RSS

Ön miben hisz? Statisztikák a hitről

26 ápr

Forrás: http://www.kisalfold.hu/kitekinto/on_miben_hisz_statisztikak_a_hitrol/2215886/

MTI
2011.04.25. 15:00

“A világ lakosságának 51 százaléka hisz feltétlenül egy vagy több isteni lény létezésében, 18 százalék nem hisz ilyenben, 30 százalék pedig bizonytalan a kérdésben – ismertette az MTI-vel húsvéthétfőn az Ipsos Zrt. a Reuters hírügynökség részére készült felmérésének eredményét.
Hírlevél feliratkozás

Értesülni szeretnék a napi friss helyi hírekről! E-mailemre levél érkezik, amelyben megerősítem a feliratkozást.

A közvélemény-kutatás szerint a vizsgált országok közül legtöbben Magyarországon hiszik úgy, hogy lélekvándorlás útján születünk újjá. A válaszadók fele véli úgy, hogy van túlvilág, míg a másik fele szerint elmúlás követi a létet (23 százaléka), vagy nem tudja (26 százalék), mi következik utána.

Tízből négyen hisznek az emberi evolúcióban, 28 százaléknyian az isteni teremtésben, míg 31 százalék nem tudja, melyikben higgyen.

A közvélemény-kutatás 23 ország 18 829 felnőtt válaszadójának megkérdezésével készült.

Leginkább Indonézia (93 százalék), Törökország (91), Brazília (84), Dél-Afrika (83) és Mexikó (78) lakói hisznek feltétlenül Isten létében, több isten létében pedig leginkább India (24 százalék), Kína (14) és Oroszország (10) polgárai hisznek.

Javarészt Franciaország (39 százalék), Svédország (37), Belgium (36), Nagy-Britannia (34), Japán (33) és Németország (31) válaszadói mondták, hogy nem hisznek istenben. A legbizonytalanabbak Japán (54 százalék), Kína (52) és Dél-Korea (50) lakosai.

A világ lakosságának kicsivel több mint a fele (51 százalék) szerint van túlvilág: negyedük (23) hisz valamiféle halál utáni folytatásban, de nem kifejezetten mennyben vagy pokolban; tízből ketten (19 százalék) vélik úgy, hogy a mennyországba vagy pokolra jutunk; 7 százalék gondolja, hogy működik a reinkarnáció; 2 százalék szerint pedig mennyország ugyan létezik, de pokol nincs. Negyednyien (23 százalék) mondják, hogy a létet elmúlás követi, míg ugyanennyi ember (26 százalék) nem tudja, mi történik a halál után.

Abban a vélekedésben, hogy lélekvándorlás útján születünk újjá, Magyarország (13 százalék) lakói járnak élen, őket Brazília (12 százalék), Mexikó (11 százalék), Japán (10 százalék), Argentína (9 százalék) és Ausztrália (9 százalék) válaszadói követik – olvasható az Ipsos Média-, Reklám-, Piac- és Véleménykutató Zrt. közleményében.

Tízből négyen (41 százalék) evolucionistaként úgy vélik, hogy az emberiség egy hosszú folyamat eredményeként olyan alacsonyabb rendű fajoktól származik, mint a majmok. Leginkább Svédország (68 százalék), Németország (65), Kína (64), Belgium (61) és Japán (60) válaszadói vélik így.

Tízből hárman (28 százalék) vallják magukat szerte a világban teremtéshívőnek, s hiszik, hogy az emberiség egy magasabb szellemi erő, Isten teremtménye, s nem gondolják, hogy olyan alacsonyabb rendű fajoktól származnánk, mint a majmok. Ebben a vélekedésben Szaúd-Arábia (75 százalék), Törökország (60), Indonézia (57) és Dél-Afrika (56) lakói járnak az élen.

A világ népességének majdnem egyharmada (31%) nem tudja, miben higgyen; néha egyetért, máskor nem a különféle evolúciós vagy kreacionista elméletekkel. A legbizonytalanabbak az oroszok (40 százalék), az olaszok (39), az argentinok (38), a lengyelek (38) a spanyolok (37) és a franciák (36).”

A legszomorúbbnak az evolúcióra vonatkozó adatot tartom. Bizonyára mindenki megdöbbenne, ha kiderülne csak a világ 40%-a hisz a gravitációban. Ez is kb. ilyen, csak annyi a különbség, hogy a gravitáció elmélete ellenében nem működik erős vallásos lobbi. Van mit bepótolni a világ oktatási rendszereiben.

 
 

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 responses to “Ön miben hisz? Statisztikák a hitről

 1. Kercso

  2011. április 26. kedd at 20:41

  “Tízből négyen (41 százalék) evolucionistaként úgy vélik, hogy az emberiség egy hosszú folyamat eredményeként olyan alacsonyabb rendű fajoktól származik, mint a majmok.” Inkább ez a szomorú, hogy még a kérdést is rosszul teszik fel. A majmokkal közös ősünk van, nem tőlük származunk. Az ilyen általános tájékozatlanság miatt lehet egyáltalán támadni az evolúciót.

   
 2. ateistanaplo

  2011. április 26. kedd at 20:56

  Igen. És azt is meg lehetne kérdezni, hogy mit ért valaki “alacsonyabb rendű fajon”. Ez is kicsit félrevezető dolog.

   
 3. li

  2011. április 29. péntek at 22:29

  Az evolúció azért nem olyan kézzelfogható mindennapi tapasztalat, mint a gravitáció, és igen, úgy általában lenne mit javtani az oktatáson.
  De országonként 800 ember nem biztos, hogy minden ország vonatkozásában reprezentatív minta, és eléggé eltérő országokról van szó. Nem biztos, hogy van értelme kiátlagolni az országos adatokat. Inkább az ijesztő, hogy a jó oktatási rendszerrel bíró országokban (Németo., Svédo.) sem evidens az evolúció.

   
  • ateistanaplo

   2011. április 30. szombat at 06:46

   Nem kézzel fogható tapasztalat az átlagember számára, de itt jönne be az, hogy ráirányítsák a figyelmét azon területekre, amelyeken kézzelfogható: pl. felhívják a figyelmét arra, hogy a modern orvostudományban mennyi minden alapul az evolúció elméletére.

    
 4. protestánsfiú

  2011. május 13. péntek at 10:34

  Az evolúciót a katolikus egyház is elismeri II. János Pál pápa óta. Erre mondják azt, hogy megtalálta a zsák a foltját. A Szentírástól megint sikerült még jobban elszakadnia a katolikus egyháznak. Sajnálatosnak tartom továbbá, hogy az oktatási rendszer nem teszi lehetővé azt, hogy mind az evolúciós elméletet, mind pedig a kreacionizmust taníthassák az iskolákban, és kinek mi tetszik, válasszon. Hallgattassék meg a másik vélemény is!

   
 5. ateistanaplo

  2011. május 13. péntek at 11:57

  Sőt, tanítsák az összes nép babonáit, teremtésmítoszát! Lehet válogatni, mint a piacon. Végül is az igazság csak azon múlik “kinek mi tetszik”, nem pedig a bizonyítékokon…

   

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: