RSS

Jogvédők szerint “keresztény-nemzeti világképet oktrojál az országra” az új alkotmány

13 ápr

 

“Élesen bírálja három jogvédő civil szervezet a Fidesz-KDNP elfogadás előtt álló alkotmánytervezetét. A Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért kedden publikált közös elemzésében azt állítja, hogy az alkotmányozás menete sem tartalmi, sem formai, eljárásjogi szempontok szerint nem felel meg a jogállamiság követelményeinek.

“Ahelyett, hogy korlátok közé szorítaná az egyének életébe és egymás közötti viszonyaiba történő állami beavatkozást, azzal az igénnyel lép fel, hogy a magánszférát és a magánviszonyokat is meghatározza” – bírálta a Fidesz-KDNP parlament előtt lévő alkotmánytervezetét a kedden kiadott közös közleményében három civil szervezet.

[…]

A három szervezet szerint elfogadhatatlan, hogy az új alaptörvény “az alkotmány szintjére emel olyan, a jobboldali-konzervatív világnézethez kapcsolódó értékeket, amelyek egy demokratikus jogállamban alapjog-korlátozást nem igazolhatnak”. Az elemzés példaként említi, hogy bekerült a szövegbe “a hűség, hit és szeretet”, amely a civil szervezetek szerint az alapvető jogok korlátozásának alapjául szolgálhat.

A keddi közlemény szerint a tervezet “alkotmányos szintre emeli a nemzetközi fórumok által kritizált tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést, és a nemzetközi tendenciákról tudomást nem véve, ideológiai alapon szűkíti a házasság és család fogalmát. A magzat életének fogantatástól kezdődő védelméről szóló rendelkezés, ha közvetlenül nem is szigorítja meg az abortuszszabályozást, megteremti a lehetőséget a nők önrendelkezési jogának szigorúbb korlátozására a reprodukciós jogok terén“.

Az elemzés azt is kifogásolja, hogy a kormánypártok megadnák a szavazati jogot a határon túli magyaroknak is, mert ezzel majd “olyan személyek is részt vehetnek a törvényhozó szerv tagjainak megválasztásában, akikre a parlament által meghozott törvények hatálya nem terjed ki, tehát nem viselik a politikai döntések következményeit“.

[…]

Elismerve, hogy az alkotmányok preambulumának általában nincs jogi kényszerítő ereje, az elemzés szerint a Nemzeti hitvallás című előszó is “súlyos aggályokat vet fel”. A három szervezet szerint keresztény-nemzeti világképet tükröz és oktrojál mindenkire, ugyanakkor nincs egyetlen utalás sem a szövegben a szekularizált, nem vallási kulturális hagyományokra.”

Forrás: http://hirszerzo.hu/belfold/20110412_tasz_eotvos_helsinki_kritika_alkotmany

 
Hozzászólás

Szerző: be 2011. április 13. szerda hüvelyk Hírek, Magyarország, Szekularizáció

 

Címkék: , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: