RSS

Benny Hinn

19 jún

Benny Hinnt korábban futólag már említettem néhány bejegyzésben. A világ egyik leghíresebb “hit gyógyítója”. Magyarországon régebben a Hit Gyülekezete forgalmazta a könyveit – egyet én is olvastam a Szent Szellemről. Nem tudom most mi az álláspont a hitgyüliben Hinn testvérrel kapcsolatban, mert nemrég elvált és ezt a fundamentalista keresztényeknél nem nézik jó szemmel.

Nekem azonban nem ez a bajom vele, hanem az, hogy egy csaló. Persze a többi “nagy kenetű” karizmatikus hit gyógyítóról is elmondható ugyanez, csak Hinnek – lévén ő az egyik leghíresebb – kicsit utána is jártak ebben a dokumentumfilmben:

Az első részben láthatjuk Hinn mekkora showman. Néhány érdekes állítás is elhangzik. 1:34-nél azt mondja, hogy emlékszik egy férfire, aki kígyóvá változott a szemei előtt és 2000 ember látta mindezt. 😀 1:48-nál azt meséli, hogy Afrikában (hol máshol? 😉 ) egy férfi feltámadt egy istentiszteleten. 2:31: Egy nőről mesél, akinek tumora volt és az istentiszteleten az ima hatására a tumor a színpadra esett 😀 . 2:45: Szerinte bizonyos bevándorlók (pl. Haitiből) démonokat hoznak magukkal az USA-ba (a vicces ebben az, hogy ő maga is bevándorló).

Aztán láthatunk két beteget, akik Istentől és Hinn gyógyító kenetétől várják a csodát. A 22 éves Jordy Gibsonnak halálos vesebetegsége van, kétnaponta dialízisre kell járnia. Az orvosai vesetranszplantációt javasolnak, ám Jordy ezt nem akarja egyelőre. Abban bízik, hogy Hinn egyik istentiszteletén meggyógyul. Ugyanígy bízik Hinn gyógyító kenetében Jenna és kislánya Grace (6:51).

Benny Hinn azt állítja, hogy minden évben ezrek gyógyulnak meg a szolgálata alatt. Például azt állította, hogy meggyógyult a nehézsúlyú boxoló, Evander Holyfield szívproblémája (0:27). A hálás Holyfield később ezért negyedmillió dollárt adományozott Hinnek. Aztán ott van a 8 éves William Wanderfox (0:47), akinek állítólag a látása javult meg. Hinn itt megígérte, hogy finanszírozza a fiú tanulmányait. Egy másik istentiszteleten pedig állítólag egy idős nő rákját űzte ki a testéből (1:10).

Egy könyvben Hinn arról írt, hogy egyszer istentiszteletet tartott egy katolikus kórházban és egy nővér megkérte, hogy tegye rá a kezét mindazokra a betegekre, akik nem tudtak elmenni az istentiszteletekre. Hinn állítása szerint az emberek teljesen a Szent Szellem hatása alá kerültek, meggyógyultak és minden irányból a hála hangjai hallatszottak. A műsor felkereste a könyvben említett kórházat és nővért, aki cáfolja, hogy ez megtörtént volna.

Megszólal egy fiatal pásztor is, Justin Peters (4:24), aki korábban hitt Hinn kenetében, de ma már – miután elemezte a kolléga szolgálatát és az embereket – úgy gondolja, hogy az egész szemfényvesztés. Peters maga is születésétől fogva testi fogyatékos.

A műsor rejtett kamerát vitt Hinn egyik istentiszteletére, hogy megmutassák valójában mi történik.

A csodák előtt pénzgyűjtés folyik (5:57). Minden istentisztelet egy pontosan megtervezett koreográfia szerint zajlik. Hinn kijelenti, hogy Isten megsúgta neki, hogy a közönség soraiban itt, meg ott meggyógyult valaki tumorból, ebből, abból. Majd az állítólag meggyógyultak vagy gyógyulni vágyók a színpadra tódulnak. Amit azonban a tévé nem mutat – viszont a rejtett kamera ebben a dokumentumfilmben igen -, hogy nem mindenki mehet fel a színpadra: Hinn emberei válogatnak. Azokat, akiknek szemmel látható betegsége van, elhajtják. Csak olyanokat engednek fel, akikről Hinn probléma nélkül kijelentheti, hogy meggyógyultak, mert ott és akkor nem ellenőrizhető a dolog. Hinn egyik egykori biztonsági embere (8:20) is beszél erről.

Ebben a részben láthatjuk, amint az első részben bemutatott Grace-t és édesanyját hajtják el a színpadtól Hinn emberei. Ugyanez történt egy héttel később Justin Petersszel is. Az egykori biztonsági ember szerint és a rejtett kamera tanulsága szerint is a látható fogyatékossággal rendelkezőket, tolókocsisokat a leghátsó sorokba küldik.

Hinn azt állítja, hogy csak orvosilag igazolt csodákat tesz közzé. A műsor felkeresett három, egymástól független embert, akiről Hinn egy torontói istentiszteleten azt állította, hogy meggyógyultak. Kiderült, hogy az a nő, akiről Hinn azt állította, hogy meggyógyult rákból, nem is volt rákos. Egy másik cukorbaja csak romlott az istentisztelet óta és azóta kórházba került. Egy nő pedig, akiről Hinn azt állította, hogy meggyógyult AIDS-ből, továbbra is AIDS-es. Peters elmagyarázza hogy is működik ez: ott a helyszínen az emberek egy ideg valóban elhiszik, hogy meggyógyultak. Aztán persze néhány napon belül kiderül számukra is, hogy nem. Egyfajta tömeghipnózisról van szó.

A második részben bemutatott csodákról is kiderítette a műsor, hogy Holyfielednek sosem volt szívproblémája, hanem téves diagnózist állítottak fel róla, a 8 éves William szeme továbbra is beteg és soha egy fillért sem látott Hinntől, a rákból “meggyógyult” idős nő pedig nem sokkal az interjú után meghalt – rákban.

Ezután a film Hinn pénzügyeire fordítja a figyelmet. Bemutatják fényűző életmódját.

Láthatjuk a gyűjtést. És láthatjuk, hogy a hívek mennyire hiszékenyek. A vesetranszplantációra váró fiatalember továbbra is rendületlenül hisz Hinn kenetében és megvédi a pásztort: azt mondja nem azért kér adományokat, hogy meggazdagodjon, hanem, hogy terjeszthesse Isten igéjét és elvigye a gyógyulást az embereknek, márpedig ennek költségei vannak. Ó, igen, tényleg csak arra kell a pénz és csak annyi…

A biztonsági ember szerint egy istentiszteleten több százezer dollár befolyik. A legtöbb, aminek tanúja volt 780 ezer dollár egyetlen istentiszteleten! Csak hogy érzékletesebb legyen: magyar pénzben az több, mint 140 millió forint! Ezen kívül vannak állandó adományozók is és persze sok pénz folyik be Hinn könyveiből, videóiból és dedikált Bibliákból is.

Az USA-ban vallási szervezeteknek nem kell közzé tenniük a pénzügyeiket, ám sok mégis megteszi önkéntesen. Hinn szervezete nem. Becslések szerint az évi bevétele 200 millió dollár is lehet és mivel vallási szervezetről beszélünk mindez adómentesen…

3:13-nál Hinn azt mondja, hogy egy fillér sem megy hozzá a befolyt pénzekből. Gondolom a villáját angyalok építették fel. Ezután a film bemutatja Hinn luxus életvitelét.

A műsor szeretett volna interjút készíteni Hinnel is, de ő visszautasította, ezért egy rejtett kamera társaságában találkoztak vele (1:40). Megkérdik, hogy miért nem hozza nyilvánosságra a pénzügyeit. Erre kitérő választ ad és azt mondja, hogy szívesen elmenne a televíziócsatornához interjút adni. A csodákról is kérdezik. Azt mondják neki, hogy szeretnének bizonyítékokat, hogy valóban megtörténtek, szeretnék látni az orvosi papírokat, szeretnének beszélni az orvosokkal. Hinn azt mondja “ez nem probléma” és aztán megint terel. Aztán azt mondja, hogy amikor az emberek a színpadra mennek, akkor ő csak azt tudja mondani, amit ők elmondanak neki az állapotukról. Ne feledjük azonban: Hinn azt állította, hogy csak orvosilag igazolt csodákat tesz közzé! A végén Hinn azt mondja, hogy szívesen beszél erről tévéműsorban, mire a dokumentumfilm készítői elárulják neki, hogy most is forgott a rejtett kamera. Hinn minden ígérete ellenére később sem adott hivatalos interjút a műsornak…

Jordy Gibsonnak végül sikerült elmennie Hinn egyik istentiszteletére. Egy évvel később még mindig dialízisre járt és várta a csodát, továbbra is visszautasította a transzplantációt és védte Hinnt.

6:00-nál Hinn: “Sosem hazudtam nektek! Soha nem is fogok. Inkább meghalnék, mint hogy hazudjak Isten embereinek.”

 
7 hozzászólás

Szerző: be 2011. június 19. vasárnap hüvelyk Fundik, Karizmatikus, Protestáns

 

Címkék: , , , , , , , , , , , ,

7 responses to “Benny Hinn

 1. Miller

  2011. június 19. vasárnap at 21:44

  az összes ilyen csaló hazudozót a világon kényszermunkára kellene ítélni (lásd: NS is, és súlyosan a társadalomra destruktív társasága) , persze aki hisz ezeknek/ezekben az meg is érdemli…

   
  • Caenorhabditis elegans

   2011. június 20. hétfő at 20:26

   “persze aki hisz ezeknek/ezekben az meg is érdemli…”
   A blog írója például gyerekként került bele, a szülei által. Ha gyerekkorodtól nevelnek az ilyesmire, szinte lehetetlen kimászni belőle. Szerintem a hívők legnagyobb részének már a szülei és annak a szülei is benne voltak valamilyen karizmatikus mozgalomban.
   Pont amcsiban a szülőknek sokkal több joga van megszabni a gyerek nevelésének módját, simán megoldják, hogy a csóró kölök soha ne lásson semmiféle alternatívát. Ha jól rémlik, az iskolából (talán középiskolától kezdve) is kivehetik, arra hivatkozva hogy az (pl a természettudományok oktatása) nem összeegyeztethető a vallási nevelésével. Asszem. Javítson ki, aki többet tud.

    
   • ateistanaplo

    2011. június 21. kedd at 04:34

    Igen, az USA-ban különösen az evangélumi keresztények élnek az otthoni oktatás (homeschooling) lehetőségével. Épp azért, hogy a gyerekük ne tanuljon olyanokat, mint pl. az evolúció.

     
 2. krisztianerik

  2011. június 20. hétfő at 05:29

  Nem értem ,miért kell ennyire felfújni a dolgot ? A bolhából elefántot csinálni?::))))))

   
 3. Miller

  2011. június 20. hétfő at 06:13

  azért kell felfújni, mert ha valaki illegális pénzügyi tevékenységet folytat és csalással elveszi az emberek pénzét az számíthat a törvény szigorára. de itt a szellemi parazitákat terjesztő ‘igehirdetők’ büntetlenül elvehetik a pecsapott emberek pénzét és még adómentességet is élveznek az ‘egyházi tevékenységük’ miatt.

   
 4. krisztian

  2011. június 20. hétfő at 14:23

  Sajnos sem jogosság , sem igazság nem létezik , igaz az , hogy előbb istennek a saját házán kellene rendet tenni . Sajnos az isten erre képtelen , mert naon sokam imádkoznak és egyszerre nehéz minden imára figyelni , és érdemben reagálni .Na szóval akkor ideje lenne az ilyen istent lecserélni , valami ügyesebb istenre aki mindig minden körülmények között érdemben tud foglalkozni az eléje kerülő kérésekkel:)))))

   
 5. Warlord

  2011. június 20. hétfő at 15:54

  Az Isten monnyon le!!! 😀

   

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: