RSS

“Iszonyból viszony?” – a Heti Válasz és olvasói a Hit Gyülekezetéről

27 máj

A Heti Válasz aktuális számának címlapján Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze látható. Nem olvastam a cikket, csak a Heti Válasz honlapján található ismertetőt: http://hetivalasz.hu/uzlet/iszonybol-viszony-38146/

Ez is a Hit Gyülekezete és a Fidesz közötti aktuális közeledésről szól:

„Pécs fideszes polgármestere, Páva Zsolt a Hit Gyülekezetéhez kötődő Vidám Szimfonikusok koncertjének fővédnöke; Kósa Lajos, Debrecen jobboldali vezetője nyitja meg az egyház helyi iskoláját; a kormánypárti Lázár János irányította Hódmezővásárhely ingyen ad ingatlant Németh Sándoréknak. Három példa a közelmúltból arra, mennyit változott a világ a kilencvenes évek óta, amikor a jobboldalon még közveszélyes szektának tekintették a Hit Gyülekezetét.

Miközben húsz éve még sokan destruktív szektának tartották a Németh Sándor vezette egyházat, ma bal- és szélsőjobboldali vádak szerint – a tulajdonukban álló ATV-t is érintő – paktumot kötöttek a Fidesszel. Ennek lényege: a baloldali csatornát pacifikálják, illetve „őfelsége ellenzékeként” működtetik, cserébe pedig a kormánytól megkapják a történelmi egyházi jelzőt.

Minderre alapozva a hetekben a Jobbik a Fidesz házi szektájának kiáltotta ki a “cionista bizniszgyülekezetet”, és az egyházról 1999-ben Fesz van címmel botránykönyvet író Bartus László is a kormány és Németh Sándorék összeborulását vizionálja.

Mint megtudtuk: erről nincs szó, de például Gera Zoltán labdarúgó személye – azon túl, hogy a gyülekezet legjobb arcát mutatja a nyilvánosság felé – “jószolgálati nagykövetként” is értelmezhető az egyház és a Fidesz között. A focista ugyanis bensőséges barátságot ápol Orbán Viktorral; fontosabb meccseire jegyet küld neki, a miniszterelnök pedig tavaly személyesen járt közbe, hogy a csatár ismét szerepeljen a válogatottban.

A Heti Válasz megvizsgálta, hogy mi igaz a vádakból, és kiderítette: a gyülekezet, minden igyekezete ellenére, nem fogja megkapni a történelmi egyházi jelzőt – merthogy, a korábbi jogszabály-tervezet ellenére, feltehetőleg nem is lesz ilyen kategória. Ezzel együtt kormányzati informátorunk úgy summázza a Fidesz és a Hit Gyülekezete kapcsolatát: a most formálódó törvény afféle „megnemtámadási szerződés” a két fél között, ám kapcsolatukra igaz a bibliai mondás is, miszerint „aki nincs ellenünk, az velünk van”. A kormányzó párt és a gyülekezet viszonyának további részleteiről a Heti Válasz legfrissebb számában olvashat!”

A hozzászólások számából ítélve a téma úgy tűnik nagy érdeklődésre tart számot és most is nagy indulatokat kelt a „hitgyüli” pro- és kontra. Látom, hogy a gyülekezet mozgósította is a híveit. Legalábbis azt állítja a hozzászólók egy része, hogy a honlapon fennlévő szavazás állása néhány perc leforgása alatt változott hirtelen hitgyüli-ellenesből (53% „nem” szavazat), hitgyüli-pártivá (83% „igen”). Az egyik ex-hites hozzászóló szerint SMS-ben ment a riadóztatás, hogy szavazni kell. Ezt persze nem tudom leellenőrizni, én szerencsére nem voltam és vagyok semmiféle ilyen SMS-lánc tagja.

Megjelentek a hozzászólók között is a gyülekezetről ódákat zengedezők. A tipikus hites propagandaszövegek a megtért alkoholistákról, drogosokról, helyreállt házasságokról, nagy családokról, sőt gyógyulásokról gyógyíthatatlan betegségekből. Miközben persze szerintük mindenki, aki nem hites, vagy legalábbis nem karizmatikus keresztény, az letargikus, boldogtalan, szerencsétlen, lecsúszott, lezüllött stb.

Hogy ez mekkora PR-maszlag, azt csak az tudja, aki benne volt és ma már nincs. Aki még mindig benne van, azt elvakítja a hit (hiszékenység), aki meg nincs benne, az nem látta a fundamentalista kereszténység és azon belül a pünkösdi-karizmatikus mozgalom sötét oldalát. Vagy rosszul ítéli meg mi is a sötét oldal pontosan – mert nem a zsidókhoz való viszony az, ahogy azt pl. szélsőjobbról tartják. Ez a része éppenséggel pont pozitív ebben az antiszemitizmussal átitatott mai magyar társadalomban. Bár azért hajlamosak túlzásokba esni ezen a téren is jó fundamentalistákhoz illően…

Nem azt állítom, hogy nincsenek valóban példák megtért alkoholistákra, drogosokra, bűnözőkre, helyreállt házasságokra. Erről korábban már beszéltem: van akinek kell valamiféle ijesztés vagy ösztönzés arra, hogy ebből-abból “megjavuljon” és ha a Jézus mesét elhiszi, akkor ennek lehet ilyen ösztönző hatása. Másra Csernus Imre üvöltözése hat így, van akire meg a Menny ígérete és a Pokol fenyegetése. Ez van. Tehát igen, egyes emberek életében éppenséggel lehet pozitív hatása az istenhitnek (attól persze még nincs Isten). Csak az a gondom, hogy a sikerpropaganda nem beszél a másik oldalról. Az agymosásról, a képmutatásról, az egyéniség megöléséről és az intellektus megfojtásáról, és azokról, akiknek ez megkeseríti az életét, akiket rosszabb állapotba sodort ez az egész, mint annakelőtte voltak. Lásd az én történetemet!

A leginkább az ilyenektől forr a vérem, ahogy olvasgatom (196-os hozzászólás, aláírása: Fekete János, egy holokausztot túlélt zsidó-magyar író – azóta kitörölték):

„Mert – a kívülállónak ezt akármilyen nehéz elhinni – e hiteles hívők se nem isznak, se nem dohányoznak, sőt nem is drogoznak, s ha némelyikük még rá-rágyújt is eleinte, a káros szenvedélyekből való szabadulás aránya köreikben sokszorosa a gyógyintézményeinkben alkalmazott drága elvonókúrákénak. A foglalkoztatottság, a munkaerkölcs,a kreativitás is magasan átlag feletti ebben a körben: tartós munkanélküli úgyszólván nincsen közöttük, a hitre jutottak szorgalma és vállalkozó kedve meg adómorálja pedig csak a zsidó emberekéhez hasonlítható. Aki a Vidám Vasárnapok tévéközvetítéseibe csak belekukkant is olykor, annak fel kell tűnnie, hogy az istentiszteleteken résztvevők ruházata hétről-hétre rendezettebb, mondhatni elegánsabb, s hogy a hitük gyakorlása (talán éppen a felszabadult ajándékozási-adakozási szokások miatt) a résztvevők anyagi gyarapodását is érzékelhetően maga után vonja.

Szép lenne, csak kár, hogy nem igaz. „Tartós munkanélküli úgyszólván nincsen közöttük”. Akkor biztosan a kevés kivételt erősítettem, miután kijöttem a felsőoktatási intézményből és csak roppant nehezen sikerült elhelyezkednem. Tartós munkanélküli voltam. (Azóta szerencsére megtaláltam a számításomat, jó munkahelyem van.) De amúgy is sok hitgyülis ismerősöm volt és van, akik gyakran küzdenek a munkanélküliség problémájával, ha sikerül is elhelyezkedniük, akkor is „rabszolgamunkát” végeznek. Persze jobb, mint a semmi és én nem is nézek le semmilyen munkát, csak hagyjuk már ezt a mézes-mázos propagandaszöveget a gyüliről és a híveiről, mert nagyon nem igaz! Természetesen vannak közöttük sikeres emberek is – és őket mutatja be a Hetek, meg az Új Exodus – de tapasztalatom szerint nem ez a nagy átlag. A nagy átlag ugyanúgy küzd és szenved és küszködik a megélhetésért, mint mindenki más.

Az meg ugye bibliai hitelv, hogy minél többet adakozol, annál jobban megáld az Úr anyagiakkal. Ezt az igerészt a kereszténység 2000 éve alatt köszönték is szépen a különféle egyházak – hiszen ennek alapján lehetett megfejni a híveket. Ma sincs másként. A Hit Gyülekezetében sem. Szóval a gyülekezet és a vezetői tuti biztos, hogy gyarapodnak anyagilag a hívek adományozó kedvétől. Hogy maguk a hívek gyarapodnak-e tőle (ill. ha valaki gyarapodik, akkor az ettől gyarapodik-e) az azért kétséges.

“A H. Gy.-ben és a hozzá hasonló eklézsiákban – hogy csak néhány viselkedési-magatartási példára hivatkozzam – kiemelkedően sok a nagycsalád, s már a fiatalabb korosztályra jellemző a házasodási és gyermekvállalási készség, azt követően pedig nagyságrenddel kisebb a házasságtörések vagy éppen válások aránya. A helyreállt kapcsolatok és frigyek jelentős számáról nem is beszélve.”

Van erre vonatkozóan független felmérés? Másrészt nem meglepő a nagy házasodási kedv, amikor a gyülekezet fundamentalista tanítása szerint csak házasságban lehet szexuális életet élni. Naná, hogy a fiatalok már 18 évesen fejest ugranak a házasságba! Ösztönzik is őket erre. Emlékszem egy istentiszteletre (talán Vidám Vasárnap volt és a tévé adta), amikor Németh Sándor felszólította a még nőtlen/hajadon fiatalokat, hogy álljanak fel. Majd élcelődött kicsit rajtuk és tréfálkozva ugyan, de azt sugallta, hogy ez így nem igazán helyes, meg kell házasodni.

Arra vonatkozóan nincs adatom, hogy milyen a válások aránya konkrétan a Hit Gyülekezetében, de azt nemrég olvastam, hogy az USA-ban a keresztények körében nagyobb a válási arány, mint az ateistákéban. Gondolom azonban, hogy nem a fundamentalista irányzatoknál, hiszen ott elég nagy szégyennek számít a válás. A Biblia engedélyezi a válást, de utána nem házasodhatsz újra (és persze házasságon kívül sem élhetsz szexuális életet). Kivéve, ha azért válsz el, mert a házastársad megcsalt. Azt gondolom ez elég nagy visszatartó erő. Hogy aztán valójában mennyire boldogok is ezek a házasságok, az már más lapra tartozik. Ha megkérded őket, akkor nyilván mind azt fogja mondani, hogy boldog. Nem is illik ott mást mondani…

“Bevallom, engem a körükben tapasztalt tántoríthatatlan filoszemitizmus mindmáig meghat. Ahogyan az én népemet, a zsidókat és Izraelt itt szeretik („be jó neked, János bácsi, hogy zsidó vagy”, ilyet azelőtt soha-soha sehol nem hallottam, legfeljebb azt, hogy „rendes ember vagy – annak ellenére, hogy zsidónak születtél”)! És mondják-tanúsítják ezt nap mint nap, annak ellenére hogy az enyimékben a kisgyerekkortól beidegződött ódzkodás és gyanakvás már-már meg is jegecesedett mindenféle Jézusra hivatkozó „manőverrel-machinációval” szemben! Még nekem kell csitítgatnom krisztusi barátaimat-testvéreimet, hogy ne legyenek már annyira naivak, mert ugyan miért is lenne minden zsidó – kiköpött angyal?”

Miután a hozzászólás írója zsidó, valahol érthető a szimpátiája a hitgyüli iránt, hiszen ebben az országban a zsidók sajnos valóban sokszor az ellenkezőjét tapasztalhatják. A hitgyüli, sok amerikai fundi testvérgyülekezetéhez hasonlóan az ún. keresztény cionizmust képviseli, ami azt jelenti, hogy miután meggyőződésük, hogy Izrael Isten népe, ezért az is meggyőződésük, hogy a zsidóknak Isten adta joguk van a bibliai Izrael helyreállítására a Közel-Keleten. S az is meggyőződésük, hogy Izrael ezen helyreállítása szükséges ahhoz, hogy Jézus visszatérjen. Ennek természetesen az a következménye, hogy fenntartás nélkül támogatják Izraelt, s a palesztinok sérelmein sokszor keresztülnéznek.

Hazai környezetben pedig az a következménye, hogy alanyi jogon Isten népének tekintik a zsidókat (“be jó neked, János bácsi, hogy zsidó vagy” vagy “Még nekem kell csitítgatnom krisztusi barátaimat-testvéreimet, hogy ne legyenek már annyira naivak, mert ugyan miért is lenne minden zsidó – kiköpött angyal?”), s ez az amire fentebb azt a megjegyzést tettem, hogy ezzel kapcsolatban hajlamosak túlzásokba esni.

Mi lenne, ha egyszerűen csak normálisan viszonyulnánk a zsidókhoz? Sem alacsonyabb, sem magasabb rendűnek nem tartanánk őket semmilyen szinten a származásuk miatt?

Van a hozzászólások között még számos ömlengés a gyülekezetről, meg Jézusról, de végeredményben mind egyforma és ugyanarra lyukad ki: hitesnek lenni maga a földi paradicsom. Nyugtázhatjuk: az SMS-mozgósítás sikeres volt.

 

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 responses to ““Iszonyból viszony?” – a Heti Válasz és olvasói a Hit Gyülekezetéről

 1. Medic

  2011. május 27. péntek at 19:11

   
 2. Zippora

  2013. július 1. hétfő at 13:55

  Egy kissé megkésett hozzászólás – mert látom hogy két évvel ezelötti a cikk. Fekete János bácsi barátomat keresve a neten – értesültem májusi elköltözéséröl – és ennek apropóján találtam ide – és bár nem tisztem egyik gyülekezet megvédése sem, van Aki hatásosabban és jobban védi öket nálam – igy a Hit Gyülekezetéé sem – mégis az irásban található néhány csusztatás úgy érzem helyreigazításra szorul. Kezdjem mindjárt az elsövel :

  “Miközben persze szerintük mindenki, aki nem hites, vagy legalábbis nem karizmatikus keresztény, az letargikus, boldogtalan, szerencsétlen, lecsúszott, lezüllött stb”…..

  Erröl a kedves cikkíró ha tenne be egy bizonyitékot, idézetet, vagy legalább egy aprócska mondatot zitálna – akár a HGY-töl vagy akár másmelyik karizmatikus keresztény gyülekezettöl – bánom én, lehet külföldi is – akkor jobban hiteles lenne amit erröl leírt. Ugyanis – bár én Németországban élek, és ismerek itt is elég “karizmatikus – freikirchliche – gyülekezetet, szóval én ez ügyben semmi hasonló megnyilvánulás nem találkoztam.

  Tehát nem arról van szó – hogy aki nem tagja valami karizmatikus gyülekezetnek – az ne élhetne boldog, örömteli, szerencsés és minden káros szenvedélytöl mentes életet – ilyenröl szó sincsen –
  legfeljebb arról hogy attól hogy valaki úgy érzi, hogy bár mindezekkel meg van áldva – mégis hiánylényként élhet abban az értelemben, hogy az ember élete véges …. és hát tegye a szívére a kezét bárki, és úgy mondja el magáról azt, hogy öt pl. nem zavarja, nem zavatra soha – és majd esetleg 70-80 évesen sem fogja zavarni az elmúlás gondolata ….

  Na persze tudom, normális esetben az ember nem emiatt lesz keresztény – azaz a haláltól való félelem miatt – vagy ha emiatt lesz annak még sokat kell fejlödnie ez ügyben is – (de mégis jobb ha valaki akár emiatt is kezdi el keresni annak a lehetöségét, hogy miként lehetne ezt a “dolgot” megúszni – mintha csak a szönyeg alá söpörve kezeli az elmúlás kérdését – ugy tenne mint a strucc – miszerint amivel nem foglalkozik valaki, az akkor nincs is ) – hanem mert valahol legbelül érzi azt, hogy oké – meg van az elsö milla, a többi majd jön, megvan a megfelelö házastárs, család, gyerekek, egzisztencia stb. – a sor tetszés szerint folytatható kinek-kinek kivánsága szerint – de mikor mindezeket már elérte valaki – akkor is ott marad legbelül a szivében az üresség, a kiszolgáltatottság, a hiábavalóság érzése – legfeljebb ha nem elég öszinte valaki még önmagához sem – ezeket a kérdéseket igyekszik elnyomni magában, vagy elhessegetni magától – de attól még ott vannak ezek az elkerülhetetlen és lenyomhatatlan érzések ….

  Addig amikor egy parányi virus napokra képes kiütni az embert, vagy amig egy árvizi katasztrófa képes egy élet munkáját percek alatt megsemmisiteni – csak hogy aktuális legyek – és egy nyomorult mondat attól, akit a legjobban szeret az ember 8 napon túl gyógyuló sérülést tud okozni a lelkében – addig ne mondja azt senki, hogy ö az erös, ö a gazdag, ö a szerencsés, ö a világ legboldogabb embere – csak úgy önmagában …. mert az ember nagyon is kicsi, nagyon is sérülékeny, nagyon is kiszolgáltatott, nagyon is esendö – csak úgy önmagában ….

  De nézzük a következö állítást :

  ” Szép lenne, csak kár, hogy nem igaz. „Tartós munkanélküli úgyszólván nincsen közöttük”. Akkor biztosan a kevés kivételt erősítettem, miután kijöttem a felsőoktatási intézményből és csak roppant nehezen sikerült elhelyezkednem. Tartós munkanélküli voltam. (Azóta szerencsére megtaláltam a számításomat, jó munkahelyem van.)”

  Nos elöször is nem tudom a kedves cikkírónak MI a tartós – és mi nem az – de fogalmazzunk inkább ugy, hogy minden relativ – mert akinek egy évig nincs munkája – de valamelyest van miböl élnie, annak az egyév nem számit tartósnak – akinek meg csak 6 hónap a munkanélküli ideje, de nincs miböl megélnie – annak a hat hónap is tartós lesz … Ezeket csak azért javitom ki – mert szeretem az elfogultság nélküli igazságokat – ami ugyanugy érinti a hívöt és a nem hívöt – csakúgy mint pl. egy természeti csapás is egy adott területen – DE az, hog ki hogyan dolgozza ezt fel – az tényleg egyéni hozzáállás dolga – a hívö ember könnyebben – ezért HÍVÖ – mert Istenben bizva éli az életét … ez neki helyzeti elönyt ad ….

  De vissztérve az eredeti mondanivalóhoz, abban valóban igazat adok, hogy a munkanélküliség tényleg nem válogat – érinti a hivöt és a nemhívöt egyaránt – ezt elfogultság nélkül el kell mondani – csak mivel a hívönek a természetes forrásokon kivüli természetfeletti forrása van – emiatt nagyobb az esélye arra, hogy hamarabb lesz, vagy lehet ismét munkája, munkahelye ….. ebben ugyan lehet kételkedni annak aki ezt még nem tapasztalta meg, végül is emiatt nem lehet egy nemhivöt elmarasztalni – hogy szkeptikus – de ettöl a dolog még müködik….. csak mivel a nemhívö tapasztalata más erröl a kérdésröl, nem tud elvonatkoztatni a saját tapasztalatától – és emiatt gondolkozik vagy vélekedik másként – mint egy hívö ….

  Aztán folytassuk tovább :

  ” – “A H. Gy.-ben és a hozzá hasonló eklézsiákban – hogy csak néhány viselkedési-magatartási példára hivatkozzam – kiemelkedően sok a nagycsalád, s már a fiatalabb korosztályra jellemző a házasodási és gyermekvállalási készség, azt követően pedig nagyságrenddel kisebb a házasságtörések vagy éppen válások aránya. A helyreállt kapcsolatok és frigyek jelentős számáról nem is beszélve.”

  Van erre vonatkozóan független felmérés? Másrészt nem meglepő a nagy házasodási kedv, amikor a gyülekezet fundamentalista tanítása szerint csak házasságban lehet szexuális életet élni.”

  Nos – most nem az “erre vonatkozó független felmérésröl” beszélnék – mert erre vonatkozó független felmérési adataim természetesen nincsenek – de úgy érzem nem is ez a lényeg, hogy ezt bebizonyitsák – hanem a mondat vége – ez :

  “a gyülekezet fundamentalista tanítása szerint csak házasságban lehet szexuális életet élni.”

  Elmondanám, hogy ez NEM a gyülekezet – vagy a gyülekezetek – fundamentalista tanítása – csak hogy kedves ateista barátaimat ne tévesszék meg – mert ez a Biblia tanitása – ami ugye abszolút nem mindegy ….se alapjaiban véve se tételesen nézve. A gyülekezetek ezt csak elismerik és hirdetik, DE nem az ö “fundamentalista tanításuk !) Ahhoz hogy valaki hogyan él, ez természetesen a szíve joga – de attól hogy valaki ezt nem ismeri, mert nem ismeri mi áll a Bibliában – attól még éppen gondolkozhat is ugy, hogy csak házasságban képzeli el a szexuális életét . …Jó tudom, hogy ezzel a véleményemmel ma már a népszerütlen kisebbséghez fogok – föleg itt – tartozni, ezt bevállalom akkor is. De ha belegondol bárki is – és most megint nyugodtan a szívére teheti a kezét az öszinte válaszhoz – ki ne szeretne olyan házastársat magának, akinek nincs, nem volt szexuális “elöélete” valaki mással ??? Aki erre azt mondja hogy : “Ö MÁRPEDIG NEM” szeretne ilyen házastársat – az vagy hazudik vagy nem realista ….

  Mert attól hogy valaki nem képes vagy nem tud valamit megvalósítani az életében – az még nem jelenti azt hogy az nem is jó, nem müködöképes akkor ….. Ilyenkor jön be a “savanyú a szölö” szindróma – ha nem éri el valaki a szölöt, mert túl magason van …. ugye ?

  Éppen emiatt ilyen súlyos a mai kor erkölcsi romlása – a homoszexualitás világszerte tapasztalható térhóditása és az ilyen kapcsolatok házassági rangra emelése – a hagyományos házasságok válsága – a teljes család nélkül felnövekvö, többnyire sérült lelkü gyermekek nagy száma – mert a Biblia ezirányú útmutatását figyelmen kivül hagyják, vagy nem is ismerik az emberek…. És ha valahol támad egy ilyen közösség – mint ez esetben a HGY – azt pellengérre állitják amiatt, hogy a Bibliai alapelveket hirdeti ?

  Ugyan már – valóban ez volna a legnagyobb tévelygésük vagy hibájuk ?
  Nem inkább azon emberek tévelyegnek, akik pellengérre állítják azt ami helyes lenne a biblia alapján ?

  Mert a Biblia, ahol le vannak ezek írva – nem azért teszi ezt az életformát – benne a házasságot ajánlottá, mintha valami jótól meg akarná fosztani az embert, hanem éppen azoktól a “rothadt gyümölcsök” -töl próbálja ezzel Isten megvédeni az embert, amit a mindenféle erkölcstelen szexuális kapcsolatok okoznak az embereknek, a generációk sokaságának, a nemzeteknek az életében….

  Persze most megint leirhatnám a fentebb leirt megállapításomat – miszerint ” ebben ugyan lehet kételkedni annak aki ezt még nem tapasztalta meg, végül is emiatt nem lehet egy nemhivöt elmarasztalni – hogy szkeptikus – de ettöl a dolog még müködik….. csak mivel a nemhívö tapasztalata más erröl a kérdésröl, nem tud elvonatkoztatni a saját tapasztalatától – és emiatt gondolkozik vagy vélekedik másként – mint egy hívö ….” – mert ez igaz a szexualitás és a házasság kérdésére is ….

  És végezetül – még egy utolsó felvetés a cikkböl :

  “A hitgyüli, sok amerikai fundi testvérgyülekezetéhez hasonlóan az ún. keresztény cionizmust képviseli, ami azt jelenti, hogy miután meggyőződésük, hogy Izrael Isten népe, ezért az is meggyőződésük, hogy a zsidóknak Isten adta joguk van a bibliai Izrael helyreállítására a Közel-Keleten. S az is meggyőződésük, hogy Izrael ezen helyreállítása szükséges ahhoz, hogy Jézus visszatérjen. Ennek természetesen az a következménye, hogy fenntartás nélkül támogatják Izraelt, s a palesztinok sérelmein sokszor keresztülnéznek.”

  Erre megint csak azt tudom mondani – amit a házassággal kapcsolatban leírtam – ez a “keresztény cionizmusnak” nevezett jelenség NEM a HGY vagy más karizmatikus gyülekezetek sajátja – hanem ez a Biblia álláspontja. És mivel a Biblia gy keresztény ember számára az “Alapmü, az alapvetés” – igy miböl másból is kellene kiindulniuk ????

  A Biblia nemismerete még nem teszi igazzá vagy valódivá azt, hogy Izraelt mint népet, mint országot, mint a zsidó identitás letéteményesét el kellene vetni.

  De hozzáteszem – ahhoz nem kell még kereszténynek – de még hívönek sem – lennie senkinek ! – hogy egy országnak, egy népnek, egy vallásnak a létjogosultságát el tudja fogadni. Ezt minden civilizált kultúrában TÉNYNEK veszik, fogadják el ….. Mondom minden CIVILIZÁLT kultúrában …..
  EZ a palesztinok esetében is igy igaz – de mert ott éppen hogy NEM Izrael nem ismeri el a palesztinok jogait a földhöz – hanem a palesztinok NEM ismerik el Izrael jogát az ösi földjükhöz …. Erre most csak egy nagyon rövid idézet – egy “echte palesztin vezetötöl” – bizonyitékul ami a napokban jelent meg :

  “Pontosan ezt igazolta Nabíl Saat volt palesztin külügyminiszter nyilatkozata, ami a Magyar Nemzet június 24-ei számában jelent meg. Saat azt állította, hogy 1991-ben „feladtuk Palesztina 78 százalékát azzal, hogy elismertük Izraelt”. A volt külügyminiszter, aki jelenleg is a Fatah központi bizottságának a tagja, ezzel megerősítette, hogy az eredeti palesztin álláspont a zsidómentes Közel-Kelet eszméje. A Hamasz hivatalosan ma is ezt a rasszista megoldást képviseli, de az európai és amerikai politikusok által dogmaként szorgalmazott „kétállami megoldás” is apartheid állam létrejöttét eredményezné. A Jerikóba vezető úton például tábla figyelmeztet arra, hogy a Palesztin Hatóság ellenőrzése alatt álló területre „zsidók számára tilos a belépés”. A palesztin államban nem élhetnének zsidók, miközben Izraelben jelenleg 1,6 millió arab állampolgár él, akiknek túlnyomó többsége nem tervezi, hogy elhagyja a zsidó államot.”

  Tehát a palesztin arabok szándéka egyértelmü – ök nem “kétállami megoldást” akarnak, hanem egyáltalán nem ismerik el Izrael létjogosultságát az ösi földön – ami minimum követelmény lenne a megállapodáshoz – hiszen zsidók éppen ugy laktak ott mindig is, mint az arabok….

  Amugy meg – csak mert ezt is jó lenne tisztázni – a félreértések elkerülése végett : 1948 élött – mielött Izrael mint ország és mint állam ismét létrejött – majd 2000 év diszpora után- minden palesztinában lakó zsidót, arabot és keresztényt “palesztinnak” neveztek – erre is lehet sok bizonyitékot találni még ma is – a mai Jeruzsalem Post-ot akkor még Palesztin Postnak nevezték és a zsidók adták ki akkor is – tehát a szó szoros értelmében mindenki palasztin volt aki akkor ott lakott ….

  És ha már Izraelnél tartunk – szintén a Biblia nemismerete az ami olyan következtetésekhez vezet, hogy nem ismeri fel hogy Izrael államának léte szükséges – de nem elégséges feltétele a Messiás visszajöveteléhez a Földre – amit ugyan lehet most még egyenlöre ignorálni sokaknak – de ettöl még vissza fog jönni a Messiás – és akkor kedves ateista kétkedö barátaink is meg tudnak majd gyözödni arról – hogy amiben, vagy Akiben nem hittek – az valóban egy valóságos Isten és valóságos ember – és bizony nincsen “Jézusmese” – hanem Jézus a Messiás volt, van és lesz mindenkinek – hivöknek és nemhívöknek – az örömére és vigasztalására ….

  Szóval ezekkel az adalékokkal szerettem volna az objektivitás kedvéért ehhez a régebbi cikkhez hozzászólni – mert a téma a mai napig is éppugy aktuális – mint akkor volt ….

  És mivel “Minden vélemény számit” – az oldal szlogenje szerint – én bátorkodtam ezt szó szerint is venni….

   

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: