RSS

Mit jelent egy ateistának a húsvét?

23 ápr

Ünneplik-e az ateisták a karácsonyt és a húsvétot? Nem beszélnék „az ateisták”, mint egységes, homogén csoport nevében, csak a magaméban. Nekem a karácsony és a húsvét is elsősorban mindig a családot jelentette. Ilyenkor végiglátogatjuk a ritkán látott családtagokat, jókat beszélgetünk és eszünk. 😀 Szeretem az egésznek a hangulatát, meghittségét. Nálunk ez sosem kapott vallási színezetet, mivel (ellentétben velem) a családom nagy része mindig is ateista volt. Úgyhogy „hál Istennek” 😛 sosem kellett templomba, misére mennünk ilyenkor.

Ateistaként zavarnak-e a vallási ünnepek? Miért zavarnának? Kulturálisan a kereszténység hozzátartozik az ország történelméhez, így nincs azzal semmi gond, ha ünnepnapokká nevezik ki ezeket. Vannak más jellegű ünnepeink is, azokkal együtt ez is jól megfér a naptárban. Nem beszélve arról, hogy sajnálnám a szabadnapokat, ha eltörölnék ezeket az ünnepeket! 😀

A karácsonyban és a húsvétban amúgy is annyiféle hagyomány keveredik – nem csupán keresztény. Mindkét ünnepben láthatók pogány behatások is, a karácsony esetében ott a fenyőfa, maga az ünnep dátuma, ami a téli napfordulóhoz esik közel; a húsvét esetében a termékenységet szimbolizáló tojás, nyuszi, kiscsibe, a locsolkodás. Ezek egyike sem keresztény hagyományból ered.

Amíg nem mondja meg senki, hogy kötelező templomba, gyülekezetbe mennem karácsonykor vagy húsvétkor, és amíg magam dönthetem el, hogy nekem, személy szerint mit jelentenek ezek az ünnepek, addig nincs probléma velük. Nem hiszek Jézus feltámadásában, de hiszek abban, hogy szükség van olyan napokra, amikor a tágabb családok összejönnek és átbeszélik a dolgaikat. Ha muszlim országban lennénk, akkor ez valamilyen muszlim ünnep lenne. Mivel Európában vagyunk, itt keresztény ünnepek alakultak ilyen napokká. Ennyi.

Úgyhogy Kellemes Húsvéti Ünnepeket mindenkinek!

 
6 hozzászólás

Szerző: be 2011. április 23. szombat hüvelyk Ateizmus/Agnoszticizmus, Önvallomások

 

Címkék: , , ,

6 responses to “Mit jelent egy ateistának a húsvét?

 1. Caenorhabditis elegans

  2011. április 23. szombat at 12:32

   
  • ateistanaplo

   2011. április 24. vasárnap at 07:28

   Az ünnepek kötelező betartatása más, mint az, hogy van egy ünnep, amiről mindenki eldönti, hogy számára mit jelent és úgy tölti, ahogy akarja.

   Ha jól értelmezem itt azonban arról van szó, hogy bizonyos dolgokat kötelezően előírnának vallási ünnepeken (pl. hogy szórakozóhelyek nem lehetnek nyitva). Ezzel természetesen nem értek egyet. Mi a következő lépés? Hogy előírják mindenkinek kötelező templomba menni vallási ünnepeken?

    
 2. Caenorhabditis elegans

  2011. április 26. kedd at 12:26

  Nálunk is előírnak egy csomó dolgot. Pont a szórakozóhelyekkel nincs bajuk, de a boltok zárva tartanak és kötelezően munkaszüneti nap van. Azaz nem töltjük úgy ahogy akarjuk. Innen már csak egy lépés, hogy kötelező legyen pl templomba menni.
  Bár a másik oldal meg az, hogy az emberek azért értékelik a pár napos, a családdal jól összeegyeztethető szabadságot. Azaz valamilyen kötelező szabi mindenképpen hasznos. Az enyhén idegesít, hogy ez kötelezően keresztény ünnep, és lesz még több is, ha a kötelező vasárnapi szabit bevezetik, azaz hogy kötelezően otthon kell ülni, mert elmenni nincs hova. A nemzeti ünnepet elfogadom, hiszen aki itt él az jellemzően magyar. Viszont a kereszténységre ez már nem mondható el. Nincs határozott véleményem, de ez az egész így valahogy nem tetszik.

   
  • ateistanaplo

   2011. április 26. kedd at 13:06

   Én ezt más oldalról közelítem meg. Ha nem lennének kötelezően betartandó ünnepnapok, akkor a multik akkor is dolgoztatnák az embereket. Ahogy sok helyen vasárnap is dolgoztatják őket, ezért nekem nem lenne kifogásom az ellen, ha kötelezően zárva tartanának az üzletek vasárnap. Szerintem egy napot ki lehet bírni mindenkinek vásárlás nélkül, viszont sajnálom azokat a szerencsétleneket, akiknek olyankor is dolgozni kell (tudom hogy egy másik nap kikapják szabiban stb., de ez már nem olyan, mint amikor a családjával töltheti a hétvégét). Most hogy ez történelmileg úgy alakult, hogy a kereszténység európai befolyása miatt a keresztény ünnepek lettek ezek a napok – így jártunk. Ha muszlim országban lennénk, akkor a péntek lenne a szent nap (azt hiszem), a zsidóknál a szombat. Tőlem lehetne a hétfő-kedd, a szerda-csütörtök is, csak ez nem lenne praktikus, mert a világ többi részén hagyományosan a szombat-vasárnap a hétvége. Ez van. Nem lehet minden kulturális, szociális hagyományból kiirtani a kereszténység ujjlenyomatát, hiszen 2000 évig meghatározta az emberek életét.

    
   • Caenorhabditis elegans

    2011. április 27. szerda at 12:23

    Értem. Azért én a nemzeti ünnepeket jobban szeretem, agy mondjuk Föld Napját, ilyesmit…

     
 3. Www.mensolution.hu

  2015. július 7. kedd at 11:32

  Nagyon szépen és tényszerűen kibontott téma, persze ez csak az én véleményem.

   

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: