RSS

Már New Yorkban is házasodhatnak a melegek

27 jún

New York állam szenátusa a múlt héten 33-29 arányban megszavazta, hogy legalizálják a melegek házasságkötését az államban. Ezzel már hat olyan amerikai állam van, ahol ez lehetséges (Iowa, New Hampshire, Massachusetts, Connecticut, Vermont, New York), s a szám nyilvánvalóan csak tovább fog növekedni.

Az új törvényt kiegészítették egy olyan passzussal, amely leszögezi, hogy az egyes egyházakat nem lehet arra kötelezni, hogy hitelveikkel ellentétes házasságkötési ceremóniát folytassanak le, azaz nem lehet őket arra kötelezni, hogy melegeket adjanak össze. Szerintem ez elég fair – valóban senkit nem kell olyan dologra kötelezni, amivel nem ért egyet. Egy szabad országban a keresztényeknek is joguk van bigottnak lenni.

A lényeg az, hogy a melegeknek lesz lehetőségük arra, hogy törvényesen házasságot kössenek, a keresztények pedig továbbra is meghatározhatják, hogy mi történjen ebben a kérdésben a saját gyülekezeteikben, de végre nem határozhatják meg, hogy mi történjen azokon kívül, más emberek életében! Ezt ők nyilván a „jogaik megnyirbálásaként” fogják beállítani, valójában csak elvesztették az eddig vallási alapon élvezett egyik kiváltságukat (azért még így is marad elég).

A keresztények többsége természetesen nem boldog. A katolikus egyház az alábbi nyilatkozatot adta ki:

„A törvény elfogadása radikálisan és örökre megváltoztatja a házasság történelmi jelentését és ez minket mély csalódottsággal és bánattal tölt el.

Erősen ragaszkodunk a Katolikus Egyház világos tanításához, miszerint mindig tisztelettel, méltósággal és szeretettel bánunk homoszexuális fivéreinkkel és nővéreinkkel, de ugyanilyen erőteljesen fenntartjuk, hogy a házasság egy férfi és egy nő uniója egy életre szóló, szerető kapcsolatban, amely nyitott a gyermekekre, ezen gyermekek javát és maguknak a házastársaknak a javát szolgálja. Ez a definíció nem változhat meg, noha tisztában vagyunk azzal, hogy a házasság természetéről vallott hitünket továbbra is nevetségessé fogják tenni és hogy néhányan még azt is el fogják próbálni érni, hogy büntetéseket szabjanak ki azon templomaink és vallási szervezeteink ellen, amelyek ezeket az időtlen igazságokat prédikálják.

Aggódunk, hogy mind a házasságot, mind a családot alá fogja ásni ennek a törvénynek a kormányzati elfogadása, amely megkíséri a civilizáció alapkövének újradefiniálását. Társadalmunknak vissza kell nyernie azt, ami úgy tűnik elveszett: a házasság jelentésének és helyének igaz megértését, amint Isten azt elénk tárta, a természet megalapozta és amint azt Amerika alapító elvei tisztelik.”

A déli baptista pásztor, Albert Mohler pedig ezt tweetelte:

“A New York-i szenátus 33-29 arányban elfogadta az azonos neműek házasságát. Szomorú nap a házasságnak… és mindnyájunknak.”

Nos, a tény az, hogy a házasság „történelmi jelentése” eddig is változott az idők során. Ha mindenáron a bibliai elvekhez akarnánk ragaszkodni, akkor a házasság ma is azt jelentené, hogy egy nő átkerül az apja tulajdonából a férje tulajdonába, a férfi a főnök és a nőnek az a dolga, hogy gyermekeket szüljön, kiszolgálja a férfit és egyébként kussoljon. A Biblia nem tartja egyenrangúnak a feleket ebben a kapcsolatban! Lásd például az 1 Korinthus 14:34-35-öt:

„A ti asszonyaitok hallgassanak a gyülekezetekben, mert nincsen megengedve nékik, hogy szóljanak; hanem engedelmesek legyenek a mint a törvény is mondja. Hogyha pedig tanulni akarnak valamit, kérdezzék meg otthon az ő férjüket; mert éktelen dolog asszonynak szólni a gyülekezetben.”

Vagy 1. Timótheus 2:9-15:

„Hasonlatosképen az asszonyok tisztességes öltözetben, szemérmetességgel és mértékletességgel ékesítsék magokat; nem hajfonatokkal és aranynyal vagy gyöngyökkel, vagy drága öltözékkel, Hanem, a mint illik az istenfélelmet valló asszonyokhoz, jó cselekedetekkel. Az asszony csendességben tanuljon teljes engedelmességgel. A tanítást pedig nem engedem meg az asszonynak, sem hogy a férfin uralkodjék, hanem legyen csendességben. Mert Ádám teremtetett elsőnek, azután Éva. És Ádám nem csalattatott meg, hanem az asszony megcsalattatván, bűnbe esett: Mindazáltal megtartatik a gyermekszüléskor, ha megmaradnak a hitben és szeretetben és a szent életben mértékletességgel.”

Hát ez az a nemes bibliai modell férfi és nő kapcsolatáról! A házasság bibliai szentségéről meg érdemes olyan verseket felidéznünk, mint például az V. Mózes 21:11-14:

„És meglátsz a foglyok között egy szép ábrázatú asszonyt, és megszereted azt, úgy hogy elvennéd feleségül: Vidd be őt a te házadba, hogy nyirja meg a fejét, és messe le körmeit. És az ő fogoly ruháját vesse le magáról, és maradjon a te házadban, hogy sirassa az ő atyját és anyját egész hónapig; és csak azután menj be hozzá, és légy az ő férje, és legyen ő a te feleséged. Hogyha pedig nem tetszik néked, bocsásd el őt az ő kivánsága szerint; de pénzért semmiképen el ne add őt; ne hatalmaskodjál rajta, miután megrontottad őt.”

Úgyhogy a házasság bibliai fogalmáról ennyit!

 
3 hozzászólás

Szerző: be 2011. június 27. hétfő hüvelyk Hírek, Katolikus, Protestáns, Szekularizáció

 

Címkék: , , , , , , , , , , ,

3 responses to “Már New Yorkban is házasodhatnak a melegek

 1. Warlord

  2011. június 27. hétfő at 12:19

  “És Ádám nem csalattatott meg, hanem az asszony megcsalattatván, bűnbe esett” (I. Tim. 2:14)

  Erről csak annyit,haÁdám nem csalatott volna meg,akkor ő nem evett volna a fáról,viszont az őstörténet nem ezt írja!

  “…szakított a gyümölcséből, evett, majd adott a vele levő férjének is, és ő is evett. Ekkor megnyílt mindkettőjük szeme…” (I. Móz. 3:6.-7.)

  Ádám ugyanúgy bűnös a dologban,mert ugyanúgy hitt Évának,mint Éva a kígyónak és nem “utasította rendre” feleségét.Ezen az alapon magasabbrendűnek tartani a férfit tehát messze megalapozatlan.A nő legalább egy megtévesztő szemfényvesztésnek hitt,viszont Ádám egy ugyanolyan embernek,mint ő!

  Mellesleg a régi kérdés újabb formában ismét előjön:
  Ha annyira ellenére van az Istennek ez az egész,hogy lábbal sárba tiporják az általa létrehozott,az emberi együttélést is állítólag egyedül lehetővé tévő kapcsolatrendszert,mint ahogy azt derék és hű szolgái hirdetik,akkor miért hagyja ismételten,hogy ezt tegyék???

   
 2. li

  2011. június 27. hétfő at 19:26

  “Ha mindenáron a bibliai elvekhez akarnánk ragaszkodni, akkor a házasság ma is azt jelentené, hogy egy nő átkerül az apja tulajdonából a férje tulajdonába, a férfi a főnök és a nőnek az a dolga, hogy gyermekeket szüljön, kiszolgálja a férfit és egyébként kussoljon.”
  Őő, miből gondolod, hogy ők nem így gondolják és nem épp ezt szeretnék? Math épp a minap idézte valamelyik magyar katolikus fejes ilyen irányú álláspontját.
  Más kérdés, hogy én sosem értettem, miért fenyegetné a homoházasság a heteroházasságot? Hetero hazamegy és aszongya “Drágám, mától engedélyezve van a homo házasság, ezért le kell hogy cseréljelek egy férfiért/nőért”?

   
 3. Caenorhabditis elegans

  2011. június 28. kedd at 01:11

  “miért fenyegetné a homoházasság a heteroházasságot?”
  Azt az érzést veszélyezteti, hogy “beeee nekem lehet neked neeem”. Gondolom szerintük vannak heterók, akik csak azért házasodnak, mert a másiknak nem lehet, prezentálni a különlegességüket :D:D

   

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: