RSS

Keresztet az osztálytermekbe és bonyodalmak az alkotmány fordítása körül

30 Már

Egy kis hazai:

“A kereszténydemokrata Pálffy István “a magyar állam győzelméről”, Európából kapott példátlan elismerésről beszélt napirend előtti felszólalásában. Erre abból következtetett, hogy az Európai Bíróság Olaszország számára kedvező döntést hozott a feszület-vitában, Magyarország pedig tavaly pertársaságban csatlakozott Olaszországhoz.

A per tárgya az volt, hogy Olaszországban feszületeket helyeztek el az osztálytermekben, amit egy olasz anya kifogásolt. Pálffy szerint ez a “kereszt és a kereszténység” elleni támadássá fokozódott, amihez a magyarországi balliberálisok is csatlakoztak. Megtudtuk tőle, hogy “a korrupciós bűnök elkövetésekor sem a lelkiismeretük szólalt meg” a szocialistáknak.”

http://index.hu/belfold/2011/03/28/igy_modositjak_az_uj_alkotmanyt/az_olasz_feszuletektol_a_szocialistak_keresztjeig/

Bravó! Megyünk vissza a középkorba! Szekularizáció helyett Isten az alkotmányban; modern, felvilágosodott, világnézetileg semleges állam helyett kereszt a tantermekben. Várom már a kötelező hitoktatást, meg a szankciókat a hitetlenekre (végül is ha a gyermektelenségi adó szóba jön, akkor egyszer kipattanhat valaki fejéből az istentelenségi adó is).

Aztán ezek is érdekes dolgok:

“A Brüsszelbe kiküldött angol fordítás fő jellegzetessége, hogy pont olyan fontos kérdésekben tér el az eredetitől, amelyekre az európai közvélemény kényes. Az angol szöveg kevésbé ideologikus, a határon túliak nem kapnának választójogot, nincs benne a tényleges életfogytiglani börtön lehetősége, és bírói indítványra teljes jogkörrel vizsgálódhatna az Akotmánybíróság.

A fordítás legfontosabb hiányossága, hogy teljes egészében hiányzik belőle a Nemzeti Hitvallás c. preambulum. A civil szervezetek szerint a hitvallás olyan, kitüntetett értékként jeleníti meg meg a kereszténységet, amelynek „nemzetmegtartó ereje van”, a hitet pedig a nemzeti összetartozás alapvető értékének tartja.

A hitvallás elhagyása ideológiailag semlegesnek tünteti fel az Alaptörvényt, jóllehet a hitvallás nem pusztán egy jelképes bevezető: az Alapvetések Q. cikkelye értelmében az egész Alaptörvényt azzal összhangban kell értelmezni. A preambulum hiányában az sem derül ki a fordításból, hogy a tervezet nem tartja legitimnek és jogfolytonosnak az 1989-es Alkotmányt, és ezért elveti az elmúlt 22 év alkotmánybírósági gyakorlatát.”

http://index.hu/belfold/2011/03/29/a_kormany_titkolja_a_nemzeti_hitvallast/

Pár órával ezelőtt aztán megjelent ez:

“Miután a kormány első körben egy hiányos fordítást és az alkotmányozás folyamatát a valósnál eurokonformabbnak feltüntető vitaanyagot küldött a mai brüsszeli közmeghallgatásra, az Európa Parlament képviselői az alaptörvény-tervezet teljes fordítását is megkapták – közölte Krakkó Ákos, a párt sajtófőnöke.”

http://index.hu/belfold/2011/03/29/ket_alkotmanyforditast_kuldott_a_kormany_brusszelbe/

Azért én továbbra is roppant furcsának tartom, hogy az eredetileg kiküldött verzióban éppen a kényes témák nem jelentek meg vagy azokkal kapcsolatban történtek csúsztatások…

 
2 hozzászólás

Szerző: be 2011. március 30. szerda hüvelyk Hírek, Magyarország, Szekularizáció

 

Címkék: , ,

2 responses to “Keresztet az osztálytermekbe és bonyodalmak az alkotmány fordítása körül

 1. STARKILLER

  2011. március 31. csütörtök at 17:31

  Ez kérem szánalmas! Bárcsak ne ilyen jobbkeresztény sötétközépkori tagok lennének Magyarország élén, hanem haladó szellemiségű baloldali a gazdasághoz értő, ateista emberek.

   
  • Kovács Józsefné

   2013. július 4. csütörtök at 20:53

   OLYAN SZAKÉRTŐK MINT TE PÉLDÁUL UGYE??

    

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: