RSS

“Elküldik Kecelről a nem katolikus gyerekeket”

28 jún

Újabb hír az új magyar katolizáció előmeneteléről…

“Buszokkal viszik más városokba, akik nem akarnak hittanra és misére járni. A katolikusok átvették a város egyetlen iskoláját, a misét megtagadó tanároknak felmondanak. Írásban kell indokolni, hogy mi a baj a katolikus oktatással. A katolikus igazgató az új ötvenes éveket látja eljönni, katolikus kivitelben. Aláírásgyűjtés indult a lelkiismereti szabadságért, de kicsi az esély a győzelemre.

„Ha nem elfogadható a szentmisén való részvétel, akkor nem kell aláírni a szerződést” – mutatott ajtót a keceli általános iskola katolikus egyház által delegált igazgatója egy pedagógusnak. Az iskolát az önkormányzat ugyanis szeptembertől átadja az egyháznak, amely bevezeti a hitoktatást és a kötelező misét is.

Nehéz helyzetbe kerülnek azok a diákok is, akiket szüleik nem katolikusnak szeretnék nevelni, mivel más iskola nincs a városban. Így szeptembertől napi 20-30 kilométer buszozás vár a gyerekre, ha törvényben rögzített jogával élve világnézetileg semleges oktatásban venne részt. Az önkormányzat és a katolikus vezetés bízik abban, hogy ezeket a hátrányokat senki nem vállalja, és így az iskola sikerrel indulhat el.

[…]

Az igazgató azzal nyugtatta a zúgolódókat, hogy aki nem akar hittanra járni, az erkölcstan órákon vehet részt. Ehhez képest az aláírandó nyilatkozaton nincs választási lehetőség, csak a hittant lehet választani.

„Az a gyerek, amelyik nem jár be hittanra, igazolatlant kap, és ez kirúgáshoz is vezethet” – idézte fel, milyen választ kapott az új igazgatótól, amikor azt tudakolta, lehetséges-e, hogy a gyereke ne vegyen részt a katolikus szellemiségű órákon.

[…]

A tanárok helyzete még a diákokénál is nehezebb, mert a munka és a felmondás közt kell választaniuk. „Semmi baja nem lesz az embernek, ha elmegy a szentmisére” – mondta az új igazgató az egyik, a katolikus hitéletet elutasító tanárának. Solti Kálmán annyi engedményt tett, hogy aki nem katolikus, annak nem kötelező keresztet vetnie, énekelni, és térdre borulni, elég, ha csak ott ül. „Évi háromszor be kell jönnie a templomba, és ott kulturáltan ülni. Ez mindenkinek vállalható, a tanár amúgy is gyakran elmegy olyan eseményre, amire nem szeretne.”

Kérdésünkre, hogy melyek azok az események, amikre a tanárok a világi iskolákban kényszerből mennek el, az új igazgató meglepő választ adott: „Például az előző rendszerben a kötelező felvonulások” – vont párhuzamot az igazgató a kommunizmus és a jelen közt.

[…]

Az iskolák egyházi működtetésbe adása országos jelenség. Mi a viharokat kavart hatvani [1] és zsombói [2] ügyről számoltunk be.

Egy KDNP-s törvényjavaslat szeptemberi elfogadása után az önkormányzatok ugyanis minden eddiginél könnyebben passzolhatják át iskoláikat az egyháznak. Az oktatási jogok biztosánál az utóbbi hónapokban felgyűlt ügyek mutatják, települések egész sora él ezzel a lehetőséggel. A tendencia nem annak a jele, hogy a magyarok az utóbbi hónapokban csodás vallási élményekben részesültek, és míg eddig a lakosságnak csak 13 százaléka volt valamely keresztény egyház aktív követője, most hirtelen tomboló igény mutatkozott a hitéleti nevelésre.

Racionálisabb alapokon nyugvó ügyről van szó: a sok esetben nehéz gazdasági helyzetben lévő önkormányzatok az átadással ledobhatják magukról egyik anyagi kötelezettségüket.”

A teljes cikk: http://index.hu/belfold/2011/06/27/elkuldik_kecelrol_a_nem_katolikus_gyerekeket/

Az ilyen “semmi baja nem lesz az embernek, ha elmegy a szentmisére” cinikus szövegek jól mutatják, hogy van még mit tanulniuk a magyaroknak a polgárjogokról, vallásszabadságról. Ahhoz az is hozzá tartozik, hogy ne legyek köteles végigülni egy misét, ha nem akarok, sem évente háromszor, sem sehányszor! Az egész folyamat, ami zajlik ezzel a sunyi katolizálással, egyszerűen felháborító, undorító, ocsmány, aljas! Miért nincs az önkormányzatoknak pénzük arra, hogy fenntartsák a világnézetileg semleges oktatást? Miért nem kapnak annyi pénzt az államtól, hogy fent tudják tartani? Mert az adófizetők pénze megy helyette az egyházaknak, hogy ők aztán eljátszhassák belőle a megmentő szerepét. Elképesztő, ami ebben az országban folyik – meg fogja ezt még ítélni a történelem.

 
15 hozzászólás

Szerző: be 2011. június 28. kedd hüvelyk Hírek, Katolikus, Magyarország, Szekularizáció

 

Címkék: , , , , , , ,

15 responses to ““Elküldik Kecelről a nem katolikus gyerekeket”

 1. Warlord

  2011. június 28. kedd at 08:06

  Felháborító,aljas és szemét dolog,úgy tűnik visszatér az ellenreformáció!!!
  Az egésznek csak egyetlen jó oldala van:Ezzel a katolikusok így most a más felekezetűekkel (elsősorban a protestáns történelmi és kisegyházi kötődésű tagok és szimpatizánsok) éppúgy megutáltatják magukat,mint a nem hívőkkel! 😛

   
  • atoth

   2011. június 28. kedd at 17:15

   A reformátusok is ugyanezt csinálják

    
   • Warlord

    2011. június 28. kedd at 19:29

    Nem kétlem,sokáig jártam református gyülekezetbe,úgyhogy nem kell őket bemutatni!
    Abból a meggondolásból utaltam a dologra,hogy innentől fogva talán már ők is – méginkább – fújni fognak a “kaotikus” 😛 egyházra.

     
 2. STARKILLER

  2011. június 28. kedd at 08:57

  Orbán takarodj!

   
 3. Xmes

  2011. június 28. kedd at 09:09

  És még azt mondják, hogy a kereszténység nem kirekesztő és diszkrimináló vallás. Akkor mégis mi?
  Gusztustalan…
  Végül is nem kell meglepődni. Amilyen a teremtő, olyan a teremtmény is. A rohadt alma sem esik messze a korhadt fájától.
  Egy kirekesztő, diszkrimináló (sőt, homofób) istennek nem meglepő, hogy ilyenek a hívei is.

  Mikor térnek már észhez az emberek, és mikor fogják fel, hogy a keresztény vallás káros a társadalomra???

   
 4. STARKILLER

  2011. június 28. kedd at 09:12

  De tényleg borzasztó ami ebben az országban folyik. Egy törpepárt amit fundik irányítanak és aminek helye se lenne a parlamentben, az egész ország közoktatását befolyásolhatja. Remélem valaki végre föláll és tesz is valamit ez ellen.

   
 5. agyrágóbogár

  2011. június 28. kedd at 09:29

  azt hittem, hogy valami történelmi krónikát olvasok! Ez tényleg elképesztő!

   
 6. Ádám

  2011. június 28. kedd at 10:10

  Ebben az egész történetben a hit és Isten nagy ívben le van sz*rva! Kristálytisztán látszik, hogy katolikusék – mint oly sok más vallás – legfontosabb célja a hatalom erősítése. Bármi áron! És persze az egészet jogosnak érzik, hisz Isten nevében cselekednek… A legtöbb vallás egy MLM rendszer, aminek legfőbb célja a tagtoborzás pénzügyi célokból. Csak ők nem aloe verás krémeket árulnak, hanem istent…

   
 7. STARKILLER

  2011. június 28. kedd at 10:57

  Még ha ők fizetnének azért hogy megvegyem, még akkor se venném meg ezt az istent. 🙂

   
 8. ateistanaplo

  2011. június 28. kedd at 12:29

  Ide is belekeverik Istent: http://www.origo.hu/itthon/komment/20110620-uj-nemzedek-ifjusagpolitikai-program-vitairat-a-kormany-tervei-a-fiatalokkal.html

  “Egészen máshogy látja a vidéki fiatalok helyzetét a dokumentum. “Isten – haza – család, a vidék Magyarországának ezek a gyökerei” – írja a vidékről a vitairat, amely szerint a vidéken élők soha nem válhatnak másodrendű állampolgárokká, ezért az “új nemzedéket” vidéken arra kell ösztönözni, hogy “ne szakadjon el ősei létformájától, hanem folytassa az évszázados hagyományt, amit a termőföld megművelése jelent”.

   
  • Warlord

   2011. június 28. kedd at 13:27

   az “új nemzedéket” vidéken arra kell ösztönözni, hogy “ne szakadjon el ősei létformájától, hanem folytassa az évszázados hagyományt, amit a termőföld megművelése jelent”.

   Csak épp arról feledkeznek el a barmok,hogy frankón kivették a kisemberek alól a földjüket,evvel is csak a “mágnások” tudnak jól járni ma már,a nagyátlag vidékinek szinte már az sem éri meg,hogy a saját magának valóját termelje meg a kiskertben!

    
   • Warlord

    2011. június 28. kedd at 13:39

    Arról meg valószínűleg szépen elfeledkeznek,hogy annak idején,”az évszázados hagyomány” korában mit is jelentett a földeken dolgozni!
    Nem tudom,miért csodálkoznak,ha sokan nem akarják ma már az életüket a mezőn tölteni???
    Menjen az kapálni,szántani,aratni stb. – de kézzel ám,amolyan “hagyományosan”,nem légkondis traktorral,meg kombájnal -,aki kitalálja ezt a baromságot!!!

     
 9. fuhur

  2011. június 28. kedd at 13:06

  Nekem ha ide kellene járnom a gyerekemnek akkor minden napra lenne egy AC/DC pólója Edivel, és zombikkal. A misére én is elkísérném, Merilin Mansonosban és pentagrammás nyaklánccal. 🙂

   
  • Botond

   2011. június 28. kedd at 17:25

   Ha Eddie, akkor Iron Maiden. Egyébként jól mondod! 🙂

    
 10. atoth

  2011. június 28. kedd at 17:13

  Ez az egész az állam pénzén történő hittérítés.

   

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: