RSS

A skót bíboros kikelt az “agresszív szekularizáció” ellen

27 ápr

Keith O’Brian bíboros, a katolikus egyház skóciai vezetője húsvétkor arra figyelmeztetett, hogy az „agresszív szekularizáció” marginalizálja a kereszténységet. Tette ezt akkor, amikor David Cameron brit miniszterelnök vallási vezetőket hívott meg otthonába a Dowing Street-re és méltatta a kereszténység „hatalmas hozzájárulását” Nagy-Britannia értékeihez. Ez aztán a marginalizálás…

O’Brian hevesen támadta a szekularizációt, mondván vannak, „akik valóban megpróbálják elpusztítani keresztény örökségünket és kultúránkat, és száműzni Istent a közéletből.”

De miért is kellene Istennek – aki nem minden ember hite szerint létezik – a közéletben szerepet kapnia?

„A keresztényeknek egységesnek kell lenniük a keresztény hit ellenségeinek közös felismerésében hazánkban, annak a hatalomnak a felismerésében, amit gyakorolnak, és tudatában kell lennünk annak, hogy jogunk van ahhoz az egyenlőséghez, amiért oly sokan mások kiabálnak.” – mondta az érsek.

De mit is ért O’Brian a keresztények egyenlőséghez való jogán? Rögtön megtudtuk a cikkből, amely szerint ezután olyan eseteket sorolt, amikor a keresztények „áldozatul estek” az egyenlőség felett őrködő olyan törvényeknek, mint például a homoszexuálisok elleni diszkrimináció tilalma…

Értem. Tehát a keresztényeknek azzal van bajuk, hogy a törvények megtiltják nekik, amit csaknem 2000 éven át szabadon gyakorolhattak, nevezetesen, hogy diszkrimináljanak. Ez az ő nagy elnyomatásuk – hogy már nem diszkriminálhatnak.

A Nemzeti Szekuláris Társaság részéről Keith Porteous-Wood kommentálta az érsek szavait. Szerinte a vallási vezetők egyre paranoiásabbak amiatt, mert az emberek tömegesen hagyják el az egyházakat és ezek a vezetők a szekularizációt vádolják „saját szűklátókörűségük és bigottságuk helyett”.

A Brit Humanista Szövetség részéről Andrew Copson azt mondta: „Ezek a támadások azt nem veszik figyelembe, hogy azokat, akik közéletünkben a szekularizáció mellett kampányolnak, túlnyomórészt nem a vallásellenes előítéletek motiválják, hanem az egyenlőség és méltányosság iránti pozitív vágy. Ezek a rémisztgető beszédek, amelyek felkavarják a hívőket és hamis üldöztetés érzetét keltik bennük, megosztók és szektariánusok.” Hozzátette: „Az egyházak egy olyan befolyást és privilégiumot igyekeznek védeni, amelyek egyáltalán nincsenek arányban a jelentőségükkel.”

Közben Vincent Nichols tiszteletes az eutanázia ellen prédikált. Erre válaszul a „Méltóság a Halálban” szervezet szóvivője azt mondta, hogy a felmérések szerint a vallásos emberek nagy többsége – 71%-a – támogatja az asszisztált halált gyógyíthatatlan betegek esetében.

Forrás: http://www.guardian.co.uk/world/2011/apr/24/cardinal-keith-obrien-aggressive-secularity

 
Hozzászólás

Szerző: be 2011. április 27. szerda hüvelyk Hírek, Katolikus, Szekularizáció

 

Címkék: , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: