RSS

“Benyújtották az új egyházi törvényjavaslatot”

12 jún

Forrás: http://index.hu/belfold/2011/06/10/benyujtottak_az_uj_egyhazi_torvenyjavaslatot/

“A Hit Gyülekezete nem került egy szintre a katolikusokkal, csak a krisnásokkal, viszont a legkedvesebbek között vannak a bolgár ortodoxok. A szcientológusokat nem említi a szöveg.

Benyújtották az Országgyűlésnek a lelkiismereti- és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvényjavaslatot; a dokumentum melléklete 13 felekezetet említ, amelyeket az 1895-ös törvény alapján bevett, illetve elismert felekezetnek minősít; ugyanakkor a történelmi egyház kifejezés nem szerepel a dokumentumban – olvasható a parlament honlapjára pénteken felkerült törvényjavaslatban.

A törvényjavaslat szerint 2012. január 1-jén hatályát veszti a lelkiismereti- és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló 1990. évi IV. törvény.

A négy KDNP-s honatya – Lukács Tamás, Vejkey Imre Varga László és Harrach Péter – által benyújtott törvényjavaslat a fenti kategóriába sorolja a Magyar Katolikus Egyházat, a Magyarországi Református Egyházat, a Magyarországi Evangélikus Egyházat, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséget, a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközséget, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegyét, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Ortodox Exarchátusát, a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyházat, a Magyarországi Román Ortodox Egyházat, az Orosz Ortodox Egyház Moszkvai Patriarchátusát, a Magyarországi Unitárius Egyházat és a Magyarországi Baptista Egyházat.
A krisnások és az Üdvhadsereg mellé került a Hit Gyülekezete

A javaslat melléklete felsorolja azokat a jelentős közcélú tevékenységet ellátó egyházakat, amelyekkel a kormány megállapodást köt: Magyarországi Metodista Egyház, Magyar Pünkösdi Egyház, Hetednapi Adventista Egyház, Erdélyi Gyülekezet, Hit Gyülekezete, Üdvhadsereg Szabadegyház, Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége.

A melléklet további 23 egyházat sorol fel, amelyek országos lefedettségűek, illetve világvallásokhoz kötődnek és jelentős nemzetközi kapcsolatokkal rendelkeznek; ezeknek elismert vallási közösségekké való nyilvánítását szorgalmazza. Közöttük szerepelnek egyebek mellett a mormonok, a buddhista és iszlám vallási közösségek, a nazarénusok, a Jehova Tanúi és az anglikán egyház is. Nem említi viszont a szöveg a Szcientológia Egyházat.

[…]

A törvényjavaslat megállapítja: a “vallási tevékenység olyan világnézethez kapcsolódó tevékenység, mely természetfelettire irányul, rendszerbe foglalt hitelvekkel rendelkezik, tanai a valóság egészére irányulnak, valamint az erkölcsöt és az emberi méltóságot nem sértő sajátos magatartási követelményekkel az emberi személyiség egészét átfogja”.”

“Vallási tevékenység olyan világnézethez kapcsolódó tevékenység, mely természetfelettire irányul…  tanai a valóság egészére irányulnak…”

Számomra ez kissé ellentmondásosnak tűnik. 😀 Érdemes lenne akkor előbb meghatározni annak a “valóságnak” a fogalmát, amiben benne foglaltatik a “természetfeletti” is. Melyik “természetfelettivel” operáló valóság a valóság? A keresztények természetfölöttivel kapcsolatos elképzeléseivel operáló, netán a muszlimokéval, a krisnásokéval, a buddhistákéval?

“Valamint az erkölcsöt és az emberi méltóságot nem sértő sajátos magatartási követelményekkel az emberi személyiség egészét átfogja.”

Mi van akkor, ha szerintem sértik az erkölcsöt és az emberi méltóságot a Biblia egyes tanításai? Példák.

“Biztosítani kívánja a törvényjavaslat az állam és az egyház különválasztását, ugyanakkor törvényes keretet kíván biztosítani ahhoz, hogy “az állam a közösségi célok érdekében együttműködjön az egyházzal”.

[…]

A hitoktatás költségeit – külön törvény, illetve az egyházakkal kötött megállapodások alapján – az állam biztosítja.”

Tényleg nagyon külön lesz választva akkor az állam és az egyház. Gondolom az adónkból is részesülnek továbbra is…

 
9 hozzászólás

Szerző: be 2011. június 12. vasárnap hüvelyk Hírek, Magyarország, Szekularizáció

 

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 responses to ““Benyújtották az új egyházi törvényjavaslatot”

 1. Csaba Sághegyi

  2011. június 12. vasárnap at 13:27

  A természetfeletti jelenségek a valóság részei. Ezek azok a jelenségek, amelyeket vagy még nem ismerünk, vagy látszólag a fizikai törvényeknek fittyet hánynak. Az ilyen jelenségek akkor is valódiak, ha valaki nem hiszi el. Nem mesék, hanem az ismeretlen világa, amely még felfedezésre vár.

  Az egyházak támogatását jómagam is ellenzem. Egy hit gyakorlása magánügy, és nem államügy. Aki a hitét valamilyen formában gyakorolni akarja, az tegye ezt saját költségén. Az ilyesmire elszórt pénzből inkább munkahelyeket kellene teremteni. Sokkal több haszna volna.

   
  • secularhungary

   2011. június 13. hétfő at 20:10

   Hát, a valóság még megmagyarázhatatlan jelenségeivel speciel a tudomány foglalkozik. Ha ez valóban azonos a természetfelettivel, akkor minden tudós társaság egyházzá alakulhatna, hogy kedvezőbb anyagi körülmények között (adómentességek, stb.) kutathassa azt, amit még nem ismerünk 🙂

    
 2. Warlord

  2011. június 12. vasárnap at 18:36

  Ha létezik “természetfeletti”,akkor az ugyanúgy vizsgálandó területe kell(ene),hogy legyen pl. a Tudomány kutatásainak,mivelhogy ebben az esetben nyilván ez is a valóság része.
  Én még ilyesmit személyesen még nem tapasztaltam,csupán beszámolókat hallottam.,hogy “állítólag igaz”.
  Szerintem teljesen jogos,hogy addig,amíg valaki maga nem tapasztal ilyesmit,ne higgyjen a “természetfeletti” létezésében.

  A cikkhez:
  Az egyházak mindennemű állami támogatását ellenzem.Márcsak azért is,mert egy sokszor más esetekkel kapcsolatosan elhangzó keresztény érv szerint,az “ősegyháznál sem volt így”.
  De alapvetően: az egyházaikat tartsák el maguk a híveik!!!

   
 3. Tibor Nagy

  2011. június 13. hétfő at 11:32

  Természetfeletti: ülök a ladikomban a Balaton közepén. Damilom a vízbe lóg, várom a 25 Kg.-os harcsát. A part balra is és jobbra is 5-5 Km. A látóhatár körülöttem üres, sehol semmi és senki. És mondám: Ó Uram! Szomjúhozom és éhezem! Adj ennem! És Ő hallá vala szavaimat, egy kövér, piros, ropogósra sült malacot teremt elém a padra. Körötte petrezselymes újburgonyával és párolt káposztával, ami nem túl ecetes, mert azt nem szeretem. Mellé két puttonyos aszút, csiszolt üvegpohárral és dugóhúzóval.
  Nos ez lenne a csoda! Bár ezek után meg kellene nézni a radarképet, hogy nem járt-e arra egy repülőgép, aminek hanyagul csukták be a csomagterét és kipottyant belőle.
  Én a csodát és a természetfelettit ilyesminek képzelem.

   
  • fuhur

   2011. június 14. kedd at 11:22

   Mi ebben a természetfeletti? Mondjuk én inkább 7 puttonyos asszót szeretnék.

   Ez egy teljesen normálisan vizsgálható jelenség, amennyiben megismétlődik. Ki lehet találni, hogy mitől függ a kaja megjelenése, Parttól való távolság, az éhező személye, vagy éhsége? Az elmondott ima szövege. Változik e a menü stb.

   Ha viszont egy egyszeri esemény akkor mondhatjuk, hogy csoda, viszont tudományos módszerekkel, még a jelenség megtörténtét sem tudjuk igazolni. Bár ha nem iszod meg az aszút akkor valszeg meg lehet határozni, hogy melyik pincéből származik.

    
  • zuzu

   2011. július 11. hétfő at 07:59

   Viszont, ha valóban éhezel és szomjazol, reményed nincs arra, hogy túlélsz még egy napot, akkor kihez fohászkodsz? Gondolom a pecabotodhoz, vagy saját magadhoz, de magad juttattad a bajba, akkor mit siránkozol? És az utolsó percben jön a segítség, akkor azt mondod, hogy ez a véletlen műve? Véletlenek pedig nincsenek!
   Na nem baj, mert a pokolba kellenek a segítő lelkek, hogy együtt gyötrődjenek az ilyen alakok. 🙂

    
   • Warlord

    2011. július 11. hétfő at 08:35

    “Na nem baj, mert a pokolba kellenek a segítő lelkek, hogy együtt gyötrődjenek az ilyen alakok.”

    Ez az,amit annyira szeretek a kereszténységben! 😀

     
   • ateistanaplo

    2011. július 11. hétfő at 11:53

    Én is. 😀

    És észre sem veszik, hogy az ilyen hozzászólások éppen igazolják mindazt, amiről ez a blog szól. 😉

     
   • Ricsi

    2011. július 11. hétfő at 18:32

    Sebaj, Vonnegut és Sagan úgyis jobb társaság nálad, te bigott balfasz

     

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: