RSS

Vallásháborúvá fajulhat az erőszak Nigériában

24 ápr

Forrás: http://index.hu/kulfold/2011/04/24/500_aldozata_van_a_nigeriai_eroszakhullamnak/

MTI
2011. április 24., vasárnap 21:47

“Több mint 500-an haltak meg az egy héttel ezelőtti elnökválasztás óta tartó erőszakhullámban Nigéria zömmel muzulmánok lakta északi részén – közölte vasárnap egy nigériai polgárjogi civilszervezet. A Civil Rights Congress egyik tisztségviselője a francia hírügynökségnek telefonon elmondta, hogy legfrissebb adataik szerint 516 a halálos áldozatok száma, de elképzelhető, hogy valójában sokkal több, még gyűjtik az adatokat.

Az állami hatóságok nem hajlandók adatokat közölni az áldozatokról, mondván, nem akarják növelni a feszültséget az ország keresztény és muzulmán közössége között. A szóban forgó emberöléseknek legalább egy részével gyanúsított Boko Haram nevű muzulmán szekta közölte vasárnap, hogy “addig folytatják harcukat, amíg a muzulmánok vissza nem nyerik szabadságukat az egész országban”. A szekta felszólította az abujai kormányt, hogy térjen át az iszlámra, vesse el az ország alkotmányát, és vezesse be a Korán törvényeit.

A fekete kontinens legnépesebb állama nagyjából felerészben egy túlnyomórészt muzulmán északi és egy keresztények lakta déli részre oszlik. Nigériában április 9-én parlamenti választásokat rendeztek, majd a 16-i elnökválasztást a keresztény Goodluck Jonathan nyerte meg. Legjelentősebb ellenfele a muzulmán Muhammadu Buhari volt. Kedden kormányzóválasztást tartanak a 36 szövetségi államban, így kevés remény van arra, hogy az erőszakcselekmények hamarosan abbamaradnak.”

 
Hozzászólás

Szerző: be 2011. április 24. vasárnap hüvelyk Hírek, Iszlám, Vallásháború

 

Címkék: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: