RSS

A lányos fiú kísérlet

16 jún

Azoknak, akik szerint a homoszexualitás „gyógyítható” – és egyáltalán: gyógyítandó, mintha valami betegség lenne – egy igen tanulságos történet:

A film egy Kirk Murphy nevű kisfiúról szól, akinek a szülei a ’70-es években – négy-öt éves korában – azt vették észre, hogy lányos játékokkal szeret játszani, lány ruhába szeret felöltözni. Kirk édesanyja éppen akkor látott a televízióban egy programot, amelyben egy helyi pszichológus a Kirk-éhez hasonló viselkedésről beszélt és arról, hogy egy pszichológiai kísérlethez toboroz ilyen gyerekeket. A pszichológust George Rekers-nek hívták, aki mellesleg baptista pásztor is. Sejtjük akkor honnan fúj a szél…

Nos, igen. Rekers egy harcos keresztény melegellenes aktivista. Nagyon harcos. 1981-ben megalapítója volt a Family Research Council-nak (FRC), amely egy keresztény családvédő lobbicsoport a szokásos keresztény jelszavakkal: a homoszexualitás, az abortusz, a válás bűn, homoszexuális párok ne fogadjanak örökbe gyereket (inkább nőjenek fel a gyerekek állami gondozásban) és így tovább. Ezen kívül „tudományos tanácsadója” és tisztségviselője volt a National Association for Research & Therapy of Homosexuality (NARTH)-nak, amely az ún. ex-meleg mozgalom egyik tagszervezete. Azt hirdetik, hogy a homoszexuális orientáció megváltoztatható.

Nos, ha megváltoztatható, akkor maga Rekers miért küzd vele? 2010 májusában ugyanis kiderült róla, hogy kéthetes európai vakációján egy férfiprostituált kísérte, akit a Rentboy.com honlapról „bérelt”. Rekers tagadta, hogy homoszexuális lenne. Azt állította, hogy csak asszisztensnek és csomaghordónak szerződtette a 20 év körüli fiatalembert és nem tudta, hogy a Rentboy-on is hirdeti magát. Jo-Vanni Roman – a szóban forgó fiatalember – viszont mást mondott. Azt mondta, hogy Rekers pontosan tudta, hogy homoszexuális és fizetett neki azért, hogy naponta „homoszexuális masszázsban” részesítse. “Ez egy olyan helyzet, hogy harcol a homoszexualitás ellen, miközben ő maga is homoszexuális.” – mondta Roman a New York Times-nak.

Rekers azt állította, hogy ő csak informálta a fiatalembert arról, hogy kívánatos elhagyni a homoszexuális életformát és megosztotta vele Jézus evangéliumát. Egy közleményben azt írta: “Szándékosan töltök időt bűnösökkel, azzal a szeretetteljes céllal, hogy megpróbáljak segíteni nekik.”

Szóval Roman “bűnös”, Rekers viszont nem. Aha! Csodás dolog a keresztény képmutatás. Logikus, hogy valaki ezért bérel férfiprostituáltat – csomaghordónak, meg hogy evangelizáljon felé. Vagy pedig micsoda balszerencsés véletlen, hogy épp egy férfiprostituáltat sikerült Dr. Rekersnek kiválasztani csomaghordójaként. A Sátán keze lehet a dologban! Vagy ez: http://index.hu/tudomany/2011/06/14/a_homofobokat_felizgatja_a_meleg_porno/

George Rekers tiszteletére egy dal:

Na de vissza Kirk-höz! Sajnos a történet hátralévő része nem ennyire vicces. A fiú „kezelése” először abból állt, hogy bezárták egy szobába fiús és lányos játékokkal. Az édesanyja is bement vele és azt az utasítást kapta, hogy mindig, amikor Kirk lányos játékot választ, akkor csináljon úgy, mintha nem venné észre, mintha a gyerek ott sem lenne – nézzen keresztül rajta. Ha viszont fiúst választ, akkor dicsérje meg. Rekers feljegyezte, hogy amikor az anya figyelmen kívül hagyta Kirköt a gyermek sírt vagy dührohamot kapott, de a nőt arra utasították, hogy folytassa ezt a magatartást.

A „terápia” otthon is folytatódott. Ha Kirk fiús viselkedést tanúsított, kapott egy kék zsetont, ha lányost, akkor egy pirosat. A piros zsetonok eredménye verés volt…

Kirk bátyja – aki nyilatkozik a videóban a húgukkal együtt – ma is sírva fakad, amikor felidézi mindezt. Azt mondja volt, hogy ő vállalt át testvérétől piros zsetonokat, csak, hogy ne verjék meg Kirket.

Kirk viselkedése a verések hatására lassan megváltozott és elkezdett „férfiasan” viselkedni, ahogy szülei és George Rekers elvárták tőle. Ugyanakkor viszont valami megszakadt benne. Megszűnt vidám, nyílt gyereknek lenni, mint amilyen volt, nem volt képes szociális kapcsolatokat kialakítani, nem tudott barátkozni, befelé forduló lett.

George Rekers azt állította, hogy a kezelés sikeres volt és a mai napig sikertörténetként adja el különféle könyveiben, publikációiban Kirk történetét, amely szerinte azt bizonyítja, hogy a homoszexualitás megelőzhető. Csakhogy ez a sikerpropaganda a teljes igazságot nem tárja elénk Kirkről.

Kirk családja csak mostanában fedezte fel Rekers írásait és felháborítónak találják őket. Azt mondják Kirk meleg volt, de a gyermekkorában kapott „terápiának” köszönhetően egész életében küszködött ezzel a ténnyel és nem tudott boldog lenni, elkötelezett kapcsolatot kialakítani valakivel. 2003-ban, 38 éves korában pedig felakasztotta magát.

A film folytatása:

Ebben Ryan Kendall nyilatkozik, akit szintén alávetettek ilyen “ex-meleg” terápiának tizenéves korában.

Ryan gyermekkorától tudta, hogy meleg. Problémái 13 éveskorában kezdődtek, amikor édesanyja megtalálta a naplóját és elküldte őt egy ilyen “ex-meleg” terápiára. Ryan azt mondja, hogy elhitte, amit mondtak neki, hogy gonosz bűnös, aki a Pokolban fog égni homoszexualitása miatt és Isten gyűlöli őt.

A terápián minden nap azt sulykolták belé, hogy ez választás kérdése, meg lehet változtatni, de ő sosem hitte ezt el. “Tudom, hogy meleg vagyok, ahogy azt tudom, hogy alacsony és félig hispán. És sosem gondoltam, hogy ezek a tények megváltoznak. Ez része a fundamentális identitásomnak. Ez olyan lenne, mint elküldeni engem egy “magas-táborba” és azt mondani, hogy ha igazán erősen akarod, akkor egy napon 183 cm magas lehetsz.” – mondja.

Ryan kezelőorvosa Dr. Joseph Nicolosi volt, aki a NARTH egykori elnöke és akit igen szeretnek szaktekintélyként idézgetni azok, akik szerint a homoszexuális orientáció megváltoztatható. Ryan elmondása szerint a “terápia” során Nicolosi sokszor hivatkozott a vallásra, miszerint a homoszexualitás “utálatosság”, “Isten sír ettől” stb.

Nicolosi nem emlékezett Kendallra (Ryan ugyanakkor bemutatott számlákat a programnak annak igazolására, hogy valóban kezelte), s tagadta, hogy ilyen dolgokat mondanának az embereknek. Azt mondja ő segítője, szövetségese akar lenni a pácienseknek, aki “apa figura”, “egy jó férfi példakép” számukra. Nicolosi szerint senkit sem kezelnek, aki nem akarja maga is.

De Ryan szerint Nicolosi pontosan tudta, hogy ő nem saját akaratából van ott, hanem a szülei vitték oda – és ugyanezt teszi más gyerekekkel is, akiknek a szüleik aggódnak, hogy csemetéjük meleg lesz és azt akarják, hogy heteroszexuális legyen.

Nicolosi azt mondja több száz gyereket “mentett meg” attól, hogy homoszexuális legyen. Szaktekintélyként a témában George Rekerst idézi és különösen az egyik példaértékű tanulmányát. Amit Nicolosinak nem árultak el a program készítői, hogy ők kiderítették kié volt ez a sokat idézett “példaértékű” eset és azt is tudják mi lett a fiatalember sorsa: nem másról van szó, mint Kirk Murphy-ről…

Nicolosi szerint a homoszexualitásnak az azonos nemű szülővel való rossz viszony az oka, vagy az, hogy gyermekkorában egy fiúgyermek sikertelen volt az olyan dolgokban, mint például a sport. Ezeknek azonban a világon semmi alapja nincs, amint abban a műsorban szintén nyilatkozó Wayne Bessen rámutatott, aki elmondja, hogy ő például kiváló kosárlabdázó volt és roppant közel állt az apjához…

Az Amerikai Pszichiátriai Szövetség ellenzi az “ex-meleg” terápiákat. Állásfoglalásuk szerint ezen terápiáknak nagy a potenciális veszélye, depresszióhoz és önpusztító viselkedéshez vezethetnek.

Ryan Kendall több, mint egy évig járt Nicolosi terápiájára és csak úgy tudott tőle megszabadulni, hogy jogilag függetlenítette magát a szüleitől. Ezt követően 10 éven át tartott a felépülése a “terápiából”: sokáig depresszióval, öngyilkossági gondolatokkal küzdött.

Tehát amikor hallunk egy ilyen „ex-meleg” sikertörténetet, érdemes azért a felszín alá is benézni, amennyiben lehet. És ne feledjük, hogy ez az egész “ex-meleg” mozgalom és terápia nagyrészt a vallás által motivált, mert egyébként ki a fenét érdekelne, hogy ki kivel alszik, ki kit szeret? Vannak ezen a világon igazi problémák is!

 
7 hozzászólás

Szerző: be 2011. június 16. csütörtök hüvelyk Fundik, Protestáns, Tudomány

 

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , ,

7 responses to “A lányos fiú kísérlet

 1. Kal

  2011. június 16. csütörtök at 08:48

  Én azt gondolom, hogy a NARTH és a mögötte álló bűnszervezet Isten és ember elleni vétek, erről több bejegyzést is készítettem a kaleidoscope blogon. Mindazonáltal az ilyen és ehhez hasonló összefoglalókkal kapcsolatban mindig felmerül bennem a kérdés, hogy azok mennyire hitelesek és tényszerűek. Vannak ugyanis benne olyan állítások, amelyek bizonyítékai számomra is ismertek (pl. Rekkers lebukása a homo prostituálttal valóban sok, egymástól függetlennek tűnő médiumban megjelent, Rekkers nyilatkozataival együtt, melyek valóban nem voltak meggyőző cáfolatai az esetről szóló beszámolóknak és a tények – ránézve meglehetősen kedvezőtlen – értékelésének), ugyanakkor fontos kérdésekkel kapcsolatban nem látom a bizonyítékokat. Ahogy a posztban írod: ” Amit Nicolosinak nem árultak el a program készítői, hogy ők kiderítették kié volt ez a sokat idézett “példaértékű” eset és azt is tudják mi lett a fiatalember sorsa: nem másról van szó, mint Kirk Murphy-ről…” – de ennek az állításnak a bizonyítékát nem találom sehol, pedig Nicolosi megítélése szempontjából ez “perdöntő” lenne.

   
 2. ateistanaplo

  2011. június 16. csütörtök at 12:06

  Mire gondolsz, hogy nincs bizonyíték? Hogy Murphy volt a hivatkozott fiú?

   
 3. KekPafrany

  2011. június 16. csütörtök at 14:09

  Szomorú.

   
 4. Papírkutya

  2011. június 17. péntek at 15:57

  Ez borzasztó. 😦

   
 5. Papírkutya

  2012. augusztus 18. szombat at 16:57

  Ajánlom nektek a Prayers for Bobby c. filmet.
  Igaz történeten alapul: a meleg srácot nem tudja elfogadni a hívő anyja, pszichiáterhez küldi, imádkozik ezerrel, majd miután nem “gyógyul meg”, kitagadja. Bobby öngyilkos lesz. A film izgalmas része csak ezután következik: hogyan jut el a fájdalom hatására az eredetileg bigott anya odáig, hogy a fiával valójában nem volt semmi baj.
  http://www.imdb.com/title/tt1073510/

   
 6. gabi:)

  2012. november 13. kedd at 20:55

  Sokan nem is sejtik hogy mi melegek mennyit szenvedünk amugy is:(,egyébként kezdenek elfogadóvá válni az emberek,de ez a melegvagyok dolog tényleg sokkal összetettebb dolog mint hogy azt gyógyítani kelljen esetlegesen, és szomorúnak tartom hogy betegségnek titulálják sokan,ez gyakorlatilag olyan nekünk mintha saját magunkból kéne kigyógyulnunk és az egész élentünknek valójában egy színjátéknak kellene lennie:'(,és a legfontosabb amit mondani akarok, hogy valószínűleg azért olyannagy baj ez egyegy szülőnek,mert az alapján ítéli meg a melegeket amit a mónikashow-ban lát, tehát a kirívó és elfogadhatatlan viselkedésű egyéneket, mi is emberek vagyunk,nevetünk sírunk eggyikünk okosabb,míg mások butábbak, valaki kedves,valaki nemaz,de sajnos a média ugy próbálja beálítani, ha kell ha nem, hogy milyen elviselhetetlenek vagyunk, és hozzáfűzném nem táncol tangában minden meleg a pride-on és hasonlók,csak egyszerűen amikor ilyet látok ugy elszomorodok, hogy ilyen intézetek vannak,stb,tehát ez szerintem nagyonrossz dolog!én amikor elmondtam az ismerőseimnek hogy az vagyok ,tökjól fogadták, mert ismertek régóta, és tudták hogy kedves ember vagyok aki szeret másokat, és jól kijön az emberekkel és még sorolhatnám, tehát ez szerintem is nagy baj
  bűn a másság?! ki akar ugyanolyan lenni mint mások, na nemmintha ez befolyásolható lenne!

   
 7. Papírkutya

  2012. november 16. péntek at 21:51

  Együttérzek veled, Gabi! 😦
  Sajnos a média nagyon eltorzítja a valóságot: voltam idén a pride-on és kb 2 ember táncolt tangában a több ezerből, de aznap este a tévében nem a normális kinézetű vonulókat mutatták, hanem azt a 2 embert! Nagyon fel voltam háborodva ezen a pofátlan csúsztatáson! És ez alapján ítélik meg az egész menetet azok, akik csak a médiából értesülnek róla!
  Ezzel a média csak az értelmetlen előítéletet gerjeszti, pedig az egész társadalom boldogabb lenne, ha mindenki szabadon megélhetné a saját milyenségét, akár hetero, akár másmilyen!

   

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: