RSS

A május 21 őrület

13 Már

Ez a cikk a héten jelent meg a CNN weboldalán: http://edition.cnn.com/2011/LIVING/03/06/judgment.day.caravan/index.html

Egy keresztény szektáról szól, akik úgy hiszik 2011. május 21-én eljön a Bibliában megprófétált elragadtatás. A CNN újságírója elkísérte őket útjukon egy darabig. Merthogy feladták az állásukat, elhagyták a családjukat, az eddigi életüket, hogy a hátralévő két hónapot teljes egészében arra szánhassák, hogy figyelmeztessék az embereket az Úr eljövetelére. Úgy érzik Isten kiválasztotta őket erre a feladatra. A bibliai Jónáshoz hasonlítják magukat, akit az Úr kiküldött, hogy figyelmeztesse Ninive népét.

Akik nem részesülnek az elragadtatás kegyelmében – mondják ők – azokra 153 nap földi pokol vár, míg aztán október 21-én eljön a világvége és az Ítélet Napja.

Meg kell mondani, hogy a keresztények túlnyomó többsége nem osztja ezeknek az embereknek a nézeteit – még fundi körökben sem. A többi felekezet azt a bibliai verset idézi, amelyben Jézus azt mondja: senki – de még ő maga sem – tudja a visszatérése napját, csak az Atya. Erre ez a csoport azt válaszolja, hogy lehet, hogy ez igaz volt valamikor, de a vég közeledtével a szabályok megváltoztak. Szerintük Isten Dániel prófétának elmondott titkairól most lehullt a lepel.

Hogy pontosan hogyan sikerült ezeknek az embereknek kikövetkeztetniük a dátumokat az nem derül ki a cikkből, de bibliai verseket idéznek igazuk alátámasztására – amint teszi azt rajtuk kívül még kb. 30 ezer különböző keresztény irányzat, amikor éppen az igazát bizonygatja valamivel kapcsolatban a többiekkel szemben. Rég tudjuk: jó könyv a Biblia – mindent alá lehet vele támasztani, meg annak az ellenkezőjét is.

A csoport egyik tagja – egy diplomás mérnök – a Bibliát nevezi az egyetemének (bár gondolom azért a mérnöki szakmát nem abból sajátította el…) és azt mondja az egyház korszaka lezárult 1988. május 21-én, amikor is kezdetét vette a Nagy Nyomorúság és a Sátán vette kezébe az irányítást.

Furcsa. Én keresztény koromban szörnyűbbnek képzeltem a Nagy Nyomorúságot, mint az elmúlt 20 év. Ha ilyen lájtos volt a Nagy Nyomorúság, akkor talán a Pokol sem lehet olyan szörnyű. :))

Egy másik tag, Sheila Jones nem akar beszélni a múltról: „Nincs más történet… Azért vagyunk, hogy figyelmeztessük az embereket. Semmi más nem számít.”

A 75 éves John Gallegos feleségét hagyta ott, akivel 53 éve él együtt. Azt mondja ő is osztja a hitét, de nem állt készen arra, hogy vele utazzon. Amikor megkérdik nem hiányzik-e neki az asszony, azt mondja jobban hiányzik neki, ha nem tölthet „Istennel” időt…

Én is voltam ilyen lelkiállapotban annak idején a vallás miatt (bár a Hit Gyülekezetében nem szeretik a „vallás” kifejezést, inkább hit, istenhit, Istennel való kapcsolat, amit használnak). Ha az ember elhiszi igazságnak ezeket a dolgokat, akkor valóban nincs semmi fontosabb, mint „Isten dolgai” – ez fontosabb, mint a család, a barátok, a munka, az iskola. Mindennél.  Aztán amikor rájössz, hogy ez az egész nem igaz, akkor kicsit elszégyelled magad, hogy egy képzeletbeli barátot fontosabbnak tartottál, mint hús-vér embereket és valódi életcélokat. Talán ez is nehezíti sokaknak a szakítást a vallással: most gondolj bele micsoda sokk beismerni azt, hogy esetenként egész életek épültek egy archaikus mesére! Már Pál apostol is megmondta, hogy ha ez az egész nem igaz, akkor a keresztények nyomorultabbak minden más embernél. Természetesen Pál ezzel nem azt akarta mondani, hogy a kereszténység nem igaz, hanem épp ellenkezőleg: ezzel próbálta nyomatékosítani hívei felé, hogy jobb, ha elnyomnak magukban minden kételyt, mert ha nem igaz a dolog, akkor egy ostobaságra fecsérelték addig az életüket. Úgy látszik már Pál is jól tudta, hogy az emberek nem szeretnek ostobának látszani maguk előtt sem, úgyhogy inkább el fogják fogadni a kereszténység igazságát, mint hogy azt feltételezzék, hogy nyomorultabbak minden más embernél és időpocsékolás volt mindaz, amit addig műveltek.

Mi lesz ezekkel az emberekkel, ha május 21-én mégsem történik semmi? Nos, erre a kérdésre nem válaszoltak a riporternek, mondván, hogy ha ennek gondolatát egyáltalán megengednék maguknak, azzal hitetlenségüket fejeznék ki. Azt hiszem lesz ott sok csalódott arc, amikor május 22-én minden megy tovább a normális kerékvágásban… No, azért nem kell félteni a csoport vezetőit azzal kapcsolatban, hogy hogyan fognak erre magyarázatot adni! Duma az mindig van. A cikkből már kicsit ki is villan mi lehet majd a taktika, amikor is a vezető, Harold Camping elárulja, hogy egy alkalommal már tett egy jóslatot: akkor 1994. szeptember 6-ra tette a világvégét. Most azt mondja azért nem jött be, mert – ugyan eredetileg is úgy gondolta, hogy 2011-ben lesz a nagy nap, de aztán egy pár bibliai vers miatt tévútra került és azt hitte a Nagy Nyomorúság rövidebb lesz. Gondolom most is hasonló magyarázatra számíthatunk majd, ha Jézus mégsem jön vissza május 21-én. Még akkor is, ha ma még azt mondja ez a dátum most már tényleg tuti biztos.

Egy másik tag, Darryl Keitt másfajta magyarázkodással készül: „Ha itt leszek május 22-én, az egyszerűen azt jelenti, hogy nem voltam a kiválasztottak között.” – mondja. Aha, értem. Véletlenül sem azt, hogy ez az egész őrültség…

Egyébként a csoport úgy hiszi, hogy Isten már azelőtt eldöntötte ki fog megmenekülni, hogy megteremtette volna a világot – és ez mindössze a népesség 2-3%-a. Micsoda szerető Isten! Előre eldönti, hogy csak a világ 2-3 %-ának kegyelmez, a többieket meg direkt örök kárhozatra teremti ezek szerint.

A vezető, Harold Camping, tagadja, hogy csoportja egy kultusz és ezek az emberek a befolyása alatt állnak: „Senkit sem kontrollálok. Ők önkéntesek. Én csak egy tanár vagyok. Csak megmutatom nekik hol keressenek a Bibliában. A Biblia a tekintély.”

Mindeddig ártatlan bolondériának is felfoghatjuk ezt az egészet, ami majd elmúlik, ahogy jött. Azonban amikor a 7 éves Arianna Ramrajie-ről olvasok, akkor felelevenedik bennem, hogy a vallás egyáltalán nem ártalmatlan! Arianna és 8 éves nővére, Breana természetesen szüleik révén tartanak a csoporttal. Arianna elmagyarázza a riporternek, hogy mi fog történni május 21-én: „A Nap vörössé fog válni, mint a vér, a Föld megnyílik, mindenfelé testek fognak heverni és néhány ember örökre meghal.” – mondja.

„Egy kicsit félek, mert néhány ember meg fog halni és úgy gondolom én is köztük leszek.” – teszi hozzá. „Próbálok jó dolgokat tenni, de félek, hogy valami rosszat teszek.”

Mindeközben Arianna apja helyeslően bólogat…

Mi ez, ha nem gyermekbántalmazás? Nem fizikailag, de lelkileg, mentálisan, ami ugyanolyan sérüléseket hagyhat a gyereken, mint a fizikai atrocitások. Ugyan a Hit Gyülekezete (okosan) sosem tett és tesz jóslatokat arra vonatkozóan, hogy pontosan mikor jön vissza Jézus, de Jézus második visszajövetelében, az elragadtatásban, Nagy Nyomorúságban – ebben az egész világvége mítoszban – ők is hisznek (hasonlóan a legtöbb keresztény felekezethez). Sőt, szerintük is közel van már. Ahogy 2000 éve „közel van”, hiszen Jézus már életében azt mondta, hogy még annak a generációnak az életében visszatér. Hoppsz, „kicsit” késik. Mindenesetre ez a mítosz 2000 éve jó eszköz arra, hogy egymást rémisztgessék vele a keresztények. 2000 éve minden korban voltak olyan keresztények, akiknek meggyőződése volt, hogy hamarosan, még az ő életükben, eljön az Úr. És mindig voltak olyan „jelek”, amelyekre hivatkozva táplálhatták ezt a meggyőződésüket.

Az én félelmeimnek a forrása sosem ez volt, de sok ex-keresztény arról számol be, hogy ez is egy olyan dolog volt, ami miatt rettegtek. Hiszen a Biblia szerint, ha valaki nem részesül az elragadtatásban és itt kell maradnia, akkor szörnyűséges dolgokra kell felkészülnie. (Illetve ott kezdődik a dolog, hogy az egyes felekezetek között abban sincs megállapodás, hogy az elragadtatás a Nagy Nyomorúság előtt, után vagy közben következik be. Ha csak utána, akkor az azt jelenti, hogy kivétel nélkül mindenkire – a keresztényekre is – várnak ezek a szörnyűséges megpróbáltatások.)

Ennek a szegény kislánynak is ezzel tömték tele a fejét. Most két hónapig attól fog rettegni, hogy május 21-én meghal, majd pedig azért mert „itt maradt” és most micsoda szörnyűségek várnak majd rá. Ilyenkor tud az ember egyetérteni Richard Dawkins azon kijelentésével, hogy a gyermekek vallási indokrinációja közönséges gyermekbántalmazás, szellemi, mentális kínzás.

 
4 hozzászólás

Szerző: be 2011. március 13. vasárnap hüvelyk Szekták

 

Címkék: , , , , , , , , , , ,

4 responses to “A május 21 őrület

 1. Sven

  2011. szeptember 11. vasárnap at 00:12

  Hm, vajon mi lett velük azóta?

   
 2. ateistanaplo

  2011. szeptember 11. vasárnap at 08:37

  Várják az október 21-et. A következő világvégét. 😀

   
 3. Xmes

  2011. szeptember 11. vasárnap at 08:45

  Alig várom ezt a napot. 😀 Megint jó poén lesz. 🙂 Kíváncsi leszek, hogy mivel fogja megint megmagyarázni, hogy miért maradt el a nagy égi ellopódás, és hogy melyik 21-e lesz a következő dátum. 😀 Lehet, hogy 12. 12. 21., mert a maják miatt az most úgyis divatos nap? 😀

   
 4. Sven

  2011. szeptember 11. vasárnap at 09:36

  Arra én is kíváncsi lennék, mivel magyarázzák. Mondjuk rájöhettek volna már, hogy nem érdemes ilyen konkrét dátumokat kitűzni, főleg ha már maga a Biblia se teszi. Csak lejáratják vele magukat is, és a kereszténységet is.

   

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: