RSS

„The Lord is Not on Trial Here Today”

21 ápr

Egy amerikai televíziócsatorna hamarosan bemutat egy dokumentumfilmet, melynek címe „The Lord is Not on Trial Here Today” („Nem az Úr van itt perbe fogva ma”). A film egy megtörtént esetet dolgoz fel, amely nagy lépést jelentett az állam és az egyház különválasztása felé vezető úton az USA-ban.

Vashti McCollum egyik fiával

A történet főszereplője, Vashti McCollum egy egyszerű családanya volt, aki kisfiát, James-t 1944-ben íratta be az illinoisi Champaign általános iskolájába. A gyerek egy napon egy olyan dokumentummal jött haza, amelyen a szülőnek nyilatkoznia kellett arról, hogy gyermeke milyen „önkéntes” vallási oktatásban részesüljön. Az iraton három lehetőség volt feltüntetve: katolikus, protestáns, zsidó. McCollumék ateisták voltak, de szekuláris humanizmus vagy etika opció nem volt. Az anya úgy vélte nem árthat, ha gyermeke látóköre szélesedik a vallással kapcsolatban, így hát megjelölte a protestáns oktatást.

Miután azonban kiderült, hogy a vallási órákon külső hittérítők által a gyermekek indokrinációja folyik, McCollum visszavonta engedélyét. Ezt követően az iskola tanárai minden eszközt megragadtak arra, hogy nyomást gyakoroljanak mind James-re, mind anyjára annak érdekében, hogy a fiú ismét látogassa a vallási órákat. Miután James volt az egyetlen, aki nem vett részt ezeken az iskolaidőben megtartott órákon, így míg a többiek az osztályteremben voltak, neki az igazgató szobája előtt, egy jól látható helyen álló széken kellett ülnie, amit egyébként a fegyelmezetlen diákok megbüntetésére használtak…

Az anya eleinte próbált beszélni az iskola vezetésével, de ők nem voltak hajlandók megváltoztatni politikájukat, így 1945 júliusában McCollum bírósághoz fordult. Keresetében azt kérte, hogy tiltsák be az olyan órákat, amelyeket vallási csoportok tagjai tartanak, nem pedig az iskola alkalmazottai. A kereset továbbá rámutatott, hogy az iskola gyakorlata alkotmányellenes, hiszen az alkotmány első kiegészítése kimondja, hogy az állam nem részesíthet előnyben egyetlen vallást sem más vallásokkal vagy a vallástalansággal szemben. Szintén sérült az alkotmány tizennegyedik kiegészítése, amely azt garantálja, hogy a törvény minden emberre egyformán vonatkozik.

A megyei bíróság McCollum ellen ítélt, de a nő fellebbezett, s több számára negatív ítéletet követően az USA legfelsőbb bírósága elé vitte az ügyet. Ez 8-1 szavazati aránnyal 1948. március 8-án kimondott ítéletében alkotmányellenesnek ítélte az iskola vallási programját.

A három évig tartó bírósági eljárások alatt McCollumot számos atrocitás érte: gyűlölködő, fenyegető leveleket kapott, kirúgták az állásából, rothadt paradicsommal és káposztával dobálták meg őt és családját, valamint megölték a macskájukat (azok a jó keresztények!).

Az ügy jelentős mérföldkő volt az USA-ban az állam és az egyház szétválasztása felé, mert ez volt az első alkalom, hogy egy ilyen ügyben a felperesnek adott igazat a bíróság és ez azóta is precedensértékű. Ez utat nyitott olyan későbbi bírósági döntéseknek, mint például 1962-ben a hivatalos iskolai imádkozás betiltása vagy 1963-ban az iskolák által finanszírozott bibliaórák megszüntetése.

A dokumentumfilmben megszólal maga Vashti McCollum, aki az interjú idején már 92 éves volt (2006-ban, 94 éves korában hunyt el).

Egy előzetes a filmből:

Forrás: http://www.secular.org/blogs/david-niose/new-pbs-doc-atheist-mom-goes-supreme-court-and-wins

 
Hozzászólás

Szerző: be 2011. április 21. csütörtök hüvelyk Ateizmus/Agnoszticizmus, Szekularizáció

 

Címkék: , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: