RSS

Barbár ortodox keresztelő

23 Már

A BBC beszámolója szerint az alábbi képek és egy amatőr videó nagy felháborodást váltottak ki szerte Oroszországban. A videón egy öt-hat év körüli fiú látható, amint Szibériában meztelenül a jeges vízbe dobják keresztelő címszó alatt. A fiú eleinte takaróba van csavarva, de már ekkor is sír és tiltakozik, ennek ellenére a felnőttek megmártják a rettenetesen hideg folyóban. A felvétel állítólag a szibériai Irkutszk közelében készült január 19-én az Orosz Ortodox Egyház vízkereszt ünnepén. Arrafelé az emberek úgy tartják, hogy ez a rituálé megtisztítja az embert a bűneitől – főleg, ha akkor történik, amikor az Ortodox Egyház szerint Jézus Krisztus keresztelése is, azaz januárban.

Vannak ugyan olyanok is, akik nem vallásos okból teszik ezt, mint a cikkben is megszólaltatott Andrei Roletski, aki azt állítja fia kérte rá, hogy megmártózhasson vele együtt a jeges vízben és ők „egészségügyi okokból” tartják a szokást – úgy vélik ez erősíti az immunrendszert.

Lehetséges, hiszen a mondás is úgy tartja, hogy ami nem öl meg, az megerősít, csak nehogy esetleg egyszer az első változat jöjjön be…

A cikkben megszólal egy gyermekorvos, Irina Yefremova, aki azt mondja roppant kockázatos, amit ezek az emberek művelnek, szerencsétlen esetben akár szívleállással is végződhet egy ilyen megmártózás. Különösen az újszülöttek esetében, akiknek még fejletlen a hőszabályozási rendszerük.

A 22 éves Natalya, aki önszántából mártózott, így írja le a fájdalmas élményt: „Olyan mintha ezernyi tű szurkálná egyszerre a tested. És a fejem nagyon-nagyon fázott.”

Ugyanezt a fájdalmat azoknak a gyerekeknek is el kellett viselniük, akik viszont nem önszántukból választották a keresztelésnek ezt a formáját…

A tisztesség kedvéért el kell mondani, hogy az Ortodox Egyház nem írja elő, hogy ilyen módon kell megkeresztelkedni vagy megszabadulni a bűnöktől. A cikkben idézett Krotov atya azt mondja: „A keresztelés jót tesz a léleknek, de nem kell ártania a testnek.” Elmondta, hogy ez a szokás viszonylag újkeletű az oroszok körében: az 1917-es forradalom előtt csak kevesen gyakorolták, 1990 után azonban egyre többen.

Krotov atya szimpatikussá válik, amikor azt is hozzáteszi, hogy egyáltalán azt sem tartja helyesnek, ha gyerekeket akaratuk ellenére keresztelnek meg – akármilyen módon. „Nem számít, hogy egy jeges lékben vagy a templomban történik egy pap nem bántalmazhat. Ez nem helyes.” – mondja.

 
4 hozzászólás

Szerző: be 2011. március 23. szerda hüvelyk Ortodox

 

Címkék: , , , ,

4 responses to “Barbár ortodox keresztelő

 1. Sven

  2011. szeptember 12. hétfő at 20:43

  Na és a felnőttek miért nincsenek egy szál fürdőruhában? Persze a vízben. Úgy lenne igazságos. Szegény gyerek. 😦

   
 2. Torma Klaudia

  2016. január 11. hétfő at 18:04

  Bolondok .Egyet értek Sevennel.Elmehetnének az Ezek Megőrültekbe szerepelni.szegény gyerek.

   
  • Torma Klaudia

   2016. január 11. hétfő at 18:05

   &€&&&

    
   • Adél

    2016. január 11. hétfő at 18:17

    Vaó,nem hiszem el hogy vannak ilyen seggfejek.(mármint az ortodoxok)

     

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: