RSS

Politikai befolyásuk csökkenésétől tartanak az amerikai evangéliumi keresztények

26 Júl

Az amerikai evangéliumi keresztények úgy érzik, hogy csökken a befolyásuk országuk közéletében. Egy kb. egy hónappal ezelőtti felmérés szerint az evangéliumi keresztény vezetők 82 százaléka érzi így. Ugyanakkor sokkal optimistábbak az afrikai, ázsiai és latin-amerikai országokban elért befolyásukkal kapcsolatban. (Hogy ez mire vezet, azt már bemutattam Uganda példáján, úgyhogy csak sajnálni tudom ezen országokat.)

„Volt idő, amikor minden osztályteremben ki volt függesztve a Tízparancsolat és nyilvános helyeken imádkoztak. Úgyhogy ettől a befolyástól eljutni ide – még ha tulajdonképpen nagyobb is a befolyásunk, mint az egyháznak a világ más részein – úgy érezzük, hogy a dolog kezd kicsúszni a kezünkből.” – kesergett S. Douglas Birdsall tiszteletes a csökkenő előjogok felett.

Az evangéliumi vezetők 92 százaléka a szekularizációt nevezte meg az evangéliumi kereszténységgel szembeni legnagyobb fenyegetésnek. 53 százalék szerint az evangéliumi kereszténység állapota rosszabb, mint öt évvel ezelőtt és 48 százalék szerint ez csak még rosszabb lesz az elkövetkező öt évben.

Randall Balmer történész – akinek az amerikai evangéliumi kereszténység történelme a szakterülete – úgy véli, hogy az evangéliumi mozgalomnak sokat ártott az aktív politikai szerepvállalás: „Akár tetszik, akár nem, ha politikailag aktív vagy, akkor össze fognak kötni azokkal a politikusokkal, akiket támogatsz. Ha egyszer elkezdesz politikai hatalomra és befolyásra vágyni, akkor elveszíted a prófétai hangot.” – mondta.

Márpedig a felmérésből az is kiderült, hogy az evangéliumi kereszténységet képviselőknek mindössze 18 százaléka mondta azt, hogy az evangéliumi keresztény vezetőknek ki kellene maradnia a politikából, 78 százalék ezzel szemben úgy vélte, hogy ki kell fejezniük politikai nézeteiket.

A történész Mark Noll szerint a probléma az, hogy az erős keresztény politikai lobbik – elsősorban Billy Graham washingtoni tevékenysége – miatt az evangéliumiak az elmúlt évtizedekben egy bizonyos fokú politikai befolyást magától értetődőnek vettek, ám ez a lobbi mára valamit veszített az erejéből.

Forrás: http://www.religionnews.com/index.php?/rnstext/evangelicals_see_declining_influence_in_u.s/

 
10 hozzászólás

Szerző: be 2011. július 26. kedd hüvelyk Fundik, Hírek, Protestáns, Szekularizáció

 

Címkék: , , , , , , , ,

10 responses to “Politikai befolyásuk csökkenésétől tartanak az amerikai evangéliumi keresztények

 1. Anonymus99

  2011. július 26. kedd at 06:53

  Magyar ország és a 3. világ állammai egy felé tartunk, és ez szomorú.

   
 2. Anonymus99

  2011. július 26. kedd at 06:54

  Egyben akartam a Magyarországot.

   
 3. Warlord

  2011. július 26. kedd at 08:12

  Reméljük,ez marad is tendencia!
  Azonban félő,hogy nálunk (is) épp a fordított irányba kezdenek mozdulni a folyamatok…! 😦

   
 4. Anonymus99

  2011. július 26. kedd at 09:05

  Én egyébként nem értem, hogy az Amerikai Egyesült Államok, hogy nevezhette magát a szabadság földjének, amikor ott keresztény értékrendek szerint a bíróságokon semmibe vették az ateisták vallomásait, kitiltották a homoszexuálisokat a katonaságból és politikából, és persze úgy bántak ott az agyi fogyatékos emberekkel, mint holmi gyilkosokkal. És, hogy tetézem is, az USA történelmének elején a babákat gúzsba kötötték, hogy ne tudjanak mászni, mert azt csak az állatok csinálják.
  Hol volt ott a szabadság???

   
  • Warlord

   2011. július 26. kedd at 09:14

   Amerika legelső – elsősorban az angolszász államokból érkező – telepesei között sok – jellemzően protestáns,baptista irányzatú – vallási fanatikus volt,akik anno nézeteikkel Európában nem tudtak jelentős tömegeket megnyerni maguknak…

    
   • Anonymus99

    2011. július 26. kedd at 09:52

    Hát tényleg ezért nevezték ezt a földet a szabadság földjének Amerikát, akkor az szomorú.

     
 5. Anonymus99

  2011. július 26. kedd at 09:12

  És a szegény indiánokat se felejtsük el!

   
 6. krisztianerik

  2011. július 26. kedd at 12:19

  Amarika keresztény államnak valja magát , hát nem is csoda ha mindenkit irányitani akarnak , meg mindig minden körülmények közt megmondani a tutit , hasonlóan az ide irogató keresztényekhez.

  Hallelujahélazúr!!::)))

   
 7. Warlord

  2011. július 26. kedd at 15:37

  “Hát tényleg ezért nevezték ezt a földet a szabadság földjének Amerikát, akkor az szomorú.”

  A sajátos keresztény szabadságértelmezést jól mutatja,hogy a keresztény gondolkodásban az van szabadságként feltüntetve,midőn az ember “szabadon” választhat,dönthet az Isten által az Evangéliumban felkínált kegyelem,vagy az ezt nem választóknak járó kárhozat között.
  Tehát a keresztény számára az szabadságot jelent,hogy ha valaki szabadon nem Istent és a krisztusi megváltást választja,akkor büntetésképp elkárhozik,azaz örök szenvedésben lesz része.

   
 8. ateistanaplo

  2011. július 26. kedd at 16:16

  Egy ismerősöm, aki dolgozott kint az USA-ban így foglalte össze az amerikai szabadságot: “Szabad országban, szabad emberek azt teszik, amit szabad.”

   

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: