RSS

“Több pénz kapnak az egyházak, de elszámolni nem kell vele”

14 Júl

Forrás: http://index.hu/belfold/2011/07/12/tobb_penz_kapnak_az_egyhazak_de_elszamolni_nem_kell_vele/

“A gazdasági tárca tiltakozása ellenére 2010 karácsonyán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes asztalhoz ült Erdő Péter bíborossal, és 5,3 milliárd forinttal megtoldotta a katolikus egyháznak fizetett állami járadék összegét. Miközben az állam minden fronton igyekszik nyirbálni a költségvetés kiadásait, az egyházi célú támogatások az idén becslések szerint 15-20 milliárddal is növekedhetnek. Az egyházaknak ráadásul most már törvényadta joga, hogy a hitéleti bevételeket elszámolási kötelezettség nélkül költsék el saját belátásuk szerint.

[…]

Az Index forrásai szerint az általános megszorító politika ellenére ebben az évben az egyházak mintegy 15-20 milliárd forintos bevétel-növekedést könyvelhetnek el a korábban megszokott állami folyósítású pénzösszegekhez képest.

Ez a növekedés pedig jó alap lesz az őszi finanszírozási szabályok kidolgozásához, hiszen az egyházak – különösen a katolikus egyház – biztosra vehetik, hogy az Orbán-kormány idején megadott újabb milliárdok beépülnek majd abba a rendszerbe, amit a készülőben lévő törvény határoz meg.

A kompenzáció kompenzációjának a kompenzációja

A legnagyobb előnyökkel természetesen a KDNP által támogatott katolikus egyház számolhat. Az új irányba tett első lépés tavaly december 27-én történt meg, amikor Semjén Zsolt nemcsak a gazdasági tárca, különösen Naszvadi György államháztartásért felelős államtitkár tiltakozása ellenére olyan megállapodást kötött Erdő Péter bíborossal, ami még a protestáns egyházakban is megrökönyödést váltott ki.

A protestáns értelmezés szerint ugyanis a kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes a kompenzáció kompenzációjának kompenzációjaként adott 5,3 milliárd forintos járadékemelést a katolikusoknak. A hivatalos indoklás szerint az elmaradt kifizetések mellett megígért járadék-kiegészítést azért kapta a katolikus egyház, mert az első Orbán-kormány idején a protestáns egyházak is részesültek ingatlanjáradékban. Az viszont már nem szerepelt az indoklásban, hogy a protestánsokkal egy évtizede kötött megállapodás éppen a katolikusoknak már megadott keret kompenzációjaként jött létre.

[…]

Érdekesség, hogy a hétfőn elfogadott egyházi törvény kimondja, hogy „az egyházak hitéleti célú bevételeit és azok felhasználását állami szerv nem ellenőrizheti”.”

 
9 hozzászólás

Szerző: be 2011. július 14. csütörtök hüvelyk Hírek, Katolikus, Magyarország, Protestáns, Szekularizáció

 

Címkék: , , , , , , , , , ,

9 responses to ““Több pénz kapnak az egyházak, de elszámolni nem kell vele”

 1. Miller

  2011. július 14. csütörtök at 04:26

  kidobott pénz, korrupció, ilyenkor hol van az elszámoltatási biztos és ‘népizenekara’?

   
 2. Warlord

  2011. július 14. csütörtök at 07:54

  Képmutatók!!!
  Mást nem tudok hozzáfűzni,mert az már nem lenne szalonképes… S:

   
 3. Xmes

  2011. július 14. csütörtök at 21:00

  Ugyan már… Miért is kéne elszámolni a tőlünk lejmolt pénzel… Mi közünk nekünk ahhoz, hogy mit csinálnak a pénzünkkel..? :s

   
 4. K Ádám

  2011. november 26. szombat at 16:05

  A Yes-Men mozgalomban, két férfi szólal fel vállalatok, szervezetek nevében (megbízás nélkül!) hivatalos konferenciákon, melyeken elnézést kérnek a cég által okozott károkért, és a vállalat, vagy intézmény üzletpolitikájával ellentétes ígéreteket tesznek a problémák megoldására. Ezek egy része hírműsorokban ki is megy adásban, sajtóban, majd ezt követően a valódi intézmény cáfolata is. 🙂 Nagyon szórakoztató, és igazán elgondolkodtató. A két férfi a világ pénzügyi intézményeit a Jim Joe által vezetett szektához hasonlítja. Van egy jelenet amit most nem találtam meg. Ott egy férfi aranyrudakat mutat egy páncélszekrény ajtaja mögött. Nem tudom, Jim Joe volt-e az, mert kevés ideig mutatta, de ha nem is ő volt az, azt tudom, hogy földterületet, és fegyvereket is vásárolt, és ahhoz pénz kellett. A pénz nem csak őt vakította meg, a világ vezetői épp úgy ‘virtuális’ valóságként kezelik az emberek tömegeit, ha pénzről van szó, és az emberélet egyszerű statisztikai tényezővé alacsonyul.

  Nagyon hosszú videó, de érdemes megnézni előítéletek nélkül. Két teljesen világi fickó, és a hozzájuk hasonlók véleménye ez a pénzvilágról, és valahol vicces amit csinálnak.

   
 5. Warlord

  2012. június 26. kedd at 12:41

  No lam!A vegen ez a kormany is raebred,hogy az egyhazak is csak a “jo biznisz” kedveert müködtetik a karitativ szervezeteket?
  Vagy katolikusek felnek,hogy a kisegyhazak az ilyen szervezetek reven elszipkazzak elölük a hiveket?
  De lehet,hogy mindkettö…
  Ami viszont biztos,hogy az ilyen szervezetek reven tamogatasban reszesülök szama nem az adott egyhaz hiveinek a szamat jelenti,az annal joval kevesebb!

  http://www.origo.hu/itthon/20120626-kormanyzati-javaslat-keszul-az-egyhazak-tarsadalmi-szerepvallalasanak-korlatozasarol.html

   
  • krisztianerik

   2012. június 28. csütörtök at 18:07

   Ezt a cikket ma reggel olvastam a telómon . Amit nem értek , a hit gyülekezete hogyan kerül a cikk elejére , de kevés tanakodás után elgondolkodtam , hogy a cikk irója nem esetleg a hit gyülis jJoó péternek a lánya? Egyébként aki nem lenne tisztában a dolgokkal azzal tudatom , hogy az egyházak 90%-al több támogatást kapnak mint a hasonló tulajdonu közintézmények . A hit gyülekezete is több iskolát átvett a környékünkön , aminek igen sokan nem örülnek . Több hitgyülissel beszéltem akik a hit gyüli iskolájából kivették a gyermekeiket és más iskolába iratták be:)))) A lányom iskoláját is átvette a Babtista egyház , ez ma már nagyon nagy biznisz , ugyanis az iskolák folyamatosan panaszkodnak , hogy nem kapják meg a fenntartáshoz szükséges pénz összegeket . Ennek ellenére az egyházak rendszeresen 90%-al több pézt kapnak , amiből igencsak lehet gazdálkodni .::))))

    
   • Warlord

    2012. június 28. csütörtök at 21:19

    És ebben az egészben az tetszik a legjobban,hogy nem is olyan rég,többek között épp a Hit gyülekezet volt az,amelyik fennhangon sátánnak hordta le a mindenkori államhatalmat!
    (Csak halkan jegyzem meg,hogy pedig a Pali apostol bácsi meg azt mondta a hiveknek anno,hogy nincsen hatalom,csak Istentől,na de mindegy,olyan apróságokon ne akaggyunk má’ fenn,hogy a Ittenke a gonosz kezébe hatalmat ad…)
    Nofene!Most akkor időközben vagy hatott az imakommandó és kiűzték az Ördögöt az államhatalomból,vagy netán hitgyüliék is lepaktáltak az ellenséggel??? 😀

    Az mindenesetre beszédes,ha már maga a hitgyülis veszi ki a gyereket a hitgyülis suliból!

     
 6. krisztianerik

  2012. június 28. csütörtök at 21:54

  A cikk irója , megjegyzi , hogy nem a Hit gyülekezetéről van szó, de hogy nem , pont arról szól az egész ::)) Rájöttek többen hogyan lehet kijátszani azt a gonosz ,ördögi állambácsit :: )) ez ugyanolyan , mit annó a hitgyüliben , ugy kerestek 30% hasznot a gyüleketet részére , hogy a hiveknek adtak pénz akik a gyülekezet részére ( gyüli által alapitott alapitvány ) részére befizettetek nagyobb összegeket . Igy a hivek az alapitvány részére befizetett összeg 30%-át az állambácsi viszafizette , melyet a hivek még letejeltek a gyülekezeetnek::))))
  Na persze ma már ezt le tagadnák::)))) Pedig ott voltam::)) fül és szemtanúú::))))

   
  • Warlord

   2012. június 29. péntek at 07:38

   Hát igen!A Szentlélek – bocsánat,”Szent Szellem” – által megvilágosított értelem hogy mi mindenre nem képes…! 😀

    

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: