RSS

Opportunista háttéralku a Fidesz és a Hit Gyülekezete között?

07 ápr

Egy vélemény Bartus Lászlótól arról a hírről, hogy a Hit Gyülekezete történelmi egyház lehet:http://nepszava.com/2011/04/velemeny/bartus-laszlo-a-tron-es-a-szoszek.html

Mint egykori tag Bartus írta a híres „Fesz van” című kritikus hangvételű könyvet a gyülekezetről, amit én megmondom őszintén nem olvastam, így nem tudom mennyi benne az igazság. Persze ha olvastam volna is, akkor sem biztos, hogy tudnám, lévén én csak egyszerű, „mezei” gyülekezeti tag voltam, nem forgolódtam a vezetők köreiben.

Ami ezt az aktuális témát illeti, így kívülről kicsit furcsának tartom, és eléggé meglepődtem, amikor olvastam az Indexen a hírt. Korábban a Fidesz és a Hit Gyülekezete, hogy finoman fogalmazzak, nem szimpatizált egymással. Ahhoz, hogy a Fidesz történelmi egyházi státuszt ajánljon nekik valaminek történnie kellett a háttérben. Ingyen, puszta felebaráti szeretetből ilyesmit nem tesz a Fidesz, abban biztos vagyok. Bartus magyarázata a dologra elég érdekfeszítő…
Ha igaz, akkor ez aztán a pálfordulat! Kíváncsi leszek, hogy a következő választások alkalmával kinek a támogatására fogják majd felszólítani a vezetők a gyülekezet tagjait.

Arra is kíváncsi lennék, hogy mit értett Hack Péter pontosan azalatt, hogy az 1990-es vallási törvény „betöltötte történelmi feladatát”. Ha azt, amit Bartus kiértett belőle, az roppant szomorú dolog, mert az azt jelentené, hogy a vallásszabadság ügye csak addig érdekli a Hit Gyülekezetét, amíg az ő érdekeiről van szó.

Idézek a cikkből:

„Hack ügyesen csűri-csavarja, amikor azt mondja, hogy a Hit Gyülekezete „számára elfogadható, ha a kormányzat bizonyos kritériumok mentén különbséget akar tenni a szervezetek között”. „Szervezeteknek” nevezi az egyházakat, farizeus módon azt a látszatot keltve, mintha szervezetszociológiai kérdésről lenne szó, és az egyházak besorolása nem érintené a hitélet szabad gyakorlását. Itt bizony rangsorolják az egyházakat, amit a világnézetileg semleges állam nem tehet meg. Ezt egyébként a Hit Gyülekezetétől tudom, mert soha senki olyan alaposan nem dolgozta ki a lelkiismereti és vallásszabadság kristálytiszta elveit, mint a Hit Gyülekezete. Most pedig el kell égetniük Mészáros Istvánnak, a parlament emberi jogi bizottsága egykori alelnökének, a gyülekezet oszlopos tagjának nagyszerű dolgozatait, melyekkel felülmúlhatatlan érdemeket szerezve védte a felekezeti jogegyenlőséget. Szó nincs arról, hogy itt csak a „szervezeteket” különböztetnék meg. Itt vallási felfogásokat minősítenek alacsonyabb vagy magasabb rendűeknek. A nem „történelmi egyházak” ugyanakkor nem egyenlő eséllyel gyakorolják hitéletüket, tartják fenn intézményeiket, iskoláikat, fizetik lelkészeiket. Azokról nem beszélve, akiket egyszerűen kiebrudalnak az egyházak köréből. A „vallási egyesületekben” hitüket gyakorló állampolgárokat és istentiszteletüket nem védi az egyházi státusz, ellenkezőleg: céltáblává teszik őket, működésük olyan rendőri üggyé válhat, amilyen korábban a Hit Gyülekezete működése is volt.

A Hit Gyülekezeténél senkinek nincs ragyogóbb érvrendszere az ellen az aljasság ellen, amit most Hack Péter melegen üdvözölt. Csak egyetlen példát emelnék ki a száz éves történelmi múlttal kapcsolatban. A metodista egyház több mint száz éves. A belőlük kivált ugyancsak metodista egyház, az Iványi Gábor által vezetett Evangéliumi Testvérközösség értelemszerűen fiatalabb. Az Evangéliumi Testvérközösség azért vált ki a metodista egyházból, mert utóbbi a kommunista Állami Egyházügyi Hivatallal kollaborált, a kiváltak pedig szemben álltak a kommunista hatalommal. Méghozzá a Hit Gyülekezetével egy sorban. Most azonban a kommunistázó Fidesz-kormány törvénye előnyben részesíti és elismeri a „történelmi” metodista egyházat, amely a kommunistákat kiszolgálta, és diszkriminálhatja azokat, akik nemet mondtak a pártállami diktatúrával való együttműködésre (mondjuk a helyzet most is hasonló). De hasonló a helyzet a baptistáknál, a nazarénusoknál és a hetednapi adventistáknál is. Előfordulhat az is, hogy a Hit Gyülekezete „történelmi egyház” lesz, de a belőle kivált, ugyanolyan karizmatikus gyülekezet, a Budapesti Autonóm Gyülekezet még egyház sem. Pedig a kettő között lényegileg a különbség csak a létszámban van (és a vezetés stílusában). Miközben néhány éve a Fidesz és a KDNP még amiatt nevezte destruktív szektának a Hit Gyülekezetét, amiért az Autonóm Gyülekezet tagjai kiváltak. De ezek nem számítanak a hatalmi és politikai érdekek mellett. Vagy ha az alapján adnak kiemelt “történelmi” státuszt egyes egyházaknak, hogy milyen pozitív szerepet játszottak a történelemben, akkor a többi egyház azonnal elmondja a katolikus egyházról nemcsak az inkvizíciót, hanem azt is, hogy 1848-ban nem a szabadságharc, hanem a Habsburgok oldalán álltak. Március ídusa enyhén szólva nem az ő ünnepük. A zsidók harcoltak a magyar szabadság oldalán, akik ugyan szintén a “történelmi egyházak” között vannak (elég furcsa lenne, ha nem lennének), de azért a katolikus antijudaizmus még ma sem teljesen lezárt fejezet. Vagy mit mondjunk arról a református egyházról, amely megtűri a sorai közt az antiszemita beszédeket tartó ifjú Hegedűs Lórántot? A Fidesz a Horthy-rendszert állítja vissza, és annak egyházpolitikáját. Mit keres ezek között a bibliai alapon filoszemita Hit Gyülekezete?

A fordulat akkor kezdődhetett, amikor a Hit Gyülekezete bejelentette, hogy „nem politizál”, és hogy „a közös családi értékek mentén” kiegyezett a Fidesszel. A „nem politizál” azt jelentette, hogy váratlanul kiállt az MDF mögül, valójában hátbaszúrta a pártot a kampány finisében. Ezzel nagy szolgálatot tett a Fidesznek, mert megszüntette a jobboldali alternatívát. Orbán Viktor bosszút állhatott Dávid Ibolyán, akit hetente ítél el a függetlennek mondott magyar bíróság, amiért négy évvel ezelőtt nem segítette őt a miniszterelnöki székbe, és újabb négy évet pálinkázással és kordonbontással kellett töltenie. Hogy mit ígért ezért cserébe a Fidesz, és ebben a paktumban milyen helyet foglal el az ATV, azt csak a mennybéli angyalok és fejedelemségek tudják, mi legfeljebb következtethetünk. De annyi bizonyos, hogy az MDF-et a Hit Gyülekezete juttatta korábban is a parlamentbe, és Bokros Lajos is nekik köszönheti a mandátumát. (Ezért is nevetséges, hogy az MDF új vezetése lemondatná Bokros Lajost, mivel a pártnak nem sok köze volt ahhoz, hogy hányan szavaztak rá. Ez a hitesek fegyelmezettségén múlott. Még bennünket is bombáztak hitesek, hogy az MDF-re kell szavazni…) Miután a Hit Gyülekezete azzal kecsegtette az MDF-et, hogy a „normális Magyarország” programját megtölti tartalommal és emberekkel, eléggé barátságtalan fordulat volt, amikor a választások előtt – „nem politizálunk többet” felkiáltással – cserbenhagyták az addigi szövetségest. Holott a Hit Gyülekezete ezzel a lépéssel politizált leginkább: elősegítette a Fidesz kétharmados győzelmét, és visszalépésével befolyásolta a magyar pártstruktúrát. Az MDF rájuk épített, aztán úgy maradt. A nemzeti együttműködés és a soha nem látott egység hazugsága problémásabb lenne, ha ott lenne a parlamentben egy rivális jobboldali párt. De nincs.

Ekkorra nagyobb biztonságot ígérhetett az MDF védelménél, ha maga a Fidesz védi meg a Hit Gyülekezetét önmagától. Ez az orosz maffia módszereire emlékeztető ajánlat. Mivel a Fidesz és a Hit Gyülekezete észjárása között nincs nagy különbség, könnyen szót érthettek. A Hit Gyülekezete azóta a hatalom bástyái mögül, a Fidesz védelme alatt lehet „ellenzéki”. Nem véletlen, hogy a Fidesz politikusai elmennek az ATV-be. A Napkeltébe évekig nem tették be a lábukat. Ez nem gyanús?”

Egyetértek Bartussal abban, hogy egy ideológiailag semleges állam nem minősítheti és rangsorolhatja a vallási felekezeteket létszám és/vagy történelmi múlt alapján. (Egy esetben tudom elképzelni az állami közbeavatkozást: ha egy felekezet olyan hitgyakorlatot folytat, amely a fennálló törvényekbe ütközik, akkor azt nyilván be kell tiltani.)

 
2 hozzászólás

Szerző: be 2011. április 7. csütörtök hüvelyk Fundik, Hírek, Karizmatikus, Magyarország, Szekularizáció

 

Címkék: , , , , ,

2 responses to “Opportunista háttéralku a Fidesz és a Hit Gyülekezete között?

 1. atoth

  2011. április 7. csütörtök at 18:41

  Azt mondja meg Valaki, miért kell a hitéleti tevékenységet államilag támogatni. Azzal semmi baj ha az oktatást, gyógyítást, ápolást ugyanúgy mint másik szervezeteket támogat az állam, de a hitéleti tevékenység nem lehet támogatási alap.

   
 2. STARKILLER

  2011. április 7. csütörtök at 20:22

  A fidesz/kdmp tagjai leragadtak a sötét középkornál és ezért támogatják az egyházakat. Fölösleges dolgokra szórják el a pénzt, ahelyett hogy valami olyat csinálnának ami az ország hasznára válna.

  Ez az egész még jelentéktelen ahhoz képest hogy ezek az emberek 2/3-os többséggel vannak jelen a parlamentben, sőt nem is 2/3-osban, mert ott van még a fasiszta jobbik is, akik minden a kereszténységgel kapcsolatos kérdésben támogatják a fent említett pártot. Remélem azért az ateizmus betiltását nem tervezik a ,,barátocskáim”. Már eleve az is durva hogy a kereszténység több ponton is szerepel az új alkotmányban. 😦

   

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: