RSS

Haldoklik a Betelgeuse

30 jún

Forrás: http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/komment/20110628-betelgeuse-es-porburok-hatalmas-felho-ovezi-a-voros-szuperorias.html?cmnt_page=1

Írta: Kereszturi Ákos

“A Plútó naptávolságánál tízszer nagyobb kiterjedésű porfelhőt azonosítottak az Univerzum egyik legnagyobb méretű csillaga, a Betelgeuse körül. A vörös szuperóriás égitest élete végéhez közeledve vetette le magáról az anyagot, amelyet minden korábbinál pontosabban sikerült feltérképezni.

A Jupiter pályájáig terjedne a felszíne, ha a Nap helyére raknánk a Betelgeuse nevű óriáscsillagot. A Földtől 640 fényévnyire lévő, élete végén járó óriási égitest idővel szupernóvaként végezheti. Ezúttal a csillagot környező térrészről készült egyik új felvételt mutatjuk be, amely látványosan demonstrálja, az égitest már jó ideje instabil állapotban van, és sok anyagot lökött le magáról.

A Betelgeuse környezete. A látómező átmérője 5,6 ívperc, azaz szögméretét tekintve közel 5-ször kisebb a telehold átmérőjénél. A kép nagyméretű változatának letöltése (ESO, Pierre Kervella, LESIA, Observatoire de Paris)

A képet az Európai Déli Obszervatórium (ESO) VLT-rendszerével rögzítették. A csillag helyzetét a kép közepén látható piros karika jelzi, míg a fotó legnagyobb részét a csillagot övező anyagfelhő tölti ki – ez közel 400-szoros Nap-Föld távolságig követhető. Ez az anyag tehát messze a Kuiper-övben húzódna, ha Naprendszerünkbe helyeznénk.

A Betelgeuse átmérője közel ezerszerese a Napénak, energiakibocsátása pedig mintegy százezerszeresen haladja meg csillagunkét. A Betelgeuséhoz hasonló vörös szuperóriás csillagokból közel 10 ezer év alatt a Napunkéval megegyező mennyiségű gázanyag is eltávozhat. Az égitestnél megfigyelt szabálytalan anyagkiáramlás egyik lehetséges oka, hogy a csillag a sarkvidéke környékén több gázt veszít, mint felszínének egyéb részén, talán a forgásával kapcsolatos folyamatok révén. A másik elképzelés, hogy a felszínen hatalmas áramlási (konvekciós) cellák befolyásolják az anyagkiáramlást.

A nagyfelbontású megfigyelések alapján az égitest felszínén – a korábbi feltételezéseknek megfelelően – hatalmas áramlási cellák találhatók, amelyek mérete nagyságrendileg a csillag átmérőjéhez közeli. Ezek belsejében intenzív emelkedő, illetve süllyedő mozgás jellemző. Elképzelhető tehát, hogy a fent említett anyagkibocsátást is a “bugyborékoló” felszín hozza létre.”

A Betelgeuse az egyik kedvenc csillagom. Egyrészt mert könnyen megtalálható, másrészt mert oly közel áll a szupernóvává váláshoz. Bár tudjuk, hogy a “közel” csillagászati értelemben mit jelent, de azért titkon reménykedem benne, hogy hátha még az én életemben lesz részünk egy szabad szemmel is látható, viszonylag közeli csillag szupernóva robbanásának látványában. Bizonyára lenyűgöző lenne! Közben pedig ne feledjük: mi is a csillagok, korábban felrobbant napok anyagából vagyunk – talán egy olyanéból, mint a Betelgeuse – és egyszer majd a csillagokba is térünk vissza!

 
3 hozzászólás

Szerző: be 2011. június 30. csütörtök hüvelyk Hírek, Tudomány

 

Címkék: , , , , ,

3 responses to “Haldoklik a Betelgeuse

 1. Warlord

  2011. június 30. csütörtök at 08:10

  Egyszerre lenyűgöző és elszomorító! 🙂 😦

  Egy kicsit más megközelítésben nézve a dolgokat:
  Ha a Bibliai modellből indulunk ki,akkor ez azt jelenti,hogy egy ca. 6000 éve megteremtett csillag “eddig bírja”.Sőt,van amelyik még eddig sem,merthogy Szupernóva robbanást ha jól tudom,már nem egyet regisztráltak.Mit ne mondjak,Ittenke csak ennyire volt képes???
  Bár asszem a keresztények készen lennének a válasszal erre is:Ez is a bűn miatt van,mert az annyira megrontotta a teremtést,hogy még a csillagok is elpusztulnak!
  Viszont ha így van,akkor az számomra megint azt a kérdést veti föl,hogy az Isten ennyire hazárdjátékos,hogy az egész teremtett világ sorsát föltette arra,hogy eszik-e az ember a fáról,vagy sem???Végképp érthetetlen és elfogadhatatlan…

   
  • agyrágóbogár

   2011. június 30. csütörtök at 09:18

   Természetesen, hogy adnának választ rá…:)) Biztos egyenként oltogatja el isten a “világító testek az ég mennyezetén” mérgében vagy valami ehhez hasonló…
   Mint ahogy a “földrengések, katasztrófák, gyilkosságok megsokszorozódása” is a bűn miatt van. Azonban a statisztikák azt mutatják, hogy az évek során átlagban a földrengések és katasztrófák száma kb ugyan annyi, a gyilkosságok száma meg csökken. Azt elfelejtik, hogy ezelőtt 100 évvel csak a helyi “földrengések és katasztrófák” jöttek számításba, ugyanis egy a világ másik végén levőről esetleg hónapokkal később értesültek, de minden esetre hetek kellettek az információ áramlásához. Jelenleg Japánban földrengést észlelnek, öt percen belül lehet ülni a TV előtt és szorongani, hogy jaj megint egy földrengés, biztos egy jel.

   Csakhogy amit nem értek… ez a keresztényeknek öröm kéne legyen, hiszen “közeleg a megváltás”… Aki szerintük keresztény életet élt és a követelményeknek megfelelt felmegy a mennybe, az ítélet után. Szóval teljesen érthetetlen számomra mitől félnek ők…

    
   • Warlord

    2011. június 30. csütörtök at 09:59

    Ők még nem jutottak el odáig,hogy belássák – vagy nem is hajlandóak belátni – ,egyáltalán nem tiszteletre méltó az az Isten,akit imádnak,így mivel meg akarnak felelni “ődiktátorságának”,attól félnek,hogy:”Jaj,mi lesz,ha nem fogok méltónak találtatni az ítéletkor!”,vagy ahogy előszeretettel mondogatják:”Nem lesz olaj a lámpásomban!”
    Nem baj,rettegjenek csak a mi szórakoztatásunkra! 😀

     

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: