RSS

“Egyházi fenntartásba kerül több mint 80 óvoda és iskola”

05 Júl

Forrás: http://www.hirado.hu/Hirek/2011/07/04/02/Egyhazi_fenntartasba_kerul_tobb_mint_80_ovoda_es.aspx

Szeptembertől mintegy 25 százalékkal növekszik az egyházi fenntartású intézmények száma.

Az új tanévtől várhatóan 82 önkormányzati óvoda és iskola kerül át egyházi fenntartásba, vagyis szeptembertől mintegy 25 százalékkal növekszik az egyházi fenntartású intézmények száma – írta hétfői számában a Magyar Nemzet az oktatási államtitkárság adataira hivatkozva.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatásért felelős helyettes államtitkárságáról levélben keresték meg az iskolafenntartó egyházakat, és a válaszok alapján előzetes összesítést készítettek arról, hogy szeptembertől hány, az előző tanévben még önkormányzati fenntartásban működő óvoda és iskola kerül át egyházi fenntartásba.

A lap rendelkezésére bocsátott adatok szerint a legtöbb, 53 óvodát és iskolát a katolikus egyház veszi át. A reformátusok tizenkettőt, a baptisták hatot, az evangélikusok és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség ötöt-ötöt.

A Népszabadság a Pedagógusok Szakszervezetére hivatkozva ugyancsak hétfőn arról írt, hogy szeptembertől 88 önkormányzat mond le az iskolájáról, hogy a fenntartói jogokat egyházi kézbe adja.”

Szép új világ… 😦

 
 

Címkék: , , , , , , , , , , , ,

13 responses to ““Egyházi fenntartásba kerül több mint 80 óvoda és iskola”

 1. fuhur

  2011. július 5. kedd at 08:22

  Nem szép, és nem is új 😦

   
 2. agyrágóbogár

  2011. július 5. kedd at 09:01

  erre talán az egyetlen vigasz, hogy már nem élünk a sötét középkorban, már nem lehet a gyerekeket kizárólag csak az egyház tanításai szerint butítani, és remélhetőleg mégis lesz egy adag józan ész a gyerköcökbe, hogy mikor elkezd kinyílni a szemük még lássanak is… Egy itteni suliban legalább is a katolikus osztályokba járók enyhén szólva “rosszabbak” voltak mint a “világi osztályok” egyedei. Úgy tűnt az ő kamaszkori lázadásuk sokkal vehemensebb volt mint a többieké, akiknek több volt megengedve. Felnőtt korra meg jó pár ismerősöm ilyen katolikus osztályból “helyrejött”, avagy normális felnőtt lett és a templom se érdekelte.

  De azért jobb lenne a világ jövőjét nem ennyire a véletlenre bízni. Azt hiszem azonban a mindenkori “államnak” azonban jól jön a birka nép…. A legegyszerűbb az orruknál fogva vezetni azokat akik tudatlanok és félnek. Szerintem nem véletlen, hogy ezek a dolgok bekövetkeznek.

   
  • Caenorhabditis Elegans

   2011. július 6. szerda at 12:35

   Közvetlen kapcsolat is van a templom és a politika között: sok felől hallom, milyen komoly politizálás folyik ott általában, és gondolhatod, hogy nem az MSZP mellett. Innentől egyenes a vonal, hiszen a (katolikus) egyház egy erősen tekintélyelvű valami, ahol a pap bácsinak komoly hitele van, ő az, aki megmondja a frankót.
   A hosszú távú behülyítés csak extra.

    
 3. Warlord

  2011. július 5. kedd at 12:01

  Mi jöhet még???
  Majd kukoricára lesz térdeltetve a nebuló,ha nem tudja a hiszekegyet?
  Meg visszavezetik a vesszőzést,mert “az is benne van a Bibliában”???
  Agyrém ez az egész!
  Én azt mondanám,akkor lehetne jogos a 2 pont,ha vagy megszavaztatnák a tantestületekkel és a tanulókkal(szüleikkel),hogy akarnak-e egyházi iskolává válni,vagy pedig építsenek új iskolákat(óvodákat) maguk az egyházak,ahová meg majd mehet,aki akar!

   
  • agyrágóbogár

   2011. július 5. kedd at 12:12

   feltehetőleg nem az összes adófizető pénzéből, hanem csak a hívek gyűjtéséből… Hiszen már így is elképesztő vagyonokra tettek szert az egyházak…

    
   • Warlord

    2011. július 5. kedd at 12:30

    Ja,igen!Bocsi!
    Kifelejtettem,hogy alapból azt tartanám jónak,ha az egyházak nem kapnának egy fillér(Eurocent) állami támogatást sem és kizárólag csak a hívek – vagy esetleg egyéb “jótevők” – adományaiból tartanák fenn magukat.Még a történelmi egyházak IS!
    Ha ebből tudnának iskolát(óvodát) építeni,építsenek,nincs ellene kifogásom!

     
   • Caenorhabditis Elegans

    2011. július 5. kedd at 15:37

    Én a magam részéről azt sem helyeslem, hogy adó egy százalékából lehessen a híveknek finanszírozni. A kiemelten közhasznú és a közhasznú szervezeteket igen, de az egyház pont annyira az, mint a Patriarchális Télapóhívők szervezete. Tartsa fönn magát magánadományokból.

     
 4. Ricsi

  2011. július 5. kedd at 15:57

  Ámen! (csak stílusosan)

   
 5. ateistanaplo

  2011. július 5. kedd at 16:35

  Egyetértek Caenorhabditis Elegansszal az 1%-kal kapcsolatban. De legalább adnának több alternatívát azoknak, akik nem egyházat akarnak támogatni egyik egy százalékukkal sem. Jelenleg csak a parlagfűirtást és a tehetséges gyerekeket lehet. Utóbbit támogattam, de még a parlagfűirtást is előbb támogatnám, mint akármelyik egyházat. Csak jobb lenne több alternatíva.

   
 6. agyrágóbogár

  2011. július 5. kedd at 18:18

  azt hiszem a legnagyobb baj van, hogy a “kissé keresztények”, avagy azok akik ott né különböző saját bejáratú teóriákat gyártottak és abban hisznek, még csak el sem gondolkoznak azon, hogy mennyi minden nem úgy kéne legyen az egyházakkal kapcsolatosan. Nem tudatosak és a “hát jó ha az a gyerek tanul egy kis fegyelmet, jó ha tanul egy kis vallást, az Isten megsegít” alapon egyáltalán nem látja bajnak azt, hogy ezután egyházi iskolába jár a gyereke. Az sem fordul meg a fejébe, hogy a rengeteg pénzből amit benyelnek az egyházak a nyugdíjakat lehetne pótolni. Az egyházak legalább adót kéne fizessenek a tulajdonaikra, és abból a kórházakat lehetne rendbe tenni…. Ha én akarok nyitni egy magánóvodát azután ADÓT is fogok fizetni, és semmiféle kedvezményben nem lesz részem. Nem fogok állami támogatást kapni…

  U.I. Elfelejtettem, hogy az egyházak ha jól tudom nem fizetnek adót sem… nem csoda, hogy minden “birkát” meg akarnak fogni maguknak és minél sötétebben tartani a népet.

   
  • Caenorhabditis Elegans

   2012. május 15. kedd at 17:05

   Ez összefügg azzal, hogy nálunk mekkora az újraelosztás, és hogy mennyire nem az emberek döntik el, hogy mire megy. Illetve így érzik, és az a lényeg.A máséból mindenki könnyebben oszt. Meg persze úgy állnak hozzá, hogy van ott elég…
   Ha egyszerűen otthagynák az embereknél azt az összeget, amit az egyházak kaptak tőlük eddig (az iskoláikat persze ugyanúgy kellene finanszírozni mint az összes többit, műemlék épületek fenntartása, mint amilyen néhány templom, szintén nem ebből kellene menjen, stb), és megmondanák, hogy ez az az összeg, add az egyházadnak, a kedvenc kutyaotthonodnak vagy tartsd meg – érdekes lenne látni a változást 🙂

    
 7. Xmes

  2011. július 6. szerda at 10:01

  Viva la új Magyar Teo-diktatórikus Birodalom, I. Kolompár Viktor vezetésével.
  Üdvözlünk az oViktoriánus korban!

   
  • szkari

   2012. május 13. vasárnap at 19:27

   Nem gondoltam volna, de most életemben először adom valamelyik egyháznak az 1 %-omat: a MET-nek (Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség), a betiltott egyháznak, 18 iskola, 5 idősotthon, valamint kórház, hajléktalanszálló, karitatív egyesület fenntartójának. Még létezik a “technikai számuk”, és talán eljut hozzájuk ez a pár száz forint, ha pártunk és kormányunk le nem nyúlja út közben…

    

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: