RSS

Szaúd-arábiai nők küzdelme az egyenjogúságért

26 Már

Szaúd-arábiai nők egy csoportja forradalmi mozgalmat indított az Interneten keresztül, melynek célja kiharcolni a szaúdi nők egyenjogúságát – vagy legalábbis közeledni hozzá. Az iszlám világban amúgy is jellemző (természetesen vallási alapokon – mi másból is eredhetne ilyen ostobaság?), hogy a nőket másodrendű állampolgárokként kezelik, de Szaúd-Arábia ezen belül is a legbigottabb államok közé tartozik. Íme a blog, amiről beszélek:

http://monakareem.blogspot.com/2011/03/saudi-women-revolution-statement.html

Követeléseik:

1) Töröljék el a férfi felügyeletre vonatkozó törvényeket. Ma Szaúd-Arábiában a nők csak férfi családtag kíséretében mehetnek ki az utcára. Az ország 2009 júniusában az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága előtt ígéretet tett arra, hogy eltörli a férfi felügyeletre vonatkozó törvényeket és gátat szab a szexizmusnak, de azóta sem történt előrelépés az ügyben.

2) Szaúd-Arábia tiltsa meg a nők elleni erőszakot és vegye fel a küzdelmet ellene. Alkosson olyan törvényeket, amelyek lehetővé teszik, hogy a nők bepereljék mindazokat, akik erőszakot alkalmaznak velük szemben – még akkor is, ha ez a férfi felügyelőjük.

3) Szaúd-Arábia tiltsa meg a 18 év alatti lányok megházasítását. Sok esetben ezeket a lányokat akaratuk ellenére, gazdasági alapon adják hozzá idősebb férfiakhoz. A Human Rights Watch 2010-es jelentésében szó esett egy elvált emberről, aki 80 000 szaúdi riálért eladta 12 éves lányát egy idős férfinek.

Megjegyzem: volt kiről példát venni. Mohamed próféta is elvett feleségül egy 9 éves kislányt, Aishát (http://en.wikipedia.org/wiki/Aisha). Eljegyzésükkor Aisha mindössze 6 vagy 7 éves volt, Mohamed 50 körül. Manapság pedofíliának hívjuk az ilyet…

4) Szaúd-Arábia adja meg a jogot a nőknek, hogy autót vezethessenek. Ma ezt nem tehetik meg.

5) Szaúd-Arábia biztosítsa a nemek közötti egyenlőséget és ruházza fel ugyanazokkal a jogokkal és kötelezettségekkel a nőket, mint a férfiakat – beleértve azt a jogot is, hogy a gyermekek női ágon is örökölhessék az állampolgárságot (ma csak férfi ágon öröklik).

6) A szaúdi nőket illessék meg ugyanazok a politikai jogok, mint a férfiakat, úgy mint a választójog a helyhatósági választásokon. A nők továbbá vállalhassanak közszolgálati feladatokat, beleértve a miniszteri posztokat is.

7) A fenti jogok garantálását követően a Királyi Bíróság állítson fel egy befolyásos női bizottságot, amely aktiválná a nők szerepvállalását a társadalom minden részében, küzdene a szexizmus ellen és felvilágosító munkát végezne a szexizmus veszélyeiről a társadalomban.

Természetesen ezen lányok, asszonyok törekvéseit csak támogatni tudom. Remélem sikerrel járnak, bár halkan megjegyzem elnézve a vallás központi szerepét az iszlám világban, nem vagyok túl optimista. Legalábbis rövidtávon. Talán  hosszú távon meghozza a gyümölcsét, ami most elkezdődött.

Arra is felhívom a figyelmet, hogy ezek a nők hazájukban akár megtorlásokkal is számolhatnak azért mert felemelik a hangjukat az embertelen elnyomással szemben, így bátorságuk előtt le a kalappal!

 
5 hozzászólás

Szerző: be 2011. március 26. szombat hüvelyk Hírek, Iszlám

 

Címkék: , ,

5 responses to “Szaúd-arábiai nők küzdelme az egyenjogúságért

 1. mona kareem

  2011. március 29. kedd at 07:05

  thanks for translating the statement. I’ve posted in my blog and referred to you as the source.

   
 2. ateistanaplo

  2011. március 29. kedd at 10:44

  You are welcome, Mona. I’m in full support of your movement. I will follow the developments and I hope even the little help I can offer will matter.

   
 3. Antal Krisztus

  2011. szeptember 16. péntek at 12:05

  Üdv, klassz az oldal, el fogok méllyedni benne

  Sziasztok!

  Az októberi népszámlálás során lehetne megelőző csapást mérni azzal, ha lefutna egy kampány, minél többen merjék vállalni az ateizmusuk, aki nem meggyőződéses keresztény, az ne hazudjon, és megy egy kampány a JEDI hit mellett is. Holnapra kész lesz egy ppt aminél lhet majd jobbat is csinálni, de sok idő nincs, szóval jó lenne, ha minden blogger és a témára érzékeny netelő beszállna az antikeresztes háborúba, facebookon népszámlálás 2011 valld magad Jedinek, Az erő jedi lovagjainak fény kardja trad. egyház, obi van, és a http://www.istentelen.blogger.hu oldal aki küld mailt az istentelen2@freemail.hu oldalra annak küldöm a ppt. Mától egy hónapig van értelme ezen pörögni.

   
 4. Antal Krisztus

  2011. szeptember 16. péntek at 12:12

  ez most nem tiszta ment a kommnet de utólag kér címet nevet, megadom, de nem értem hogy van ez, ennnyi:)

   
 5. Antal Krisztus

  2011. szeptember 16. péntek at 12:13

  megvilágosodott, töröld az előzőt is meg ezt is:)

   

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: