RSS

A BioLogos a teológusok segítségét várja Ádámmal és Évával kapcsolatban

09 jún

A minap beszámoltam a Christianity Today aktuális számának vezércikkéről, amely „A történelmi Ádám keresése” címmel jelent meg és nagy port vert fel keresztény körökben (miközben az ateisták jól szórakoznak 😉 ).

A múltkori bejegyzésemet a témában lásd itt. Most egy kis kiegészítést szeretnék hozzáfűzni.

A Christianity Today cikke a BioLogos nevű alapítványt is idézi. Ez egy olyan keresztény szervezet, amelyet a katolikus genetikus, Francis Collins hozott létre és az a célja, hogy összhangba hozza a tudományos felfedezéseket és a keresztény tanításokat. Nincs könnyű dolguk…

Collins genetikusként nem hagyhatja figyelmen kívül az evolúció elmélet elsöprő erejű bizonyítékait, ugyanakkor ragaszkodik a hitéhez is. Mi sülhet ki ebből? Nos, valami ilyesmi:

A BioLogos jelenlegi elnöke, a biológus Darrel Falk üdvözölte a Christianity Today cikkét az alapítvány honlapján. Szerinte fontos, hogy beszédtémává váljon ez a kérdés keresztény körökben. Azt írta:

„Amint ezeken az oldalakon részletesen bemutattuk az elmúlt két év alatt, kevés kétség van afelől, hogy Isten minden életformát – beleértve az embereket is – egy evolúciós folyamaton keresztül teremtett. Isten megtehette volna, hogy egy pillanat alatt teremt. Hiszen végeredményben minden idők legnagyobb isteni cselekedetében Jézust feltámasztotta a halálból – egy szempillantás alatt. Azonban jelenleg bizonyosnak tűnik, hogy nem ezt a módját választotta az emberi test megteremtésének. Isten folyamata fokozatos volt, nem azonnali.”

„Teljes mértékben tisztában vagyunk azzal, hogy a tudományos tények interpretációja változik és emiatt néhányan szkeptikusak az ember teremtését illető tudományos konszenzussal kapcsolatban. Igaz, hogy előfordulnak tudományos forradalmak. Azonban az ember teremtésére vonatkozó adatokat, amelyek az elmúlt 150 évben gyűltek össze, és ezek következtetéseit tudományterületek széles skálája támasztja alá. A csillagászat megmutatja, hogy az Univerzum több milliárd éves. Ettől függetlenül a geológia megmutatja, hogy a Föld, ugyan kissé fiatalabb, de szintén több milliárd éves. A paleontológia elsöprő erővel mutatja be a teremtett életformák sorát és grafikusan dokumentálja a fajok változásait több száz millió éven át. Az összehasonlító anatómia és a biológia egyre több és több olyan jellemvonást mutat meg az élő testekben, amelyek mindegyike rendelkezik olyan megkülönböztető védjeggyel, amely egy fokozatos változásra mutat rá egy korábbi dologból kiindulva. És az emberi genom feltérképezésével a genetika a végső megerősítést is megadja. A fokozatos folyamaton keresztüli teremtés nem egy perifériális tudományos alágazat hipotézise. Annak bebizonyításához, hogy helytelen, az kellene, hogy teljesen a fejük tetejére álljanak olyan elvek, amelyek egymástól függetlenül a legtöbb természettudomány felfedezéseinek az alapját képezik. Igaz: együttesen mind azt kiáltják hangosan: „Teremtett!” Ugyanakkor finoman, de meggyőző suttogással hozzátesznek egy nagyon fontos jelzőt: „lassan és nem egy szempillantás alatt!”

Nagyon szépen összefoglalta, hogy miért nem lehet ma már egyetlen intellektuálisan őszinte embernek sem tagadnia az evolúciót. Ami azt a kreacionista reményt illeti, hogy majdcsak valami nagy felfedezés a feje tetejére állítja ezt az egészet: Darwin óta minden egyes újabb felfedezés csak egyre jobban megerősíti…

Kár, hogy Falkék nem tudják ebből maguknak levonni a végső, nagy következtetést a kereszténységre vonatkozóan: ha igaz az evolúció és ha Ádám és Éva pusztán allegória, akkor nem lehetnek igazak a kereszténység alapjait jelentő tanítások! Ez ilyen egyszerű. Hogy miért, azt már az előző cikkben kifejtettem, így nem ismétlem meg.

Falk is tisztában van a kihívással, amit az evolúció ténye állít a kereszténységgel szemben. A megoldást azonban „elegánsan” átpasszolja a teológusoknak:

„Ezek teológiai kérdések, nem tudományosak. A tudomány úgy hisszük roppant világossá teszi, hogy Isten az evolúció folyamatával teremtett és hogy sosem volt olyan időszak, amikor csak két ember élt a Földön. Ennél tovább azonban nem megy. Ezen túl egy másik területre érkezünk, olyanra, amely mélyen a hagyományokban és az egyház hitvallásaiban gyökerezik, valamint a teológiában, a bibliakutatásban és a filozófiában.”

„A ’Federal Headship’ modellt (kb. ’Központi Vezetés’ modell), amely elfogadja a tudományos felfedezéseket, ugyanakkor kitart egy létező első pár történelmisége mellett, még nem dolgozták ki alaposan a teológusok. Az ok amiért még nem publikáltunk sok ilyen cikket az, hogy még nem találtunk teológusokat, akik ebből a perspektívából nézik a kérdést. Általánosságban az a tapasztalatunk, hogy a teológusok két táborban vannak: vagy a nem-történelmi Ádám és Éva mellett érvelnek vagy hiszik, hogy a tudományos konklúziók végül nagyban tévesnek bizonyulnak majd és kiderül, hogy az embereket mégsem egy evolúciós folyamaton keresztül teremtették.”

Falk elmondja, hogy megérti, hogy ez a kérdés nagy jelentőségű az evangéliumi kereszténység számára. Egyelőre türelemre inti a híveket és azt írja:

„Reméljük, hogy néhányan legnagyobb teológusaink közül fognak dolgozni azon a kérdésen, hogy egy a ’Federal Headship’-en alapuló modell hogyan nézne ki. Azt is reméljük, hogy legjobb teológusaink azon is tovább fognak dolgozni, hogy egy nem-történelmi Ádám esetén hogyan lehetne értelmezni azokat a kérdéseket, amelyek zavarba ejtik és aggasztják a legtöbb evangéliumi keresztényt.”

Más szavakkal: gyerekek, találjatok már ki valamit! 😀

Valamennyire szimpatizálok ezzel a csapattal, mert legalább intellektuálisan őszinték, ami a tudomány tényeit illeti, ellentétben a kreacionistákkal, intelligens tervezés pártiakkal és a többi. Nagy kár, hogy a legkézenfekvőbb megoldást a teológiai dilemmájukra elvetik. Ez pedig az, hogy a Biblia – akárcsak a zsidó-keresztény Isten – egész egyszerűen egy bronzkori mítosz. Nem olyan bonyolult ez. 😉

Darrel Falk cikkét lásd: http://www.biologos.org/blog/biologos-and-the-june-2011-christianity-today-cover-story/

 
6 hozzászólás

Szerző: be 2011. június 9. csütörtök hüvelyk Evolúció/ID/Kreácionizmus, Hírek, Katolikus, Protestáns, Tudomány

 

Címkék: , , , , , , , ,

6 responses to “A BioLogos a teológusok segítségét várja Ádámmal és Évával kapcsolatban

 1. Ádám

  2011. június 9. csütörtök at 08:43

  Kutatóként csak egyetlen járható utat látok: az össze vallás szépen feloszlatja magát (kezdve a katolikus egyházzal) , bocsánatot kérnek az egész emberiségtől, majd a felhalmozott vagyon jelentős részét odaajándékozzák tudományos kutatásokra! Sok száz év lemaradást köszönhetünk nekik a tudomány terén, ideje lenne rendezni a számlát!!!

   
  • Ricsi

   2011. június 9. csütörtök at 09:39

   +1

    
 2. Warlord

  2011. június 9. csütörtök at 09:03

  Nagyon szépen összefoglaltad a lényeget ebben a mondatban:
  “Kár, hogy Falkék nem tudják ebből maguknak levonni a végső, nagy következtetést a kereszténységre vonatkozóan: ha igaz az evolúció és ha Ádám és Éva pusztán allegória, akkor nem lehetnek igazak a kereszténység alapjait jelentő tanítások!”

  Tehát mégegyszer:
  Vagy elfogadjuk az evolúciót,de akkor nincs többé keresztyén hit,vagy továbbra is higgyük,hogy téves minden eddigi tudományos felfedezés,ismeret és elképzelés,és egy nap felbukkan majd valami,ami tényleg a 6 napos,6000 évvel ezelőtti közvetlen teremtés javára dönt,ami által a kereszténység alapja megmarad.
  Viszont ha elfogadtuk az evolúciót,akkor a bibliai Istenben hinni többé értelmetlen.Istenben,mint olyanban nyilván lehet hinni,de akkor az viszont már nem a Biblia Istene!!!

   
 3. Arjuna

  2013. január 20. vasárnap at 12:43

  …tévedés azt gondolni, hogy a kereszténység, vagyis a BIBLIA ISTENE és az evolúció ne férne össze, nálam, és sokaknál ,akiket maga az ISTEN tanít, azoknál tökéletesen összefér…:)

   

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: