RSS

Van-e jövője a kereszténységnek?

22 ápr

A filmben szereplő kérdést ez a közel egy órás BBC dokumentumfilm feszegeti. A film készítője, Ann Widdecombe hívő katolikus így nem elfogulatlan a kérdésben (ez néhol – különösen a vége felé – ki is tűnik a filmből), mindazonáltal érdekes szociológiai képet fest a kereszténység mai nagy-britanniai helyzetéről.

Elhangzik, hogy a templomba járók aránya a ’70-es évekhez képest rohamosan lecsökkent és egyre több templomot kell bezárni. Az általános csökkenésen belül van egy-két terület, amelyen növekedés tapasztalható és talán ezek megmutatják az irányt a kereszténység jövője felé. Növekedés mutatkozik a pünkösdi mozgalomban – illetve a hozzájuk köthető, amerikai típusú megagyülekezetekben -, valamint a katedrálisok látogatottságában (ellentétben az egyszerű templomokéval). A filmben is elhangzik a következtetés erről – amivel egyetértek -, hogy ez azért van, mert ezek kínálnak úgymond élményt, eseményt, valamint ezek adják meg leginkább a közösséghez tartozás érzését.

Egy korábbi bejegyzésemben, mint egykori tag, részletesen foglalkoztam a pünkösdi-karizmatikus mozgalommal és ott idéztem egy hozzászólást egy fórumról, amivel személy szerint nagyon egyetértek:

„Úgy hiszem, hogy ez az egész pünkösdi/karizmatikus jelenség (értsd: az Asuza utcai ébredés és hasonlók) közvetlen eredménye volt a darwinizmustól és a magasabb szintű bibliakritikától stb. elszenvedett vereségnek, amely aláásta a kereszténységben való hit teljes racionális bázisát. Ha egyszer megszabadulunk Ádámtól és Évától és megmutatjuk, hogy az Ószövetség és az Újszövetség nagyrészt történelmietlen, akkor mi marad, amire alapozhatnánk a kereszténységet? Vallásos élmények.”

Másfajta beállítottságú embereknek ugyanilyen vallásos élményt jelenthet egy szép nagy katedrálisban tartott áhítattal teli istentisztelet.

Valóban, az élményközpontú irányzatok azok, amelyek hellyel-közzel még menteni képesek a kereszténység helyzetét. Hogy meddig, azt nem tudom, de nem becsülöm le az emberi félelmet az ismeretlentől (mi lesz halálunk után?), a vágyakozást az örök élet után, illetve a vágyat a képzeletbeli barát, nagy testvér után, aki minden helyzetben fogja a kezünket, így aztán lehet, hogy minden racionális ellenérv ellenére még hosszú élet vár a kereszténységre (és a többi vallásra), maximum átalakul, alkalmazkodik a változó körülményekhez, ahogy eddig is tette (csak mert „Isten tegnap, ma és mindörökké ugyanaz” 😉 ).

Mindazonáltal szerintem a Bibliát szó szerint értelmező fundamentalista irányzatok nem lesznek túl hosszú életűek történelmi viszonylatban (még akkor sem, ha most a pünkösdi mozgalom az élményközpontúságával sikereket ér el), mert hosszú távon egészen egyszerűen tudományos szempontból tarthatatlan az a világkép, amit képviselnek az evolúciótagadással, a kreacionizmussal és sok egyéb mással. Ha az emberek hajlandóak tanulni és gondolkodni, akkor legalábbis nem tartható. Mondjuk a mozgalom jelenlegi sikerei mégis azt sugallják, hogy ne legyünk ennyire optimisták az emberek tanulási hajlandóságát és tájékozottságát illetően. Az persze talán jelzésértékű, hogy a filmben is elhangzik, hogy ezen irányzat növekedése Nagy-Britanniában nagyban köszönhető az afrikai bevándorlóknak, amint bizonyos katolikus gyülekezetek növekedése a lengyel bevándorlóknak.

A fiatalok vallástalanságáról az hangzik el, hogy nem igazán ellenségesek a vallással szemben, inkább csak egyszerűen közönyösek, nem érdekli őket.

Megszólaltat a film egy ateistát is. Johann Hari szerint a kereszténység általános hanyatlásának egyszerű oka van: a kereszténység évszázadokon át – akár erőszakkal is – elnyomott minden vele vitatkozó hangot. Ma azonban mindenki szabadon érvelhet és a kereszténység egész egyszerűen elvesztette a vitát, az állításai pedig hamisnak bizonyultak. Ennyi történt. Widdecombe azzal védi a kereszténységet, hogy felhozza mi minden szépet tanít a kereszténység a felebaráti szeretetről, megbocsátásról stb., azonban Hari rámutat, hogy ezek olyan általános emberi értékek, amihez nem szükséges feltétlenül a kereszténység.

Hari úgy véli, hogy végül a kereszténység ugyanúgy a történelem szemétdombjára fog kerülni, mint mondjuk a Zeusz kultusz. Widdecombe narrációjában a végén hozzáteszi, hogy szerinte Hari figyelmen kívül hagyja azt az úttörő szerepet, amit a kereszténység játszott Nagy-Britannia civilizált nemzetté formálásában. Erre már Hari nem válaszolhatott, hiszen ez a felémondott szövegben hangzik el, de hadd válaszoljak én: talán a kereszténység szerepet játszott a nyugati társadalmak formálásában – mint ahogy más vallások szerepet játszottak más, szintén civilizált, társadalmak formálásában. Vajon Japán kevésbé civilizált? Vajon az ókori Róma, vagy Görögország nem volt civilizált kereszténység nélkül is (mai civilizációnk nagyban alapul ezekre a társadalmakra egyébként)? Vagy az ókori Kína?

Aztán a film vége felé a valláspolitikáról is szó esik. Arról a tényről, hogy az anglikán egyház püspökei alanyi jogon bent vannak és véleményt mondanak politikai, társadalmi ügyekről a brit parlament felsőházában, annak ellenére, hogy az egyház társadalmi bázisa egyre csökken. Ezek a püspökök nem választott képviselők, hanem pusztán a vallás – és azon belül Nagy-Britanniában az anglikán egyház – eleve privilegizáltnak elfogadott helyzete alapján jutnak oda. Ez hosszú távon feltehetőleg reformra fog szorulni, még akkor is, ha Widdecombe filmje az erkölcsre hivatkozva próbál amellett érvelni, hogy kell egy lelkiismereti egyensúly a parlamentbe. De miért kellene pont az egyházakat, a kereszténységet jó lelkiismereti egyensúlynak tartanunk, alanyi jogon annak elfogadnunk? Ha nem igaz a Biblia, akkor miféle erkölcsi alap van – teszem azt – a homoszexuálisok jogainak korlátozására? Egy sosem bizonyított vallást miért kellene például ilyen kérdésekben erkölcsi döntőbírónak elfogadnunk?

A film:

 
39 hozzászólás

Szerző: be 2011. április 22. péntek hüvelyk Anglikán, Karizmatikus, Katolikus

 

Címkék: , , , , ,

39 responses to “Van-e jövője a kereszténységnek?

 1. begei

  2011. október 3. hétfő at 01:20

  A cikk érvelését helyenként még el is tudnám fogadni – na de az anglikán egyházas példá tipikus esete annak, amikor a kákán is csomót keresünk. Megértem én egy fokig a harcos ateizmust is, de ez már a szálka és gerenda problémájára hajaz.

  Miért nem teszik fel azt a kérdést inkább, hogy miért van egyáltalán lordok háza Nagy-Britanniában? Az nem szúrja a szemüket, hogy egyes emberek SZÜLETÉSÜKTŐL FOGVA bekerülnek a politikába (és akkor a királyság kérdéséről még nem is beszéltünk)?

  Tényleg az a legfőbb probléma az angol felsőházzal, hogy ül benne néhány pap is? Mellesleg azok még a legdemokratikusabb elemek a lordok házában (őket legalább a tisztségükre VÁLASZTOTTÁK az egyházban, és ezzel nyerték el a jogot, hogy ott csücsülhessenek). A felsőház nagyobbik része beleszületett ebbe a jogába. Az angol államszervezettel vannak problémák (mégis a legrégebbi demokráciák egyike, a parlamentarizmus bölcsője az az ország).

  De ha már egy országnak királya van (aki egyben az egyház feje is), van nekik egy nemesi felsőházuk, akkor tényleg azon kell fennakadni, hogy abba nemcsak született kékvérek, hanem ad absurdum néhány pap is beül (abból az egyházból, aminek a király a feje)?????

  Ha már belekötünk, nem inkább az egész rendszert kellene kritizálnunk? Amikor abból a rakás született kiváltságosból pont azt az 5-6 anglikán klerikust pécézik ki (a többi fölött szemet húnyva), nos ebben már tényleg valamiféle perverz keresztényellenességet érzek…

   
  • Ricsi

   2012. március 14. szerda at 16:10

   @begei:

   Cirka egy evtizede elek es dolgozom Nagy-Britanniaban, ugyhogy komoly van jogalapom azt mondani, hogy teljesen fogalmatlan vagy a brit viszonyokkal kapcsolatban es csak vaktaban lovoldozol innen-onnan hallott kifejezesekkel.

   A House of Lords csupan egy kamaraja a brit parlamentnek es konkret hatalmuk, beleszolasuk a torvenyhozasba mar igen regota nincs. Megvetozhatnak egyes javaslatokat, amiket aztan a House of Commons utana ugyanugy minden gond nelkul megszavazhat, mint ha mi sem tortent volna. Tehat formalisan velemenyt fejezhetnek ki ugyan a lordok a felsohazban, de gyakorlatilag az semmi nem jelent. A House of Lords amit csinal, az csak jobbara a temak megvitatasa es eszmecsere, semmi tobb.

   Pont azert, mert szuletesi elojogok alapjan be lehet kerulni. Es ezt az alapvetoen egalitarianus britek nagyon nem csipik. Ezert zuhant hihetetlen sebesseggel a beka segge ala a kiralyi csalad nepszerusege a XX.-ik szazadban (megjegyzem, kiralynojuk van, nem kiralyuk, iden kereken 60 eve, ugyhogy igazan megnezhetted volna, mielott baromsagot irsz …), mert konkretan semmit nem csinalnak, csak integetnek a Rolls Royce-okbol es viszik az adomilliokat. Igaz ugyan, hogy II. Erzsebet az anglikan egyhaz, sot a hadsereg es a parlament vezetoje is, de csak nevleg. Elmeletben joga van odamenni akarmelyik hazhoz vagy terulethez es azt mondani, ez mostantol az ove, gyakorlatilag azonban ezt ha akarna, sem tehetne meg es semmi, de a vilagon SEMMI szava, hatalma, beleszolasa nincs a kozugyekbe. Egy kirakati targy, kabe turisztikai jelentosege van, semmi mas. A hivatalos megnevezessel szemben Nagy-Britannia de facto egy parlamentaris koztarsasag es demokratikus jogallam es a kiralyi csalad mar csak egy nem tul sok vizet zavaro maradeka a birodalmi multnak.

   Par kensingtoni es chelsea-i belterjes sznobot leszamitva mindenhol eros ellenszenv van a kiralyi csalad irant pontosan ezert – nemcsak dragak, de haszontalanok is. 1999 ota van fuggetlen skot parlament Edinburghben, Skocia legnepszerubb partja a Skot Nemzeti Part (kabe ottani Jobbik), akik nyakra-fore lobbiznak az elszakadasert es nemsokara megint uj valasztas is lesz ezugyben. Cardiffnak is egyre kevesebbet dirigalnak Londonbol, Belfast pedig jobban huz Dublinhoz, mint barmikor korabban.

   Nagy-Britannia rengeteget valtozott es mar egyaltalan nem az a teat szurcsolgeto birodalmista sznobok orszaga, ahol mindig szar az ido es mindenki meg van gyozodve a kulturalis felsobbrendusegukrol.

   Ugyhogy nem artana legkozelebb kicsit utananezned a dolgoknak mielott ekkora suletlensegeket irkalsz nyilvanosan, mert ebbe most nagyon csunyan beleszaladtal.

    
 2. JBF

  2012. március 14. szerda at 14:42

  Az egyetlen dolog, aminek van jövője ezen a világon a kereszténység, mert Krisztus erős keze tartja életben. Ég és Föld el fognak múlni, de az ő megtartó szeretete még akkor is azokkal lesz, akik Őt viszont szeretik. Bár sokak számára úgy tűnik, hogy haldoklik a kereszténység, bármennyire is drukkolnak egyesek, mikor látják a sok hitehagyott keresztényt, soha nem fog elmúlni, mert mindig lesznek hűséges Krisztus követők. Úgyhogy igenis van jövője. Nagyobb és több, mint bárminek.

   
  • Ricsi

   2012. március 14. szerda at 16:12

   kussolj, paraszt

    
  • AK

   2012. március 14. szerda at 16:22

   Atyauristenbazmeg 😀
   Tenyleg! Könyörgöm zavard ide legalább a lelkipásztorodat vagy valaki egyházi elöljáródat aki esetleg képes a párbeszédre, de a te sötétségedre kurvára nem vagyunk vevők. Nevetség tárgya vagy vedd észre, mint a tinédzser aki ahelyett hogy csajozna, még levelet ír a mikulásnak.

    
  • Warlord

   2012. március 14. szerda at 18:33

   A moszlimok is ugyanezt mondjak – csak epp Allahrol es az iszlamrol.
   De erdemes lenne utanajarni,hisz-e ma meg valaki mondjuk a görög istenekben,mert akkor az mondjuk Zeuszra nezve is igaz,hogy a görög vallas sem fog sohasem elmulni,mert mindig lesznek követöi.

    
   • Ádám

    2012. március 15. csütörtök at 00:11

    Warlord, ugyanezt akartam írni. Hogy konkrét példát is mondjak, a zoroasztrizmusnak a mai napig van kb. 200.000 követője (pl. Freddie Mercury is zoroasztriánus volt). A vallás gyökerei az ie. 9. századig nyúlnak vissza, de az ie. 5. században már szinte ebben a formában létezett. Szóval ennyit a vallások fennmaradásáról…

     
   • xingtao

    2012. március 15. csütörtök at 02:27

    Volt egy hír 5 éve, miszerint van egy kis csoport, aki az ősi görög istenekben hisz :
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/6285397.stm

     
 3. xingtao

  2012. március 14. szerda at 16:17

  JBF is az eddig megjelent hittársaihoz hasonlóan droidképzőben tanulhatta az “érvelés” alapjait:)

   
 4. AK

  2012. március 14. szerda at 16:25

  Az egyetlen dolog, aminek van jövője ezen a világon az a keresztények merevedése, mert Krisztus erős keze tartja életben…

   
 5. Kantarella

  2012. március 14. szerda at 16:31

  „Profi” „érvelési” technikájából nekem úgy tűnik, JBF azonos lehet „Egy keresztény” nevű hozzászólónkkal. Nem csak a képe ugyan az, hanem még ugyan azokat a sületlenségeket hordja össze. Haver, jobb, ha annak adod ki magad, mint eddig. Ha más felhasználónév alatt írogatsz, az egyfajta hazugságnak számíthat az Urad szemében. Vigyáááázz, mert az Úr haragja menten lesújt rád!!!!

  AK: Ott a szó! Nekem is elsőre ez ugrott be. 😛 😛

   
 6. Warlord

  2012. március 16. péntek at 22:55

  Adam,Xingtao!

  Köszönet az infokert!
  Amugy akkor meg minden bizonnyal egyre jar az agyunk,de bizonyosan nem ugy,mint a keresztenyeke! 😉

   
 7. JBF

  2012. augusztus 2. csütörtök at 19:45

  Bár úgy tűnik, hogy hamarosan eltapossák a kereszténységet, de az soha nem fog eltűnni a Föld színéről, mert az egy igaz és élő Isten, aki védelmezi gyermekeit, és ő soha nem fogja hagyni, hogy elpusztítsanak minket.
  Hamarosan mindenkinek bebizonyítja Jézus, hogy létezik. Kis idő múlva két üstökös össze fog ütközni, Jézus keresztje lesz látható minden ember számára az égen, a föld meg fog remegni. Hatalmas lesz a rémület. Lesz, aki szörnyet fog halni bűnei terhe és a félelem miatt. Ezalatt a Szentlélek ki fog áradni minden emberi lélekre, úgy, hogy mindenki tudni fogja mi az igazság, mi a hazugság. Mindenki látni fogja a saját bűneit. Isten, és Jézus kinyilatkoztatja magát a Földön élő minden egyes embernek. Mindenkinek lehetősége lesz visszatérni teremtőjéhez, Istenhez. Használjátok ki az utolsó lehetőséget! És mikor meglátjátok mindezeket beteljesedni emlékezzetek rá, hogy ez még nem a vég, csak egy ajándék Istentől minden embernek, hogy mindenki megkaphassa a tisztán látás ajándékát, hogy mindenki megtérhessen, és elkerülje az örök gyötrelem helyét. A döntés mindenkinek a saját kezében van.

   
  • krisztianerik

   2012. augusztus 4. szombat at 20:45

   ” Kis idő múlva két üstökös össze fog ütközni,”
   Most akkor mi is van? Üstökösök ütközgetnek az égen ? meg jézus keresztje az égen ? mi ez prófécia? Mi a fac-nak kell a keresztényeknek állandóan fenyegetni azokat, akik nem veszik be ezt a maszlagot , faca a kis istenetek :)) minden értelmet felülhaladó szeretetéből kifolyólag mindenkit megbüntet , eltapos , kiirt :)) Habár ez ma már nem ujdonság a szerető atya állandó büntetési kényszerben szenved , akkor kellemes a közérzete , ha éppen valakit meg tud fenyiteni , pokollal fenyegetni vagy épp kiirtani . Valszeg ez a jóatyát egy perverz beteg élménnyel önti el és ezt nevezi szeretetnek.
   Kedves, jóatya hű barátja JBF!!!!
   Köszönjük , hogy tolmácsoltad a képzeletbeli atyuska üdvözitő szeretetét !!Jó volt ujra általad szembesülni azzal a ténnyel , hogy a jóatyuska nem változik és még a változás árnyéka sem éri utól:))) Ahogyan évezredekkel ezelőtt örömmel irtott ki népeket , ugy a mai napon is örömmel irtana ki minket és küldene a nemlétező képzeletbeli poklába ,ahol külőn élménnyel töltené el kegyes szivét , hogy minket kinozgathat!!!
   Ha már ennyire jóbarátságban vagy a képzeletbeli jóatyuskával , akkor add át neki szivélyes üdvözletünket és üzenjük neki , hogy mi nem haragszunk rá és mi nem akarjuk eltaposni és kirtani ahogyan ő minket :)) jó gyógyulást neki !! ja és nem árt ha kicsit mozog is néha és nem állandóan a nagy karfás foteljéből fenyegetőzik , mert magas lesz a vérnyomása és nem csoda ha néha bepipul:)))

    
 8. JBF

  2012. augusztus 2. csütörtök at 20:26

  “Gyermekeim! Most olyan eseményeknek lesztek tanúi, amelyek egyedülállóak a történelemben. Most jön el e beígért tisztán látás, a Szentlélek kiáradása, a Nagyfigyelmeztetés. Ez a legnagyobb kegyelem a bűnös emberek számára. Készüljetek, mert nagyon közel van! Mindenki meglátja egész életét, cselekedeteit, jóságát vagy gonoszságát az Én szememmel. Nem lesztek akkor elfogultak magatok és bűneitek iránt. A bűnt bűnnek fogjátok látni. Akkor nem tud becsapni benneteket a sátán, aki téveszméket hintett el köztetek, és ti vakon követtétek. Most szembesültök tévedéseitekkel, és megismeritek az egyetlen igazságot, Engem, az élő Evangéliumot, az egy igaz Isten Igéjét, Aki leszálltam közétek a földre. Ott hagytam Atyám dicsőségét, hogy megismertessem veletek Atyám tanítását, és az Ő végtelenül irgalmas szeretetét. De ti figyelmen kívül hagytátok az Igét. A saját fejetek után mentetek. Megvetettetek Engem, és tanításomat, pedig Én a Véremet ontottam értetek a keresztfán. Mindenféle hazugságot elolvastok, mindenre van idő, de az Evangélium tanítását nem ismeritek. Találóan írt erről a nemzedékről Szent Pál apostol: “…az utolsó napokban nehéz idők következnek. Az emberek önzők, kapzsik, elbizakodottak, kevélyek, szüleik iránt engedetlenek, hálátlanok, istentelenek, szeretetlenek, összeférhetetlenek, rágalmazók, mértéktelenek, kegyetlenek, lelketlenek, árulók, vakmerők és felfuvalkodottak lesznek. Inkább az élvezetet keresik, mint az Istent. …mindig csak tanulnak, de az igazság megismerésére soha el nem jutnak.” (2 Tim. 3, 1-4.7.) Pedig csak magatoknak ártotok, mert elveszítitek az örök életet. Az Én végtelen örök szeretetemnek köszönhetitek a Nagyfigyelmeztetést, amelyet azért adok, hogy megmentselek benneteket a pokol örök tüzétől, hogy megadjam a tisztán látást, hogy megtérjetek, és üdvözüljetek.”

  Ez mindenkinek szól, nektek is.

   
 9. xingtao

  2012. augusztus 3. péntek at 02:56

  Kedves JBF,

  Ha jól emlékszem, a blog írója egyértelműen kijelentette, hogy “térítők kíméljenek” – ennek ellenére csak idehánytad a tévképzeteidet. Kicsit sem vagy pofátlan.

  “és elkerülje az örök gyötrelem helyét.” “Lesz, aki szörnyet fog halni bűnei terhe és a félelem miatt. ”

  Na igen, a “szerető isten”, akinek hobbija a a tömeggyilkosság és a szadizmus.

  Hamarosan újra eljön Zeusz a Földre, szóval melegen ajánlom, hogy kezdd el imádni Őt – ha nem akarod, hogy Zeusz villámokat dobáljon reád.

  Ez mindenkinek szól, neked is.

   
  • AK

   2012. augusztus 3. péntek at 14:16

   Köszi! 8)

    
 10. xingtao

  2012. augusztus 3. péntek at 07:16

  “, és megismeritek az egyetlen igazságot,”

  -Gáz-e, hogy vallásos vagy? –
  http://sentimpress.blogspot.jp/2012/07/gaz-e-hogy-vallasos-vagy.html

   
 11. JBF

  2012. augusztus 3. péntek at 20:41

  Hamarosan meglátjátok mindezt, és nagyon meg fogtok lepődni. Mert minden be lesz bizonyítva az emberiségnek. 100%-ig biztos! Várjatok és figyeljetek! Ez nem mese, nem kitaláció, hanem a valóság, mely be fog következni. Most téveszmének tartjátok és kinevetitek, de ha valóban meglátjátok Jézus keresztjét és önmagatokat olyannak, amilyenek vagytok, nagyon meg fogtok rémülni. Emlékezzetek erre a pár sorra majd akkor!

   
  • Warlord

   2012. augusztus 3. péntek at 21:34

   Hat megremülni mar csak azert se fogunk – legalabbis en nem -, mert egy olyan Isten,aki ilyen modon iranyit egy altala megteremtett vilagot,az meg arra sem melto,hogy megremüljenek miatta!!!Legfeljebb elkönyveljük,hogy hat igen,akkor megiscsak igaz volt a kereszteny szöveg…
   De en inkabb tartom – es tartani is fogom minden körülmenyek között – magam a sajat velemenyemhez,minthogy seggnyaloja legyek egy olyan lenynek,aki olyasfelet müvel a teremtesevel,mint amivel itt te is elöhozakodsz!!!
   Nalam celt tevesztett az Istened,es ezzel bizonyos,hogy meg sokan vannak igy! 😛

    
  • xingtao

   2012. augusztus 4. szombat at 01:26

   Nézzük mindez hogyan hangzik Zeusszal (Ő az Egyetlen Igaz Isten):

   “Hamarosan meglátjátok mindezt, és nagyon meg fogtok lepődni. Mert minden be lesz bizonyítva az emberiségnek. 100%-ig biztos! Várjatok és figyeljetek! Ez nem mese, nem kitaláció, hanem a valóság, mely be fog következni. Most téveszmének tartjátok és kinevetitek, de ha valóban meglátjátok Zeusz villámait és önmagatokat olyannak, amilyenek vagytok, nagyon meg fogtok rémülni. Emlékezzetek erre a pár sorra majd akkor!”

   1. Mondtam már, hogy “térítők kíméljenek”. Nem értesz magyarul?
   2. “Hamarosan meglátjátok” Konkrét időpont? Az ilyen “hamarosan” jellegű időmeghatározásokkal tele a padlás, az összes elmebeteg/guru/szektavezér mindig ezzel jön- ugye a keresztények meg 2000 éve ámítják ezzel a népet.
   3. Miért van az, hogy az állítólagos “szeretet” vallása mindig csak a szadista/perverz vízióival tud csak érvelni?
   4. “és kinevetitek” Én inkább szánalmasnak tartom…

    
 12. xingtao

  2012. augusztus 4. szombat at 01:30

  Lemaradt: az meg már régen rossz, ha valaki csak félelemből lesz Jahve szolgája 🙂

   
 13. mgmeli

  2012. augusztus 26. vasárnap at 16:13

  Az eredeti témához visszatérve: lehet, hogy van jövöje és más mindenféle szektának is, mert úton-útfélen térítenek. Míg mi, ateisták jól elvagyunk a magunk világában, esetleg barátoknak, családnak kell magyarázni, hogy miért is nem hiszünk, vagy miben hiszünk (én pl. a humanizmusban). Mi lenne, ha mi is egyesülnék valamilyen formában??? Már gondoltam, hirdetek egy újságban: VILÁG ATEISTÁI, EGYESÜLJETEK!!!
  Szóval, mit szóltok ehhez? Már egy éve követem a blogot, de sosem volt egyszerre annyi időm, hogy olvassam is és írjak is. Most hát itt vagyok, és imádom a vitáitokat, de túl sok térítő jön ide, és bizony, sokszor túl sok türelmetek volt hozzájuk. Ki kellene őket zárni, mert elveszik az igazi témáról a figyelmünket… Vagy nem?

   
  • Warlord

   2012. augusztus 26. vasárnap at 22:30

   Hello mgmeli!

   Annyi biztos,hogy sokkal szélesebb körben és intenzívebben kellene tudatosítani mindenkiben a vallásos gondolkodásmód visszásságait – elsősorban pedig a kereszténységét ill. az iszlámét,hiszen ezek a hitrendszerek fejtik ki a legnagyobb hatást és talán egyre inkább felbátorodva,hiszen érezhetik maguk mögött nem kevés helyen a világi hatalmi hátteret is!
   Hogy valamiféle széleskörű szervezeti egyesülés milyen eredményt hozna,én speciel megítélni nem tudom,nem biztos,hogy célravezető lenne.Én inkább valamilyen,a vezető gondolkodókat tömörítő szervezetet tudnék elképzelni,ami talán biztosíthatná,hogy adott esetben akár valamilyen egyházi megnyilvánulás alkalmával is,- pl. azt kiértékelve – tudnák a széles körű nyilvánosság elé tárni az ateista gondolkodás válaszait,leleplezve mintegy sok esetben a keresztény szemlélet tarthatatlanságát.
   Tehát arra gondolok,hogy esetleg a ma közismert ateista közszereplőknek (írók,tudósok stb.) volna célszerű létrehoznia vmilyen,az ateizmust népszerűsítő,azt megismertető,ill. a vallásosság valódi arcát bemutató szervezetet.
   Persze lehet,hogy már van(nak) ilyen(ek),csak esetleg a sok kicsiből kéne egy nagyot és hatékonyabbat létrehozni a mostaniaknál!

   A másik témához: Ateistanapló világosan leírta,hogy “Térítők kíméljenek!” Valahol az is jellemzi a vallásos gondolkodásmódot,hogy ennek ellenére mégis idejönnek.
   Külön kizárni meg senkit sem célszerű,megjegyzem többektől hallottam olyat,hogy keresztények megtették velük,miután leírták a véleményüket egy keresztény blogon.Ne legyünk már mi is olyanokká!!!
   Akkor már inkább a kommentelési lehetőséget amblock kéne megszüntetni,persze akkor mi sem írhatnánk ide,meg annak akkor volna értelme,ha most is úgy működne a blog,mint indulásakor,hiszen olvasgatni is mindenképp érdemes lenne,akár a kommentelési lehetőség nélkül!

    
 14. mgmeli

  2012. augusztus 27. hétfő at 10:03

  Köszi, hogy válaszoltál.
  Igazad van mindkét témában – csak tényleg nagyon sokszor elvették a figyelmünket –, nem lehet kizárni senkit sem…
  A szervezkedésről is igazad van, igen, így kellene, világméretűvé összefogni. De ha azt vesszük, hogy R. Dawkins-t is mennyit támadják, akkor pl. „én, kis porszem” mit is tehetnék? Magyarországon mennyire működnek szervezetten esetleg? Tudtok valamit? Várok bármilyen hozzászólást tőletek, állandó kommentelőktől. Esetleg más fórumon többet vagytok? Hiányoznak az elgondolkodtató vitáitok, beszélgetéseitek. Erre mondtam, hogy sok energiát és időt elvonnak a térítők válaszaira adott írások…

   
  • Warlord

   2012. augusztus 27. hétfő at 13:42

   Valóban rengeteg energiát vesz ki,hogy ugyanazt kell mindig újra és újra “Ádámtól Évától kezdve” magyarázgatni.Nekem is elment már tőle a kedvem…
   Pont azért lenne jó valamiféle szervezeti háttér az ilyen Dawkins fajsúlyú gondolkodóknak,hogy ne nekik egyesével kelljen minden személyüket érintő támadásra válaszolgatniuk,megtenné helyettük és a nyilvánosság elé tárhatná ezt szervezett módon egy erre specializálódott – mondjuk csúnya szóval – “agytröszt” 😀

    
 15. xingtao

  2012. augusztus 27. hétfő at 13:10

  Lehet, hogy kéne egy GY.I.K. “rovat” az idetévedő hittérítőknek, ahol megtalálnák az – egyébként már unalomig ismert- “érveik” cáfolatát, és akkor nem kéne itt a hülyeségeikkel foglalkozni. Bár aki hinni akar, annak úgyis mindegy…a blog.hu-n lehet látni még ilyen trollokat. Az egyik mindenhova ugyanazokkal az érvekkel megy, a másik meg csak szöveget tud bekopizni, ráadásul ugyanazt a rohadt hosszú szöveget mindenhová, stb.

   
 16. csupcsup

  2012. szeptember 15. szombat at 10:59

  Mennyire szenvedtek Ateizmusotok „jelvénye” mögött
  2012. szeptember 10., hétfő, 6:00
  Drága szeretett leányom, közel az idő a világ számára, hogy felfogja végre Isten létezését.
  Mindazoknak, akik büszkék ateizmusukra, melyet a becsület jelvé
  nyeként büszkén viselnek, a következőket mondom:
  Amikor eljön az idő és megláthatjátok az Igazságot, mivel megadom nektek, még akkor is tele lesztek kétségekkel.
  Tudnotok kell, hogy kétségeitek, melyek jelenleg nem nyilvánvalóak számotokra, mert azt hiszitek, hogy ismeritek az igazságot, nem más, mint egy átok számotokra.
  A Sátán az, aki először elcsábít, majd megátkoz benneteket.
  Ti, Isten gyermekei vagytok, és benneteket megvakítottak az Igazsággal szemben annak érdekében, hogy megakadályozzák belépéseteket az Új Paradicsomba a Földön, melyet Atyám ígért az emberiség számára.
  Amikor az Igazság bemutatásra kerül számotokra, és amikor a kétségek továbbra is gyötörnek benneteket, kérlek benneteket, kérjetek meg Engem, hogy segítsek nektek. Csak egyetlen szó, egyetlen hívás, ez minden, ami részetekről szükséges.
  Íme, amit szeretnék, hogy mondjatok Nekem:
  A Keresztes Imahadjárat 76. imája: Az Ateisták imája
  Jézus, segíts nekem, hogy amint Isten Szeretete bemutatásra kerül számomra, elfogadjam azt.
  Nyisd meg a szememet, elmémet, szívemet és lelkemet, hogy megmenekülhessek.
  Segíts nekem, hogy hinni tudjak azáltal, hogy szereteteddel betöltöd a szívemet.
  Aztán ölelj meg engem, és ments meg engem a kétségek gyötrelmeitől. Ámen.
  Szegény lelkeim, mennyire szenvedtek ateizmusotok jelvénye mögött.
  Mennyire törekedtek folyamatosan arra, hogy megkeményítsétek a szíveteket az Igazság előtt, Isten létezésének igazsága előtt.
  Mennyire törekedtek arra, hogy más lelkeket toborozzatok, hogy azok elfogadják hiteteket. Mit gondoltok, miért van ez?
  Mit gondoltok, miért fektettek olyan sok energiát és erőfeszítést hitetek kikiáltásába? Ez azért van, hogy bizonyítsa: Isten létezése hamis.
  Nem tudjátok, hogy amikor ebbe oly sok energiát és erőfeszítést fektettek, az tele van szenvedéllyel? Miért van az, hogy az ilyen szenvedély, oly nagy gyűlöletté alakul Isten ellen?
  Ha szerintetek Isten nem létezik, akkor miért gyűlölitek Őt?
  Hogyan lehet gyűlölni valakit, aki nem létezik a szemetekben?
  A Sátán a ti istenetek, de valószínűleg mégsem hiszitek, hogy ő mégiscsak létezik.
  Amit nem tudtok, az az, hogy ő ellenőrzi az elméteket és azt hazugsággal tölti meg.
  Mennyire sírok értetek.
  Mennyire szeretlek még mindig benneteket.
  Mennyire vágyok arra, hogy megmentselek benneteket, még mielőtt túl késő lenne.
  Jézusotok
  Ez Jézus üzenete számotokra. Akiben lesz kellő alázat, hogy ne utasítsa el élből, az megismerheti őt, akit most tagad.

   
  • Warlord

   2012. szeptember 15. szombat at 12:36

   Szenvedni gyedül az ilyen hozzászólóktól szenvedünk…!

    
   • xingtao

    2012. szeptember 15. szombat at 12:38

    Tényleg már rohadt unalmas…vajon hol tenyésztik ki ezeket a trollokat?

     
  • Kantarella

   2012. szeptember 15. szombat at 14:00

   XD LoL.

    
 17. xingtao

  2012. szeptember 15. szombat at 11:04

  “Mennyire törekedtek arra, hogy más lelkeket toborozzatok, hogy azok elfogadják hiteteket. Mit gondoltok, miért van ez?”

  Ez pont rólad és elvtársaidról szól, kedves csupcsup.
  /Gáz-e, hogy vallásos vagy? http://sentimpress.blogspot.jp/2012/07/gaz-e-hogy-vallasos-vagy.html /

  “Ha szerintetek Isten nem létezik, akkor miért gyűlölitek Őt?”

  Látszik, hogy egy betűt nem olvastál el a blogból.
  Tényleg kéne már egy Gy.I.K. ennek a sok agykárosult analfabétának.

   
 18. Warlord

  2012. szeptember 15. szombat at 13:18

  Xingtao: Sajnos rengeteg helyen!
  Viszont öröm az ürömben,hogy ez talán nem egy újabb tébolyult,hanem a már korábban ideirogató JBF lehet,mivel az avatarja ugyanaz…

   
 19. AK

  2012. szeptember 15. szombat at 13:45

  Ezdejó 😀
  Jézuskrisztus beírt a blogba.
  Hány megabites a mennyei net haver? Csapkodom a térdemet az ilyen korlátolt dumákon. (az a szomorú, hogy van 4-5 közeli rokonom aki simán “kapna egy pont ilyen látást” és beírná ide)
  Tehátakkor: Szevasz lehetséges nagynénim! 🙂

   
 20. JBF

  2012. szeptember 15. szombat at 21:21

  Azt írja a blog minden vélemény számít! Tehát akkor az enyém is. Az üzenet egy prófétanőn keresztül jut el a világba, nem Jézus írta a blogba. Jézus hamarosan el fog jönni újra, de nem kisgyermekként, mint 2000 éve, hanem hatalmas dicsőséggel az ég felhőiben. Ítéletet fog tartani. Az üzeneteket azért küldi ma a világba, hogy azok is megmenekülhessenek, akik ma még nem hisznek benne. Kétfelé osztja majd az emberiséget, akik hittek benne azokat magával viszi az örök boldogságba, akik gőgösen elutasították és még figyelmeztetéseit sem hallgatták meg az örök kárhozatba. Mindenki örökké fog élni, ez nem választás kérdése. Viszont,.hogy hol töltöd az örökkévalóságod, Jézussal, vagy a kárhozatban, az mindenkinek saját döntése. Ezen ma még lehet változtatni, a halálunk után már nem. Hamarosan a világ nagyon meg fog változni, szegénységek, háborúk, járványok, természeti katasztrófák lesznek. Üldözni fogják a keresztényeket, mert az Antikrisztus kora lesz ez. Sokan meg fognak halni. Lesz egy nap, mikor Jézus minden embernek kinyilatkoztatja magát, ezt nagy figyelmeztetésként emlegetik. Így fog zajlani:Két üstökös összeütközik és Jézus keresztje lesz látható az égen, Földrengéshez hasonló élményben lesz része mindenkinek.Mindenki lélekben meg fogja tapasztalni Jézus létezését, és lehetősége lesz egyszer utoljára a megtérésre. Nektek is megadatik ez a lehetőség éljetek vele! A nagy figyelmeztetés hamarosan bekövetkezik, néhány hónapon belül! meg fogjátok látni, hogy amit a próféciák írnak igazak!Igen én voltam csup csup is, csak már nem emlékeztem a korábbi nevemre!
  ISten áldjon titeket! Adjon a szívetekbe világosságot!
  Szeretettel egy embertársatok

   
 21. Papírkutya

  2012. szeptember 15. szombat at 22:32

  Kedves JBF!

  Számodra Jézus valóságos, számunkra nem. Szerintem ez így van jól. Ahány ember, annyiféle valóság.
  Te benne élsz a hitedben, számodra valóságos a menny és pokol, Jézus eljövetele, stb.
  Számodra az a szomorú, hogy szerinted mi el fogunk kárhozni. Mondhatnám, hogy számomra meg az, hogy a vallásod adta sémákban gondolkodsz, és talán nem is érted, amit most mondtam. Neked ezekre a korlátokra van szükséged, nekünk meg szabad gondolkodásra.
  Ez nem lesajnálás. Régen én is úgy gondolkodtam, ahogy te. De rájöttem, hogy ez nekem nem felel meg, mert rengeteg görcsöt okoz bennem. Korlátokat húz a gondolkodásom köré. Ezért lassan kijöttem a kereszténységből. Nem volt könnyű, mert sokáig kísértettek még mindenféle kényszeres gondolatok és félelmek. Azután egy darabig “harcos nemhívő” voltam, mintegy ellensúlyozásként. Sokat foglalkoztam valláskritikával, szinte tobzódtam benne. Azt hiszem, mára megtaláltam az egyensúlyt, inkább azt próbálom megfejteni, hogy az emberek miért gondolják, amit gondolnak, egyfajta külső szemlélőként. Nagyon sok érdekes dologra rá lehet így jönni. És mindeközben élvezem, hogy rengeteg különböző gondolattal és nézőponttal találkozom!

  Ezt a szemléletet javasolom neked is, valamint mindenki másnak is.

   
 22. xingtao

  2012. szeptember 16. vasárnap at 02:22

  Ez gyakori érv a hittérítőknél, de

  “minden vélemény számít” = / = hittérítés

  “néhány hónapon belül! meg fogjátok látni, hogy amit a próféciák írnak igazak”

  Kétezer éve megy már ez a kamuzás….

  “Az üzenet egy prófétanőn keresztül jut el a világba”

  〈 Ha valaki ezt mondja akkor néktek: Ímé, itt a Krisztus, vagy amott; ne higyjétek.
  Mert hamis Krisztusok és hamis próféták támadnak, és nagy jeleket és csodákat tesznek, annyira, hogy elhitessék, ha lehet, a választottakat is. 〉

   

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: