RSS

Bemérték a Higgs-bozon nyomait?

26 ápr

Forrás: http://www.fn.hu/tudomany/20110426/bemertek_higgs_bozon_nyomait/

2011. április 26. 08:26

“A napokban találgatás kezdődött: vajon tényleg a Higgs-bozon bomlására utaló eseményeket figyeltek meg a Nagy Hadronütköztetőben?

A Higgs-bozon vagy más néven Higgs-részecske felfedezése a Nagy Hadronütköztető kísérleteinek egyik fő tudományos célja. A részecske létezése elengedhetetlen a többi részecske tömegének magyarázatához, és az úgynevezett fizikai standardmodell igazolásához. Éppen ezért a Higgs-bozon a kísérleti fizika Szent Grálja.

Az úgynevezett ATLAS-kísérlet napokban kiszivárgott belső feljegyzése szerint olyan eseményeket figyeltek meg a tudósok, melyek a Higgs-bozon bomlására utalnak.

A bozon nagyon ritkán két nagy energiájú fotonra is lebomolhat az elméleti modellek szerint. Erre a folyamatra utaló jeleket fedezhettek fel most.

Ezt a bomlást azonban nagyon nehéz észlelni – írják a Nagy Hadronütköztetővel foglalkozó magyar blogon. Mivel a fizikában egy kísérlet nem kísérlet, így a bomlás megerősítéséhez a jelenség sokszoros ismétlésére lenne szükség.”

 
2 hozzászólás

Szerző: be 2011. április 26. kedd hüvelyk Hírek, Tudomány

 

Címkék: , , ,

2 responses to “Bemérték a Higgs-bozon nyomait?

 1. Tubákos Szelence

  2011. augusztus 29. hétfő at 00:52

  “A Nagy Hadronütköztető (LHC) eredményei megkérdőjelezik a szubatomi fizika egyik csábító elmélete, a szuperszimmetria legegyszerűbb változatának létjogosultságát.
  …….

  A szuperszimmetria elmélet legegyszerűbb változata szerint minden általunk ismert részecskének létezik egy “szuper-partnere”, ami hasonló, azonban karakterisztikáikat tekintve egy kicsit eltérő, nyilván kis tömegű, mivel mindeddig nem sikerült észlelni. A 20 évvel ezelőtt kidolgozott elmélet többek között segítene megmagyarázni a sötét anyagot, azaz miért van a világegyetemben több anyag annál, amit észlelni tudunk. Jordan Nash, az Imperial College London professzora, aki maga is részt vesz az egyik LHC kísérletben, úgy véli, a kutatóknak már találniuk kellett volna valamilyen bizonyítékot a szuperszimmetriára. “A tény, hogy eddig semmilyen bizonyítékot nem láttunk, azt mondatja velem, hogy vagy az ismereteink hiányosak, vagy kicsit más a szuperszimmetria, mint amilyennek elképzeltük, vagy talán nem is létezik” – nyilatkozott a BBC-nek.”

  http://www.sg.hu/cikkek/84148/sarokba_szoritotta_a_szuperszimmetriat_az_lhc

  A valóság okozhat még meglepetéseket 😀

   
 2. Tubákos Szelence

  2011. augusztus 29. hétfő at 00:54

  Az örvendetes :-D, hogy a tudomány meghajol a tények előtt, ha valami nem az elképzelések szerint alakul, nem úgy a vallási dogmatizmus.

   

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: