RSS

Viták a ballagási imák körül az USA-ban

08 jún

Damon Fowler

Az USA-ban továbbra is elnyomják a keresztényeket. 😉 Legutóbb Damon Fowler esete és az övéhez hasonló más esetek mutatták ezt be példásan. Fowler végzős volt a bastropi (Texas) gimnáziumban. Történetesen ateista és rá merészelt mutatni arra, hogy egy állami oktatási intézményben alkotmányellenes az iskolai ballagáson a közös imádkozás. Mi lett az eredménye? A tanárok és a diákok együttesen estek neki szegény Fowlernek (még halálos fenyegetéseket is kapott) és még ők érezték magukat jogaikban megsértve! Pedig az ilyen imádkozások valóban megsértik az amerikai alkotmány vallásszabadságról szóló 1. kiegészítését.

Hangsúlyozni kell: nem arról van szó, hogy bárkinek megtiltották volna az imádkozást. Lehet imádkozni ballagás előtt, után, egyedül, csoportosan, privát és nyilvánosan. Csak éppen egy hivatalos iskolai ünnepséget nem kell keresztény istentiszteletté alakítani, amikor vannak olyanok is az iskolában, akik nem osztoznak ebben a hitben!

DarkMatter2525 így számol be erről az esetről:

A keresztény diákok érve az, hogy ők vannak kétszázan Fowler meg csak egyedül, úgyhogy tartsa tiszteletben a többség akaratát. Az alapvető emberi szabadságjogokról azonban nem véletlenül nem többségi szavazás dönt! Ha így lenne, akkor mindenféle kisebbséget szabadon el lehetne nyomni. A legjobb azonban a vége DarkMatter videójának! Az iskola udvarán a lány a „Miatyánk” közös elmondására kéri az egybegyűlteket:

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!„

Ez Máté evangéliumának 6:9-13 része. DarkMatter azonban arra mutat rá, hogy jó lett volna, ha ezek a „jó keresztények” Jézus azt megelőző szavait is megszívlelték volna, amelyek így szólnak:

„És mikor imádkozol, ne légy olyan, mint a képmutatók, a kik a gyülekezetekben és az utczák szegeletein fenállva szeretnek imádkozni, hogy lássák őket az emberek. Bizony mondom néktek: elvették jutalmukat.

Te pedig a mikor imádkozol, menj be a te belső szobádba, és ajtódat bezárva, imádkozzál a te Atyádhoz, a ki titkon van; és a te Atyád, a ki titkon néz, megfizet néked nyilván.”

(Máté 6:5-6)

Már megint az ateistáknak kell megtanítani a keresztényeket arra, hogy mit is tartalmaz a Szentírásuk…

Fowler történetéhez hozzátartozik, hogy a saját szülei is kitagadták ateizmusa miatt. Üdv az amerikai Biblia-övezetben! A Friendly Atheist blog elküldött néhány olvasói kérdést Damonhoz és bátyjához, Jerretthez, aki agnosztikus. Párat én is idézek:

Mi motiválta Damont arra, hogy e-mailezzen az igazgatónak az imával kapcsolatban?

Damon: Úgy éreztem, hogy sérti az alkotmány első kiegészítését, azon túl, hogy roppant tiszteletlen más hitekkel szemben. Az, hogy egy ballagáson egy adott istenhez imádkoznak csak azt eredményezi, hogy vallási csoportokra osztja meg az osztályt. A 2011-es osztály nem egyesülhet egy adott nézet zászlaja alatt, ha nem mindenki vallja azt a nézetet.

Nem akarok belemenni családi pletykákba, de miért voltak a szüleitek dühösek emiatt az incidens miatt? Ez a semmiből jött vagy már előkészítették más dolgok? Mindig nagyon vallásosak voltak?

Jerrett: A szüleim egy kicsit kiszámíthatatlanok tudnak lenni bizonyos dolgokban. Hallottam pletykákat, hogy teljesen engem vádolnak mindazért, amit az öcsém tett az elmúlt néhány hónapban, attól elkezdve, hogy elismerte, hogy ateista az iskolai ima incidensig.

Valószínűleg sok köze van az e-mailhez, amit 23 éves koromban küldtem az anyámnak miután elmentem otthonról és Dallasban jártam iskolába. Továbbra is próbálta szabályozni az életemet és azt kérdezgette, hogy találtam-e már gyülekezetet Texasban. Végül elegem lett és elmondtam neki egy hosszú e-mailben, hogy agnosztikus vagyok és soha többet nem fogok visszatérni a kereszténységhez. Azt mondta nekem, hogy túl okos lettem és emiatt hátat fordítottam Istennek. Úgy tűnik számára létezik olyan dolog, hogy „túl sokat gondolkodni”. Úgy gondolom, hogy Damonon tölti ki azt, amit én tettem vele évekkel ezelőtt. Ez csak okot szolgáltat neki a gyűlölködésre és arra, hogy elvágjon magától embereket. Szomorú, de nem igazán tudok ezzel semmit sem tenni. Csak annyit, hogy élem tovább az életemet. Ha a része akar lenni, akkor bocsánatot kell kérnie, nemcsak tőlem, hanem az öcsémtől és a húgomtól is.

Gondoljátok, hogy lehetséges kibéküli a szüleitekkel?

Damon: Nem tudom megmondani. Jelenleg nem tűnik valószínűnek. Talán a jövőben.

Jerrett: [Az anyámnak] sokat kell kozmetikáznia magát, ha ismét az életem része akar lenni.

Van valami, amit szeretnétek elmondani az olvasóknak és még nem mondtátok el?

Damon: Azt szeretném elmondani, hogy tovább fogok küzdeni. Nem fogom vissza magam és továbbra is ki fogok állni az alkotmányos jogokért, ha megsértik azokat. Oka van, amiért ott vannak.

Jerrett: Szeretném megismételni, hogy igazán szükségünk van a közösség támogatására. Ez egy hosszú harc és nem lesz könnyű. Kérlek, ne legyetek feledékenyek ezzel kapcsolatban. Embereket marginalizálnak minden nap és nekünk küzdeni kell, hogy a jövő generációi szabadabbaknak érezhessék magukat, mint mi.

A bastropi gimnáziumban történtek azonban nem egyedülállók. Szintén Texasban, a Castroville-i Medina Valley Independent School-ban Christa és Danny Schultz azért nyújtottak be keresetet a bírósághoz, hogy fiuk, Corwyn ballagásán ne legyen közös imádkozás a hivatalos ünnepségen. Az elsőfokú ítéletben a bíró helyt adott a keresetnek – pontosan az alkotmány 1. kiegészítése alapján -, azonban az iskola fellebbezett és másodfokon engedélyezték az imát (ne feledjük: alkotmány ide vagy oda, a Biblia-övezetben vagyunk…).

Christa, Danny és Corwyn Schultz

A ballagás után a keresztény sajtó azt ünnepelte, hogy a ballagás szinte egy keresztény istentiszteletté alakult. Erre azért én nem lennék ennyire büszke az amerikai alkotmány fényében…

Corwyn Schultz nem vett részt az ünnepségen. Nem csodálom.

Hadd idézzem a Friendly Atheist bloggerét zárásként:

„Természetesen mindez a szarság azonnal véget érne, ha egy érettségiző egyszer arra hívná fel a közönséget, hogy dicsőítsék vele a Sátánt… vagy ha egy muszlim diák arra kérne mindenkit, hogy térdeljenek le és imádkozzanak Mekka irányába… de ha egy keresztény diák akarja, hogy mindenki dicsőítse vele Jézust, az teljesen rendben van.”

Források:

http://friendlyatheist.com/2011/05/26/an-interview-with-damon-fowler-and-his-brother-jerrett/
http://friendlyatheist.com/2011/06/04/prayer-at-a-public-school-graduation-in-texas/
http://friendlyatheist.com/2011/06/05/the-graduation-was-like-a-revival-meeting/

 
2 hozzászólás

Szerző: be 2011. június 8. szerda hüvelyk Ateizmus/Agnoszticizmus, Hírek, Szekularizáció

 

Címkék: , , , , , , , , , , , ,

2 responses to “Viták a ballagási imák körül az USA-ban

 1. Ádám

  2011. június 8. szerda at 14:30

  Már megint az ego… “Mindenki pápább akar lenni a pápánál…”
  Az a baj, hogy ez komoly hülyeséglicitekhez vezet. Ilyenkor az nyer, aki a nagyobb, irreálisabb baromságot elhiszi. Vagy aki a hajmeresztőbb dolgot megteszi a hite nevében…
  Azt viszont nem lehet elvitatni, hogy a vallás komoly közösségi élményt jelent – ez szépen lejön a videóból (vagy akár a Vidám vasárnapot is nézhetjük…). De ne felejtsük el, hogy ugyanezt a közösségi élményt akár egy koncerten, vagy egy focimeccsen is át lehet élni.

  Ami meg az imával kapcsolatos dolgot illeti: SAKK-MATT!!!! (ismét…) De a kidumálás… az nagyon megy!

   
 2. Warlord

  2011. június 8. szerda at 16:51

  Na igen!
  Asszem a tegnapi bejegyzésben volt egy olyan idézet,hogy keresztények egy csoportja azért imádkozik és küzd,hogy ez a szemlélet és gondolkodásmód – mármint a keresztény hit – válhasson általánossá az élet minden területén(ott fel volt sorolva egy csomó).
  Szóval akkor sejthető,hogy mi lenne akkor a helyzet,ha már most – amikor szerintük még nem általánosan elfogadott a ker. hit -, előfordulhat ilyesmi,enyhén fogalmazva a világnézet másokra való ráerőltetése.
  Pl. el tudnám képzelni,hogy tán még meg is lincselnék szerencsétlen gyereket azzal a felkiáltással,hogy “most utolér az isten bosszúja”,vagy vmi hasonló!

   

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: