RSS

Harold Camping nem adja fel!

28 máj

Ebben az egész világvége-elragadtatás mizériában engem leginkább a hívők lelkivilága érdekel. Ami persze nem teljesen ismeretlen a számomra, hiszen én is benne voltam valami hasonlóban. Jó, a Hit Gyülekezetében soha nem tettek konkrét dátumra vonatkozó jóslatokat (egyébként ez az okosabb eljárás, mert ezt nem lehet számon kérni, viszont örökre lebegtetni lehet), de én is hittem abban, hogy bármelyik pillanatban megtörténhet az elragadtatás. És sok keresztény, aki most kineveti, vagy letolja a május 21-eseket, szintén hisz ebben (úgyhogy azért csak nem olyan hangosan nevetni)! Csak annyi a különbség, hogy ő az előre megmondható dátumokban nem hisz.

Kíváncsi voltam rá, hogy vajon Harold Camping és követői mit mondanak a megbukott próféciáról. Hogyan élik meg az elmaradt elragadtatást? Letargia uralkodik most köreikben? Csalódottság? Düh? Kiábrándultság? És mivel magyarázkodik maga Camping?

Az alábbiakat találtam. A CNN több, mint egy tucat május 21-ést próbált felkeresni egy nappal a prófécia kudarca után, de közülük csak ketten voltak hajlandók nyilatkozni.

Tom Evans, a Family Radio szóvivője (Camping rádiója) magánemberként, nem szóvivői minőségében nyilatkozott: „Természetesen csalódottak vagyunk. Ez tagadhatatlan. Ha hiszel abban, hogy Isten visszajön és a hiszed, hogy a bizonyíték nagyon világos arra vonatkozóan, hogy visszajön – Isten minden gyermeke ezután vágyakozik. Egyetlen pillanat alatt elváltoznánk és Istennel töltenénk az örökkévalóságot. Ezt egyáltalán nem szégyellem. Nem szégyellem, hogy ezt akarom és ebben reménykedek.”

Evans nem tudja, hogy hibázott-e: „Azt hiszem abban tévedtünk, hogy azt mondtuk ez abszolút. Ez az ahol elhajlottunk és ezért örömmel kérek elnézést. Hogy én személy szerint elkövettem-e valami becstelenséget, ezen még mindig tűnődöm. Próbáltam hűséges lenni.”

A bukott prófétáról, Campingről azt mondta: „Nem beszéltem még Mr. Campinggel a dologról és arról, hogy most mi legyen. De ő és a felesége jól vannak, és a jövő hét elején válaszolnak a kérdésekre.”

Darryl Keitt hét hónapot töltött azzal, hogy szerte az USA-ban turnézott és hirdette a világvégét, ami nem jött el. A CNN-nek SMS-ben válaszolt: „Jól vagyok, tényleg! Csak fel kell dolgoznom.”

Lorenzo DiTommaso, „Az apokalipszis architektúrája” című könyv szerzője nem hiszi, hogy ebből a világraszóló égésből a jövő prófétái és hívői tanulni fognak. Beszélt a hívőkben most lejátszódó folyamatokról is:

„Történelmileg a be nem teljesült próféciák általában kiábránduláshoz vezetnek, s a hívek elhagyják a csoportot vagy pedig – s ez a tipikusabb – jön egy hit-mentő (és arc-mentő) nyilatkozat azzal, hogy miközben az isteni kinyilatkoztatás továbbra is tévedhetetlen, az emberi kalkuláció nem az. Röviden: a matek téves volt, vissza a kiinduló ponthoz. Ha ez a logika önkényesnek tűnik, ne feledjük, hogy az apokaliptikus elmében a hit megelőzi a teóriát és a teória adja a bizonyítékot.

Nem mintha mindez megakadályozná jövőbeni világvége jóslatok megjelenését. Frank Kermode egyszer azt mondta: „Az apokalipszist nem lehet cáfolni anélkül, hogy hitelét vesztené.” A nagy 2012-es jelenség [amely a maja naptáron alapul] máris felbukkant a horizonton. Még ha a média és a közvélemény túltelített is jelenleg, a 2012-es esemény ugyanolyan nagynak ígérkezik, mint a Y2K (a 2000-es év körüli hisztéria – a ford.). Azután, amikor a 2012. december 21-re jósolt események sem válnak valóra, a világvége próféciák egy újabb generációja bukkan majd fel. És ez az egyetlen biztos jóslat, amit tehetünk.”

Valóban. Egy összeállítás az eddigi világvége jóslatokról évszám szerint (és biztos vagyok abban, hogy a lista korántsem teljes): http://web.me.com/lorenmadsen/endings/pick_a_year.html

Abban is van valami, amit a „hit-mentő” hozzáállásról mond: biztosan lesznek olyanok, akiknek felnyílik a szeme ettől a fiaskótól és a jövőben kevésbé lesz hiszékeny, netán el is hagyja a vallást, de a többség valószínűleg inkább megmagyarázza majd magának valahogy miért nem jött be a dolog és ott folytatja, ahol abbahagyta (ha a konkrét jóslatokkal kapcsolatban ezentúl talán óvatosabb is lesz).

Ez a honlap egy május 21-esé: http://www.the-latter-rain.com/

Becsületére legyen mondva, hogy a bukás után is állt a kérdések elé. (Megjegyzés: azóta levette az alább említett üzeneteket a honlapról, így kénytelenek lesztek el hinni nekem, hogy ott voltak.)

Május 22-i üzeneteiben elmondja, hogy ő őszintén hitt abban, hogy az elragadtatás meg fog történni május 21-én. Elismeri, hogy nem volt igazuk. Ez becsületesebb dolog, mint valamiféle maszlaggal jönni, hogy pl. „megtörtént, csak a szellemvilágban” vagy „az utolsó pillanatban Jézus meggondolta magát, mert azt látta, hogy még nem állunk készen”. Hogy nem talál ki ilyen baromságokat, hanem egyszerűen elismeri, hogy tévedtek, az már a javára írandó ennek a kereszténynek. (Bár lehet, hogy ez csak addig tart majd, amíg el nem olvassa Camping hivatalos verzióját – lásd lentebb!)

„Azzal ellentétben, amit a média írt, ez nem csupán számmisztika volt. Azonban valahol bizonyára hiba van abban, ahogy értelmezem az Írást és aggaszt a tény, hogy nem tudom hol. Úgyhogy most zavarodott vagyok, de lényegtelen, hogy én hogy érzem magam.” – írta.

Érdekes pszichológiai jelenség, hogy amint a férjük által bántalmazott nők védik a férjüket sokszor, annak ellenére, amit tesznek velük, ez a keresztény is még mindig védi vezetőjét, Harold Campinget. Május 22-én azt írta, hogy egy pillanatig sem hiszi, hogy a tanításait rossz szándék vagy szándékos félrevezetés vezette. Továbbra is nagyon tiszteli és szereti. Azt írta: „Túlságosan megbíztam egy tanítóban? Ha igen, az az én hibám és nem Harold Campingé.” Május 24-i üzeneteiben arra kérte olvasóit, hogy tartózkodjanak hozzá írott e-mailjeikben a Campingre vonatkozó negatív megjegyzésektől.

Arra a kérdésre, hogy most újabb dátumot kell-e keresnünk a világvégére, azt mondja, hogy jelenleg nem ebben az irányban szeretné folytatni Biblia-tanulmányozását. Próbálja megérteni „Isten szavát” és imádkozik, hogy megértse a tévedés okát.

Arról is biztosítja olvasóit, hogy ez a kis fiaskó „abszolút nem” ingatta meg hitét a Bibliában: “Noha az emberi interpretáció hibás lehet, Isten szavának megbízhatósága mindig teljesen kifogástalan marad.” Igen, igen erről beszélt fentebb Lorenzo DiTommaso – a „hit-mentő” magyarázatok egyik tipikus darabjáról.

Ne feledjük el, hogy Camping tanításai nem voltak ártalmatlanok! Voltak emberek, akik még május 21. előtt öngyilkosságot követtek el a közelgő végítélettől félve. Ez persze a szélsőséges reakció. A tipikus feltehetőleg az volt Camping követői körében, hogy május 21. előtt felélték vagyonukat, vagy aktívan erre a kampányra fordították azt, mondván már úgysincs rá szükségük. Ha más nem, akkor ez megmutatja, hogy miért erkölcstelen, amit ezek a szélhámos próféták művelnek.

És ha azt hiszed Camping magába szállt, akkor nagyot tévedsz! A pásztor kedden bejelentette, hogy a végítélet nem marad el, csak egy kicsit csúszik. A legújabb dátuma: október 21. És nem kételkedem, hogy még ezek után is lesznek, akik hisznek neki!

Camping magyarázata az, hogy május 21. csak „spirituális végítélet” volt, s ezután már az egész világ Krisztus ítélete alatt van. Öt hónap múlva, amikor eljön az igazi apokalipszis a bolygó teljesen el fog pusztulni. Azonban mivel Isten megváltó időszaka május 21-én lezárult, többé már nincs értelme azzal tölteni az időt, hogy figyelmeztetik az embereket, így október 21-ig rádiója csak keresztény zenét és programokat fog sugározni.

„Mindig azt mondtuk, hogy május 21. lesz a nap, de nem értettük meg teljesen a spirituális jelentését. A tény az, hogy csak egyféle ember fog a Mennybe jutni: akit Isten megváltott, azt el fogja ragadni.” – mondta.

Josh Ocasion, aki technikus Camping rádiójánál, azt mondja ő sosem igazán hitte el Camping jóslatát és kritikus azzal kapcsolatban, hogy a pásztor hogyan reagált a kudarcra: „Azt hittem egy kicsit több emberi méltóság lesz benne és elismeri, hogy tévedett. Nem igazán ezt láttuk.”

Az egyik hívő Jeff Hopkins, 52 éves egykori televíziós producer, azt mondja: „Csúfoltak, kigúnyoltak és elátkoztak engem [az elmúlt hónapokban, amikor hirdette a világvégét – a ford.] és sok mindenen keresztülmentem ezzel a kivilágított reklámmal az autómon. Azt tettem, amire utasítottak a Bibliára hivatkozva, de most le vagyok sújtva. Olyan, mintha pofon csaptak volna.”

Camping azonban semmi felelősséget nem érez ezen becsapott emberek sorsáért, akiknek sok esetben az egész életét tönkretette a jóslata. A sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ő sosem mondta meg az embereknek mit tegyenek a vagyonukkal: „Nem vagyunk pénzügyi tanácsadók. A mi dolgunk az, hogy elmondjuk az embereknek, hogy van valaki, akihez talán beszélhetsz, talán imádkozhatsz és ez Isten.”

Camping maga természetesen nem áldozta fel a vagyonát, sőt rádiója valószínűleg szépen profitált a hisztériából. Október 21-ig sem kíván megválni értéktárgyaitól: „Még mindig egy házban élek, még mindig autót vezetek. Mi értelme lenne? Ha az az Ítélet Napja, akkor miért adnám oda őket?”

Pusztán egy ötlet, Harold: odaadhatnád például azért, hogy az árából legalább egy általad rászedett családot megsegíts! Abban legalább fel lehetne fedezni némi tisztességes szándékot…

A cikk végén megszólaltatják Tim LaHaye-t, aki „Left Behind” című könyvsorozat társszerzője (ebben a cikkben már szóltam róla). Szerinte Camping jóslata „nemcsak bizarr, de helytelen is”. És idézi a Máté 24:36-ot a Bibliából miszerint senki sem tudja az Úr visszajövetelének időpontját, csak az Atya.

Az USA egyik legismertebb protestáns pásztorának, Billy Grahamnek a fia, Will is megszólalt (aki szintén pásztor): “A világvége nem jött el tegnap. De Jézus vissza fog térni. Isten véget fog vetni ennek a jelen világnak. Az idő véget fog érni. Készen állsz arra, hogy Isten elé állj?”

Graham hozzátette, hogy az elragadtatás időpontját nem lehet előre megjósolni: „Harold Camping sajnos elszámolta magát. Számokra alapozta az elméletét. Nagyszerű mérnök és előállt bizonyos képletekkel, amelyekkel megpróbálta megjósolni, hogy mikor lesz az elragadtatás. A Biblia világosan leszögezi, hogy nem tudhatjuk az időt.”

Bájos, amint a fővonalas keresztények osztják Campingéket, miközben az ő világvége várásuk sem sokkal kevésbé bizarr, ha igazán belegondolunk! Legfeljebb azt nyugodtan lehet lebegtetni 100 ezer év múlva is, anélkül, hogy belebuknának, hiszen „senki sem tudja az órát”.

Ez a kép jól illusztrálja mindezt (bal oldalon Camping, jobb oldalon a “tiszteletre méltó”, fővonalas keresztények):

Egy másik cikk megemlíti régi ismerősünket, Robert Fitzpatrick-ot, akiről ebben a cikkben írtam. Szegény öreg nem érti: „Nem értem miért… Nem értem miért nem történt semmi.”

Az NPR riportere arról számolt be, hogy egy Camping-követő, akivel vasárnap beszélt, még mindig abban reménykedett – miközben remegő hanggal beszélt -, hogy csak elszámolták egy nappal az elragadtatás időpontját. Egy másik hívő szerint az imáik működtek: Isten elhalasztotta az ítéletet, hogy még többen nyerjenek megváltást. De az idő így is közel….

Források:

http://religion.blogs.cnn.com/2011/05/22/life-goes-on-doomsday-believers-on-the-morning-after/

http://news.yahoo.com/s/ap/us_apocalypse_saturday

http://news.yahoo.com/s/yblog_thelookout/20110523/ts_yblog_thelookout/doomsday-prophet-followers-flabbergasted-world-didnt-end

http://www.christianpost.com/news/will-graham-preaches-on-end-times-after-harold-campings-wrong-prediction-50420/

 
28 hozzászólás

Szerző: be 2011. május 28. szombat hüvelyk Fundik, Hírek, Szekták

 

Címkék: , , , , , , , , , , , ,

28 responses to “Harold Camping nem adja fel!

 1. csakugy

  2011. május 30. hétfő at 00:29

  hát ehhez már nemtudok mit mondani…és ha a kövi jóslata se jön be(természetesen nem lesz ilyen) akkor mit fog mondani? hogy: tévedtem…bocsi…mégsem akkor jön el hanem február 15-énxd ez tisztára olyan mint abban a szimpszonos részben amikor homér várta az elragadtatás cuccot… amugy nagyon jól vezeted a bloggot! Csak így tovább!

   
 2. krisztianerik

  2011. május 30. hétfő at 06:03

  Sajnos igy van , ahogy leirtad sokan eladták a vagyonukat amelyért keményen megdolgoztak. Ami érdekes az egészben , hogy a keresztények takaróznak a ” tiszta lekiismerettel” , és ezt minden hivőtöl ezt elvárják , de ők maguk lesza….ják magasról. Igenis érezzen felelősséget azon személyek iránt akiket becsapot , és most földönfutókká lettek. Meg ez a duma , szellemben jött el az itélet ::))))) nevetséges egyszerüen , nem tudnak már mit kitalálni.

   
 3. fuhur

  2011. május 30. hétfő at 12:05

  Én végignéztem ezeket az arcokat, és nem értem, hogy hogyan hihet nekik bárki el bármit. Én ezektől nemhogy használt autót nem vennék, de buszjegyet sem.

   
 4. Ádám

  2011. október 1. szombat at 05:44

  Gyerekek, elérkezett az október… Még 20 nap!!!!!!!!!!!!

   
 5. Ricsi

  2011. október 1. szombat at 07:23

  Bizony, mar ne vegyetek tartos tejet

   
 6. Warlord

  2011. október 3. hétfő at 11:24

  2011. Október 21. 1.rész:

   
 7. Warlord

  2011. október 3. hétfő at 11:25

  2011. Október 21. 2.rész:

   
 8. Warlord

  2011. október 3. hétfő at 11:26

  2011. Október 21. 3.rész:

   
  • ateistanaplo

   2011. október 10. hétfő at 08:31

   Te jó ég! El is felejtettem, hogy e hónapban már megint világvége! 😀

    
 9. Abu Nour

  2011. október 4. kedd at 11:34

  “Csak két dolog végtelen az univerzum és az emberi hülyeség. De az univerzumban nem vagyok biztos…”
  (A. Einstein)

   
 10. krisztianerik

  2011. október 10. hétfő at 13:31

  Ha nem májusban akkor októberben , nem ??
  Azért a Magyar keresztények is rafkósak , tuti , hogy titokban hittek a május 21-ei elragadtatásban ::)))) Csak nem merték bevallani , igaz a Jehova tanúi szerint már régen megtőrtént csak szellemi módon .
  Nem veszi észre az isten , hogy minél tovább húzza az időt annál többen mennek a pokolba??
  Rafkós a kis öreg , minél tőbb embernek akar kegyelmet adni , ennek okán annál többen mennek a pokolba ::)))) Faca kis terv ::))))

   
 11. Xmes

  2011. október 20. csütörtök at 23:19

  Ma isteni ellopódás! El ne mulasszátok! 😀

   
  • Megadatott

   2011. október 21. péntek at 07:01

   Tényleg! 🙂

   Szegény öreg újra leég majd. Viszont ez van, amatőr volt. Ilyenkor okosabb valami távolabbi időpontot megadni, mert akkor a leégés is távolabb lesz. 🙂

    
 12. Ricsi

  2011. október 21. péntek at 08:32

  En azert bereggeliztem jol, mert a fene tudja, lehet, hogy szarul foznek a pokolban.

  Azert a keleti felteke ateistai egesz jol birtak eddig a mai napot, Camping bacsi 🙂

   
 13. Megadatott

  2011. október 21. péntek at 08:46

  Egyébként tudja valaki pontosan mi is ”lesz” ma?

  Végítélet? Vagy csak elragadtatás? Vagy valami egyéb?

   
 14. krisztianerik

  2011. október 21. péntek at 11:27

  ez az egész olyan mint annó a cirkuszban a bohócok , mikor elvették a játékát , mindig elővett egy másikat, mondván – nem baj van másik::)))
  Ha ez az időpont nem jön be , -nembaj ,gyártunk másik időpontot::)))

   
 15. Lili

  2011. október 21. péntek at 13:01

  A kenyerem remélem megsül addig, míg eljön a mai napi világvége. 😀

  Az utolsó vacsorához kell..

  ..meg a holnapi reggelihez. 🙂

   
 16. krisztianerik

  2011. október 22. szombat at 13:11

  HAlihó akkor most vót elragadtatás vagy nem vót?

  Lili ! A kenyér kisült vagy nem ? Hol reggeliztetek a menyben vagy itt a fősön esetleg a kenyér a pokolban sült meg ??::)))

   
  • Lili

   2011. október 24. hétfő at 16:32

   Kenyér kisült stop, minden ok, stop, 😀

    
 17. ateistanaplo

  2011. október 23. vasárnap at 08:09

  A fene vigye el, hogy még a világvégét is lekéstem! 😛

   
 18. Kantarella

  2011. október 23. vasárnap at 09:41

  De jó!! AteistaNapló visszatért!! 😀 😀 Szerintem csak ezt a “világvégét” késted le, az öreg biztos előrukkol egy másik időponttal!

   
  • ateistanaplo

   2011. október 23. vasárnap at 09:45

   Megnyugodtam. Meg aztán ott van a maja naptár 2012. december 21-es időpontja is. De lehet, hogy lesz még addig is világvége. 😛

    
 19. warlord71

  2011. október 23. vasárnap at 21:02

  Hááát…,nagyon úgy tűnik,hogy ez sem jött be…!
  😀 😉 😛

   
 20. krisztianerik

  2011. október 24. hétfő at 18:42

  A francba most meg várhatunk a Maja naptár időpontjára 2012 dec 21 re ::(((((
  Ha a keresztényeké nem jön be , nem baj , van másik a Maják::))))))
  De miért pont a 21 ? Lehet ugyan az a kutya ugat, csak más pórázon?::))))
  Egy a szellem ::)))))

   
  • Xmes

   2011. október 24. hétfő at 23:01

   Na ja, pont a névnapomra időzítették. 😀

    
 21. Ricsi

  2012. március 12. hétfő at 08:54

  Harold Camping feladta, megis 😉

  http://www.origo.hu/nagyvilag/20120312-beismerte-tevedeset-a-vilagveget-hirdeto-predikator.html

  Azert eleg sokaig tartott neki. Mondjuk minden normalisabb jogallamban minimum csalas vadjaval birosagra cipelnek a ven csontot, ugyhogy nagyon olcson meguszta sajnos.

   
 22. A Senki

  2017. június 9. péntek at 19:52

  A nagy “gyűlöletedben” lemarad valami: Mt 24:11 És sok hamis próféta támad, a kik sokakat elhitetnek….Ráadásul érdemes lenne ezt is megrágni,miért lehet őket becsapni: Mt 10:39 A ki megtalálja az ő életét, elveszti azt; és a ki elveszti az ő életét én érettem, megtalálja azt. Nyilván akit jobban érdekel az írhájának a megmentése,ez igy is jár.S vele működik a rosta is.Magyarán az oka….HOGY MIÉRT KERESZTÉNY VALAKI! “A ki megtalálja(MEG AKARJA MENTENI) az ő életét, elveszti azt”

   

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: