RSS

Kettészakította Zsombót az egyházasított iskola

04 máj

“Már csak a püspöktől remélik iskolájuk világnézetileg semlegesnek maradását azok a zsombói szülők, akiknek nem tetszik,hogy az önkormányzat finanszírozási és morális okokra hivatkozva átadná a fenntartást a katolikus egyháznak. A Szeged környéki faluban, ahol nincs másik iskola, megszavaztatták a szülőket, és az ellenzők kevéssel, de kisebbségben maradtak. A falu két táborra szakadt. Sokan úgy érzik: nem tehetnek semmit az ellen, hogy gyerekeiket akaratuk ellenére áhitatra, misére járásra kötelezzék jövő ősztől.

[…]

A tiltakozó szülők azonban továbbra is úgy érezték, nem kaptak megnyugtató választ a kérdéseikre. „Nincs rá biztosíték, hogy mi fog változni” – mondta Török Krisztina. Korábban megkérdezték a püspököt arról, hogy meg kell-e majd keresztelni a gyerekeket, mire a válasz az volt, hogy nem, de magukévá kell tegyék a keresztény értékrendet. Hogy ez a gyakorlatban mit fog jelenteni, egyelőre nem tudják. A közeli Dócon például, ahol szintén az egyház működteti az iskolát, a tanítási napok közös áhitattal kezdődnek. A polgármester szerint nem kell kényszerektől tartani, „a keresztelkedés nem feltétel és elvárás, hanem lehetőség”, hitoktatás helyett lehet etikaoktatást választani, és a reggeli áhitat – amely néhány katolikus általános iskolában működik, szerinte leginkább egy osztályfőnöki órához hasonlító beszélgetés, és szintén csak lehetőség.

Kíváncsi leszek én erre…

“A pontos szabályok iskolánként eltérőek. Szintén a Szeged-Csanádi Egyházmegye a fenntartója a békéscsabai Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskolának. Az ottani házirend például rögzíti: a tanuló kötelessége, hogy keresztény értékrend szerint éljen, kötelező a reggeli áhitat, az osztályok minden hónap harmadik vasárnapján szentmisén vesznek részt, ahonnan csak igazoltan lehet hiányozni, és a diákok óra előtt felállással és „Dicsértessék a Jézus Krisztus!” köszönéssel üdvözlik a pedagógust. A zsombói polgármester szerint ugyan van ilyen is, de a legtöbb iskolában nem így működik, a házirendet a helyi igények figyelembe vételével alakítja ki az igazgató és a tantestület.”

A teljes cikk: http://index.hu/belfold/2011/05/04/az_iskola_egyhazi_fenntartasba_adasa_ellen_tiltakoznak_a_szulok_zsombon/?rnd=868

 
Hozzászólás

Szerző: be 2011. május 4. szerda hüvelyk Hírek, Katolikus, Magyarország, Szekularizáció

 

Címkék: , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: