RSS

Július 11: Nemzetközi Kövezés Ellenes Nap

11 Júl

Július a Nemzetközi Kövezés Ellenes Nap. Ezt a kegyetlen kivégzési formát ma már többnyire csak iszlám országokban alkalmazzák, de most is sok esetben vallási indíttatásból.

Mint például egy iráni nő, Sakineh Mohammadi Ashtiani esetében, akit hazájában 2006-ban házasságtörésért ítéltek erre a büntetésre. Miután nemzetközi jogvédő szervezetek felfigyeltek az ügyére és lobbizni kezdtek érte, az iráni hatóságok hirtelen egy újabb vádpontot „találtak”: most már azt is állítják, hogy meggyilkolta a férjét. Mi több, ügyvédjét, Sajjad Houtan Kiant is bebörtönözték, csak mert hajlandó volt védeni a nőt.

További nemzetközi nyomásra ugyan börtönbüntetésre változtatták Ashtiani ítéletét, de továbbra is lebeg a feje fölött, hogy bármikor ismét elővehetik a megkövezés ötletét és végrehajthatják rajta.

Ashtiani természetesen csak egyike az iszlám azon áldozatainak, akiket ma is a megkövezés réme fenyeget – sokszor mondvacsinált ürügyek alapján. A nőket különösen gyakran éri hamis vád az olyan iszlám teokráciákban, mint amilyen Irán is. A Stopstonningnow.com honlap arra kér mindenkit, hogy július 11-én minden lehetséges fórumon – pl. Twitteren – követeljük Ashtiani szabadon bocsátását és a kövezés gyakorlatának azonnali beszüntetését.

Forrás: http://stopstonningnow.com/wpress/4334

 
Hozzászólás

Szerző: be 2011. július 11. hétfő hüvelyk Hírek, Iszlám, Szekularizáció

 

Címkék: , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: