ismet csak gratulalok, doktorno es orulok, hogy nem kepmutatoan tetszett hivatast valasztani, olyat, aminek a korai kepviseloit meg vigan egettek el maglyan ordogi praktikak uzese cimen.

   “És nem vagyok elmebeteg, csak Isten által megvilágosult lélek!”

   Nalam ezek szinonim fogalmak, ugyhogy ne erolkodj.

   “Nemsokára minden embernek be fogja bizonyítani létezését! Csak egy kicsit kell várnotok!”

   A bronzkori mesekonyved szerint meg az akkor elok eleteben be kellett volna kovetkeznie a masodik eljovetelnek. Harold Camping szerint meg tavaly majusban es oktoberben. Szupergaz, hogy felnott embereket probal ijesztgetni, doktorno.

   “És nem félek Se a Sátántól se a démonjaitól”

   En sem. De felnott embernel, doktorno, nem felni kitalalt lenyektol nem ereny, hanem teljesen termeszetes.

   “azt is látni fogja ki az aki csak sérteget és még elnézést sem tud kérni.”

   Eszednel vagy, asszony?

   Alljon mar meg az a kibaszott busz, he! Mi ennek az oldalnak a cime? ateistanaplo. Megis, mire szamitottal, amikor idekattintottal?

   Az elmult cirka egy evben tobb tucat hozzad hasonlo jott ide hoborogni. En sosem mennek peldaul egy keresztenynaplo nevu blogra ertetlenkedni meg vitatkozni. Soha! Ez a magadfajta szentloketek maniaja, odamenni es vitatkozni ott, ahol mar amugysem feltetlenul latnak szivesen.

   Megis mi a feneert kene elnezest kernie itt barkinek? Idejossz, ugy, ahogy a szellemi elodeid is (sic), leirod hatvanezredszerre is, hogy jezuse a szived-lelked, poklozol, satanozol (en meg ezeket leszarom, nem kerdeztelek, tartsd meg magadnak: http://d3uwin5q170wpc.cloudfront.net/photo/34130_700.jpg ) es ha kapsz par kokit, hogy ezt itt nem kene, akkor meg hisztizel. Senki nem hivott es senki nem marasztal. Mar egy jo parszor elbucsuztal, de csak itt vagy meg es irkalod a suletlensegeidet.

   Ujra leirom, hogy szerintem nem kene ide irnod tobbet. Kurva nagy mazli nektek, keresztenyeknek, hogy az ertetlenseg nem bun – bar akkor mar reg a sajat huvelykujjaba ult volna az egesz vallasotok, az is biztos.

    
  • AK

   2012. február 20. hétfő at 08:39

   Papírkutya már írta: “te egy dobozban élsz”. Abban a dobozban amiben az elképzelt istened, jézusod, sátánod, démonjaid, sőt a lelked is valóságosnak tűnnek. Ugyanolyan valóságosnak, mint a skizofrének fejében a hangok. Ne várd el, hogy ezt elfogadjuk. Főleg azoktól ne várd el akik komoly erőfeszítés árán, egész addigi életüket, kapcsolataikat hátrahagyva nagy nehezen kimásztak már ebből a dobozból.

   “Bárki elfogulatlanul végig nézi ezt a blogot ,látni fogja, hogy ki a fölényesebb és harciasabb a két fél közül. És azt is látni fogja ki az aki csak sérteget és még elnézést sem tud kérni.”
   – Ha igazán elfogulatlanul nézted volna végig a blogot, és elolvastad volna a cikkeket akkor nagyon sokat tanulhattál volna a “bibliai igazságok” és keresztény tanítások hamisságáról, a kereszténység kártékonyságáról, annak borzasztó-, emberiség elleni bűneiről.

   Sokszor visszafogottan fogalmazunk, nehogy megsértsük az érzékenyeket, de azt beismerem a többiek nevében is, hogy: Igen, úgy elég nehéz elnézést kérni ha neked van igazad.

    
  • xingtao

   2012. február 20. hétfő at 10:56

   Kedves Jutka, aki 99 százalékban ateista (lsd Ricsi hozzászólását)

   “Bárki elfogulatlanul végig nézi ezt a blogot ,látni fogja, hogy ki a fölényesebb és harciasabb a két fél közül. És azt is látni fogja ki az aki csak sérteget és még elnézést sem tud kérni.”

   Idejöttél térítgetni meg fenyegetőzni- ismeretlen embereket gonosznak/sátánnak/bűnösnek neveztél. Ez nálam a sértegetés kategóriájába esik.

   “És nem vagyok elmebeteg,”

   A fenti ámokfutásodat tetézted a halállal kapcsolatos perverz gondolataiddal, illetve egyetértettél a népirtásokkal*. Ez mi, ha nem elmebetegség?

   “hanem imáimban titeket is megemlítelek Istennek, mint minden olyan gyermekét,”

   A blog indulása óta szinte minden keresztény ezzel jön, és lám, a mindenható-mindenttudó istened csak nem akarja megmutatni a valódi arcát. Ez kb olyan, mint amikor a pápa évente bejelenti, hogy most a világbékéért fog imádkozni – persze a világbéke csak nem akar eljönni .
   Ez azt jelenti, hogy vagy nem imádkoztak rendesen, vagy nincs, ki meghallgatná az imáitokat. Nagy valószínűséggel az utóbbi.

   ”Se a Sátántól se a démonjaitól, ”

   Sőt, én Szarumántól és a goa’uldoktól se félek!

   *“Ha valaha valakit meg is öldökölt az ISten, vagy arra buzdította népét, hogy irtson ki népeket, ez az ISteni harag csakis a pogány, hitetlen népre vonatkozott. ”

    
 68. Jutka

  2012. február 20. hétfő at 09:29

  Mielőtt azt hinnétek, hogy egy analfabétával leveleztetek, nyugi, tudok számolni. Kétszer is félre írtam: Igazad van. 1+1=2- t akartam írni, csak lehet, hogy már tényleg itt voltak a billentyű démonjai.
  Csáó! Cső! Vagy nem tudom hogy illik elköszönni!
  Nem jövök többet, mert elegem van belőletek!

   
  • AK

   2012. február 20. hétfő at 09:44

   Békesség, élazúr! 😉

    
  • krisztianerik

   2012. február 20. hétfő at 11:14

   Látod látod , mi nem mondtuk , hogy analfabéta vagy :))) De látom a billentyű démonaival te sem tudsz megküzdeni:))) Belebújt a kezedbe :)))

   “Nem jövök többet, mert elegem van belőletek!”

   Hát szép egy köszönés ! Eleged van belőlünk ? Úgy viselkedsz minta mi nyomoltunk volna a keresztény oldalatokon . Ami azt illeti hamar feladta a benned lévő isten a harcot velünk ateistákkal szemben :))) Na- na most lehet minket átkozni :))
   Amint észrevettem az első tűz még benned van , mindenkit meg akarsz tériteni ::)) A hozzászólásaid egy nem rég megtért, csecsemő korban lévő keresztényt tükröznek .

   Bevágtad a durcit :)) fogadjunk még visszajössz elolvasni a reakciókat :))))
   HHHÚÚÚÚÚÚ ::)))

    
  • Tubákos Szelence

   2012. február 20. hétfő at 21:41

   Hali.

   Biza nem megy az ki csak könyörgés meg böjtölés általm mert ez egy ilyen modern elektromos démonyördög. 😀

   De minden lehetséges annak aki iszik meg aki babonás.

    
 69. ditte

  2012. február 22. szerda at 11:55

  Szia Ádám!
  Koszi a linket.de igazan engem nem a különböző vallások teremtés történne érdekel, hanem h mit mond az evolúció az ember keletkezéséről és h vezeti le elejétől fogva a fejlődésüket.erre tényleg kiváncsi lennék….öszinten bevallom h tényleg tudatlan vagyok e téren.

   
 70. ditte

  2012. február 23. csütörtök at 09:20

  Adam!

  Megprobaltam semlegesen es mint aki meggyözhetö, olvasni a linket.

  Idezek
  “Elmeletek
  Vizimajom-elmelet….. Ezt az elmeletet nagyon sokan vitatjak…
  Szavanna-elmelet….. sok antropologus szerint az elmelet hasznalhatatlan……
  Dögeves-elmelet…. nem elfogadhatonak tartott elmelet….”

  Melyik elmelet az amelyik elfogadott????

  Akkor mi is van bizonyitva? “Feltetelezzük”
  Tudom h ami itt all az csak egy nagyon kicsi töredeke az evolucios elmeletnek es biztos vagyok abban, h sok jo es igaz teny le van ott fektetve, meg, h fejlödesen ment es megy at ez a vilag de ez szamomra nem azt jelenti, h az elet nem egy magasabb rendü valakitöl szarmazik.
  De ha ateista lennek, sajnos akkor sem tudnam elhinni (mert szamomra az elet kialakulasa meg mindig hit kerdese, ugy kereszteny mint ateista oldalrol ) h csak ugy, valahogy, kitudja hogy, a semmibol egy tokeletesen müködö, gondolkodo, erzö, ember kialakult.
  Ez szamomra fizikai lehetetlenseg.
  Ha belegondolok h ha nem lenne vesem, nem tudnek elni, mert vermergezest kapnek.
  Ha nem lenne majam vagy szivem, vagy tüdöm….. ha csak egyetlen szervem is hianyozna, eletkeptelen lennek….hogy tudna ez fokozatosan kialakulni, ha az egyik nem tud müködni a masik nelkül?es h lehet h pontosan ket egyforman müködö vesem es tüdöm van?dehat elöször valahogy a szivem kellett volna kialakuljon….vagy a tüdöm?nem tudom.tul egyszerü gondolkodasu vagyok….es sajnos meg kepzelöeröm is keves hozza.de lehet h erröl vannak tenyek es nem csak feltetelezesek.kerem a linket!
  szoval en mar itt megakadok.mar itt elgondolkozok azon h biztos az a biztos?

  Azokrol az elmeletekröl amit itt belinkeltel, az antropologusok mondjak ki sajat maguk a velemenyüket.

  nezd/ nezzetek meg ezt a linket!
  es ez csak tenyleg egy pici,pici töredeke az ember anatomiajanak. Sajnos nem talaltam jobbat magyarul.de eleg ha az ember kivalaszt egyetlen egy szervet es utana nez a müködesenek…mar az maga egy csoda.
  megkerdezem töled,de öszinten… biztos vagy abban,h ez az emberi szervezet az evolucio soran alakult ki???

  http://www.irodalom.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=940695

  Hidd, el h nagyon tiszteletben tartom amiben hisztek….
  csak en nem tudom ezt elhinni… Bar tudom h ezt itt senkit nem erdekel…

   
  • Ádám

   2012. február 23. csütörtök at 10:18

   Bárcsak a Bibliát is ilyen kritikusan olvasnád…
   Nem látom értelmét válaszolni, ha a többieknek van hozzá ereje, meghagyom nekik a lehetőséget. De tudod mit? Mondd el a következő alkalommal a felekezetedben, hogy térdre kényszerítettél a kérdéseiddel egy biológust, megingattad az evolúcióval kapcsolatos hitében, elfutott a tények elől, stb. Sőt, meg is tért, de ne igazán volt hatékony az evangelizáció, mert véletlenül egy zsinagógába támolygott be, így bár már nem ateista, de nem is keresztény…

    
   • xingtao

    2012. február 23. csütörtök at 10:59

    Valószínűleg Dittének szól Csillaghamu írása: http://csillaghamu.blog.hu/2012/02/22/tevedhetetlen_tudomany_evolucio_hit

    “csak ugy, valahogy, kitudja hogy, a semmibol egy tokeletesen müködö, gondolkodo, erzö, ember kialakult.”

    Ez a “tökéletesen működő” emberi testet többször felhozták már – ha jól emlékszem, Ak vagy Kantarella már meg is válaszolta, én meg tegnap belinkeltem e gy biológus blogját a kihalásra ítélt szerveinkről (biologiaievolucio.blogspot.com).

    Ditte, szerintem kezdd az egysejtűeknél, majd szép sorjában haladj a bonyolultabb élőlények felé.

     
   • ditte

    2012. február 23. csütörtök at 12:03

    Tudom h nem ingatlak meg, mert erzem h nagyon hatarozott vagy.de tudod en bevallom h sokmindent nem ertek a bibliabol…es ezt nem is szegyellem.es ha ateista lennek, akkor lehet bevallanam azt is h “hat igen, ez az evolucios elmelet sem fenekig tejfol”
    En eppen h nagyon kritikus vagyok, meg a bibliaval kapcs.is.. söt, miota itt voltam intenziven veletek, azota megszaporodtak a kerdeseim es küzdök am rendesen sok dologgal.nem pörgött le minden rolam, amit itt hallottam de ennek nagyon örülök.örülök h ezek a folyamatok elindultak bennem, mert igy tud majd kialakulni igazan egy mély meggyözödes….

    De ne haragudj, amit küldtel ott en nem olvastam meggyözö erveket az ev.kapcs. Rövid oldal volt es tele volt olyan elmelettel amit még azok sem tudnak elfogadni akik irtak..Most öszinten, mi gyözött volna meg?persze most lehet küldeni 1000 oldalas könyveket, aminek a felet sem ertem de a lenyeg összefoglalva el volt mondva wikipedia-n…
    Nem szerettelek volna megbantani egyszerü kerdesemmel…de különben semmi teritesi szandekom nem volt az elözö üzenettel.

     
  • Warlord

   2012. február 23. csütörtök at 11:36

   “…De ha ateista lennek, sajnos akkor sem tudnam elhinni (mert szamomra az elet kialakulasa meg mindig hit kerdese, ugy kereszteny mint ateista oldalrol ) h csak ugy, valahogy, kitudja hogy, a semmibol egy tokeletesen müködö, gondolkodo, erzö ember kialakult.
   Ez szamomra fizikai lehetetlenseg…”

   Erről a következő jut eszembe:
   Egy következetes és őszinte hívőnek ebből kiindulva fel kellene tennie magában a kérdést:
   Ha egy olyan bonyolult élő szervezet,mint az ember,nem jöhet létre “csak úgy magától” (az azért mondjuk idekívánkozik,hogy azt a Tudomány nem is állítja,hogy az ember,vagy akár csak egyetlen sejt is az egyik pillanatról a másikra “magától” alakult volna ki a ma is ismert formájában), akkor az ember alkotójának még összetettebbnek és intelligensebbnek kell lennie,vagyis az embert megalkotó teremtő méginkább nem jöhetett létre “magától” ill. nem létezhet csak úgy “öröktől fogva”,hanem az ember,mint teremtmény logikájából kiindulva teremtőjének,alkotójának kell lennie!

   Vagyis:
   “Ki,vagy mi teremtette meg a bonyolult és összetett embert megteremtő minden bizonnyal még bonyolultabb és még összetettebb Istent,akinek abból kiindulva mindenképp alkotójának és teremtőjének kell lennie,ha annyira bonyolult és összetett embert tudott létrehozni,akinek alkotója és teremtője kell,hogy legyen?”

   Dicsőség a magasságban az embert megalkotó Teremtőt megteremtő Teremtőnek!
   Hallelúja,él az Úr teremtője! 😀 😀 😀

    
 71. AK

  2012. február 23. csütörtök at 12:10

  sokatmondó angol kifejezés: willful ignorance (szándékos tudatlanság)
  idevág…
  Nyugodj meg Ditte, nincs semmi baj, nem vagy te sokkal értetlenebb, egyszerűbb gondolkodású az átlagnál.
  Az hogy ez minket kicsit idegesít, már a mi bajunk…

   
  • ditte

   2012. február 23. csütörtök at 13:14

   🙂

    
 72. ditte

  2012. február 23. csütörtök at 15:51

  Na most mar tenyleg kivancsiva tettetek….
  Hat tegye mar be nekem ide valaki azt az elmeletet ami az ember fejlödeseröl megallja a helyét.
  Biztosan itt van mar a blogon de nem akarom keresgetni.
  amit Adam belinkelt,azzal nem tudok igazan mit kezdeni. Mivel ennyire magabiztosak vagytok, ezert feltetelezem h van egy super, hiteles, bizonyitott elmelet.ezt linkeljetek mar nekem de csak igy röviden összefoglalva, h még en is megertsem.
  Csak ha van meg rám valakinek energiaja. 🙂

  “A vízimajom-elméletben Sir Alister Hardy és Elaine Morgan azt fejti ki, hogy az ember fejlődésének egy korábbi szakaszában geológiai okokból részlegesen vagy teljesen vízben volt kénytelen élni [1], ennek köszönhető pár másképpen nehezen magyarázható tulajdonságunk ama többi főemlősre nem jellemző. Ilyen például az hogy az ember majdnem teljesen csupasz ami csak a vízi emlősökre jellemző, a megmaradt szőrszálaink szőrtüszői más (úszás szempontjából előnyösebb) irányba állnak mint a főemlősöknek, lefele álló orrnyílásainkat be tudjuk zárni, izzadunk és az izzadságunk sós miközben a szárazföldi emlősök minél kevesebb víz és só veszteségre törekednek. Az elmélet szerint a tengerparton a vízben élelmet kereső emberelődök egyre beljebb merészkedve – a víz felhajtó erejét is kihasználva – egyenesedtek fel. Ezt az elméletet nagyon sokan vitatják annak következtében, hogy elég kevés rá a tényszerű bizonyíték, leletek pedig a kérdéses időszakból nem nagyon kerültek elő.

  A Szavanna-elmélet azt feltételezi, hogy a fák mennyiségének jelentős csökkenése folytán a környezet szárazabbá vált. Az erdők megfogyatkozásának időszaka alatt a korai hominidák egy olyan környezethez alkalmazkodtak, ami a mai Afrika egyenlítői vidékeinek köztes állapotban levő részben erdős, részben szavannás területeire emlékeztet. Az elképzelése szerint az élelemgyűjtésben való hatékonyság megőrzéséhez a hominidáknak aránylag nagy távolságra kellett ételt vagy eszközöket szállítaniuk, amit a quadrupedalizmus rendkívül megnehezített volna. A bipedalizmus további fejlődése a korai hominidák számára lehetővé tette, hogy a kezeiket az eszközök megtartására és a föld megművelésére használják, mivel a helyváltoztatáshoz már nem volt rájuk szükségük. Ez az elmélet azonban nem veszi figyelembe azt, hogy az emberi ősöknél az alkalmazkodás már nagyrészt azelőtt végbe ment, mielőtt a szavannák létrejöttek volna. Emellett a föld megművelése jóval későbbi emberi tevékenység. Sok antropológus, például Bernard Wood, Kevin Hunt és Philip Tobias szerint a szavanna-elmélet használhatatlan.

  Jelentős tért hódított a dögevés-elmélet, miszerint az észlelhető evolúciós változások dögevő életmódra vezethetők vissza. Ennek elsője Lewis Binford volt még 1981-ben, aki a Bones – Ancient Man and Modern Myths című munkájában fejtette ki az akkor forradalminak, és sokak által (emócionális alapon) nem elfogadhatónak tartott elméletet. Ugyanebben az évben C.K. Brain a The Hunters or the Hunted? című művében nagyon hasonló következtetésre jutott. Korai elődeink testfelépítésüket tekintve aligha lehettek ügyes vadászok, míg emésztőrendszerünk felépítése vegyes táplálkozásra, így húsevésre is utal. A legkorábbi eszközkészlet is dögevő életmód felé mutat, hiszen ezen eszközök között nyoma sincs vadászfegyvernek, annál több vágó, hasító és kaparó eszköz állt rendelkezésre a dög darabolásához és az üreges csontok feltöréséhez.”

   
 73. ditte

  2012. február 23. csütörtök at 16:31

  ” Az hogy a nők szaporítószervei közösködnek a húgyúttal az sem éppen ideális.”

  AK !az enyem nem közösködik 🙂 mondom en, h valami nem ugy müködik nalam mint nalatok.. 🙂

  es a több ezer tenyezö ami tökeletesen müködik a szervezetben az mit bizonyit?

   
  • Ricsi

   2012. február 23. csütörtök at 18:25

   “es a több ezer tenyezö ami tökeletesen müködik a szervezetben az mit bizonyit?”

   az evoluciot

    
 74. ditte

  2012. február 23. csütörtök at 18:55

  na super. mar megint elüldöztem a hülyesegeimmel mindenkit a blogrol. 😦

  Ricsi! engem mostmar tenyleg erdekel az az elmelet az ember fejlödeseröl ami tenyleg annyira hiteles.bevallom h nem kerestem meg utana de azert kerem töletek h linkeljetek ti,(bar mar biztosan tettetek)mert ti jol ismeritek.Ha lehet csak valami összefoglalot(bar tudom h ez egy nagyon szeles tema) es ne valami könyvet.
  a wikipedian( Adamtol linkelve), ez a harom volt megemlitve de ez valoban nem meggyözö szamomra…

  “Elmeletek
  Vizimajom-elmelet….. Ezt az elmeletet nagyon sokan vitatjak…
  Szavanna-elmelet….. sok antropologus szerint az elmelet hasznalhatatlan……
  Dögeves-elmelet…. nem elfogadhatonak tartott elmelet….”

   
  • Ricsi

   2012. február 23. csütörtök at 19:35

   valaszoltam neked, csak sajnos rendszer-moderaciora varakozik az uzenet, velhetoen a linkek miatt

    
   • ditte

    2012. február 23. csütörtök at 20:28

    köszi 🙂

     
   • Ricsi

    2012. február 26. vasárnap at 20:05

    Szia ditte, meg mindig rendszer-moderaciora varakozik a dolog, ugyhogy cselesek leszunk es megprobalom neked darabonkent elkuldeni a valaszt.

    1:

    Ricsi
    2012. február 23. csütörtök at 19:33
    A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik.
    elhiszem, hogy oszinten erdekel a dolog. ami szerintem a legfontosabb, amire Richard Dawkins is felhivta mar a figyelmet, nem egy konkret elmelet. meg minden elokepzettseg nelkul is egyszeruen lathato a fejlodesi vonal, ha fogsz mondjuk foemlosoket, azon belul is csimpanzokat es osszeveted a genallomanyukat egy emberevel. lenyugozoen magas, 98%-os egyezest (!!) talalsz. gondold csak el, mit jelent ez – gyakorlatilag mindannyian egyezunk genetikailag egy csimpanzzal, 2% hijan. nincs ebben semmi lealacsonyito, vagy szegyellnivalo, sot – szerintem lenyugozo.

    ha tovabb mesz, es mas majomfajokat, utana ragcsalokat, utana kisebb emlosoket veszel, a genetikai egyezes folyamatosan csokken. szinte kirajzolodik, ahogy epitoelemenkent kialakultunk a mai formankba.

    a tokeletes mukodesrol meg persze, konnyu odakat zengeni es egy teremtot feltetelezni, de ay emberi test – a tobbi fajhoz hasonlatosan – tele van tervezesi bakikkal, feleslegessegekkel. peldaul a farokcsont. magyarazd meg, ha nem evolucios csokeveny, mi haszna van? maximum annyi, hogy ha fenekre esel, jobban faj es meg el is torhet. nem tunik valami nagy mernoki vivmanynak …

    a nok medenceje nem idealisan szeles a szuleshez. a fulunk porcos resze gyakorlatilag semmiben sem segiti a jobb hallast, nem segit a holeadasban sem, mint mas fajoknal. meg 0.5%-al sem romlana a hallasod, ha nem lenne fulkagylod. ugyanilyen “tervezesi baki” az is, a medencenk es a gerincoszlopunk nem igazan bipedalis eletvitelhez, vagyis ketlabon jarashoz alkalmas, hanem sokkal inkabb a negykezlab valo mozgasra.

     
   • Ricsi

    2012. február 26. vasárnap at 20:06

    2:

    a hallasunk rosszabb, mint a bagolyoke, a szaglasunk rosszabb, mint a kutyake. a polip szeme tizezerszer nagyobb felbontasu kepet sugaroz az agyaba, mint a mienk. isten miert nem adta nekunk a maga tokeletessegeben a legjobb szerveket, tette konnyebbe a jarast es a szulest egy szelesebb, stabilabb medencevel, vagy adott nekunk farokcsont nelkuli hatso felet? ha az o tokeletes kepere lettunk formalva, akkor isten nem egy tokeletes leny, mert a polipnak jobb szemet adott, mint neki van, a kutyaknak pedig jobb orrot, mint neki van. marpedig a biblia szerint az o kepere lettunk hasonlatosnak teremtve. erted az ellentmondast?

    apropo kutyak. minden ma ismert kutyafaj a farkasokbol lett domesztikalva, vagyis haziasitva ugy 15 000 evvel ezelottol kezdve. ez nem mas, mint evolucio. a tenyesztes manipulalt, beavatkozassal alakulo evolucio. ha mason nem is, ezen mindenkeppen erdemes elmelkedned, hogy vajon hogy lehet, hogy par ezer ev alatt a farkasbol lett nekunk bernathegyink is, meg mopszunk is. mert bizony, az egyes kutyafajtak nemesitese jol dokumentalt, kovetheto folyamat. nem mas az, mint szemunk elott zajlo, alakitott egyedfejlodes.

    http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1zias%C3%ADt%C3%A1s

    es ha par ezer ev eleg volt ilyen szeles elteresek kialakulasahoz az egyszeru, kozonseges szurkefarkasbol indulva, vajon mi mehetett vegbe tobbszazmillio ev alatt? bizony, az, amit ma a vilagban latsz – mindenfele rendu-rangu eloleny, lenyugozo valtozatossagban, a mar kihaltakrol nem is beszelve. apropo, kihalas – joval tobb, mint 90%-a mar reg kihalt a valaha a foldon elt fajoknak. vajon mi szukseg volt erre az “isteni tervben”? ha az eltunt fajok nem alakulo lepcsofokok voltak, ugymond atmeneti allapotok, melyek a mara kialakult viszonyok iranyaba mutattak, hanem a maguk tokeletessegeben egyidejuleg megteremtett kulon fajok mind egytol-egyig, akkor miert nincsenek mar a bolygon?

     
   • Ricsi

    2012. február 26. vasárnap at 20:07

    3:

    erdemes ezt a cikket is elolvasnod:

    http://www.origo.hu/tudomany/20110415-egyetlen-mutacio-hozta-letre-a-pettyesaraszolo-sotet-szinvaltozatat.html

    a neandervolgyiekj egy masik erdekes tema, javaslom, nezz utana, mert megeri. ok amolyan unokatestereink, am robusztusabb felepitesuk es nagyobb agykapacitasuk is volt, mint a homo sapiens sapiensnek, vagyis nekunk. a kihalasuk korulmenyeirol meg mindig folynak a kutatasok, az azonban biztos, hogy az o peldajuk is csupan egy a tonnanyi bizonyitek kozul, hogy az evolucio es a termeszetes szelekcio megfigyelheto, dokumentalhato, vizsgalhato tudomany.

    vegezetul pedig: az, hogy valami elmeletnek van hivva, az nem azt jelenti, hogy nem vagyunk benne gyakorlatilag teljesen biztosak. ez, ha ugy tetszik, politikai korrektseg – mert a falszifikalhatosag jegyeben elmeletileg nincs olyan, hogy teljesen biztos. a gravitacio ezert nem torveny, hanem elmelet. ez ugye azt jelenti, hogy attol meg, hogy egymillio ember egy panelhaz tetejerol lesetalva lezuhan es szetplaccsan a betonon, meg nem garantalja, hogy igy jar az egymillio-egyedik is. oriasi a valoszinusege, de nem garantalt. tehat a gravitacio is “csupan” egy “elmelet”, nem torveny.

    ennek ellenere gondolom, nem szivesen probalnad ki, vajon gyenge labakon all-e ez az “elmelet”

     
  • Warlord

   2012. február 24. péntek at 11:13

   Kapcsolódik a témához:

   Különösen 6:12-től érdekes!

    
   • Papírkutya

    2012. március 2. péntek at 16:25

    Warlord, köszönöm ezt a videót, a kromoszómás rész nagyon érdekes, ennek még nem is jártam utána. 🙂 A többi része meg szimplán gondolatébresztő.

     
 75. ditte

  2012. február 26. vasárnap at 08:47

  Ricsi!
  Hol van a liiiiink???
  Most mar neki alltam keresni, de nem találom…..
  Tényleg kiváncsi vagyooook?ha mar eljutottam idáig,akkor szanjon mar rám valaki egy percet!
  Csak az emberre válás téma érdekel.ha az hiteles,akkor én mindent elhiszek….

   
 76. ditte

  2012. február 27. hétfő at 12:44

  Köszi mindkettötöknek.
  Bevallom h nagy hianyosagok vannak nálam, pláne az evolucioval kapcs.olyan szinten, mint amilyen szinten Ti vagytok,arra soha nem fogok eljutni.sokmindent lehet tőletek tanulni.
  Gondolkoztam azon amit Ricsi is irt és bevallom h sokmindenben igazad van.
  Különben most azon gondolkozom, h a bibliaban meg van írva,h “Istennél egy nap, mint 1000 esztendö, 1000 esztendö mint egy nap.”
  Na most ha ez így van, akkor az az egy teremtési nap lehet 1000 èv is.söt!es mivel én is látom a változásokat amelyek tényleg végbe mennek,menntek, ezèrt ugy gondolom, h ha Isten teremtette a világot, az nem csettintesre történt , hanem igen is egy hosszú folyamat volt.ha ebből a szemszögből nézem a dolgot akkor igenis sokminden belefér.
  Sőt, lehet h az embert is egy hosszabb időn keresztül “alkotta”formalta meg.

  Azt mèg mindig nem tudom elképzelni h h alakult megis ennyire arányosan, esztetikusan a testunk?miert nincsenek bizonyítékok arra h voltak köztes lények?Vagy vannak, csak én nem tudok róla?
  . Egyszer írta Ádám,  h az egyetemen is van fundi csoport es megkerdezte az egyik biologustol, h miert hisz a teremtesben….ök ki ismerik magukat az evolucioban legalább úgy  mint Ti és megis a teremtésben hisznek.miert nem látják és miert nem hisznek  ök is azoknak a bizonyítékonak amelyeket Ti láttok?

   
  • Ádám

   2012. február 27. hétfő at 17:41

   Csak gyorsan-röviden:
   “Sőt, lehet h az embert is egy hosszabb időn keresztül “alkotta”formalta meg.”
   Ha ez így van, akkor az eredendő bűnt problémát lehúzhatjuk a WC-n.

   A munkatársaim fejébe nem látok bele, nem igazán szoktam velük beszélni – nem közvetlen munkatársaim. Ők is tanultak sok okosságot, amit a hitül miatt úgy gondolom, hogy meg KELL tagadniuk, A kettő egymás mellett nem fér meg.

   Amúgy nemrég láttam egy riportot siketnéma emberekről. Velük mi a helyzet? Pokolra kerülnek, csak mert fogyatékosan születnek? Nekik ugyanis nincsenek elvont fogalmaik. Nem ismerhetik meg Istent. Ha meg méltányosságból a mennybe kerülnek, akkor az meg eléggé igazságtalan a többi emberrel szemben.
   A köztes fajok kérdés már szóba került korábban.

    
   • ditte

    2012. február 27. hétfő at 20:19

    “Amúgy nemrég láttam egy riportot siketnéma emberekről. Velük mi a helyzet? Pokolra kerülnek, csak mert fogyatékosan születnek? Nekik ugyanis nincsenek elvont fogalmaik. Nem ismerhetik meg Istent. Ha meg méltányosságból a mennybe kerülnek, akkor az meg eléggé igazságtalan a többi emberrel szemben.”

    Nem értem miért ne ismerhetnek meg.pl.a mi gyulinkben a siketnemaknak külön istentiszteletuk van…. de igazad van abban h nem mindenkinek van lehetősége direkt hallani róla  de mint írtam mar,en hiszem h valamilyen formában és szinten eljut hozzájuk is….de különben bennem is vannak megválaszolatlan kérdések….egyre több.

    “Ők is tanultak sok okosságot, amit a hitük miatt úgy gondolom, hogy meg KELL tagadniuk, A kettő egymás mellett nem fér meg.”

    Ádám egy intelligens ember aki annyit tanult az evoluciorol, az tisztán kellene lássa h ott feketén-fehéren le van írva az igazság.meghozza tudományosan bizonyítva.
    Biztos vagyok abban, h sok hitetlen ember tért mar meg azután is, h az evoluciot betéve tudta.

    A köztes fajok kérdésével kapcs.,csak az emberrel kapcsolatos dolgokra lennék kiváncsi.ha a madarakrol, meg a többi állatról olyan sok info van, akkor biztosan az emberről is rengeteg bizonyított tudományos lelet létezik.
    De komolyan és öszinten mondom h nagyon érdekel a téma.
    Ti pontosan tudjatok,h hol kell keresni én meg azt sem tudom hol kezdjem….

     
   • Ádám

    2012. február 27. hétfő at 20:53

    Nem tagadom, jól felhúztál az értetlenkedéseddel a siketnémákkal kapcsolatban! Én nem tudom, Te kikre gondoltál, én azokra, akik születésüktől fogva vakok ÉS süketek. Ezeknek az embereknek nincsenek elvont fogalmaik egy számunkra elképzelhetetlenül redukált világban élik nyomorult életüket sötétben, síri csendben. A nekik tartott istentiszteletnek nincs értelme, maximum a vallási közösség önmegnyugtatása érdekében történhet! Mi lesz velük? Pokol? Menny? Mindkettő esetben szarul jön ki Jahve…

    Az, hogy vannak emberek, akik materialistából lettek hívő emberré, semmit nem jelent. Hisz sokan otthagyják a hitüket, annak ellenére, hogy mélyen hittek Istenben. Bár úgy látom, ez a kategória számotokra nem létezik – nem volt “igazi keresztény”.

     
   • agyragóbogár

    2012. február 27. hétfő at 21:11

    Ádám, akikre te gondoltál, azok a siketvakok. A süketnémáknak meg lehet tanítani a kézjeleket, meg írni olvasni. A süketnémák látnak, de nem hallanak, emiatt/és nem tudnak beszélni sem. A siketvakok nem látnak és nem hallanak.

    http://index.hu/video/2012/01/16/siket-vak_1/

    de azért tényleg Ditte, velük mi lesz?

    Ráadásul Istennek a fogyatékosok se tetszenek:
    Mózes 3-21
    ” 18. Mert senki sem áldozhat, a kiben fogyatkozás van: vagy vak, vagy sánta vagy csonka orrú, vagy hosszú tagú.
    19. Sem az, a ki törött lábú vagy törött kezű,
    20. Vagy púpos, vagy törpe, vagy szemfájós, vagy viszketeges, vagy sömörgös, vagy a ki megszakadott.
    21. Senki, a kiben fogyatkozás van, elő ne álljon Áronnak, a papnak fiai közül, hogy tűzáldozatot vigyen fel az Úrnak; fogyatkozás van ő benne, ne álljon elő, hogy megáldozza az ő Istenének kenyerét.
    22. Az ő Istenének kenyeréből, a legszentségesebbikből és a szentségesből ehetik.
    23. Csak a függönyhöz be ne menjen, és az oltárhoz ne közelítsen, mert fogyatkozás van ő benne, hogy meg ne fertőztesse az én szenthelyemet. Én vagyok az Úr, az ő megszentelőjök. “

     
   • Kantarella

    2012. február 27. hétfő at 21:23

    „Egy intelligens ember aki annyit tanult az evoluciorol, az tisztán kellene lássa h ott feketén-fehéren le van írva az igazság.meghozza tudományosan bizonyítva.”
    Ennek a pszichológiai hátteréről már többször írtunk itt.
    Lehet, hogy egész gyerekkorától kezdve kereszténynek nevelték. Ez egy nagyon nagy mentális függést alakít ki az emberben. Ezért, hogy ezt a lelki stabilitást megőrizze, szándékosan nem gondolja át a dolgokat, vagy megpróbálja a kettőt valahogyan összhangba hozni (kognitív disszonancia). A szekuláris figyelőn volt régebben egy cikk is erről. A hívő egyetemistahallgatók emocionális okokból NEM is akartak belegondolni az ellentmondásokba.
    Én is elfogadtam az evolúciót, de hittem Istenben, mert nem mertem megkérdőjelezni a létezését, nem mertem kilépni a burokból, amibe beleszülettem.
    Akik később tértek meg:
    Nem tudtak adni egy bizonyos, mélyebb értelmet az életüknek, féltek a haláltól vagy nem volt egy összetartó közösség mögöttük, ezért talán üresnek érezték az életet. Azért fordultak a hit felé, mert az, valamiféle biztonságérzetet ébresztett bennük, örök életet ígért, és még rátaláltak egy közösségre is, ami naná, hogy befogadja őket. A továbbiak ugyan úgy zajlanak le, mint a hívő családba született embereknél.
    Vagy:
    Lehet, hogy sok az ismerete egy adott tudományos területen, de nem biztos, hogy ugyan olyan jártas a fizikában, vagy a csillagászatban, amiken tovább lehetne menni.
    Azt is meg kell említeni, hogy a hívő tudósok többsége nem fundamentalista, inkább liberális/ kulturális keresztény, vagy pedig deista.
    Van még, de most fáradt vagyok, ha eszembe jut leírom.

    Amit a lélekről írtál, rövid válasz: Az nincs. Minden érzelmünket az agy produkálja.

     
   • Ádám

    2012. február 27. hétfő at 23:05

    agyragóbogár, igazad van, kapkodva írtam a kommentet. A siketvakokra gondoltam. Nagyon érzékenyen érintett az a riport, sokáig gyűjtöttem az erőt, hogy egyáltalán megnézzem. 😦

     
   • Papírkutya

    2012. február 29. szerda at 18:53

    Megnéztem az index videókat. Elképesztő! Milyen más lehet az ő világuk!
    Bele sem gondolunk, mekkora kincs, hogy működnek az érzékszerveink.

     
  • AK

   2012. február 27. hétfő at 17:59

   “Na most ha ez így van, akkor az az egy teremtési nap lehet 1000 èv is.söt!”
   – Az ezer és a 3,5 milliárd év között egészen pontosan 6 nagyságrend és egy laza 3,5-szeres szorzó különbség van. Ebben a biblia csak akkorát tévedett, mintha azt mondaná, hogy egy 2-Budapestnyi (3,5 milliós) lakosú városban csak 1 ember lakik. (tudom, nem kell komolyan venni mindent a bibliában…)

   “Sőt, lehet h az embert is egy hosszabb időn keresztül “alkotta”formalta meg.”
   – Semmi nem utal rá, hogy az embert bárki is formálta volna. Tökéletesen természetes folyamatok során alakult ki egyszerűbb állatfaj(ok)-ból. Kb. 5 millió évvel ezelőtti ősünk pl a mai csimpánzoknak és bonobóknak is közös őse, ő a kb. kétszázötven ezredik ük-ük-ük… apád volt aki egy ősi majom volt. A 170 millió generációval ezelőtti ősöd pedig egy gyíkszerű lény volt.
   Nincs konkrét időpont amitől fogva van ember. Nem volt első ember. Egy folyamatos változás során alakultunk olyanná amilyenek vagyunk. A bibliai teremtést még hogyha nagyon metaforikusan értelmezzük, akkor sincs értelme, mert egyik ma élő állatfajnál se volt olyan időpont, amikor létrejöttek/megteremtődtek.

   “Azt mèg mindig nem tudom elképzelni h h alakult megis ennyire arányosan, esztetikusan a testunk?”
   – Neked szép és arányos, mert a saját fajodhoz vonzódsz, nincs ebben semmi csodálatos. A szaporodáshoz és az utódgondozáshoz kifejezetten hasznos, ha vonzódsz a saját fajtádhoz… De ez nem jelenti azt hogy tökéletesek lennénk. Idő előtt tönkremegy a derekunk, térdünk, elbutulunk, már a természetes születés is nagyon komoly halálos veszélyt jelent mind az anyának, mind a gyereknek (sorolhatnám még a tervezési hibákat). Hol van itt a tökéletes tervezés?

   “nincsenek bizonyítékok arra h voltak köztes lények?”
   – Vannak. Írd be a Google-ba, hogy “átmeneti fosszíliák”. A wikipedián csak néhányat sorolnak fel a rengeteg “átmeneti” fajból fennmaradt fosszíliákból, de azért egészen tisztességes gyűjtemény.
   Ha belegondolsz, a jelenlegi összes állatfaj is “átmeneti faj”. Mi is átmeneti faj vagyunk.

   “fundi csoport… megis a teremtésben hisznek”
   – A mások hitét -már ne is haragudj, de- jobban tennéd ha fenntartásokkal kezelnéd. Annyi orbitális baromságban hisznek az emberek, hogy belegondolni is fárasztó. Ez kérlek szépen semmire se bizonyíték. Ha egy agrármérnök hisz abban, hogy a gabonaköröket idegen űrhajók csinálták, akkor el kell hinnünk? Létezik olyan geológus is aki abban hisz, hogy a föld 6000 éves. Ezek nem azt bizonyítják, hogy az idegenek szeretnek leszállni az űrhajójukkal kukoricásokban, és hogy a föld 6000 éves, hanem hogy az emberek hiszékeny idióták…

   Kezét csókolom!

    
   • ditte

    2012. február 27. hétfő at 21:06

    Jaj de kedves. 🙂 remelem nem indulatból írtad!

    Csodálkozom h valaszolgattok még itt nekem.
    De tegyük fel h elhiszem ezt az egészet.
    De akkor mèg mindig ott a kerdes h honnan van a lelkünk, meg a szellemunk?
    Erre is biztosan van válasz.

     
   • agyragóbogár

    2012. február 27. hétfő at 21:30

    Ditte… ha bármit meg is akarsz érteni, ahhoz két dolog szükséges… egyik, hogy elkezd használni az agyadat, a TIÉDET és nem azt amit mások bele akarnak tukmálni. A másik meg, hogy minél több kérdést tegyél fel magadnak és KERESD MEG A VÁLASZOKAT TE.

    Amit te elképzelsz, hogy “győzzetek meg”, az olyan mintha egy komplex matematikai egyenlet megoldását szeretnéd MEGÉRTENI, de közben csak az EREDMÉNYRE vagy kíváncsi. Vagy megoldod magad az egyenletet, megkeresed az ismeretleneket és változókat, logikusan megérted a miérteket, vagy elfogadod az eredményt, mert a “matematikatanáraszonta”. Ha nem foglalkozol vele, úgysem fogod megérteni, és majd elhiszel valami egyéb sületlenséget, mert valaki akinek te tekintélyt tulajdonítsz azt mondta és akkor úgy kell lennie…

    Csakhogy te úgy látszik nem megérteni akarod, hanem csak “ELHINNI” mint eddig bármit is… Nem elhinned kell hanem MEGÉRTENED.

    Amúgy nem csak az embereknek van lelkük. Az állatoknak is van, mégis ők nem kerülnek a mennybe, igen ez is a bibliában van. Őket az isten ételnek teremtett igazából: “Minden mozgó állat, a mely él legyen nektek eledelűl; a mint a zöld fűvet, nektek adtam mindazokat. “

     
  • Papírkutya

   2012. február 29. szerda at 18:56

   Ditte, nagyon jó dolog, hogy érdeklődsz, kérdezgetsz, többet akarsz tudni! 🙂 Szimpatikus a hozzáállásod!

    
 77. ditte

  2012. február 27. hétfő at 21:28

  Ádám! A siketek, hallaskarosult emberek, akiknek van jelbeszeduk.
  Azt nem mondtad h vakok és süketekrol van szó.
  Tudod, lehet h ök megtobbet tudnak Istenről, mint bárki.vannak gondolataik és lehet sokkal gazdagabbak és boldogabbak mint mi.
  Lattam egy interjút egy vak lánnyal ( nem tudom h kereszteny volt e, nem volt rola szo)aki azt mondta h ő nem szeretne látni.ö így született és nem ismer mást.es ha hirtelen látna, azt nem tudná feldolgozni.ezt ismeri és ő így boldog. Hihetetlen nem? Mi sokszor csak azt gondoljuk h szerencsétlen nyomorult…de lehet h sok egészséges ember sokkal nyomorultabb mint egy fogyatékkal elő.

  De mèg arra kiváncsi lennék, h a lelkünk és szellemunk honnan van?az is valamilyen kémiai folyamat eredménye?

   
  • Ricsi

   2012. február 27. hétfő at 23:14

   Olyan, hogy lelek, a szo klasszikus formajaban nem letezik. Ahogy irtad, az agyban lezajlo kemiai folyamatok osszesseget nevezzuk annak. De hogy ne ilyen szaraz tudomanyos magyarazatot adjak, a “lelek” tulajdonkeppen az elmed, az onkeped, az emlekeid osszessege, a tudatalattid, egyszoval a letezesed szellemi formaja.

    
 78. ditte

  2012. február 27. hétfő at 22:21

  “Amit a lélekről írtál, rövid válasz: Az nincs. Minden érzelmünket az agy produkálja.”kantarellatol
  “Amúgy nem csak az embereknek van lelkük. Az állatoknak is van” agyragobogar

  Látom ebben a témában különböző véleményen vagytok.

  “Ditte… ha bármit meg is akarsz érteni, ahhoz két dolog szükséges… egyik, hogy elkezd használni az agyadat, a TIÉDET és nem azt amit mások bele akarnak tukmálni. A másik meg, hogy minél több kérdést tegyél fel magadnak és KERESD MEG A VÁLASZOSZOKAT”

  Hat köszönöm a jó tanácsot. 🙂
  Hidd el h nem arra várok h belém tukmaljatok bármit is.
  Azért kérdezlek benneteket, az evolucioval kapcs.mert ti nagyon profik vagytok a témában.
  Nem találom rossz dolognak ha az ember attól ker infót, aki kiismeri jól magát…
  Ádám azt írta h az emberre válás nagyon jól körül van írva.en csak erre lettem volna igazán kiváncsi.en, mint egyszerű ember, úgy vagyok vele, h ha ez a téma meggyőző a szamomra, akkor igen is,én fogom tovább a válaszokat keresni.
  Én nem bántam volna ha az ember evolúcióját valaki összefoglalva betette volna ide.

  “Amit te elképzelsz, hogy “győzzetek meg”, az olyan mintha egy komplex matematikai egyenlet megoldását szeretnéd MEGÉRTENI, de közben csak az EREDMÉNYRE vagy kíváncsi.”

  Ha egy bonyolult matematikai feladatot szeretnek megoldani, akkor hívom a férjem h segítsen.az ő segítségével sikerűl az eredményt megkapni….
  Az ev.kapcs. megkértelek benneteket, mert bevallottam, h bonyolult téma és hiába kezdek itt ott olvasgatni ha nem biztos h értem.

  “Csakhogy te úgy látszik nem megérteni akarod, hanem csak “ELHINNI” mint eddig bármit is… Nem elhinned kell hanem MEGÉRTENED.”

  Ha csak hinni szeretnem, mar rég elhittem volna….
  Éppen h megérteni szeretnem.

  De mindegy.latom h belefaradtatok mar….én is….

   
  • Ricsi

   2012. február 27. hétfő at 23:47

   en azt hiszem, kantarella es agyragobogar egy es ugyanazon dologrol beszelt, csak mas szavakat hasznaltak. kantarella az altalam fentebb megfogalmazott ertelmezest hasznalta, agyragobogar pedig a “lelek” szot, amirol tudsz asszocialni. valojaban viszont valoszinuleg arra gondolt, hogy az allatoknak is van szellemi vetulete a letezesnek, maximum nem olyan melysegu, mint nekunk, embereknek. de termeszetesen erzelmeik vannak, emlekeik, valamilyen formaban gondolataik is (mar persze azoknak a fajoknak, melyeknek az ertelmi szintje ezekhez a komplexebb mentalis mutatvanyokhoz kielegito, pl: foemlosok, delfinek, disznok, kutyak).

   “Én nem bántam volna ha az ember evolúcióját valaki összefoglalva betette volna ide.”

   en legjobb tudasom szerint igyekeztem ezt megtenni. a kulcs gondolatok ehhez a temahoz mindenkeppen a 24-ik kromoszomapar osszeforrasa, amit a warlord altal belinkelt “alacsony szarmazasunk kitorolhetetlen nyoma” videoban talalsz, valamint a genetikai kodok egyezese a csimpanzokkal es ennek az egyezesnek a szazalekaranyos csokkenese, ahogy a torzsfejlodesben az emberektol mind tavolabbi es tavolabbi fajok genkeszletet veszed.

   az atmeneti fajokkal kapcsolatban pedig csak annyit, hogy tulajdonkeppen minden fosszilia az. nem fogsz talalni kentaur-szeru lenyek kovuleteit, vagyishogy egy homo sapiens felsotestu, de csimpanz alsotestu egyed maradvanyait, mert a dolog nem igy mukodik. ugye sokszor beszeltuk mar, hogy az evolucio nagyon lassu, emberi esszel szinte felfoghatatlanul lassan torteno folyamat.

   tehat az atmeneti faj azert nem ertelmezheto kifejezes, mert nincs atmenet szembeszoko, amolyan mutans formaban. minden faj atmeneti, hiszen az evolucio nem allt meg, ma is tart. hogy erthetobb legyen, csak gondolj bele, hogy a kozepkorban ugy 150 cm volt egy europai felnott ferfi atlagmagassaga. ma ugyanez durvan 180 centimeter. azok a 150 centis emberek atmenetek voltak, mert mara mar magasabb, hosszabb csontozatu emberek elnek a helyesebb etkezesbol, egeszsegugyi-ellatasbol es sok minden egyeb okbol kifolyolag. ez tehat a fejlodesunk egy apro aspektusa, az atlagos termet valtozasa. az evolucio elmelete nelkul massal nem magyarazhato jelenseg ez. mindennek nyugodtan utananezhetsz, jol dokumentalt tenyek. sot, eleg csak egy muzeumba elmenned es megnezned a kozepkorbol fennmaradt koporsok, ruhak, lovagi pancelok, labbelik meretet hogy lasd, mekkora kulobsegek vannak csupan par szaz ev tavlatabol.

   es ezek utan gondolj bele, ez alig par szaz ev, talan egy tucat generacio leforgasa alatt. mi pedig sokszazmillio evekrol beszelunk az emberre valas evoluciojanak kapcsan! lenyugozo dolgok ezek.

   hogy azonban emlitsek egy peldat a klasszikus, fele ilyen, fele olyan “mutans” atmeneti fajra peldaul az archaeopteryx nevu oshullo-madar leny.

   “Az Archaeopteryxnek voltak szárnyai és tollai, amelyek hasonlóvá tették a mai madarakhoz, ugyanakkor fogai voltak és olyan csontváza, amely még Theropoda dinoszaurusz ősei jellegzetességeit őrizték.”

   http://hu.wikipedia.org/wiki/Archaeopteryx

   lathatod tehat, milyen kerek egeszt alkot az evolucio “elmelete” (szandekos az idezojel, korabban leirtam, mit es miert nevezunk elmeletnek), mellyel szamtalan jelenseg es kerdes magyarazhato, vizsgalhato es bizonyithato es az elmult 150 evben pedig egyre csak gyarapszik az evoluciot alatamaszto bizonyitekok szama (genetika, fossziliak, stb.).

    
  • agyragóbogár

   2012. február 27. hétfő at 23:52

   definíció kérdése az egész. Én lélek alatt azt értem, hogy érző lény, képes érzéseket produkálni, reagálni, intelligens, tanulni tud. “lelke van” azaz nem egy kő vagy egy csupor. Olyan lélek, amely felmegy a menybe és ott majd örökké él, szerintem sincs. Amit én “léleknek” nevezek, azt szerintem is az agy produkálja.

    
  • Kantarella

   2012. február 28. kedd at 12:39

   „Én nem bántam volna ha az ember evolúcióját valaki összefoglalva betette volna ide.”
   Kedves Ditte
   Az evolúció gimnáziumi tananyag. Kizárt, hogy te nem tanultál róla, vagy nem tudnál hozzá könnyen anyagot találni, ha tényleg érdekel. Gimnázium ELSŐ osztályában még történelemből is az ELSŐ órán összefoglalják az emberi faj fejlődését.
   4-5 éve még az újságárusoknál is kapható volt a Természettudományi Enciklopédia, annak a második része csak az evolúcióról szól. Röviden, de érthetően levezeti az emberré válást is.
   Láttam egy jó kis dokumentumfilm, ami kifejezetten az ember evolúciójáról szolt, de azt vagy 5 éve láttam, így elfogadható, ha nem emlékszem a címére. Helyette viszont:
   http://videotorium.hu/hu/recordings/details/2480,Az_ember_es_kornyezetenek_evolucioja
   A kontinensek átalakulásáról, földmozgásokról is beszél benne, és a bácsi gyakran elkalandozik, anekdotázik, de türelem, több leletet is bemutat. (Ide vágó részek: 00:06:20- 00:09:55, 00:30:12 nagyjából a végéig, de itt-ott vannak kitérések.)

    
   • ditte

    2012. február 28. kedd at 20:03

    “Az evolúció gimnáziumi tananyag. Kizárt, hogy te nem tanultál róla, vagy nem tudnál hozzá könnyen anyagot találni, ha tényleg érdekel.”

    Szia Kantarella!
    Öszinten megmondom, h abban az időben engem ez a téma nagyon nem foglalkoztatott.
    Egyszerűen nem érdekelt.
    Mivel most itt hirtelen nem tudtam a történelem könyvet, meg ehhez hasonlót lekapni a polcról,ezert farasztottalak itt benneteket.
    A másik dolog amiért itt voltam, az az, h érdekelt a Ti véleményetek is.
    De nézem amit küldtel és megpróbálok egyedül tovabb boldogulni…

     
   • Ricsi

    2012. február 28. kedd at 20:09

    ditte, olvasd el azt is, amit en irtam, remelhetoleg par kerdesedre valaszt ad.

     
  • agyragóbogár

   2012. február 29. szerda at 03:45

   még egy videó amit érdemes megnézni (magyar felírattal a cc-re kattíntva)

    
   • ditte

    2012. február 29. szerda at 11:21

    Na szuper, az i Pad-on nincs “CC” gomb.. :)mar a másik videót sem tudtam megnézni.
    Németes vagyok és angolul nem erteeeem!!!!!

    Ricsi! Olvastam….köszi. Most gyűjtom az infót, majd jövök.

     
   • ditte

    2012. február 29. szerda at 11:24

    A “CC” gomb miatt meg nem örülök, hanem 😦 …….

     
 79. Tubákos Szelence

  2012. február 27. hétfő at 22:39

  “Ha szereted Istent, és szereted a hozzátartozóidat, hozz áldozatot”, ezzel magyarázta a rendőröknek szörnyű tettét egy brassói nő, aki pénteken lefejezte hat hónapos gyermekét, miközben az Ótestamentumból idézett. A pünkösdista 27 éves Monica Iudeanut szombaton tartóztatták le különösen kegyetlen gyilkosságért, tudósít a Manna.ro.

  A rendőröknek elmondta, a kicsi egyáltalán nem vette zokon, hogy megölte őt, hiszen Istennek ajánlotta fel áldozatként. A gyilkossághoz az anya az Ótestamentumból is felolvasott.

  http://kitekinto.hu/nonpolitik/2012/02/27/lefejezte_gyereket_hogy_felaldozza_istennek

   
 80. ditte

  2012. február 29. szerda at 12:47

  Ok. Szépen le van vezetve, h hogyan lett a majombol az ember…
  De h alakult ki majom?
  Ezt nem latom…..keresem….segítsetek!
  Szeretnek a majomtol visszafelé haladni idöben.

   
  • AK

   2012. február 29. szerda at 13:02

   Ajánljunk könyveket, filmeket?

    
  • xingtao

   2012. február 29. szerda at 13:04

   Az ember nem a majomból lett, de ezt már egy csomóan elmondták…. 😦

    
   • ditte

    2012. február 29. szerda at 14:34

    Na mostmár ne kavarj be kedves xintago!
    Amit Kantarella be linkelt nekem azt úgy értettem ,h az emberszabású majmok a közös őseink.
    Csak arra lennék kiváncsi, h ez az ember szabású majom h fejlődött majommá.

    Köszi a könyveket de szerintem egy egész könyv az sok lenne nekem.tartok tőle, h sokminden nem lenne tiszta.De nem hiszem h pont ez a fontos téma nincs összefoglalva szépen, érthetően úgy mint az a videó amit Kantarella is belinkelt.
    Ha van valami jó film ezzel kapcs. azt is szívesen megnézném.

     
 81. AK

  2012. február 29. szerda at 14:53

  Az emberszabású majmokkal közös ősünk van, nem majomból lettünk. Nézd meg újra az ismeretterjesztő anyagokat, mert akkor valamit félreértettél…

   
 82. ditte

  2012. március 1. csütörtök at 11:58

  Ok. Megértem h nem valaszoltatok.
  Túl egyszerűen szerettem volna megérteni ami nagyon bonyolult.
  Végülis a következő  kerdes a legégetőbb kerdes a szamomra.az ajánlott olvasmányokhoz most nem férek hozza de ezt lehet össze tudja foglalni valaki.vagy egy linknek  is örülnèk.

  “A Fajok eredete című művében Charles Darwin így írt: „Ha be lehetne bizonyítani, hogy létezett olyan bonyolult szerv, amely nem jöhetett létre számos apró, egymást követő módosulás révén, akkor elméletem teljesen megdőlne.”
  Az élő szervezetek számos szerve működik úgy, mint egy „gépezet”. Ezek a gépezetek csak akkor funkcionálnak, ha az összes részegységük jelen van (ilyen például a baktérium ostora). Ha bármely részegységet kivesszük, a teljes gépezet összeomlik. Az „egyszerűsíthetetlen” kifejezés azt jelenti: „Nem lehet egyszerűsíteni vagy kevesebb egységből álló szerkezetre lebontani.” Az ilyen gépezetek azért „egyszerűsíthetetlenül összetettek”, mert ha kevesebb részegységük lenne, nem működnének megfelelően.
  Az evolúció nem képes felépíteni leegyszerűsíthetetlenül komplex szervezeteket, mert az elmélet megköveteli, hogy minden élőlény kis lépések sorozata révén alakuljon ki, s eközben mindvégig „sikeresnek” is kell lennie, azaz megfelelően funkcionálnia kell. Egyszerűsíthetetlenül összetett szervek nem jöhetnek létre apró lépések sorozatával, mert a szerv csak abban az esetben működik, ha minden részegysége egy időben jelen van. A „mindent vagy semmit” játszmákban az evolúció „közbülső lépései” nem jöhetnek szóba, mert ebben az esetben a szerv nem funkcionálna. Az egyszerűsíthetetlen összetettség, mint biológiai tulajdonság tehát nem alakulhat ki evolúció révén. Az evolucionista Robert Carrol így fogalmazta meg kételyét: „Hogyan magyarázhatjuk meg teljesen új szervek, mint például a denevérek, a madarak és pillangók szárnyának kialakulását fokozatos evolúció révén, ha egy félig kialakult szárny hasznos szerepét majdnem lehetetlen elképzelni?”
  A témához kapcsolódó ajánlott irodalom: Michael Behe, Darwin’s Black Box. „Irreducible Complexity: The Challenge to the Darwinian Evolutionary Explanations.” Magyarul is megjelent: Behe, M. J. Darwin fekete doboza. Az evolúcióelmélet biokémiai kihívása. Harmat, 2002.”

   
  • AK

   2012. március 1. csütörtök at 15:37

   A Mr. Behe féle “irreducible complexity” (nem egyszerűsíthető bonyolultság) érveket egyesével megcáfolták, már sok-sok évtizede.

   termeszetvilaga.hu/tv2003/tv0302/evolucio.html (írjál elé www-t)

   Itt nagyon egyszerűen magyarázva, az összes teremtéshívő butaságot helyre teszi kedves Dulai Alfréd (az Magyar Tudományos Akadémia tagja, szakterülete: Őslénytan, földtan).

   Az ennél sokkal tudományosabb (nehezebben érthető) magyarázatok angolul vannak.
   Kicsit is komolyabb tudományos körökben egyszerűen legyintenek az evolúciót megkérdőjelezőkre. Ezek a témák amiket bedobsz neked ugyan még újdonságnak és komoly érveknek tűnnek, de igazából lerágott csont mind.

   Sajnos tudom, hogy nagyon sokáig tart megérteni az ilyen alapvető tudományos dolgokat is. Én is kb. 200-300 órányi különféle (angol nyelvű) tudományos előadást néztem/hallgattam meg mire elkezdtem képbe kerülni kozmológia, elméleti fizika és evolúció témakörökben. Még így sem tudok mindenre csípőből magyarázatot adni, mert nem magoltam be az anyagot. Csak egyszer felfogtam és elgondolkodtam rajtuk.
   Ezért mondták a többiek, hogy a kutatást, tanulást neked kell végig csinálnod. Senki nem fogja a szádba adni a válaszokat, mert egyikünk se fogja venni a fáradtságot, hogy tanári szinten megtanuljuk az evolúció/csillagászat/geológia témaköröket.

    
  • Ricsi

   2012. március 1. csütörtök at 17:24

   ditte, nagyon dicseretes, hogy utananezel dolgoknak. oszinten mondom.

   azt azonban nem art szem elott tartanod, hogy az elmult szazotven evben, szo szerint tizezrek (altudosok, vallasi fanatikusok, predikatorok, kotekedo egyetemistak, magukat alternativ tudomanyok ertojenek vallo dilettansok, hasrautesszeru elhatarozasbol onjelolt “tudomanyos” irok, satobbi satobbi) probaltak megtamadni az evoluciot es lukat keresni benne.

   mind, egytol-egyig kapufat rugtak, a nevukre is kar emlekezni. hidd el, hogy ez a dolog nem olyan, mint a nepmeseben, hogy mindig van egy szegenyember legkisebb fia, aki megcsinalja azt, amit elotte mar sokan probaltak, de elbuktak. Behet es az egyebkent nem altala eloszor talalt suletlensegeket mar szantalanszor cafoltak. hidd el, ha LENNE akar csak egy minimalis hiba, cafolhato resz az evolucioban, mar megtalaltak es vilaghire ment volna. vannak dolgok, amiket MEG nem tudunk magyarazni, amiket viszont mar igen, azok KEREK egeszt, hibatlan, koherens kepet adnak. ugy kepzeld el, mint ha egy egy pontra iranyitott tavcsovon at neznel valamit. tudod, hogy a latomezodet hatorolo koron kivul, a feketesegben van meg, amit nem latsz, tudod, hogy van ott is neznivalo. am amit a koron belul latsz, az eles, szines, lathato, ertelmezheto kep.

   az evolucio esetben pedig egyre csak szelsedik a latomezo kore, egyre csak fogy a fekete vakterulet korulotte. meg van belole, de rohamosan fogy es minden, ami a latomezonkben megjelenik, csak hozzatesz a mar eddig is latott kephez.

   amit erdemes tenned, hogy ha valami olyat talalsz, ami ugy tunik, hogy a szegenyember legkisebb fia lesz az evolucio elmelete ellen (nevezzuk most ezt a valamit xy-nak), a google-ban keress ra, hogy “xy kritikaja” vagy “xy cafolata”. akar angolul is, bar tudom, hogy nemetes vagy (mondjuk nemetul is megprobalhatod, eleg nagy esellyel vannak dolgok, amiket magyarra nem forditottak meg le vagy nem elerheto, nemetul viszont igen). ha talalsz valamit, az mindig gyanus. marpedig az ilyen csodalatos felfedezeseket altalaban postafordultaval szoktak atomjaira szedni az adott tudomanyterulet neves kepviseloi.

   mint ezt az alabbi cikk is igazolja:

   http://criticalbiomass.freeblog.hu/archives/2010/03/31/Nem_ertik_7_-_ReRe_Csokkenthetetlen_komplexitas/

   hosszu cikk, de minden kerdesre valaszt kapsz, mellesleg Behe hibas elmeletei is meg vannak magyarazva. ertheto nyelven, jol megirt cikk, javaslom, hogy tenyleg megeri atragni magad rajta.

   a vilag legnevesebb tudosai, kutatointezetei elvetik a teremtest, istent es az evoluciot tekintik elfogadottnak.azt hiszem, egyetertesz abban, hogy komolytalan lenne az olyan osszeeskuves-elmeletek idecitalasa, minthogy a gonosz tudosok vilagtanacsa titokban akarja tartani itt a peldaul Behe altal feltart nagy igazsagokat.

   ha megis ilyesmit gondolnal, csak gondold el, mit is feltetelezn ezzelel. feltetelezned, hogy azok az elmek, amik hozzajarultak ahhoz, hogy az eletedet megkonnyito, vagy esetlegesen megmento, a szorakozasodat, utazasodat, biztonsagodat, kenyelmedet, egeszsegedet jelento mindenfele dolgokletrejojjenek (gyogyszerek, digitalis kamerak, repulok, utak, epuletek, orvostudomany, mikroszalas technikak, satobbi), az ezeket kitalalo, fejleszto, karbantarto, ujito, forrdalmasito szakemberek mind tevednek egyvalamiben, mar szazotven eve es jobb otletuk nem leven, megprobaljak atverni a vilagot. reszecskegyorsitot raknak ossze, hibrid autot, orvosi lezereket, felterkepezik az emberi geneket, elolenyeket kepesek klonozni es szondakat kuldenek a marsra, de ebbe a 150 eves elmeletbe bizony folyamatosan beletorik a bicskajuk. alapvetoen tehat kontarok, mert a metodusaik nem vezettek oket jo nyomra az evolucio “hibas voltaval” kapcsolatban, am ugyanezek a metodusok es kutatasi elvek, melyek nem voltak elegek az evolucio hibajara ravezetni oket, azert megiscsak valahogy eredmenyeztek mindazt, amit az iment felsoroltam.

   azt feltetelezned tehat, hogy mindennel, de mindennel, amit az elmult tobbszaz evben kaptunk a tudomanytol es a tudosoktol csupan vakszerencse volt. szerencse, hogy mukodik a rendszer, a vilag, a civilizacios vivmanyok korulottunk, mert ha feltetelezned, hogy rosszul allnak a kerdesekhez es nem latjak a fatol az evolucio hibas erdejet, akkor ezek szerint nem jobbak a tudosok, mint az a diak, aki altalanos iskolatol fogva rossz megoldokepletekkel, de valahogy megis vegig jelesre vizsgazva szambazik el a summa cum laude matematika diplomajaig.

   azt feltetelezned, hogy ok a viccbeli sofor, aki hallgatja a radioban a rendkivuli hiradast, hogy vigyazzanak az autopalyan kozlekedok, mert egy orult szembehajt a forgalommal, majd ez a sofor duhosen kapcsolja ki a radiot, magabol kikelve: “mit egy, MIND!”

   remelem, latod, mennyire tarthatatlan es onmagat cafolo gondolat lenne mindezt feltelezni.

   szoval tenyleg olvasd vegig a belinkelt cikket, mert rengeteg kerdesedre magyarazatot fog adni. komolyan.

   utana ha van meg barmilyen kerdesed, szivesen valaszolok.

    
   • AK

    2012. március 1. csütörtök at 18:16

    Well put!
    A nép egyszerű fia csak ámul a gondolatmeneted vakító világosságán. 🙂

     
   • ditte

    2012. március 1. csütörtök at 20:40

    Ricsi, most egy picit félreértettél.nem azért linkeltem ezt be, mert örültem, h végre találtam egy oldalt, ahol megkerdojelezik az ev. Hanem mert itt volt legjobban megfogalmazva, ami engem (egy egyszerű ápolónőt) a legjobban foglalkoztat. Mégpedig,

    “Az élő szervezetek számos szerve működik úgy, mint egy „gépezet”. Ezek a gépezetek csak akkor funkcionálnak, ha az összes részegységük jelen van (ilyen például a baktérium ostora). Ha bármely részegységet kivesszük, a teljes gépezet összeomlik.”

    Na ez az ami a szamomra felfoghatatlan…
    Elolvasom amit küldtel… Köszi

     
 83. Papírkutya

  2012. március 2. péntek at 17:21

  Ami rám mindig nagy hatással van, az a különböző ókori vallások összehasonlítása.

  A Zeitgeist című gondolatébresztő filmnek az első része a vallásokkal, ezen belül is a kereszténységgel foglalkozik. Megdöbbentő hasonlóságok vannak a zsidó-keresztény és a más vallások mesefigurái között, Jézussal az élen.
  Bár az asztrológiáról szóló fejtegetés belemagyarázásnak tűnik nekem és pár helyen szerintem túloznak, a különböző vallási alakok között hasonlóság mindenképp érdekes!

  Nézzétek meg! Hívőknek is elgondolkodtató lehet!

  Ez az: 00:11:40 – 0:40:30

   
  • Papírkutya

   2012. március 2. péntek at 17:30

   Elnézést, nem az evolúciós téma közepébe akartam írni, hanem a legvégére, de véletlenül ide illesztette be a hozzászólást.

    
 84. ditte

  2012. március 5. hétfő at 11:07

  1:

  Részletekben teszem be, mert azt írja h a rendszer-moderácora var…

  Hat igen, nem egyszerű téma ez az evolúció de mostmár nagyjából tudom miről is van szó.aminek nagyon örülök.
  Mindig próbáltalak megérteni benneteket.ki miert gondolkodik, vagy kommentel ugy ahogy…sokszor sikerült is.
  Hátha most ti is megértetek engem és nem gondoljátok azt h szűk agyú emberke ez a ditte….
  De csak nagyon röviden…
  Az evoluciot valószínű h nem fogom atlatni egészében,mintahogy sokan masok sem,de az biztos,h a gyerekeimnek fogok róla beszélni.
  Nem fogok olyan alaposan utána járni mint Ti de biztos vagyok benne ,h sokminden bizonyítva van.pl a link amit Ricsi tett be a lepkével kapcs. Vagy a  ” haziasitas”. Stb. És ami bizonyítva van,arra butaság lenne azt mondani h nem igaz.
  Jó dolgokat tettetek be…köszi 
  Sokáig mérlegeltem. Lehet,  h azt fogjátok gondolni h “na hat, persze h a kis “fundi” meg az evoluciot is összehozza Istennel…. 
  Lehet sok  keresztény abban hisz, (azért ide sorolhattam sokaig jó magam is)h a teremtés történet szószerint a mi általunk számított 7 napban  van suritve.en úgy gondolom, HA Isten teremtette ezt a világot, akkor az hosszú folyamatok sorozata volt.és mint mar egyszer írtam, ebbe sokminden belefèr.
  Mire a “6.”napon megformalta az embert, addig lehet tenyleg több millió  vagy milliard év telt el… Az elővilágban végbement fejlődési folyamatok, még mindig nem zárják ki Isten letezeset.

  Vannak dolgok amik számomra megmagyarazhatatlanok.
  mint írtam mar régebben, h történtek olyan dolgok amiket nem tudnek,hova sorolni. Tudom h nektek ezek nem bizonyítékok, sőt nevetsegesek,de szamomra felteszik a nagy kérdést Isten létezésevel kapcs. 
  Pl. Amiről mar egyszer írtam, mégpedig a barátnőm gyógyulása.
  Itt van megegyszer, egy picit bővebben.

   
 85. ditte

  2012. március 5. hétfő at 11:10

  2:
  4 evvel ezelött a baratnöm halalos beteg lett. az orvosok mindent megtettek a gyogyulasa erdekeben de sajnos a vegen nem tudtak mit mondani a ferjenek, csak azt,h sajnos nem tudnak mar mit tenni…ezt egy csutortok este kozoltek vele.Barnus felhivott es megkert h menjek be hozza.bementem es elmondta azt amit en mar addig is valahol tudtam, csak eddig nem mondta egyik doki sem ennyire hatarozottan.Minden napomat ott töltöttem a baratnőmmel az intenziv osztalyon. en a “nagy” hivö még imadkozni sem tudtam erte.(nem egy olyan gyulibe nottem fel ,ahol minden napos volt a gyogyulas, igy hát nem szamitottam nagy csodara.)Apolonökent hittem az orvosoknak es a sajat szememnek es tudtam, h innen mar nincs visszaut es felvoltunk keszülve a legrosszabbra.Hozzateszem h ez a csalad nem volt kereszteny de Barnus (a ferj) megtanult ott imadkozni.
  Ezen a csütörtöki esten nagyon össze törtünk.ejszakara megint én maradtam Mihivel(barnus felesège)mert Barnus haza kellett menjen a gyerekekhez.
  Mielőtt elment, megállt az ágy végében és szamomra furcsán nézett Mihire. Közel ment hozza, figyelgette…én meg megkérdeztem, h szeretne talán imádkozni mielőtt elmegy? Azt mondta h “nem”. Ő mar imádkozott.mondtam, h akkor induljon haza…
  Annyit mondott, mielőtt elment h “meglátod holnapra jobban lesz”
  Mondtam ” jó ” Hinni nem hittem benne de Barnusert már kezdtem aggódni.
  Másnap felhívott 
  ,h beszelni szeretne velünk.
  Meggyozodve állította,  h ne aggódjunk Mihiert, mert meg van gyogyulva, csak az orvosok még nem tudnak róla.
   Na amikor ezt meghallottuk, akkor gondoltuk ám igazan h most nagy baj van.Ott a ket gyerek,Mihi nem sokaig lesz közöttünk, Barnus meg megbolondult.
  De megdöbbentő dolgokat  mondott el….amikor figyelgette mihit csütörtök este és én megkérdeztem tőle, h szeretne e imádkozni,akkor azert mondta h “nem” mert ő akkor ott mar meg volt győződve arról h nem kell  gyógyulásèrt imádkozni, mert az már megtörtént…egész éjjel azt érezte h masnap el kell mondja ezt mindenkinek.bevalotta h attól félt h őrultnek fogjak tartani és ezert csak úgy döntött,h vár mèg vele, míg latja h Mihi tenyleg jobban lesz. De  megis “valaki” bátorította h ne féljen, mondja csak el nyugodtan.igy mi voltunk az elsők, másnap akiknek elmondta.
  Aztan bement a korhazba es megölelte a föorvost es azt mondta neki, h nincs semmi baj,meglatjak h nemsokara jobban lesz.mèg az is megfordult a fejeben , h haza vigye Mihit, de mivel az intenzíven volt és csak steril körülmények között maradhatott életbe, persze h nem engedtek.Vegulis mihi meggyogyult es azota született egy kisfiuk is.Barnus elmeselt mindent, h min ment keresztül 2 het alatt.hihetetlen volt amiket elmondott, a gyogyulas mar csak a vege volt a tortenetenek..csak amultam es szegyelltem magam a hitetlensegemert.na Mihit tenyleg csodakent mutogattak a klagenfurti korhazban.termeszetesen a bbc-be nem került be de arra a web.oldalra, ami egyedi az orvosok köreben az egesz vilagon, oda igen.Van egy olyan oldal ahova beirnak
   minden extrem es még addig meg nem törtent esetet,h ha megegyszer elöfordulna akkor tudjanak rola.

   
 86. ditte

  2012. március 5. hétfő at 11:12

  3:
  szamomra ez az eset volt az egyetlen csodálatos gyógyulás ami ugyan nem velem történt de a szemem elott zajlott.

  Felteszem a kèrdèst, h honnan volt Barnusban ez a meggyőződés?
  Honnan volt ilyen biztos a dolgában és mi adta az erőt neki, h ezt elmondja?
  Persze biztos h ezt is valahogy meg lehet magyarazni….ha van valami ötletetek szívesen meghallgatom.

  A másik dolog ami nagy kerdes a szamomra a halál közeli élmények közül, a BBC által készített doku amit egyszer mar betettem nemetul.Most megtaláltam angolul is.A legérdekesebb rész, a 3. volt. Mivel ez az eset ennyire kontrollált körülmények között zajlott le, számomra bizonyít valamit…
   Tudom h ez a téma is mar végig volt ragva de megis……

  Itt az egész BBC film.en a harmadik részét kerestem meg angolul de biztosan meg van a többi is ha valakit érdekel.

  Személyesen velem is történtek olyan dolog amit a természetfeletti nélkül nem tudok hova tenni de azt nem írom le, mert azt mar tudom ,h szamotokra a személyes megtapasztalas nem bizonyíték semmire.

  Szóval  nem tudom….

   
 87. AK

  2012. március 5. hétfő at 12:41

  Értjük! Ha valamit nem értesz, berakod istent a képbe. Sokan vannak ezzel így. Mi nem.

   
  • Papírkutya

   2012. március 5. hétfő at 23:31

   Biztos másmilyen belülről, mindenféle érzelmekkel telve átélni egy ilyen csodás esetet, mint nekünk olvasni. Egy istenhívő ezeket Istennek tulajdonítja. Egy nemhívő annyit mond: nem tudom, hogy történt. Mindenki olyan modellt állít fel, amilyen a világnézetéből következik.

   Szerintem sok “csodás esemény” önmagunkból indul ki. Korábban intenzíven gyakoroltam a “pozitív gondolkodást”. Olyan dolgok jöttek össze, hogy csak ámultam. Pedig egyáltalán nem volt Isten a képben! Csak erősen hittem valamiben, ami megvalósult. Ilyen értelemben tényleg működik az ima, meg a “vonzás törvénye”. Viszont ezeket leginkább az emberi elme érdekes működésével meg tudatalatt a külvilág felé sugárzott viselkedéssel magyaráznám.

   Ugyanígy nagy szerepe van a gondolkodásnak abban, hogy valaki beteg lesz, vagy meggyógyul. Nagyon sok betegségnek van pszichoszomatikus oka (is). Én is tapasztaltam már saját magamon, hogy a test és a “lélek” szorosan összefügg. Voltak már komolyabb pszichoszomatikus tüneteim stressz hatására. Meg többször történt már velem, hogy beteg voltam, éjszaka valamilyen katartikus álmot láttam és másnap reggelre meggyógyultam. Tehát valamilyen módon kapcsolatban volt az elmém a testemben zajló folyamatokkal. Ez nagyon érdekes dolog.

   Ellenpélda az “ima erejére” “a nagy imádkozás-kísérlet”. Kórházban fekvő betegeket 3 csoportra osztottak. Egyik csoportért egy egész gyülekezet imádkozott, de nem tudták. A másik csoportért szintén, de ők tudták. A harmadik csoportért nem imádkoztak. Eredmény: Akikért nem imádkoztak, vagy nem tudták, egyforma számban mutattak komplikációkat. Akikért imádkoztak és tudták, azok viszont nagyobb arányban mutattak komplikációt, valószínűleg egyfajta “teljesítménykényszer” miatt.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Studies_on_intercessory_prayer (the STEP project)

   Szóval én azt mondom: igen, vannak ilyen érdekes esetek és szerintem a legjobb hozzáállás nem a “csodák” tagadása és teljes figyelmen kívül hagyása, de nem is ezek a magabiztos kijelentések, hogy “ez biztosan Isten volt”, hanem megtalálni ezeknek a pszichológiai/orvosi magyarázatát (ha lehetséges). Ha meg nem sikerül, akkor csendben ámulni. 😀

   Mi a véleményetek erről?

    
 88. Ricsi

  2012. március 9. péntek at 16:39

  “……legalábbis reméled, mert ha nem, akkor nagyon megszívtad….”

  Hogy szakadt volna az a fenyegetozo, rohadt bigott fejed anyadba, te mocskos kereszteny szarhazi.

   
 89. xingtao

  2012. március 9. péntek at 17:08

  Csak kibújt a szög a zsákból…
  Ahhoz képest, hogy magadat gondolkodó embernek állítottad be, máris ugyanazon a szinten mozogsz a fenyegetőzéseddel, ahol a többi bigott, valláskárosult hozzászóló.
  Ezt Ricsi kissé élesen fogalmazta meg, de teljesen igaza van – kissé unalmas már ez a műsor.
  Magánügyed, hogy a sok közül melyik elavult ókori világképhez ragaszkodsz, de elég bicskanyitogató, amikor fenyegetőzöl a kedvenc mítoszhősöd nevében.

   
  • Ádám

   2012. március 9. péntek at 17:35

   Mivel MINDIG ide lyukadunk ki, megfogalmazódott (ismét), hogy ők valójában nem is a Főnököt szeretik, hanem a szolgáltatást (örök wellness), amit beígért… Mi ez, ha nem álszentség?
   Mindenki csak a tyúkszaros életét félti és örök életért cserébe bármekkora marhaságot képesek összehordani…

    
 90. xingtao

  2012. március 10. szombat at 03:42

  Ezt a novellát ismeritek?
  Harry Harrison – Bűnbeesés
  http://astroticum.wordpress.com/2011/02/21/harry-harrison-bunbeeses/

   
  • Warlord

   2012. március 10. szombat at 21:40

   Eddig nem ismertem,de elolvastam!
   Nagyszerűen mutatja be a mű,ahogyan a keresztény hit képes az addigi természetszerűleg kiegyensúlyozott életeket, ill. mindent,ami addig evidens,magától értetődő volt,felforgatni,tönkretenni!

    
   • xingtao

    2012. március 11. vasárnap at 07:45

    Erről a novelláról a szkeptikus fórumon szereztem tudomást, korábban én sem ismertem. De tényleg remek kis írás.

     
   • Papírkutya

    2012. március 12. hétfő at 22:40

    Én is elolvastam! Köszönöm, xingtao, hogy kiraktad!

     
 91. Warlord

  2012. március 11. vasárnap at 22:56

  Megfogalmazódott bennem egy kis történet,de hogy én is használjak „nagy szavakat”,nevezzük példázatnak! 😉
  Legyen a címe mondjuk „Példázat a gyermekeire haragvó atyáról”
  Íme a történet:

  Volt egyszer egy atya,akinek – hihető, vagy nem – ,de száz gyermeke volt.
  Volt ennek az embernek egy hatalmas kertje,amelyben különlegesebbnél különlegesebb gyümölcsöket termesztett,amelyeket eladva, erről a hatalmas pereputtyról is gondoskodni tudott.
  Egyetlen kikötése volt gyermekei felé,hogy nem ehetnek a fák gyümölcseiről,mert hiszen akkor oda a megélhetés,ha pedig mégis ennének,megbünteti őket.
  Egy napon azonban a szomszéd gyerek,aki irigyellte az atya száz gyerekét,ügyes mesterkedésével rávette az elsőszülött fiút,hogy egyen a gyümölcsökből.
  Az végül engedve az unszolásnak evett is,meg adott belőle a többieknek is.
  Az atya este hazatérve szörnyülködve vette észre,hogy meg lett dézsmálva a gyümölcsös.
  Azonnal kérdőre vonta a gyermekeket,mire a legnagyobb végül bevallotta,hogy ő volt a ludas a dologban,mert rávette a szomszéd gyerek.
  Erre az atya végtelenül feldühödött,olyannyira,hogy ásott a kertben egy hatalmas,mély vermet,amelybe beledobta az összes gyerekét a szomszéd gyerekkel együtt.
  Telt múlt az idő,az atyának kezdtek hiányozni szeretett gyermekei és végül úgy döntött,hogy ad nekik egy esélyt: Lelógat egy kötelet a verembe és ha valaki belekapaszkodik a kötélbe,akkor azt a végén kihúzza.Az idő ugyanis egyre szorította,mivel a tönkretett termés miatt újra fel kellett szántani a kertet,majd újra beültetni,így előbb-utóbb be kellett hogy temesse a vermet,még akkor is,ha esetleg nem kapaszkodik bele az összes gyerek a kötélbe.Számolt is vele,hogy esetleg lesz,aki nem fog kijutni a veremből, mivel ismerte jól a gyermekeit egytől-egyig,hogy milyen rosszak és hitetlenek,meg ott a szomszéd gyerek is közöttük,de azt mondta magában:”Megmondtam nekik,hogy ne egyenek a gyümölcsökből,így a büntetésem jogos és különben is,mindegyikük előtt ott a lehetőség!”
  Szóval lelógatta a kötelet,elmondta nekik a feltételeket és várt,amíg csak az idő engedte.
  A legtöbb gyerek azonban eleve el sem hitte,hogy az apjuk képes lenne rájuk temetni a vermet,így azt mondták,ez az egész csak egy rossz vicc.Akkor egy csomóan nem hitték el,hogy megtartja őket a kötél,így azt mondták,meg se próbáljuk.Sokakat a szomszéd gyerek hitetett el, – akit persze az atya zárt a gyerekei közé – hogy úgysem fogja őket kihúzni!Megint mások a verem oldalán próbáltak volna valahogy kimászni,de persze mind visszaestek.De a legtöbben egyszerűen nem is törődtek az egésszel,csak játszottak,meg rosszalkodtak,egyenesen örültek neki,hogy nincs ott az apjuk,hogy beleszóljon mit csinálnak,meg azt mondták,már amúgy sincs odafenn,magukra hagyta őket.
  Végül néhány mégis belekapaszkodott a kötélbe,azokat persze kihúzta az atya,de a többieket végül betemette a verembe.
  Ezek persze dícsérték apjukat,hogy milyen jóságos volt,hogy kihúzta őket és a többieket hibáztatták,amiért nem kapaszkodtak bele ők is a kötélbe és be lettek temetve.
  Akkor sem gondolkodtak el,amikor már az új kertben, az egykori verem helyén,betemetett testvéreik fölött játszadoztak.

  Bizonyára nem tökéletes,de azt hiszem mindenki kitalálhatja,hogy a történet szereplői közük ki kinek feleltethető meg,de íme egy kis segítség:
  A gyermekek – az emberiség
  Az elsőszülött gyermek – Ádám
  A szomszéd gyerek – az Ördög
  A kert – a világ
  A kötélbe kapaszkodók – a keresztények
  Az atya – az Isten.

  Ki ki döntse el maga,hogy ez az atya mennyire szerette a gyermekeit,vagy hogy mennyire volt jóságos,de az a véleményem,hogy a bibliai Isten esetében is hasonló a helyzet.

   
  • Ricsi

   2012. március 12. hétfő at 07:57

   Nekem nagyon tetszik, megfogtad a lenyeget! Par sorban osszehoztad azt, amihez a buggyant keresztenyeknek egy egesz biblia kellett 😀

   Amugy ebbol a kis alternativ sztoribol is latszik, hogy a keresztenyseg = Stockholm-szindroma.

    
   • xingtao

    2012. március 12. hétfő at 10:01

    Warlord evangéliuma 🙂

     
  • Ádám

   2012. március 12. hétfő at 18:26

   Jó kis írás. Ki kell nyomtatni és a Jehova tanúk kezébe nyomni, amikor kopogtatnak. 🙂

    
 92. ditte

  2012. március 12. hétfő at 07:58

  “Hogy szakadt volna az a fenyegetozo, rohadt bigott fejed anyadba, te mocskos kereszteny szarhazi.”

  Tudjatok, tudom h semmi keresni valóm nem volt itt…
  De akar milyen ocsmányul is beszéltètek a keresztenyekkel soha nem kívántam de még gondolni sem gondoltam senkinek a fentieket.
  Nem értettem igazán a reakciotokat , mert semmi de semmi fenyegetőzés nem volt a szándékom…
  De megértem h egy szar, unintelligens embernek tartotok azert ami, aki vagyok.
  Örülök h sok ilyen kedves és intelligens ateistát ismerhettem meg bennetek.
  Ne haragudjatok h itt voltam!

   
  • Ádám

   2012. március 12. hétfő at 08:46

   Ricsi a fentit nem Neked címezte, ne vedd magadra!

    
  • Ricsi

   2012. március 12. hétfő at 08:49

   ditte, lattad mar eleg sokszor, hogy en azert nem szoktam ilyen stilusban irni. elesen fogalmazok, de nem vagyok vulgaris.

   ez a Ref nevu figura kiverte a biztositekot, hogy idejon es se szo, se beszed, fenyegetozik. ennel undoritobb viselkedes nincs, en SOHA nem mentem meg kereszteny blogokra, hogy lehulyezzem az oda irokat, ott olvasokat.

   SOHA!

   es ez nem is fog valtozni. eppen ezert duhit, hogy mindennek ellenere, annak ellenere hogy ateistanaplo egyik elso mondata volt, hogy teritok kimeljenek, idejon es meg csak enm is teritessel kezd, fenyegetozik. a hitetlenek pokolban valo, idotlen szenvedeset emlegeti, erre gyur.

   ez szerinted mennyire keresztenyi, empatikus viselkedes, raadasul igy bekezdeni egy nyiltan ateista oldalon? mert szerintem nagyon nem az.

   ugyhogy ne vedd ezt magadra, de ez a valaki nem erdemelt jobbat, sot, talan meg ennyit sem erdemelt.

   megmutatta, hogy milyen fene sok keresztenyi szeretet lakozik benne a vallastalanok irant, hat megmutattam en is, mit gondolok errol.

    
  • Ricsi

   2012. március 12. hétfő at 09:00

   @ditte:

   egyebkent valoban eleg zavaro, hogy foglamam sincs, miert, de azt a hozzaszolasomat nem az illeto hozzaszolasa ala listazta a rendszer, hanem joval feljebb.

   talan ezert erthetted felre, de a lenyeg az, hogy nem neked szolt, csak es kizarolag Refnek.

    
  • Kantarella

   2012. március 12. hétfő at 09:05

   Kedves Ditte,
   Nehogy már magadra vedd! Te különb kommentárokat írsz ide, mint ez a Ref nevű nagyokos! Nekem a te hozzáállásod kifejezetten tetszik!

    
 93. agyragóbogár

  2012. március 12. hétfő at 12:26

  A hozzászóllások valószínűleg a “nested kommentelés” miatt vannak így össze vissza. Ahol megnéztem, ott angolul van a kezelő felület, és a módosításokat az “Enable threaded (nested) comments [3] levels deep” résznél kell eszközölni. Ha teljesen ki van szedve, akkor szépen egymás után teszi a kommenteket.
  a wordpress admin zóna->settings->discussion oldalon kell keresni.

   
 94. ditte

  2012. március 12. hétfő at 13:04

  Örülök,h visszanéztem mègegyszer, mert nem akartam elhinni amit reggel olvastam.(mar egy par napja nem voltam fenn.)nagyon csodálkoztam a reakciokon és kerestem is h, melyik hozzászóláshoz passzol ez az indulat de nem tudtam senkiehez kötni, csak az enyemhez. Azt hiszem, mióta itt vagyok mèg nem esett ilyen rosszul egy hozzászólás sem….
  Na de örülök, h nem nekem szólt.
  A “pokolba kívános”keresztenyekrol, szerintem meg tudjatok h mi a véleményem.

   
  • Ricsi

   2012. március 12. hétfő at 13:54

   @ditte:

   en is orulok, hogy visszaneztel, mert nem lett volna jo, ha ugy gondolod, hogy neked szolt a Refnek irt szosszenet.

   mindig szivesen szoktam neked valaszolni es eszem agaban sincs megbantani teged. ugyhogy tenyleg jo, hogy tisztazodott a dolog.

    
 95. Ábris Márta

  2012. szeptember 12. szerda at 20:31

  Undorító, gusztustalan iromány Karla Faye Tuckerről. Lehet, hogy megölt két embert, de attól még te egy kis szartaposó senkiházi vagy, és nem kellene így beszélned egy asszonyról, aki őszintén megbánta a büneit. Ez a cikk a bizonyítéka arra, hogy sok sok emberi hulladék él még magyarországon…

   
  • Warlord

   2012. szeptember 12. szerda at 21:41

   A hozzaszolasod meg annak a bizonyiteka,hogy valojaban az az emberi hulladek,aki egy ilyen eset kapcsan ekkent bir velekedni!Tegyük fel megöli valaki mondjuk a szüleidet,aztan öszinten megbanja.Ezek szerint ugye megdicsered erte?

    
  • Warlord

   2012. szeptember 12. szerda at 21:47

   …es ugyebar te lennel az elsö,aki tiltakoznal,hogy megbüntessek ezert…

    
  • AK

   2012. szeptember 12. szerda at 22:13

   Igazad van kedves Mátra. Én sem értem, hogy lehet ilyen alja egy geci módon nyilatkozni arról az arany nőszemélyről. Ezekből a romlott atepistákból még azt is kinézem, hogy a Dnyepropetrovszki kalapácsos fiúkra is képesek lennének rosszat mondani. Pedig azok csak Szent Jézus Urunk ácsszerszámával akarták megáldani az elesettek orcáját. Szemét istentelen férgek. Ezennel kérem a Szentszellem hatalmas erejét, hogy az ilyeneknél szűnjön meg a zinternet. ÁMEN!

    
  • xingtao

   2012. szeptember 13. csütörtök at 04:22

   A terv a következő: Te megadod a címedet, én feldarabolom a családodat, majd megbánom bűneimet és ezzel jó leszek nálad. Talán még a cukiba is meghívsz egy zserbóra.
   Hm, mit szólsz hozzá? Benne vagy? Mert én benne lennék, a zserbó az egyik kedvencem 🙂

    

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: